Ιαπωνία: Τα νέα πλοία πυραυλικής άμυνας AEGIS ίσως να είναι πολυκάρινα

©Saturn_Ecplise/reddit | Φωτογραφία αρχείου: Το ιαπωνικό αντιτορπιλικό AEGIS JS Haguro (DDG-180)

Την 29η Απριλίου 2021, η Γιομιούρι Σιμπούν, μια μεγάλη ιαπωνική εφημερίδα, ανέφερε ότι το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας σχεδιάζει ένα πλοίο πολλών καρίνων ως τα ένα από τα προτεινόμενα σχέδια για τα πλοία που θα εξοπλιστούν με το σύστημα AEGIS.

Το πλοίο που θα διαθέτει το σύστημα AEGIS σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το επάκτιο σύστημα AEGIS Ashore του οποίου η ανάπτυξη ακυρώθηκε το 2020. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει το πλοίο, όμως οι λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδόσεις του, όπως τον τύπο του εξοπλισμού που θα αποκτήσει, επρόκειτο να εξεταστούν αργότερα.

Αρχικά, η πολυκάρινη πρόταση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής ναυτικής δύναμης αυτοάμυνας (JMSDF) όταν, την 9η Απριλίου, αποδέσμευσε ένα έγγραφο σχετικά με τα πλοία που θα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα AEGIS, το οποίο περιλάμβανε την απαίτηση να υπάρχει «εμπειρία στην σχεδίαση και κατασκευή σύγχρονων πλοίων πολλών κυτών». Η μοναδική ναυπηγική βιομηχανία με παρόμοια εμπειρία είναι η Mitsui E&S, η οποία κατασκευάζει τα ωκεανογραφικά πλοία κλάσης Hibiki της JMSDF τα συστήματα των οποίων θα ενσωματωθούν στην βιομηχανία Mitsubishi Heavy Industries.

©yomiuri.co.jp | Ωκεανογραφικό καταμαράν πλοίο της JMSDF, JS Aki (AOS-5203), κλάσης Hibiki

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν, ένα από τα πλεονεκτήματα των πολυκάρινων πλοίων είναι ότι είναι λιγότερο ευπαθή στις επιδράσεις των κυμάτων. Και ανέφερε ότι «η κατασκευή, η οποία πιθανόν να ανακινείται λιγότερο από τα κύματα, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι κατάλληλη για την εκτόξευση πυραύλων». Ωστόσο, αυτή η εξήγηση είναι αμφισβητήσιμη. Είναι αλήθεια ότι τα πλοία πολλών καρίνων είναι ανθεκτικά στα κύματα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την καταλληλόλητα τους για την εκτόξευση πυραύλων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υφιστάμενα πλοία AEGIS της JMSDF, τα οποία είναι συμβατικά, μιας γάστρας, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκτόξευση των πυραύλων. Επιπλέον, τα πλοία με σύστημα AEGIS θα είναι μια εναλλακτική λύση στο AEGIS Ashore και αναμένεται να αναπτυχθούν σε παράκτια ύδατα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει μικρή ανάγκη να αναπτυχθούν στον ανοιχτό ωκεανό όπου οι θάλασσες είναι δύσκολες. Επομένως, υπάρχουν άλλοι λόγοι γιατί εξετάζονται τα σκάφη πολλών κυτών για τα πλοία που θα διαθέτουν AEGIS. Άρα, είναι πιθανό να διαθέτουν πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σήμερα, το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας εξετάζει να μετατρέψει τα ραντάρ και τα συστήματα κάθετης εκτόξευσης (VLS), που παρήγγειλε για το AEGIS Ashore, για τα πλοία που θα εφοδιαστούν με AEGIS. Αυτά τα συστήματα έχουν ήδη παραγγελθεί και πληρωθεί από το ιαπωνικό Υπ. Αμ. Οι εργασίες του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει με την πρώτη αποδέσμευση του λογισμικού του ιαπωνικού συστήματος AEGIS J7.B, εξοπλισμένο με ραντάρ SPY-7, να λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με ιαπωνικά δημοσιεύματα, το ραντάρ που παραγγέλθηκε για το AEGIS Ashore, το SPY-7, είναι υψηλών επιδόσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην στεριά και την θάλασσα. Ωστόσο έχει μεγάλο μέγεθος είναι πολύ βαρύ και για να τοποθετηθεί μέσα στην θάλασσα, τα πλοία AEGIS θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τα υφιστάμενα πλοία AEGIS της JMSDF. Αν το δημοσίευμα είναι αληθές, τότε το υπόβαθρο πίσω από το σκεπτικό των πολυκάρινων πλοίων με συστήματα AEGIS ίσως να έχει να κάνει με τα υπόλοιπα συγκροτήματα που δεχθούν.

Επιπλέον, η πολυκαρινη σχεδίαση ίσως να είναι πιο ακριβή στην κατασκευή από μια συμβατική και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως το σχέδιο να αλλάξει.

Πηγή: navalnews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.