Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη συμμετοχή των Βρετανών στον Αττίλα

Είναι συνταρακτικά όσα αποκαλύπτονται από άκρως απόρρητο έγγραφο του τότε αρχηγού της ΓΕΕΦ και στην ουσία επιβεβαιώνουν τις φήμες της εποχής

Δύο παράγραφοι στον χθεσινό Καλλισθένη στην voria.gr, για τη συμμετοχή και Βρετανών στον Αττίλα, μου έδωσαν το έναυσμα να αναζητήσω το σχετικό έγγραφο της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Πρόκειται για την αποκάλυψη από το δημοσιογράφο Λουκά Δημάκα, ενός άκρως απόρρητου εγγράφου, με ημερομηνία 9 Αυγούστου 1974 (το υπογράφει ο τότε αρχηγός της ΓΕΕΦ υποστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης) που αναφέρει στοιχεία για στρατιωτική δράση της RΑF και των βρετανικών βάσεων στο νησί εις βάρος των Eλληνοκυπρίων και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στις 15 Οκτωβρίου 2005.

Είναι συνταρακτικά όσα αποκαλύπτονται, και στην ουσία επιβεβαιώνουν τις φήμες της εποχής εκείνης περί συμμετοχής και Βρετανών πιλότων -που τους πρόδωσε αρχικώς η ευστοχία στους βομβαρδισμούς, σε αντίθεση με τους τότε παντελώς ανυπόληπτους Τούρκους πιλότους, τελευταίους πάντα στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ- αλλά και η διάδοση ότι ήδη στα χέρια των Κυπριακών αρχών βρίσκονταν οι σοροί δύο Βρετανών πιλότων, μετά την κατάρρευση τουρκικού αεροπλάνου.

Και αν τότε, αυτά προέρχονταν από φήμες, το αναφερόμενο έγγραφο, παραθέτει σημαντικά, όπως αναφέρεται, «εξακριβωμένα στοιχεία εις βάρος των Βρετανών» για τη στρατιωτική τους δραστηριότητα κατά των Ελληνοκυπρίων τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών όπου και κρίθηκε ουσιαστικά η έκβαση της εισβολής.

Πρόκειται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, για στρατιωτική δραστηριότητα όχι απλώς υποστήριξης του Αττίλα, αλλά κυρίως για υποκατάστασή του σε βομβαρδισμούς από αέρα και θάλασσα και για ενεργό χρήση των βρετανικών βάσεων στο νησί προς αυτή την κατεύθυνση. Χρησιμοποίησαν μάλιστα και τα σήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης για κάλυψη!

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ορισμένα από τα στοιχεία είναι προϊόν κατασκοπευτικής δράσης -και συνοδεύονταν, τότε, από τα σχετικά ντοκουμέντα- ενώ άλλα αποτελούν μαρτυρίες ή εκτιμήσεις περιστατικών “με ονοματεπώνυμο”. Παραθέτω ορισμένα από τα «εξακριβωμένα στοιχεία» που καταγράφει στην αναφορά του ο τότε αρχηγός της ΓΕΕΦ υποστράτηγος Ευθύμιος Καραγιάννης για την ανάμειξη των Βρετανών:

1. «Τα πλείστα των A/Φ (αεροσκαφών) άτινα εβομβάρδιζαν τας θέσεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς) και τους Ελληνοκυπρίους ανεφοδιάζοντο εις πυρομαχικά και καύσιμα εις αγγλικήν βάσην Ακρωτηρίου». Και αμέσως μετά: «Ομοίως πιλότοι και χτυπημένα A/Φ (αεροσκάφη) αντικαθίσταντο εκεί και τα αγγλικά σήματα αντικαθίσταντο εκεί δι’ επικολλήσεως αυτοκολλήτου ταινίας με τουρκικά τοιαύτα».

2. «Άνωθεν του T/K (σ.σ.: τουρκοκυπριακού) θύλακος της Λευκωσίας εθεάθη δις να υπερίπταται έν μέγα A/Φ μεταγωγικόν. Τούτο εφωτογραφήθη και εις την φωτογραφία εμφαίνονται τα αγγλικά σήματα».

