T-90M: Η Ρωσία έστειλε στην Ουκρανία την πιο εξελιγμένη έκδοση του T-90

Πηγή φωτογραφίας: @TheDeadDistrict / Twitter | Φωτογραφία που φέρεται να δείχνει ένα ρωσικό T-90M στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, 26 Απριλίου 2022, εμφανίστηκε η πρώτη φωτογραφία που επιβεβαιώνει την ανάπτυξη ρωσικών αρμάτων μάχης T-90M έξω από τα σύνορα της χώρας, στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια δυνητικά μεγάλη εξέλιξη και προσφέροντας μια σημαντική βελτίωση στις ικανότητες όλων των υπόλοιπων ρωσικών αρμάτων μάχης που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.

Εκτός από το επόμενης γενιάς άρμα μάχης T-14, το οποίο αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε φάση δοκιμών και είναι υπο περιορισμένη χρήση, το T-90M θεωρείται το πιο ικανό άρμα μάχης του ρωσικού Στρατού και τεχνολογικά βρίσκεται πάνω από μια δεκαετία μπροστά από κάθε άρμα που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της χώρας. Με μόλις 100 να βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία, έχοντας ξεκινήσει να εντάσσεται στον ρωσικό Στρατό στις αρχές του 2020, από καιρό η απουσία αυτού του άρματος από τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας φαίνονταν ως μια ένδειξη ότι η Ρωσία διατηρούσε αυτά τα άρματα μάχης στα μετόπισθεν καθώς ήταν βέβαιη με τις δυνατότητες των παλαιότερων πλατφορμών, όπως το T-72B3M, στο να εκπληρώσει τους αντικειμενικούς σκοπούς της πολεμικής της εκστρατείας στην Ουκρανία.

Τα T-72B3 και B3M αυτήν την στιγμή αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των μονάδων τεθωρακισμένων του ρωσικού Στρατού με κατ’ εκτίμηση 850 και 550 απ’ το καθένα να είναι σε υπηρεσία αντίστοιχα, και καθώς είναι ανώτερα από τα ουκρανικά παλιά άρματα μάχης T-62 και T-74A, αριθμός αναφορών καταδεικνύουν ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον μεγάλο όγκο πυρών που προέρχονται από τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που χρησιμοποιούνται ευρέως από το ουκρανικό Πεζικό.

Πηγή φωτογραφίας: @TheDeadDistrict / Twitter | Ένα Τ-90Μ, το πιο εξελιγμένο ρωσικό άρμα μάχης, στην Ουκρανία. Το άρμα φέρει την επένδυση Nakidka. H Nakidka μειώνει την υπογραφή υπέρυθρων, θερμότητας και δέσμης ραντάρ ενός αντικειμένου.

To T-90M, αν και είχε σχεδιαστεί ως ένας φθηνότερος ομόλογος του T-14, η ικανότητα επιβίωσης, η επίγνωση κατάστασης, η κινητικότητα και η ισχύ πυρός του είναι πολύ ανώτερες από αυτές των υπόλοιπων ρωσικών αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρωσικός Στρατός σκοπεύει, τελικά, να αναπτύξει 600 άρματα μάχης T-90M, αναβαθμίζοντας 400 παλιά T-90A σε αυτήν την έκδοση ενώ κατασκευάζει έως και 200 ακόμη. Καθώς αρκετές χιλιάδες άρματα μάχης T-90 έχουν κατασκευαστεί από την Ρωσία, αυτά έχουν σχεδόν όλα εξαχθεί σε πελάτες σε όλον τον κόσμο από το Βιετνάμ και το Τουρκμενιστάν μέχρι Ινδία, Αλγερία και Ουγκάντα, με το άρμα τα τελευταία χρόνια να έχει παραχθεί σε μεγαλύτερους αριθμούς από όλα μαζί τα άρματα μάχης δυτικής σχεδίασης.

Αν οι αναφορές σχετικά με τις χαμηλές επιδόσεις των T-72B3/B3M είναι αληθείς τότε η Ρωσία πρέπει να επιταχύνει την παραγωγή T-90M και πιθανόν, ακόμη, και την απόκτηση T-14 ώστε να αναπτύξει περισσότερες μονάδες ικανές να πολεμήσουν στα πιο σύγχρονα πεδία μαχών. Άλλες πηγές έχουν ωστόσο αναφέρει ότι η απόδοση των T-72B3 ήταν κάτι παραπάνω από επαρκής και ότι οι ρωσικές τακτικές μάχης ήταν προβληματικές ή επίσης οτι οι αναφορές των μεγάλων απωλειών είναι αποτέλεσμα της Δυτικής ή Ουκρανικής παραπληροφόρησης. Η πραγματική κατάσταση των ρωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία και η απόδοση τους παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα των T-90M έναντι των παλιότερων αρμάτων μάχης ρωσικής σχεδίασης περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του λειόκαννου πυροβόλου 2A46M των 125 χλστ, την πρόσβαση, μεταξύ των άλλων τύπων πυρομαχικών, στο βλήμα 3BM-69/70 με διατρητική ικανότητα 800-900 χλστ και την χρήση νέων συστημάτων ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που διαθέτουν συστήματα θερμικής απεικόνισης για τους πυροβολητές και τους αρχηγούς. Η ικανότητα επιβίωσης του άρματος μάχης έχει βελτιωθεί με νέες εκδόσεις της θωράκισης ERA Relikt και του συστήματος ενεργητικής προστασίας Afganit, πιο ισχυρού κινητήρα και επιπρόσθετη χαλύβδινη θωράκιση για τα βλήματα που είναι αποθηκευμένα στο εσωτερικό του άρματος.

Η ανάπτυξη του άρματος μάχης στον πόλεμο της Ουκρανίας μπορεί κάλλιστα να έχει σκοπό τη δοκιμή της απόδοσης του υπό συνθήκες πεδίου μάχης, αλλά επίσης σηματοδοτεί και ότι ο ρωσικός Στρατός είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει έναν συγκεκριμένο στόχο ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά υψηλής σημασίας για τον οποίον οι πιο ικανές μονάδες τεθωρακισμένων μπορούν να αποτραβηχθούν από την προστασία της ρωσικής επικράτειας και να αποσταλούν στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη των αρμάτων T-90M θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες, αφήνοντας ανοιχτές τις πιθανότητες να άρμα να αιχμαλωτιστεί και να εξεταστεί στην Δύση, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό στα Δυτικά αντιαρματικά όπλα ή θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτο σε αυτά τα όπλα, το οποίο ίσως να ωθήσει την Ρωσία να επενδύσει στο T-14 ή στην περαιτέρω βελτίωση των θωρακίσεων των T-90.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.