Tί είναι οι ΜΟΜΑ που επαναφέρει ο Καμμένος

Διάνοιξη οδού Άνω Αμφείας Πολιάνης. (ΓΕΣ)

Επρόκειτο επί της ουσίας για κατασκευαστικές Μονάδες που αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του  Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά  όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Σε περίοδο ειρήνης οι ΜΟΜΑ αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων με ανάθεση από κυβερνητικά προγράμματα, ιδίως στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών.

Σε περίοδο πολέμου οι ΜΟΜΑ μετέπιπταν σε Τάγματα Μηχανικού Αποκαταστάσεως Συγκοινωνιών και υπάγονταν στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών από εχθρικούς βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ σε έργα υποδομής της χώρας (οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λ.π.).

Ο απολογισμός των έργων

Εθνική – Επαρχιακή οδοποιία. Έγινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ιδίως της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, περίπου 15.000 χλμ. Κατασκευάστηκαν στους παραπάνω δρόμους τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί κ.λπ) και ασφαλτοστρώθηκαν.

Αεροδρόμια κατασκευάσθηκαν από την αρχή ή επεκτάθηκαν διάδρομοι προσγείωσης σε 17 αεροδρόμια, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδος (Καρπάθου, Σκύρου, Κεφαλληνίας, Μυτιλήνης, Πάρου, Κυθήρων κ.λπ.) μεταξύ των οποίων και οι χωματουργικές εργασίες του αεροδρομίου των Σπάτων.

Εγγειοβελτιωτικά και υδραυλικά έργα. Κατασκευάσθηκαν μεγάλα και μικρά αποστραγγιστικά αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα σε όλη την χώρα με τα οποία αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν προς καλλιέργεια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης.

Στα οικοδομικά έργα η συμβολή των ΜΟΜΑ ήταν σημαντική.

Ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων περιοχών κατασκευάστηκαν  προκατασκευασμένα σπίτια. Με την μέθοδο των προκατασκευών κατασκευάστηκαν με επιτυχία κτίρια Νοσοκομείων, Σχολείων, ΑΕΙ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης κ.λ.π.) κτιριακές εγκαταστάσεις στρατοπέδων (Χαλκίδας, Θηβών, Λουτρακίου Βαννιάνου Ξάνθης κ.λ.π.) πλέον των παραπάνω  κατασκεύαζε εργολαβικά υπό την επίβλεψη της και πολλά άλλα οικοδομικά έργα σε διάφορα στρατόπεδα όπως Διοικητήρια, θαλάμους οπλιτών, υπόστεγα κ.λ.π.

Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή των ΜΟΜΑ που προσέφερε από το 1991 και μετά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων Ποντίων από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μικρά έργα Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονταν στα προγραμματισμένα έργα, κατασκευάσθηκαν σε Δήμους, κοινότητες, οργανισμούς και τοπικούς συλλόγους.

Οι ΜΟΜΑ, έδιναν το “παρών” σε όλες τις συμφορές που έπληξαν τον Ελλαδικό χώρο (σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες κ.λ.π.).

Για ποιο λόγο καταργήθηκαν όμως οι ΜΟΜΑ;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του “Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976”, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στα διάφορα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα και στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Από τη δεκαετία του ’80 ζητούταν από τις κυβερνήσεις, η περικοπή πιστώσεων προς τις ΜΟΜΑ για την εκτέλεση έργων. Στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στο πολιτικό προσωπικό των ΜΟΜΑ ο διορισμός υπαλλήλων εις βάρος πιστώσεων των έργων με αποτέλεσμα η εκτέλεση πολλών εξ αυτών, να μην θεωρείται πια οικονομικά συμφέρουσα.

Τέλος, στην δεκαετία του ’90 μετά  από  έντονες πιέσεις μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών, η κυβέρνηση αποφάσισε με το Ν.2026/92 την διάλυση των ΜΟΜΑ.