3. «Εις βάσιν Ακρωτηρίου υπάρχει έν A/Φ με σήματα της E.Δ. (Ειρηνευτικής Δύναμης) και προσωπικόν τουρκικόν. Από ό,τι είναι γνωστό εις ημάς η E.Δ. (Ειρηνευτική Δύναμη) δεν διαθέτει A/Φ παρά μόνο ελικόπτερα. Κατάθεσις και φωτογραφίαι συνυποβάλλονται».

4. «Το βρετανικόν ελικοπτεροφόρον “Ερμής” κατά τας ημέρας 20-21 και 22/7/74 καθ’ ην τουρκικά πλοία επεβίβαζαν τουρκικά στρατεύματα εις προγεφύρωμα Κυρηνείας ευρίσκετο συνεχώς κινούμενον εντός της περιμέτρου της διατάξεως του τουρκικού στόλου. Οι Βρετανοί πολλάκις ειδοποίησαν τας Δυνάμεις της E.Φ. (Εθνικής Φρουράς Κύπρου) ότι αν βληθή υπό των κατά του τουρκικού στόλου αποβάσεως πυρών, θα αντιδράσουν δυναμικώς.
Την παρουσίαν του “Ερμή” εδικαιολόγουν ότι παραλαμβάνει Άγγλους υπηκόους. Εκτιμάται ότι τα τουρκικά ελικόπτερα εχρησιμοποίησαν το βρετανικόν ελικοπτεροφόρον δι’ ανεφοδιασμόν ή και φόρτωσιν εφοδίων».

5. «H σύζυγος του Ελληνοκυπρίου Στίνου Αντωνιάδη, ονόματι Νάντια Αντωνιάδη, καταθέτει ότι ευρίσκετο εις Κυρήνειαν τας ημέρας 20, 21 και 22/8/74. Μέσω του φίλου της πρεσβευτή της Σουηδίας κατόρθωσεν μετά των τέκνων της να επιβιβασθή μεθ’ ετέρων Άγγλων υπηκόων βρετανικού αντιτορπιλικού όπερ ευρίσκετο πλησίον των ακτών Κυρηνείας. Όταν εισήλθον εις το αντιτορπιλικόν τούς ετοποθέτησαν χαμηλά εις το κοίτος. Από εκεί ήκουον άπαντας ευκρινώς ότι τα πυροβόλα του πλοίου έβαλλον συνεχώς κατά των ακτών της Κυρηνείας».

6. «H τελευταία τετράς A/Φ (αεροσκαφών) ήτις εβομβάρδισε μετά την 16.00 της 22-7-74 παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά: (1) Τα πληρώματα ήσαν πολύ ικανώτερα των προηγούμενων βομβαρδισμών. (2) Δεν συνομίλουν μεταξύ των εν αντιθέσει με τα προηγούμενα».

Την ίδια ανθελληνική συμπεριφορά των Βρετανών παρατηρούμε και σήμερα, όπου ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να κρατήσουν μυστικό το γεγονός, ότι το πανάθλιο Σχέδιο που έφερε το όνομα του ανδρείκελου Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ανάν, είχε καταρτιστεί από τον Λόρδο Χάνεϊ, όπως και το σχέδιο που υπέβαλε η Τουρκία πέρσι στην Ελβετία, ήταν έμπνευση του διαδόχου του Χάνεϊ, Βρετανού διπλωμάτη Τόναθαν Άλαν.

Πιστεύω να γίνεται αντιληπτό ότι ποτέ δεν πρόκειται να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου εν τω συνόλω του.

