Ρωσία: T-17, το αντιαρματικό όχημα που βασίζεται στην πλατφόρμα Armata

Καλλιτεχνική απεικόνιση του T-17

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ρωσικός ιστότοπος “Εναλλακτική ιστορία” (Альтернативная История), η Ρωσία σχεδιάζει να εξελίξει το T-17, το ερπυστριοφόρο αντιαρματικό τεθωρακισμένο όχημα που θα βασίζεται πάνω στην πλατφόρμα Armata. Το όχημα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το BMP-3 Khrizantema-S, το αντιαρματικό όχημα που βασίζεται στο σκάφος του BMP-3.

Σύμφωνα με τα σχέδια που δημοσίευσε ο ρωσικός ιστότοπος, το T-17 θα βασίζεται στην ενιαία πλατφόρμα τεθωρακισμένου οχήματος Armata και θα χρησιμοποιεί το ίδιο σκάφος. Ο πύργος αφαιρέθηκε από το αρχικό άρμα μάχη T-14 Armata. Όσον αφορά το T-14, υπάρχουν τρείς ανθρωποθυρίδες στο μπροστινό μέρος του σκάφους, με τη θέση του οδηγού αριστερά, του πυροβολητή στο κέντρο και του αρχηγού άρματος δεξιά.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αντιαρματικού οχήματος T-17 που θα βασίζεται στην πλατφόρμα Armata

Το μετωπικό τόξο και οι πλευρές του T-17 θα καλύπτονται από εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA). Η θωράκιση ERA είναι ένας τύπος θωράκισης οχημάτων που αντιδρά κατά κάποιον τρόπο στην πρόσκρουση ενός βλήματος για να μειώσει το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στο όχημα. Είναι αρκετά αποτελεσματική στην προστασία εναντίον βλημάτων κοίλου γεμίσματος και ειδικά στους σκληρυμένες διατρητικές ράβδους των βλημάτων κινητικής ενέργειας. Ο πιο κοινός τύπος είναι η θωράκιση ERA, αλλά στις διάφορες εκδόσεις περιλαμβανεται και η αυτοπεριοριζόμενη εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (SLEPA), η μη ενεργητική αντιδραστική θωράκιση (NERA), η μη εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (NxRA) και η ηλεκτρική αντιδραστική θωράκιση.

Το οπίσθιο μέρος του οχήματος θα είναι εφοδιασμένο με έναν ανυψούμενο βραχίονα ο οποίος μπορεί να μεταφέρει τους εκτοξευτές των αντιαρματικών πύραυλών. Σε θέση πορείας, το οπλικό σύστημα μπορεί να αποθηκευτεί και ασφαλιστεί εντός του οχήματος. Η ανθρωποθυρίδα που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του μπροστινού μέρους φαίνεται να είναι εξοπλισμένη με οπτικά για τον έλεγχο των βολών. Υπάρχει επίσης και ένας τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός που μπορεί να εξοπλιστεί με ένα πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χλστ.

Όσον αφορά το, BMP-3 Khrizantema, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το νέο αντιαρματικό τεθωρακισμένο όχημα T-17 θα διαθέτει αυτόματος σύστημα γέμισης χάρις στην χρήση ενός εσωτερικού γεμιστήρα πυραύλων.

Το σύστημα ανάρτησης θα διαθέτει μόνο έξι εδαφικούς  τροχούς κάθε πλευρά ενώ το T-14 Armata διαθέτει εφτά εδαφικούς τροχούς αντίστοιχα.

Το ερπυστριοφόρο αντιαρματικό όχημα BMP-3 Khrizantema που βασίζεται στο σκάφος του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης BMP-3
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.