Ταϊλάνδη: Επιλαρχία Ιππικού μετασχηματίζεται σε ΕΑΝ, αποσύρει τα M41A3 και μεταβαίνει στα V-150 Commando

©16η Επιλαρχία Ιππικού - Βασιλικός Στρατός Ταϊλάνδης |Η 16η Επιλαρχία Ιππικού, της 5ης Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Στρατόπεδο Θεπσατρί Σι Σουνθόν, στην περιοχή ευθύνης του 4ου Σώματος Στρατού του Βασιλικού Στρατού της Ταϊλάνδης αποχαιρέτησε τα παλιά M41A3 Walker Bulldog.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Defense Studies, η 16η Επιλαρχία Ιππικού της 5ης Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Φρούριο Θεπσατρί Σι Σουνθόν, στην περιοχή ευθύνης του 4ου Σώματος του Βασιλικού Ταϊλανδεζικού Στρατού αποχαιρέτησε τα γερασμένα οχήματα πυρών υποστήριξης M41A3 Walker Bulldog και μετασχηματίστηκε από μια Επιλαρχία Ιππικού σε μια Επιλαρχία Αναγνωρίσεων (τροχοφόρων) εξοπλισμένη με 4Χ4 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα V-150.

Το όχημα πυρών υποστήριξης (ελαφρύ άρμα) M41A3 Walker Bulldog, το οποίο ήταν σε υπηρεσία στον Βασιλικό Στρατό της Ταϊλάνδης (ΒΤΣ) από το 1962 αποσύρθηκε από την υπηρεσία της 16ης Επιλαρχίας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού στο Στρατόπεδο Θεπσατρί Σι Σουνθόν του 4ου Σώματος Στρατού, στην επαρχία Ναχόν Σι Θάμμαρατ της περιφέρειας Θούνγκ  Σόνγκ.

Αρχικά η μονάδα διέθετε τα 6Χ6 τροχοφόρα ελαφριά θωρακισμένα οχήματα περιπολίας M8 Greyhound τα οποία παροπλίστηκαν το 1973 με μακρά ιστορία στις επιχειρήσεις πεδίου από την εποχή της κομμουνιστικής τρομοκρατίας στον νότο της χώρας μέχρι την συνεισφορά της στους πολίτες της χωράς την κατά την ειρηνική περίοδο.

©16η Επιλαρχία Ιππικού – Βασιλικός Στρατός της Ταϊλάνδης | M41A3 Walker Bulldog.

Η αναδιοργάνωση του οπλισμού της μονάδας από μια Επιλαρχία Ιππικού με οχήματα πυρών υποστήριξης M41A3 σε μια Επιλαρχία Ιππικού τροχοφόρων έγινε με την παραλαβή 4Χ4 τεθωρακισμένων οχημάτων Textron V-150 Commando αποτελούμενα από εκδόσεις μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένες με πυροβόλο 90 χλστ και με όλμο 81 χλστ.

Πηγή: Wikipedia | Το Stingray, γνωστό και ως Commando Stingray, είναι ένα όχημα πυρών υποστήριξης που κατασκευάστηκε από την Textron Marine & Land Systems (πρώην Cadillac Gage)

Η 9η Επιλαρχία Ιππικού της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού μετέβη στο όχημα πυρών υποστήριξης Stingray που παρέλαβε από την 6η Επιλαρχία Ιππικού. Το Stingray, γνωστό και ως Commando Stingray, είναι ένα όχημα πυρών υποστήριξης (ελαφρύ άρμα) που κατασκευάστηκε από την Textron Marine & Land Systems (πρώην Cadillac Cage). Σχεδιάστηκε ειδικά κάνοντας χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων εξαρτημάτων από άλλα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ώστε να διατηρηθεί το κόστος του όσο το δυνατόν χαμηλότερα (τα κοινά στοιχεία με το M551 Sheridan είναι προφανή).

Το Stingray είναι έργο ιδιωτικής χρηματοδότησης που στόχευε σε ξένες χώρες. Εξήχθη προς χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλανδής, η οποία παραμένει και ο μοναδικός του χρήστης.