Από Μακεδών

Πηγή: voria.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

21 Απαντήσεις

 1. Μόνο οι άγγλοι πρόσφεραν υποστήριξη στους εισβολείς στο νησί, η πρόσφεραν και οι αμερικανοί τους οποίους αφήνουμε απέξω στις αποκαλύψεις για τον Αττίλα, επειδή μας χαλάει την εικόνα που έχουμε για τον σύμμαχο;

 2. Rumors… Κρατάω μικρο καλάθι από αυτή τη συνταρακτική αποκάλυψη. Πάντως ως έθνος (εαν θέλουμε να βελτιωθούμε) πρέπει να ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ στο διχασμό που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις και στα λάθη των Μονάδων και Συγκροτημάτων της ΕΦ σε τακτικό επίπεδο. Ότι άλλο (για το ρόλο του Κίσιγκερ, των Αγγλων, των ΗΠΑ και των … Πορτογάλων) είναι προφάσεις εν αμαρτιαις για να δικαιολογούμε τη φαγωμάρα μας.

  1. @EVRIPIDES

   Χωρίς να διαφωνώ γενικά με το σκεπτικό σου, αλλά έχοντας υπόψην μου και άλλες περίπτωσεις με παρόμοια εξέλιξη/κατάληξη, νομίζω ότι αυτό με την εσωτερική φαγομάρα είναι η μισή αλήθεια, εφόσον υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα αυτοί που περιμένουν η προκαλούν ακόμα και ενεργά αυτές τις φαγωμάρες, για να τις εκμεταλευτούν για τα συμφέροντα που έχουν σε περιοχές στρατηγικής(σημασίας για αυτούς).

   Μια ματιά στις χώρες γύρο απο την μεσσόγειο, νομίζω ότι είναι αρκετή για να αντιληφθεί ο ενδιαφερόμενος παρατηρητής, ότι δεν είναι μόνο η απλά θέμα εσωτερικής φαγομάρας, αλλά και εξωτερική επιρροή(η προβοκάτσια) που οδηγεί σε αυτές τις φαγωμάρες η τις πυροδοτεί/ενισχύει(με άλλα λόγια).

  2. ..και καμιά φορά η επίκληση στην φαγωμάρα μας είναι δικαιολογία για να κρύψουμε τις υπαρκτές ανεπάρκειές μας ξέρεις. Αν πραγματικά θέλουμε να βελτιωθούμε πρέπει να κάνουμε σημαία πεζές και βαρετές έννοιες όπως αξιοκρατία, επαγγελματισμός (που εμπεριέχει και τον σχεδιασμό/προγραμματισμό) , ομαδικότητα (οι εποχές του heroball περάσανε στο παρελθόν ακόμα και στο μπάσκετ) καθήκον κλπ κλπ

 3. 1959 F 100 Turkey Deployment Flown & Filmed by “Shock” Shockley
  https://youtu.be/5wNeBaBoxBo
  Şafak Bekçileri – Türk Filmi (Dawn Watchers – Turkish Film)
  https://youtu.be/7GBN5CFv3Ns

  http://2.bp.blogspot.com/-LlrAT7O-Xac/VAGTqZVaJ5I/AAAAAAAAEn0/ZmgYHap7JoI/s1600/10616048_10204490951381787_4544097843494202127_n.jpg
  Άκρως απόρρητο Memo της Αμερικανικής Πρεσβείας του 1964 (!!!) όπου αναφέρεται στην πεποίθηση του Υπουργού Συντονισμού τότε Κ.Μητσοτάκη, ότι μιά λύση του Κυπριακού στυλ “Άτσενσον” θα έπρεπε να επιβληθεί στον Μακάριο έστω και με …πραξικόπημα !!!!!
  http://kostasmavroskoufis.blogspot.com/2009/07/1974_27.html

  1974 Φάκελος Κύπρου: Ο επίλογος του Ελληνισμού;
  https://www.eboulevard.gr/2018/11/24/1974-fakelos-kyproy-o-epilogos-toy-ellinismoy

  ΕΡΤ – ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ – Η ΕΙΣΒΟΛΗ
  https://www.digital-herodotus.eu/archive/video/items/1596/ert-to-kouti-tes-pandoras-phakelos-kuprou-e-eisbole/

 4. Tέτοια άρθρα δε θα δείτε ποτέ σε “έγκυρα φόρουμ” όπως λέει ο σύντροφος tsimouhas. Τα “GIDIA” αγαπάνε αγγλοσάξωνες περισσότερο από την χώρα τους. Δολάριο ή στερλίνα να’ναι και οι υπόλοιποι…

