Τα αρματαγωγά στον Βόλο για τους Πεζοναύτες

Δεκέμβριος 2010 Leopard 1A5 της 32 Ίλης Μέσων Αρμάτων (ΙΜΑ) της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (ΤΑΞ ΠΝ) εξέρχεται από το αρματαγωγό, του Πολεμικού Ναυτικού, Χίος (L 173) κατά την άσκηση απόβασης "Αιγιαλός 2010". Φωτογραφία: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης γράφει στον ιστότοπο enikos.gr ότι ο κύβος ερρίφθη και οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στην δομή των Ενόπλων Δυνάμεων τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ο Χρ. Μαζανίτης αναφέρει: “Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο ΚΥΣΕΑ που θα συγκληθεί την Πέμπτη υπό τον Πρωθυπουργό, εκτός από τις κρίσεις για τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους Αρχηγούς των Επιτελείων, που όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει οι σκέψεις είναι να μην μετακινηθεί κανείς, θα εγκριθεί και το σχέδιο για την νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το σχέδιο που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει συζητήσει και συναποφασίσει με τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΣ για την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο στην Realnews διαβάσατε πρώτοι ότι τα αρματαγωγά δένουν στον Βόλο και γίνονται «ένα» με τους Πεζοναύτες.

Έτσι, οι Πεζοναύτες αποκτούν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας κι επέμβασης, όποτε απαιτηθεί. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι στα μελλοντικά σχέδια (όχι και τόσο μακρινά) του ΓΕΕΘΑ είναι οι Έλληνες πεζοναύτες να πλησιάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά πρότυπα, κυρίως σε ότι αφορά τα μέσα που θα διαθέτουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και τις ενέργειες από το ΓΕΣ για απόκτηση των αμφίβιων AAV-7 από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επαφές του ΓΕΕΘΑ με τους τοπικούς φορείς ώστε να τρέξουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και το Πολεμικό Ναυτικό να πάρει την σκυτάλη για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Ήδη, όπως είχε αποκαλύψει και η Realnews στις 4 Οκτωβρίου, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα μεταξύ άλλων έφερε και την πολυπόθητη βοήθεια που ήταν αναγκαία για τις απαιτούμενες εργασίες στο λιμάνι του Βόλου ώστε να δένουν εκεί μόνιμα τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Οι εργασίες ελλιμενισμού θα προσφέρουν την δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο, που διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Άντε σιγά, σιγά να φτιάξουμε από 1 αεροδρόμιο στη Ν Σάντα και 1 στο Κιλκίς και να στείλουμε και ελικόπτερα να σταθμεύουν. Για την 71 Α/Μ

 2. Λογικη κινηση, δεδομενου οτι το 90% της εφεδρειας των π/ν ειναι περιξ του Βολου…
  Αλλο θελω να ρωτησω. Τα Α/Γ θα ειναι ΜΟΝΙΜΑ στο Βολο ή θα γινονται κατα το δοκουν hot-spot & μεταφορεις ανθρωπων και εμπορευματων;

 3. Και γιατί δύο αεροδρόμια σε απόσταση 30 χιλ.; Στο Κιλκίς υπάρχει στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν φτάνει αυτό; Μετά σαν αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομους μπορείς να δεις(οποιοι ταιριάζουν) γιατί σε περίοδο πολέμου τα κανονικά αεροδρόμια θα είναι πρωτεύον στόχος για τον εχθρό.

  Νομίζω ότι λείπουν σύγχρονα αεροπορικά,και επί εδάφους μέσα μεταφοράς ( όπως σύγχρονα ελικόπτερα εφόδου και APC/AFV/IFV/ASV) για να γίνει αυτή η Ταξιαρχία μια δύναμη ταχεία μεταφοράς οπουδήποτε χρειαστεί.

  Αλλιώς με M113 A1/A2 και κανένα ΡΕΟ,Stayer GD240 στο έδαφος(αλήθεια οι Καναδέζες αποσύρθηκαν ή υπάχουν;) και από αέρος Chinook, C130

  Το πιο καλύτερο όχημα μεταφοράς που θα έχουμε σε λίγο καιρό εάν όλα πάνε καλά θα είναι το Μ1117

  Η να το κάνουμε όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου κυκλοφορούσαν και αυτοκίνητα χρηματοαποστολών για μεταφορά στρατιωτών!!

