Τα άρματα μάχης στις επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων

ΓΕΣ

Τα άρματα μάχης μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους μόνο αν αντισταθμιστούν οι αδυναμίες τους. Για να επιτευχθεί αυτό, διαφορετικοί τύποι Όπλων και Σωμάτων συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αυτό ονομάζεται «επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων». Η αεράμυνα, για παράδειγμα, προστατεύει όλες τις επίγειες δυνάμεις από τις εναέριες απειλές – όμως θα ήταν ανυπεράσπιστη από μόνη της π.χ. απέναντι στα εχθρικά άρματα μάχης. Οι αναγνωριστικές δυνάμεις εκτελούν αναγνωρίσεις μπροστά από όλους, για όλους – αλλά όταν αρχίζει η μάχη, πηγαίνουν πίσω, στα μετόπισθεν.

Τα άρματα μάχης έχουν τεράστια μαχητική ισχύ. Μπορούν να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες όπως καμία άλλη στρατιωτική δύναμη. Αλλά χωρίς αναγνώριση πέφτουν σε ενέδρες, χωρίς αντιαεροπορικά καταστρέφονται από αέρος, χωρίς μηχανοκίνητο πεζικό κινδυνεύουν μέσα σε δάση και κατοικημένους τόπους κ.τλ.

Τα άρματα μάχης σε αυτό το σύστημα επιχειρήσεων είναι ήδη ξεχωριστά: εκεί που βρίσκονται, είναι στην κορυφή. Είναι το κύριο όπλο. Όμως είναι μόνο ΕΝΑ μέρος των «επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων». Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πλέγματος επιχειρήσεων, το οποίο δεν θα λειτουργούσε χωρίς αυτά – και τα ίδια θα ήταν αβοήθητα χωρίς αυτό το πλέγμα.

Στον πόλεμο, οι «επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων» είναι πολύ σημαντικές.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων μάχης είναι αρκετά απαιτητική, δαπανηρή και μακροχρόνια.

Η συνεργασία με τις δυνάμεις Μηχανοκίνητου Πεζικού ενισχύεται και βελτιστοποιείται μόνο με τις ρεαλιστικές ασκήσεις, κι όχι επιδείξεις, μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος «δημιουργικής» εκπαίδευσης διάρκειας περίπου 35 εβδομάδων που θα περιλαμβάνει ατομική εκπαίδευση χειριστή, εκπαίδευση διοικητών μικρών κλιμακίων, εκπαίδευση σε τακτικά σενάρια επιπέδου διμοιρίας/υπομονάδας με την εμπλοκή εξομοιωτών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε πεδία ασκήσεων, συστημάτων εξομοίωσης τακτικής εκπαίδευσης (ΣΕΤΕ), συστημάτων συνθετικής εκπαίδευσης και ασκήσεις συνδυασμένων όπλων με στοιχεία Μηχανικού, Πυροβολικού, Αεροπορίας Στρατού, Υγειονομικού και, ίσως το κυριότερο, ΔΜ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.