Oι αμυντικές ικανότητες της Ρωσίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στον στρατιωτικό εξοπλισμό της. Νέα οχήματα μάχης εξελίσσονται κάθε χρόνο για να προστατεύουν στην χώρα. Οι πιο επιτυχημένες εφευρέσεις έγιναν πραγματικοί μύθοι και εμπνέουν της νέες γενιές σχεδιαστών και μηχανικών, Το T-72, το ρωσικό σύγχρονο άρμα που κατασκευάστηκε σε μαζικές ποσότητες, και η τροποποιημένη έκδοση του, το T-72B3, ειναι τα κλασικά παραδείγματα.

Συνεχίζοντας τη δυναστεία

Το άρμα μάχης T-72B, ο πρόδρομος του T-72B3, ειναι μια τροποποιημένη έκδοση του T-72. Το άρμα διαθέτει ένα πακέτο μοναδικών χαρακτηριστικών που το καθιστούν ξεχωριστό από όλα τα παλιότερης κατασκευής άρματα της οικογενείας T-72, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος καθοδηγούμενων όπλων Svir, του συστήματος σκόπευσης/παρατήρησης στόχου 1K13, τα οποία κατευθύνουν τους καθοδηγούμενους πυραύλους πάνω στους στόχους τους, και το συγκρότημα ενεργής προστασίας.

Έχοντας εισέλθει σε υπηρεσία το 1984, το άρμα μάχης T-72B έγινε το πιο ισχυρό μοντέλο της οικογενείας T-72 που χρησιμοποιήθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έγινε ξεκάθαρο πως ακόμα και οι προσφάτως τροποποιημένες εκδόσεις του T-72 είχαν ξεπεραστεί τεχνολογικά. Ωστόσο, οι Ρώσοι σχεδιαστές του τμήματος Μηχανικής Μεταφορών του γραφείου σχεδιασμού Ουράλ ανέπτυξαν ένα σύστημα μέτρων που αποσκοπούσαν στην βελτίωση των κύριων χαρακτηριστικών του αρμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η σημερινή τροποποιημένη έκδοση, η T-72B3, δημιουργήθηκε.

Την 19η Οκτωβρίου 2012, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε την παραγγελία προμήθειας του άρματος T-72B3 για τον Ρωσικό Στρατό.

Το εκσυγχρονισμένο άρμα μάχης δέχθηκε ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που διαθέτει ένα ημέρας/νύχτας σκοπευτικό πυροβολητή πολλών καναλιών. Το σκοπευτικό επιτρέπει στο άρμα τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ενός στόχου σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Το άρμα ειναι επίσης εξοπλισμένο με ένα ψηφιακό βλητικό υπολογιστή που διαθέτει περιβαλλοντολογικούς και γεωγραφικούς αισθητήρες. Ο υπολογιστής αυτοματοποιεί τη διαδικασία της βολής και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ευστοχία.

Το νέο συγκρότημα καθοδηγούμενων όπλων αυξάνει τις πιθανότητες καταστροφής ενός στόχου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από στατικό άρμα. Το εκσυγχρονισμένο άρμα παρέλαβε επίσης συστήματα εξελιγμένης ενεργής προστασίας και ψηφιακής επικοινωνίας.

Το βαρύτερο άρμα μάχης ειναι εφοδιασμένο με έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα του οποίου η καταγεγραμμένη ισχύ ξεπερνά κατά 30% αυτή της βασικής έκδοσης, και αυτό βοηθάει στη βελτίωση της δυναμικής του άρματος.

Το εκσυγχρονισμένο T-72B3 μπορεί να συναγωνιστεί αποτελεσματικά τα καλύτερα ξένα άρματα μάχης. Όμως τα ενισχυμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Ωστόσο τα αγωνίσματα του “Αρματικού Δίαθλου” πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας κυρίως το εν λόγω άρμα.

Αθλήματα για άρματα μάχης

Το T-72B3 θεωρείται το βασικό μέσο τον αρματικών διάθλων. Η Ρωσία διοργανώνει από το 2013 αυτούς τους διαγωνισμούς για τους καλύτερους οδηγούς και πυροβολητές. Η διοργάνωση του 2016 περιελάμβανε 17 χώρες, με την κινεζική ομάδα μόνο να χρησιμοποιεί τα δικά της άρματα μάχης. Όλοι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποίησαν το ρωσικής κατασκευής T-72B3. Η Ρωσική ομάδα νίκησε, όπως και στα προηγούμενα έτη.