  1. Είχαν παλαιότερα ένα αντίστοιχο άρθρο για την υποστήριξη των Σοβιετικών στον Αττίλα! στο έγκυρο φόρουμ…
   Ακόμα και αν οι Άγγλοι δεν πήραν μέρος στις εχθροπραξίες το ότι επιτέθηκαν στην Κύπρο οι Τούρκοι και οι εξέλιξη των γεγονότων δείχνει πως είχαν πάρει έγγκριση από ΗΠΑ και Αγγλία για να καταλάβουν το μισό νησί.

   1. Όχι μόνο έγκριση έλαβαν, αλλά τους ενθαρρύναν θερμά να εισβάλουν, επειδή είχαν (χωρίς αμφιβολία) συμφέρον απο την διαίρεση του νησιού, η οποία θεωρείται σήμερα νόμιμη (de facto/de jure) απο τους ίδιους τους άγγλους(και όχι μόνο αυτούς), εφόσον το ψευδοκράτος πουλάει(παράνομα) οικόπεδα σε άγγλους υπήκοους στα κατεχόμενα του νησιού απο τους γείτονες, ενώ εμείς ελπίζουμε και περιμένουμε ακόμα να επιλυθεί το ζήτημα της πάρανομης εισβολής.

 5. Αφού αρχήσαμε τις αποκαλύψεις για τα έργα των υποτίθεται συμμάχων, να προσθέσω μερικά στα παραπάνω.

  Σύσφιγγαν τα γεννητικά όργανα των αγωνιστών, έβγαζαν τα νύχια τους, έκαναν εικονικούς πνιγμούς, μαστίγωναν 13χρονα παιδιά. Τα βασανιστήρια των Άγγλων στην Κύπρο, όπου απαγχόνισαν 9 αγωνιστές…

  Λίγους μήνες μετά την έναρξη του ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο η βρετανική διοίκηση ίδρυσε τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσοι Ελληνοκύπριοι πατριώτες συλλαμβάνονταν κατά τους πρώτους μήνες του αγώνα, οδηγούνταν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας ή στο κάστρο της Κυρήνειας. Στη συνέχεια άρχισε να λειτουργεί το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, της Κοκκινοτριμιθιάς, στο οποίο φυλακίσθηκαν χιλιάδες αγωνιστές. Μικρότερα στρατόπεδα λειτούργησαν στα χωριά Πύλα, Πέργαμος, Μάμμαρι κ.ά. Οι αστυνομικοί σταθμοί της Ομορφίτας, της Πάφου και των Πλατρών χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι κράτησης, προσωρινού κυρίως χαρακτήρα. Οι έγκλειστοι των κρατητηρίων διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς που είχαν καταδικασθεί και σ’ αυτούς που κρατούντο επ’ αόριστον, εν αναμονή της δίκης….

  Πέρα από τα μέλη της ΕΟΚΑ τα οποία αποτελούσαν τον κύριο στόχο των Βρετανών οι τελευταίοι συλλάμβαναν χιλιάδες πολίτες με την ασαφή κατηγορία της «προώθησης των σκοπών της τρομοκρατίας»….

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.com.cy/stiles/polemikes-istories/sisfingan-ta-gennitika-organa-ton-agoniston-evgazan-ta-nichia-tous-ekanan-ikonikous-pnigmous-mastigonan-13chrona-pedia-ta-vasanistiria-ton-anglon-stin-kipro-opou-apagchonisan-9-agonistes/

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=or68XhwYpxM&w=640&h=360]

  Στο σημείο που λέει για κατηγορίες της «προώθησης των σκοπών της τρομοκρατίας», σας θυμίζει μήπως άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν της εποχής μας, σε άλλα μέρη στην ευρήτερη περιοχή της μέσης ανατολής όπου εμπλέκονται οι άγγλοσάξονες;

  Η μήπως τις πρακτικές των άγγλων στην ιρλανδία, απέναντι στον IRA(Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός);

 6. Οτι και εαν έκαναν οι άλλοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η εσωτερική φαγωμάρα, εφερε τον ΑΤΤΙΛΑ, τυπικά και ουσιαστικά.
  Εχοντας διαβάσει αρκετα για τις επιχειρήσεις του 1974, από τις πιο νηφάλιες και αντικειμενικές κριτικές είναι αυτή που διαβασα σε αυτό το βιβλίο:
  https://www.defence-point.gr/news/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-1974-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85.
  Ουσιαστικά, ο συγγραφέας που το 1974, ήταν σε θέση κλειδί στη νήσο, “τα χώνει” (με συγχωρείτε για την έκφραση) προς όλους

 7. «Και αμέσως μετά: «Ομοίως πιλότοι και χτυπημένα A/Φ (αεροσκάφη) αντικαθίσταντο εκεί και τα αγγλικά σήματα αντικαθίσταντο εκεί δι’ επικολλήσεως αυτοκολλήτου ταινίας με τουρκικά τοιαύτα».»

  Κάπου εδώ σταμάτησα να διαβάζω. Το 1974 δεν υπήρχε κοινός τύπος αεροσκάφους μεταξύ Τουρκίας και Η.Β. έτσι ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή εθνικότητας. Στην βάση του Ακρωτηρίου τότε στάθμευαν 2 πυρηνικές μοίρες Vulcan.

  Επίσης, το να πετάς μαχητικό αεροσκάφος δεν είναι σαν το ποδήλατο, οπότε μάλλον δύσκολο Βρετανοί πιλότοι τετρακινητήριου Vulcan να μπορούν να μπουν σε μονοκινητήριο F100 και να αποδώσουν αμέσως.

  Οπότε δύο συμπεράσματα μπορούν να βγουν από αυτό το έγγραφο: Είτε είναι μπούρδα κάποιου για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, είτε οι αξιωματικοί της ΕΦ που έδωσαν τις πληροφορίες στον Αρχηγό για να συντάξει την αναφορά του ήταν άσχετοι.

 8. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ»
  Ενας ήρωας που η Ελλάδα δεν τίμησε ποτέ

  https://amaliagavriil.wixsite.com/el-handrinos

  Κατεβάστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο με την ιστορία του Ήρωα Ελευθέριου Χανδρινού
  http://www.mediafire.com/view/zczjl93yemu2867/247342958-%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%A7%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A3-Biblio-40-Xronia.pdf

  Οι τιμωρίες στον Άκη δεν σταματούν εδώ.
  Το 1982 προσπάθησαν να τον στείλουν ως Ναυτικό Ακόλουθο στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας στην Τουρκία.
  Δυστυχώς, όμως, είπα στον Άκη ότι δεν τον ακολουθώ με τα παιδιά μας διότι φοβάμαι και έτσι αναγκάσθηκε να αρνηθεί και ο ίδιος στο Επιτελείο.
  Εκείνοι όμως, απτόητοι, τον ξαναρώτησαν δύο χρόνια αργότερα και ο Άκης δέχτηκε αμέσως χωρίς να μου το πει.
  Όταν μου το είπε τον ρώτησα «γιατί δέχτηκες?» και μου απάντησε ότι «δεν θα τους δώσω το δικαίωμα να με πουν δειλό».
  Επιτέλους είχαν φτάσει στην τελευταία τους τιμωρία.

  Η πορεία του Ελ. Χανδρινού από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι την τελευταία του ημέρα.
  Αμαλία Χανδρινού, σύζυγος Ελ. Χανδρινού

  https://amaliagavriil.wixsite.com/el-handrinos/single-post/2014/05/01/%CE%97-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%BB-%CE%A7%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-1974-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1

 9. Έπρεπε να περάσουν για κάποιους 43 και για κάποιους άλλους 53 ολόκληρα χρόνια για να αναγνωρίσει η Ελληνική Πολιτεία ότι πολέμησαν! Τον περασμένο Μάϊο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος συβοδεύοντας από τη Λευκωσία στην Αθήνα τους νεκρούς μας στην Κύπρο “έσβησε” το χρέος: Χωρις αλλο σχολιο

 10. Sevgul Uludag
  Back in 1967, tension was growing in the Ayios Theodoros (Aytotoro/Boğaziçi)-Kofinou(Köfünye/Geçitkale) area… The crazy Turkish commander whose name was Chetin or Ringo according to Turkish Cypriots and Mehmet according to the UN, was imposing policies that would lead to conflict…
  The commander must have been really crazy or did he have orders to create a provocative atmosphere? He was giving orders to cut the Nicosia-Limassol road, to block entrance to the Ayios Theodoros(Aytotoro/Boğaziçi) village, to shoot at passing cars… People were afraid of him: He had banned old Turkish Cypriots from speaking Greek and were imposing a military type of order in the two villages…
  He wasn’t just there to provocate the atmosphere and create conflict among the two main communities of the island but also had attacks on the UN soldiers as well. Once, he even beat up a UN soldier in front of a lot of people and often, the villagers remember, he sent the people to demonstrate in front of the UN camp, so that there would be more conflict!
  He had replaced another Turkish commander who was killed by some Turkish Cypriots from Kofinou (Köfünye/Geçitkale) village. Gunay, who had banned provocations among the Turkish Cypriots and Greek Cypriots, apparently did not serve the cause at that time…
  You will not rob the houses of Greek Cypriots! You will not burn their fields! he was saying… One night, he was trapped in the cinema of the village and shot, getting wounded and he died on the way to the Limassol hospital… According to the villagers, he’s still buried in the yard of the hospital… So the crazy commander had come to replace him and brew trouble in the area…
  https://www.stwing.upenn.edu/~durduran/hamambocu/authors/svg/svg6_25_2005.html

  ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  Πώς διώχτηκε από την Κύπρο η Ελληνική Μεραρχία
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΦΙΝΟΥ
  https://nationalpride.files.wordpress.com/2010/05/629_-_epixirisi_kofinou.pdf

  ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ – Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

  Η «μάχη της Αρχιεπισκοπής», 15 Ιουλίου 1974: Τη διαταγή για το πραξικόπημα έδωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρ. Μπονάνος και την υλοποίησαν ο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης και ο συνταγματάρχης Κ. Κομπόκης
  https://www.apopseis.com/i-machi-tis-archiepiskopis-15-iouliou-1974-ti-diatagi-gia-to-praxikopima-edose-o-archigos-ton-enoplon-dynameon-stratigos-gr-bonanos-ke-tin-ylopiisan-o-taxiarchos-m-georgitsis-ke-o-syn/

  http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/554579/i-machi-tis-archiepiskopis-15-ioylioy-1974

  Σφαγή της Τόχνης
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%8C%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82

  http://applications.ucy.ac.cy/dailypress/dailypress.manage_documents2.download?p_file=47369

  Νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω μια ειλικρινή δημόσια απολογία προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 από εξτριεμιστές της ΕΟΚΑ Β σε βάρος 126 γυναικόπαιδων στα χωριά Αλόα, Μαράθα και Σανταλάρη και 85 αμάχων ανδρών (περιλαμβανομένου και ενός αγοριού 12 ετών) από το χωριό Τόχνη.
  https://www.newsbomb.com.cy/politikh/story/665642/dimosia-apologia-se-t-k-gia-ta-egklimata-tis-14-08-1974-photo
  Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8E_%CE%9A%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AE

  Survivor of ‘74 Tochni massacre: Eoka B fired for 10 minutes
  https://cyprus-mail.com/2017/06/15/sole-survivor-1974-tochni-massacre-firing-ten-minutes/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tochni_massacre

  ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 1974: “Όποιος αντιστέκεται να εκτελείται”! Τα ντοκουμέντα της προδοσίας
  https://www.militaire.gr/kypros-praxikopima-1974-i-proetoimasia-t/

  Το ιστορικό της δολοφονίας του Δώρου Λοΐζου
  https://edek.org.cy/2015/to-istoriko-tis-dolofonias-tou-dorou-lo%CE%90zou/

