Τα νεότερα κινεζικά VT-4 θα αντικαταστήσουν τα παλιά βρετανικά άρματα μάχης της Νιγηρίας

@africaken1/twitter | Νιγηριανό Vickers Mk.3

Ο νιγηριανός Στρατός Ξηράς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα παλιά βρετανικά άρματα μάχης Vickers Mk 3, ωστόσο, όπως αναμένεται, σύντομα αυτά θα αντικατασταθούν από τα νέα κινεζικής κατασκευής άρματα μάχης VT-4.

Η πρώτη παρτίδα των Vickers Mk3 αποκτήθηκε από το υπουργείο άμυνας της Νιγηρίας πριν από σαράντα χρόνια, σύμφωνα με διάφορες πηγές, παραλήφθηκαν λίγα περισσότερα από 80 άρματα. Σήμερα, μόλις ελάχιστες δωδεκάδες είναι εν κινήσει, κατά διαστήματα συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Αυτά τα άρματα μάχης είναι οπλισμένα με πυροβόλα 105 χλστ και μεταφέρουν περίπου 50 βλήματα. Έχουν, επίσης, ένα συζυγές πολυβόλο με 2600 φυσίγγια και ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο των 12,7 χλστ με απόθεμα 700 φυσιγγίων.

Πηγή: defensenigeria.wordpress.com | Άρμα μάχης Vickers Mk.3 της Νιγηρίας

Ο αμερικανικής κατασκευής πετρελαιοκινητήρας των 720 ίππων επιτρέπει στο άρμα να φτάσει σε αυτοκινητόδρομο την ανώτατη ταχύτητα των 60 χλμ/ώρα. Η αυτονομία καυσίμου είναι 490 χλμ. Το βάρος μάχης είναι 40000 κιλά και έχει τετραμελές πλήρωμα.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτών των αρμάτων θεωρείται πως είναι η αδυναμία της θωράκισης του να ακολουθήσει τα σημερινά πρότυπα, στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους και του πύργου, το πάχος της δεν υπερβαίνεται τα 800 χλστ και στις πλευρές είναι μόλις 60 χλστ. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτά τα οχήματα συχνά καθίστανται εύκολοι στόχοι για τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν εκτοξευτές παλιών αντιαρματικών ρουκετών.

Όπως αναφέρθηκε, ο νιγηριανός Στρατός προσπαθεί κατά τις μάχες να χρησιμοποιεί τα άρματα μάχης T-72AV εξοπλισμένα με θωράκιση τύπου ERA.

Την ίδια στιγμή, την περσινή Άνοιξη, έγινε γνωστό ότι αρκετά κινεζικά άρματα μάχης VT-4 έφτασαν στην αφρικανική χώρα. Διαθέτουν ισχυρή πολυστρωματική θωράκιση, σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) με σκοπευτικά θερμικής απεικόνισης. Το λειόκαννο πυροβόλο των 125 χλστ μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα διαφόρων τύπων όπως και αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους, Επίσης, διαθέτουν δύο πολυβόλα 7,62 και 12,7 χλστ.

Ισχύς του κινητήρα είναι 1300 ίπποι. Η ανώτατη ταχύτητα επι αυτοκινητόδρομου είναι 70 χλμ/ωρα. Η αυτονομία του αγγίζει τα 500 χλμ. Έχει πλήρωμα τριών και το βάρος του είναι 51000 κιλά.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αποκτηθέντων αρμάτων μάχης, όμως, όπως πιστεύουν οι αμυντικοί ειδικοί, λόγω του σχετικά υψηλού κόστος τους, είναι απίθανο να μπορέσουν να αντικαταστήσουν πλήρως όλον τον στόλο των υφιστάμενων Vickers Mk 3. Ωστόσο, για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των τεθωρακισμένων της Νιγηρίας, το απλούστερο VT-2, που πρόσφατα παρατηρήθηκε στην Τανζανία, ή το τροποποιημένο T-72, το οποίο το γνωρίζουν καλά οι νιγηριανοί αρματιστές, θα ταίριαζαν καλύτερα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.