Τα αγωνίσματα αυτά ονομάζονται “δίαθλα” επειδή οι κανόνες τους ειναι παρόμοιοι με το κλασικό δίαθλο σκι. Τα πληρώματα επιβαρύνονται με επιπλέον γύρους ως ποινή για τις κακές βολές και οδηγικά λάθη, όπως ακριβώς και οι αθλητές του διάθλου σκι, οι συμμετέχοντες πρέπει να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους και να εκτελέσουν βολές με αξιοσημείωτη ακρίβεια.

Απαιτούνται επαγγελματικές οδηγικές ικανότητες για τη διέλευση μιας δοκιμασίας εμποδίων χωρίς να απολεσθεί η ταχύτητα και ο έλεγχος του άρματος. Ο ελαφρύς κινητήρας του T-72B3 των 1130 ίππων του προσφέρει ευελιξία και κινητικότητα.

Τα αγωνίσματα λαμβάνουν χώρα σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον μάχης, με ανώμαλο έδαφος που προσομοιώνει όλα τα εμπόδια που πρέπει να διέλθει το T-72B3.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το πρώτο στάδιο πραγματοποιείται στις στρατιωτικές περιφέρειες (από το 2010, η Ρωσία διαθέτει τεσσερις στρατιωτικές περιφέρειες: Δυτική, Ανατολική, Νότια και Κεντρική). Τότε τα καλύτερα πληρώματα διαγωνίζονται στο Αλαμπίνο, κοντά στην Μόσχα, με τους νικητές να προβιβάζονται στο διεθνές επίπεδο.

Ο διαγωνισμός αποτελειται από τρία στάδια: Το αγώνισμα μεμονωμένου πληρώματος, τους ημιτελικούς και τελικούς, με τη μορφή αγωνίσματος σκυταλοδρομίας, που περιλαμβάνει τις εθνικές ομάδες κάθε χώρας. Πριν από τα αγωνίσματα γίνεται κλήρωση που καθορίζει την σειρά εκκίνησης, τον αριθμό διαδρομής και τα χρώματα των σημαιών που θα έχουν οι ομάδες.

Russia_Tank_Biathlon

1. Εκκίνηση
2. Πλωτή γέφυρα
3. Γήλοφος
4. Κατωφέρεια
5. Κατακόρυφο εμπόδιο
6. Κατωφέρεια
7. Πρώτη θέση βολής
8. Στόχος: “Εκτοξευτής αντιαρματικού πυραύλου”
9. Στόχος: “Αντιαρματικό πυροβόλο”
10. Δεύτερη θέση βολής
11. Στόχος: “Ελικόπτερο”
12. Γύρος ποινής
13. Τρίτη θέση βολής
14. Στόχος: “Άρμα μάχης”
15. Γύρος ποινής
16. Υδάτινο κώλυμα
17. Διέλευση ναρκοπεδίου
18. Ανάχωμα
19. Αντιαρματική τάφρος

© Sputnik/ Evgeny Biyatov

© Sputnik/ Evgeny Biyatov

Πρώτο στάδιο διαγωνισμού

Ο μεμονωμένος αγώνας, το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, περιλαμβάνει τρία πληρώματα από κάθε χώρα που οδηγούν τα δικά τους άρματα μάχης. Οι διαγωνιζόμενοι εκτελούν τρεις γύρους των πέντε χιλιομέτρων δια μέσου δέκα τεχνητών και φυσικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων ενός υδάτινου κωλύματος, μιας κλιτύς, ενός αντιαρματικού κωλύματος, μιας πύρινης λωρίδας και άλλων.

Η διαδρομή του πρώτου σταδίου περιλαμβάνει επίσης σημεία βολής. Κάθε πλήρωμα πρέπει να βάλλει από στατική θέση με πυροβόλο, αντιαεροπορικό πολυβόλο και το συζυγές πολυβόλο.
Εν αντιθέσει με το T-72B, το άρμα T-72B3 διαθέτει μια νέα μεγάλης ακριβείας έκδοση του λειόκαννου πυροβόλου των 125 χιλιοστών. Το πυροβόλο αυτό διαθέτει κατά 15% μειωμένα ποσοστά προσπίπτουσας διασποράς βλήματος. Το άρμα διαθέτει επίσης σύστημα αυτόματης παρακολούθησης στόχου.