 11. Αναπάντητο ερώτημα για το Τζιάος από Αύγουστο 2009
  https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/356030/anapantito-erotima-gia-to-tziaos-apo-avgousto-2009

  Όλη η ιστορία των πέντε της φωτογραφίας
  Η αλήθεια για την κόλαση στο Τζιάος
  http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=3765&-V=history

  «Μία στάμπα για κάθε βιασμό». Η εφιαλτική μαρτυρία μιας εγκλωβισμένης Μορφίτισσας
  http://www.xronografos.com/%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bc%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%b2%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%b7-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9/

  Σφαγή της Μαράθας, του Σανταλάρη και της Αλόας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%82,%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B7_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BB%CF%8C%CE%B1%CF%82

  «Έχω το κλειδί του σπιτιού μου στο ερμάρι και καρτερώ να πάω πίσω». Δύο οικογένειες δίνουν τη δική τους μαρτυρία για τον Αττίλα ΙΙ
  http://www.xronografos.com/%ce%ad%cf%87%cf%89-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ac/

 12. ΖΩΝΗ ΠΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

  ΖΩΝΗ ΠΥΡΟΣ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

  https://youtu.be/yB1xwOfHYsM

  ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ
  https://theodosiou.wordpress.com/2014/10/04/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1/
  https://www.mixanitouxronou.com.cy/stiles/cine-stories/i-tenia-me-protagonisti-ton-piter-sellers-pou-giristike-paramones-tou-attila-stin-kerinia-ke-theorithike-ipopti-gia-kataskopia-iper-ton-tourkon-den-vgike-pote-sto-sinema-alla-argotera-se-vinteokasset/

  https://www.apopseis.com/ta-logia-tou-vasou-lyssaridi-den-tha-aftoktonisoume-gia-na-min-mas-dolofonisoun/
  Διχοτόμηση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, Κυπροποίηση στη Θράκη, Ιμβροποίηση στην Κύπρο σημαίνουν χάσιμο εδαφών, χάσιμο κυριαρχίας, εθνικό διαμελισμό. Λιγότερη Ελλάδα, περιορισμένος ελληνισμός, περιορισμένη κρατική – εθνική και λαϊκή κυριαρχία.
  Τα λόγια του Βάσου Λυσσαρίδη: «Δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μην μας δολοφονήσουν»

 13. Το αμερικανικό διαβατήριο δεν τους έσωσε – Οι Κύπριοι των Η.Π.Α. που αιχμαλωτίστηκαν το 1974 και χάθηκαν
  http://www.xronografos.com/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ad%cf%83/
  https://www.mixanitouxronou.com.cy/categories/istoria/to-amerikaniko-diavatirio-den-tous-esose-i-kyprii-ton-i-p-a-pou-echmalotistikan-to-1974-ke-chathikan-i-tourki-perifronisan-tin-amerikaniki-ypikootita/

  UPI ARCHIVES JAN. 30, 1981
  WASHINGTON — The government of Cyprus said Friday it had asked Secretary of State Alexander Haig to help trace 2,000 people — including up to 23 American citzens — missing since being taken prisoner by Turkey in 1974.
  https://www.upi.com/Archives/1981/01/30/The-government-of-Cyprus-said-Friday-it-had-asked/5017349678800/

  Οι Βρετανοί τουρίστες που παραθέριζαν στην Αμμόχωστο, είχαν προειδοποιηθεί με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή από το πρωί, πολύ πριν τους βομβαρδισμούς. Κάποιοι όμως δεν πρόλαβαν να φύγουν. Όπως διηγήθηκε ο John Wood, τότε γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, στην ταράτσα του ξενοδοχείου είχαν τοποθετηθεί βρετανικές σημαίες για να μην γίνει στόχος…

  http://www.mixanitouxronou.com.cy/i-istoria-mias-fotografias/i-fotografia-pou-egine-synonymo-tis-varvarotitas-tou-attila-pos-echase-ti-zoi-tou-o-nearos-ellinokyprios-ston-vomvardismo-tis-ammochostou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.