©16η Επιλαρχία Ιππικού – Βασιλικός Στρατός Ταϊλάνδης | M41A3 Walker Bulldog

Σήμερα, το 6ο Σύνταγμα Ιππικού της 3ης Ταξιαρχίας Ιππικού του ΒΣΤ διαθέτει τα κινεζικής κατασκευής άρματα μάχης NORINCO VT-4.

Η Επιλαρχία Ιππικού, η οποία αρχικά διέθετε το M41A3, μετέβη σε άλλα οχήματα. Η 8η Επιλαρχία Ιππικού της 3ης Ταξιαρχίας Πεζικού παρέλαβε τα άρματα M48A5 της 2ας Επιλαρχίας Ιππικού της 2ας Ταξιαρχίας Πεζικού, «Βασιλικοί Φρουροί», που παρέλαβε άρματα μάχης T-84 Oplot-T.

Σήμερα, είναι κατανοητό ότι η τελευταία Επιλαρχία Ιππικού που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όχημα πυρών υποστήριξης M41A3 είναι η 4η Επιλαρχία Ιππικού της 1ης Ταξιαρχίας Βασιλικών Φρουρών, όπως γραφεί ο ιστότοπος Defense Studies.

©16η Επιλαρχία Ιππικού – Βασιλικός Στρατός Ταϊλάνδης | Η 16η Επιλαρχία Ιππικού της 5ης Μεραρχίας Ιππικού μετέβη από το M41A3 Walker Bulldog στο Textron Marine V-150 Commando

Το M41 Walker Bulldog

Το M41 Walker Bulldog, επισήμως άρμα πυροβόλου 76 χλστ M41, εξελίχθηκε για τις αποστολές της ένοπλης αναγνωρίσεως. Κατασκευάστηκε από την Cadillac μεταξύ 1951 και 1954 και πωλήθηκε με επιτυχία στο Στρατό των ΗΠΑ ως ο αντικαταστάτης του γερασμένου στόλου των οχημάτων εποχής Β’ ΠΠ M24 Chaffee.

Αν και κατασκευάστηκε ως ένα αναγνωριστικό όχημα, το βάρος και ο οπλισμός του M41 το κατέστησαν επίσης αποτελεσματικό στους ρόλους των πυρών εγγύς προστασίας για το πεζικό και τις άμεσες αερομεταφερόμενες αναπτύξεις.

Κατά την είσοδο του στην υπηρεσία των ΗΠΑ, όλα τα M41 ονομάστηκαν Little Bulldog και στη συνέχεια Walker Bulldog από τον Στρατηγό Γουόλτον Ουόλκερ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα με όχημα Jeep το 1950.

To M41 ήταν το πρώτο μεταπολεμικό αμερικανικό όχημα πυρών υποστήριξης που υπηρέτησε σε όλον τον κόσμο, και εξήχθη από τις ΗΠΑ σε σημαντικούς αριθμούς, συγκεκριμένα στην Ασία αλλά επίσης και σε ευρωπαϊκούς Στρατούς, συγκεκριμένα τον βελγικό.

Η εξέλιξη του M41 προχωρούσε με αργούς ρυθμούς μέχρι το ξέσπασμα του Πολέμου της Κορέας όταν ο Στρατός των ΗΠΑ ανανέωσε τις απαιτήσεις του ζητώντας περισσότερα άρματα μάχης, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το M41 να εισαχθεί εσπευσμένα στην παραγωγή.

Η βιασύνη με την οποία κατασκευάστηκε είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τεχνικά προβλήματα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις σχετικά μικρές διαστάσεις στο εσωτερικό του σκάφους, του έδωσε την φήμη του μέτριου οχήματος μεταξύ των αρματιστών του αμερικανικού Στρατού.

Επίσης, θεωρήθηκε πολύ μεγάλο σε σχέση με το Chaffee για τις αναγνωριστικές αποστολές. Η χρηματοδότηση του προγράμματος M41 περικόπηκε αναλόγως και δόθηκε περισσότερη έμφαση στην εξέλιξη νέων αρμάτων μάχης όπως το M47 Patton.

H Cadillac διέκοψε την παραγωγή του M41A1 στα τέλη του 1954. Αντικαταστάθηκε από τo M551 Sheridan κατά τη δεκαετία του 1960.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.