Τα σαρκαστικά μήνυμα των αρχαίων κατά αντιπάλων πάνω στα όπλα τους

Αν νομίζατε πως μόνο οι Αμερικάνοι “τρόλλαραν” τους αντιπάλους τους γράφοντας σαρκαστικά μηνύματα με κιμωλία πάνω στις βόμβες τους, τότε κάνετε λάθος.

Στην μολυβδίδα (μολύβδινο βλήμα σφενδόνης) της εικόνας υπάρχει ανάγλυφη η επιγραφή “δέξαι” (“φα’την). Άλλα “αγαπησιάρικα” μηνύματα των Ελλήνων σφενδονιτών που μας έχουν διασωθεί είναι το “πυρί” (“στην πυρά”, όπως λέμε σήμερα “στον διάολο”), “κύε” (“μείνε έγκυος”), “τρωγάλιον” (“κέρασμα”) κ.α.

Αν και η σχετική με την αρχαία Ελλάδα αρθρογραφία της στρατιωτικής ιστορίας συνήθως μονοπωλείται από τον βαριά οπλισμένο Οπλίτη και τους Κρήτες τοξότες, οι Έλληνες σφενδονήτες διακρίθηκαν επίσης στα πεδία μαχών της εποχής. Προεξάρχοντες ανάμεσά τους θεωρούνταν οι Ρόδιοι, που μαζί με τους Ίβηρες κατοίκους των Βαλεαρίδων συγκαταλέγονταν στους καλύτερους του κόσμου της Μεσογείου. Αναφέρονται από τον Θουκυδίδη στην Σικελική Εκστρατεία της Αθήνας (700 σφενδονήτες, 415-413 π.Χ), από τον Ξενοφώντα στην πορεία επιστροφής των Μυρίων προς την θάλασσα (401-400 π.Χ) όπου επικράτησαν κατά κράτος εναντίον των Περσών ομολόγων τους, ενώ συμμετείχαν κατά κόρον ως μισθοφόροι στα στρατεύματα των Διαδόχων και ως βοηθητικοί (auxilia) των λεγεώνων της Ρώμης.

Πηγή: cognoscoteam.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.