Πλέον η υπηρεσία της ΜΟΜΑ θα έχει ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως αυτές του Έβρου και της Ηπείρου, αλλά και σε έργα κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

Η κατάργηση της ΜΟΜΑ δέχτηκε κατά καιρούς σφοδρή κριτική και πλέον, όπως φαίνεται θα είναι ο Πάνος Καμμένος εκείνος που θα αναλάβει να την “αναστήσει”.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, μετέβη το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 στον Έβρο όπου επισκέφθηκε τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε το φυλάκιο 126 της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, τα έργα απάντλησης υδάτων στο Σουφλί, το φυλάκιο στις Πλαγιές, τα Λαγυνά και τον Πόρο.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον Έβρο. (ΓΕΕΘΑ)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Mε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης Στρατηγό κ. Κωσταράκο και τις στρατιωτικές αρχές, βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να δούμε από κοντά τις τεράστιες καταστροφές που έχουν γίνει μετά την πλημμύρα του ποταμού Έβρου. Οι καταστροφές είναι πρωτοφανείς και μετά το 1963 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πλέον σπίτια να έχουν πλημμυρίσει. Έχει γίνει τεράστια καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες.

Θέλω κατ αρχήν να συγχαρώ τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Στρατό Ξηράς που όλες αυτές τις μέρες βρισκόταν κοντά στους κατοίκους. Η διαβεβαίωσή τους είναι πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέχρι να τελειώσει αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή και η αποκατάσταση των ζημιών. Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι στρατεύσιμοι έδωσαν μεγάλη μάχη γιατί ο Έβρος είναι και δική μας πατρίδα, πατρίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα δοθούν άμεσα εντολές πρώτα από όλα για να επιβραβεύσουμε τους στρατεύσιμους για τη θυσία την οποία έκαναν όλες αυτές τις ημέρες.

Με τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σαν πολιτική ηγεσία δώσαμε εντολή να μεταφερθούν από άλλες μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδος με προτεραιότητα στον ‘Εβρο αλλά βεβαίως και στα νησιά οι νεοσύλλεκτοι. Θα υπάρχουν και ανακοινώσεις εντός των επομένων ωρών στις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να υπηρετούν στο κέντρο της Αθήνας και να έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με κάποιους άλλους οι οποίοι φυλάνε σκοπιά στον Έβρο. Τα «ρουσφέτια» θα έχουν χαρακτήρα μόνο καθαρά κοινωνικό-εκεί που έχουν ανάγκη τα παιδιά των ανέργων των θυμάτων της κρίσης-και όχι πολιτικό.

Οι μονάδες  στον Έβρο, στην παραμεθόριο και στα νησιά θα έχουν πληρότητα 100% τουλάχιστον. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί το φαινόμενο να βλέπουμε 400% πληρότητα της μονάδας στην Καλαμάτα και 30% στην παραμεθόριο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω και εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Θα δράσει η πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποζημίωση των πληγέντων. Όπως έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις έτσι και οι υπόλοιπες αρχές να βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους. Ο Έβρος πρέπει να είναι μέριμνα όλων μας, ο τόπος εκείνος που θα έρθουν οι νέοι πίσω, που θα καλλιεργηθούν ξανά τα χωράφια, θα ξεκινήσει ξανά η παραγωγή και όχι ο τόπος που θα στέλνει μετανάστες  σε όλο τον κόσμο».

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον Έβρο. (ΓΕΕΘΑ)

Πηγή news247.gr και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΟΙ ΜΟΜΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΟΜΩΣ, ΟΠΟΥ Ο ΕΣ ΗΤΑΝ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
  ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΣΚΟ. ΔΙΟΤΙ ΚΑΤ΄ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΔΡΩΣΕΙ (ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΟΜΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ. ΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΕΑΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 18 ΜΗΝΕΣ Ή ΣΤΟΥΣ 23..
  ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ:
  1) ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΣΥΚΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΜΑ, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ Ο ΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΧ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ (ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ).
  2) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2003 (ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΤΟ 2011 ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ Α/ΓΕΣ ΣΤΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ)
  ΓΕΝΙΚΑ, ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ, ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΜΕ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞ. ΥΠΟΜΟΝΑΔΕΣ ΜΧ. ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 100% ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ. ΕΑΝ ΔΕ, ΑΠΟΨΙΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ, “ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ” ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ!!!

 2. Το μηχανικο κανει εκπαιδευση επ εργο οποτε το αν θα ειναι καθε μερα στο στρατοπεδο η οχι λιγο ενδιαφερει δουλεια να γινεται. Για τα μηχανηματα συμφωνω πως πρεπει να γινουν αγορες οπου εκει πασχουμε. Ας συντηρηθουν τα υπαρχοντα και ας γεμισουνε οι αποθηκες με ανταλακτικα και τα υπολοιπα θα τα βρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.