  1. Αγαπητέ Νίκο, ειρωνικά το έγραψα το παραπάνω, για να καταδείξω το παράλογο του ζητήματος. Φυσικά οι Α/Μ Μονάδες θα πρέπει να βρίσκονται ΕΝΤΟΣ των βάσεων των ελικοπτέρων μεταφοράς. Η 71 Α/Μ θα μπορούσε να σταθμεύει στην Αλεξάνδρεια, όπου και η βάση ελικοπτέρων μεταφοράς τους. Το ανόητο με την απόσταση είναι ότι η Μονάδα μετακινεί τα υλικά-πυρομαχικά 3 φορές. Φορτώνει στο στρατόπεδο, ξεφορτώνει στο χώρο ελικοδρομίου και ξαναφορτώνει στα ελικόπτερα. (απαιτείται χρόνος και κουράζεις αχρείαστα το προσωπικό)

   Προσωπικά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τίτλο Α/Μ στην 71 (ή 5η) και εξηγούμαι. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλμάτων από αεροσκάφος, γεγονός που δεν συμβαίνει με αντίστοιχες Α/Μ Μονάδες του εξωτερικού. Άποψη μου θα ήταν η 71 να γίνει Δύναμη Άμεσης Επέμβασης (εννοείται με τα οχήματα που αναφέρεις) και απλά να έχει τη δυνατότητα αεροκίνησης.
   Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία να δημιουργηθεί με βάση τις 2 ΜΑΛ (ενισχυμένες με επιπλέον υλικά και προσωπικό με 1- 2 Λόχους επιπλέον κάθε ΜΑΛ), Μονάδα Α/Α ΠΒ και Ρ/Κ ΠΒ και αντίστοιχες Μονάδες Υποστήριξης.

   Όσον αφορά την 32, άποψη μου είναι ότι είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως θα μπορέσει να δράσει με αυτά υλικά και να κάνει απόβαση σε εχθρική ακτή ή να ανακαταλάβει νήσο. Με αυτή την οργάνωση το μόνο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν 1 Μ/Κ τάγμα ΠΖΝ Σκαραμαγκά (ενίσχυση απειλούμενης Νήσου με ZUBR και μόνο με αυτά), 1 Τάγμα Στεφανοβίκιο/ Βόλο (για αερομεταφορά με ελικόπτερα) και 1 Τάγμα ΠΖΝ Αυλώνα (ως Κέντρο Εκπαίδευσης -Εφεδρεία κλπ) με ελαφρά θωρακισμένα αμφίβια οχήματα VBL/ M1117.

   Προσωπικά θα πρότεινα τη μετατροπή των ΠΖΝ στα πρότυπα των Σκανδιναβών Αμφίβιων ΚΔ. Με Θωρακισμένα Σκάφη ( CB-90 αλλά κατάλληλα για Αιγαίο) και μεταφορά τους ανατολικότερα (Σκύρο, Σύρο, Πάρο/Νάξο, Κάρπαθο κλπ). Ώστε να μπορούν να μετακινηθούν στο Αιγαίο για μεταφορά δυνάμεων σε απειλούμενη Νήσο ή ΚΔ επιχειρήσεις μικρού βάθους στην εχθρική ακτή υποστηρίζοντας τις ΜΑΚ

 4. “Φορτώνει στο στρατόπεδο, ξεφορτώνει στο χώρο ελικοδρομίου και ξαναφορτώνει στα ελικόπτερα. (απαιτείται χρόνος και κουράζεις αχρείαστα το προσωπικό).”

  Ti να πω εάν λειτουργούμε έτσι δεν είμαστε για πόλεμο εμείς!!

  Αυτό το ότι καταπονούμε υλικό έμψυχο και άψυχο και το εκθέτουμε σε κινδύνους υπήρχε από παλιά, αλλά βλέπω ότι δεν μαθαίνουμε δεν βελτιωνόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.