Οι βαθμολογίες των ομάδων περιλαμβάνουν τους χρόνους των γύρων και τις ποινές παραβίασης των κανονισμών.

Δεύτερο στάδιο διαγωνισμού

Το δεύτερο στάδιο της διοργάνωσης (ημιτελικοί) περιλαμβάνει 12 από τις καλύτερες ομάδες που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Αυτό το στάδιο ειναι ένα αγώνισμα σκυταλοδρομίας, με τα πληρώματα κάθε ομάδας να οδηγούν ένα άρμα και να εναλλάσσονται επί αυτού μετά την ολοκλήρωση τεσσάρων γύρων. Όπως και στο πρώτο στάδιο, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να διέλθουν εμπόδια και να προσβάλλουν στόχους από συγκεκριμένα σημεία βολής. Πλέον δεν υπάρχει κανένα βασικό πρόγραμμα βολής στόχων, και πραγματοποιείται κλήρωση για τη διαδοχή της βολής στόχων. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα πληρώματα πρέπει να εκτελέσουν, εν κινήσει, βολές πυροβόλου, κάτι το οποίο καθιστά δυσκολότερη την προσβολή των στόχων.

Μετά το δεύτερο στάδιο, οι τεσσερις ομάδες με την μεγαλύτερη βαθμολογία προβιβάζονται στους τελικούς του αγωνίσματος σκυταλοδρομίας. Το τελικό στάδιο του διαγωνισμού υλοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες των ημιτελικών: Το καλύτερο πλήρωμα κερδίζει στο διαγωνισμό.

Από τη θεωρία στην πράξη

Κατά κανόνα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός παρατίθεται σε εκθέσεις, φόρουμ και συνέδρια. Εκτός από τις στατικές εκθέσεις, επιδεικνύεται επίσης και εν δράσει. Τα Διεθνή Στρατιωτικά Αγωνίσματα και το αρματικό δίαθλο ειναι μέρος αυτών των γεγονότων. Η μορφή με την οποία διεξάγονται τα καθιστά πρωτοποριακά και συναρπαστικά, βοηθούν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των ειδικών και των πολιτών για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανόμενων των τεθωρακισμένων οχημάτων. Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ειδικών από διάφορες χώρες και η προώθηση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων για αρματιστές ειναι μια σημαντική διάσταση της δραστηριότητας. Οι εργαζόμενοι της Ουραλβαγκονζαβόντ συμμετέχουν ενεργά στην εν λόγω δραστηριότητα. Το 2016, περισσότεροι από 30 ειδικοί της βιομηχανίας συντήρησαν τον εξοπλισμό και εκπαίδευσαν τους ξένους εταίρους τους.

Κατά τη διοργάνωση του 2015, η σερβική ομάδα απέτυχε να διέλθει το υδάτινο κώλυμα όμως ένα χρόνο αργότερα το διήλθε με επιτυχία χάρις στις συμβουλές των ειδικών. “Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τους ειδικούς της Ουραλβαγκονζαβόντ και επιλύουμε οποιοδήποτε θέμα εμφανιστεί εν τη γενέσει μέσα σε 5-10 λεπτά”, είπε ο συνταγματάρχης Ντραγκάν Μποϊτς, ο επικεφαλής της Σερβικής αντιπροσωπείας.

Η εμπλοκή αρμάτων μάχης σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς προσφέρει την ευκαιρία να ελέγχουν όλες οι προδιαγραφές τους, να δοκιμαστούν νέες εφαρμογές και να επιβεβαιωθεί η μελλοντική μαχητική ικανότητα τους. Αυτό καθιστά εφικτή την αναβάθμιση των αρμάτων, τα οποία μπορούν να έχουν μακροχρόνια υπηρεσιακή ζωής, όπως ακριβώς το T-72B3.

Απόδοση/Μετάφραση από την Ουραλβαγκονζαβόντ/sputniknews.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: