Ταϊβάν: Παρουσιάστηκε ΤΟΜΟ επί τεθωρακισμένου 8X8 οχήματος CM-32

Στην TADTE 2019, την διεθνή έκθεση στην Ταϊβάν, έναν νέο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς όλμου (ΤΟΜΟ), που βασίζεται στο CM-32 Cloud Leopard, παρουσιάστηκε από την ταϊβανέζικη αμυντική βιομηχανία. Το όχημα φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με έναν ημι-αυτόματο σύστημα όλμου 81 χλστ.

Το CM-32 είναι ένα 8Χ8 τεθωρακισμένο όχημα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο και σχεδιασμένο στην Ταϊβάν από το κέντρο κατασκευής υλικών (MND) του ταιβανεζικού υπουργείου εθνικής άμυνας. Η έκδοση όλμου της οικογενείας CM-32 χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα, το διαμέρισμα ισχύος (κινητήρα) μπροστά με τον οδηγό στην αριστερή πλευρά, το διαμέρισμά προσωπικού στο μέσο και την περιοχή φόρτωσης στο πίσω μέρος που περιλαμβάνει το σύστημα όλμου 81 χλστ.

Η θωράκιση του CM-32 παρέχει προστασία από βολές μικρών όπλων διαμέτρημα 7,62 χλστ διατρητικού (AP) περιμετρικά του οχήματος και από AP 12,7 χλστ μετωπικά. Το όχημα CM-32 διαθέτει ολοκληρωμένο, σχήματος βε (V) ενιαίο (monocoque), θωρακισμένο σκάφος.

Η έκδοση όλμου του CM-32 διαθέτει ένα ημι-αυτοματο σύστημα όλμου στο εσωτερικό του οχήματος το οποίο μπορεί να βάλλει μέσα από μια θυρίδα οροφής δύο τεμαχίων. Η μονάδα όλμου είναι εφοδιασμένη με ηλεκτρο-σερβο σύστημα ελέγχου και εξελιγμένες μονάδες ελέγχου πυρός. Διαθέτει αυτοματοποιημένο έλεγχο πυρός και λειτουργίες διεύθυνσης πυρός. Επιπλέον, η χαμηλή ανάκρουση μειώνει αποτελεσματικά την δύναμη ανάκρουσης και αυξάνει την σταθερότητα βολής.

Για την προστασία του, το όχημα όλμου είναι εφοδιασμένο με ενα τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων ο οποίος είναι τοποθετημένος στον πύργο οροφής πίσω από την θέση του οδηγού. Ο σταθμός όπλων είναι οπλισμένος με ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ.

Το CM-32 κινείται με έναν πετρελαιοκινητρα Caterpillar C12 που αποδίδει 450 ίππους. Μπορεί να κινηθεί με ανωτάτη ταχύτητα 120 χλμ/ωρα με μεγίστη αυτονομία 800 χλμ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Εμένα μου φαίνεται έτσι, η εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι την ερπύστρια σαν φορέα για αυτό το είδος όπλων;

  Η εξαίρεση φαίνεται να είναι το σουηδικό σύστημα επάνω σε σκάφος CV90 και το γερμανικό επάνω σε σκάφος Wiesel(το οποίο φαίνεται να είναι υποτιμημένο σαν σύστημα).

  1. και το όπλο, το οποίο δείχνει το βίντεο σου… γιατί έτσι, γερασμένη ιδέα? Το πολωνικό “Rak” η π.χ. ισραηλινή όλμοι μπορούν να ρίχνουν 3 οβίδες, με 3 δρόμους (3 different angles), και να χτυπηθεί ο στόχος από και της τρις, την ίδια στιγμή.

   1. Πρώτον δεν είναι δικό μου το βίντεο, και δεύτερων δεν έκανα σύγκριση όπλων, αλλά σχολίασα τα συστήματα φορείς στα οποία είναι εγκατεστημένα τα συγκεκριμένα όπλα.
    Ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό στην μάχη, δεν θα το αποφασίσω εγώ, αλλά αυτοί που το χρησημοποιούν. Οπότε το ερώτημα σου θα έπρεπε να απευθύνεται στους Ταϊβανέζους που το παράγουν και το εμπιστεύονται η το προτείνουν στην αγορά.

   2. Νομίζω ότι το άρμα μάχης που τρεχάτε με χέρια και πόδια να πάρετε(σχεδόν τσάμπα) μετά την ένταξη σας στο ΝΑΤΟ, ήταν το γερμανικό Leopard 2, ίσως επειδή δεν είχατε κάτι πιο έξυπνο η αποτελεσματικό εγχώριας παραγωγής. Έτσι; Η μήπως έχω λάθος πληροφόρηση και σας είχε πιάσει λιγούρα για αυτό, επειδή είσαστε συλλέκτες στρατιωτικού υλικού; 🤔

    Σήμερα παριστάνετε τους σπουδαίους, που πλένουν τα ρούχα των ξενοδοχείων της Γερμανίας. Που την είδαν και όπλοπαραγωγοί.
    Ωραίο και αυτό, σαν λέμε λέμε έκανε η μύγα κ.λο και εχeσε τον κόσμο όλο. 😉

    Έχετε πάντως μια ωραία ποικιλία όπλων απο Γερμανία, Ρωσία(πρώην ΕΣΣΔ) και Αμερική. Ειδικά τα 50 «Γιαστράπ» θα στενοχωρούν ιδιαίτερα τους αντιπάλους σας στην άνω Σιλεσία, αυτό είναι το σίγουρος.

 2. Εγώ έχω την εξής απορία. Για έναν όλμο των 81 χιλ, πρέπει να κατασκευάζεται κάτι σαν TOMΠ όχημα με κόστος αρκετά σημαντικό. Πιος ο λόγος ένας όλμος 81 χιλ να μεταφέρεται σε ένα τέτοιο όχημα; Με την ίδια λογική ένα RM70 να μεταφέρεται πάων σε ένα ΤΟR M1 για να έχει και αντιαεροπορική ομπρέλα.

  1. Σε περίπτωση που η σχεδίαση ακολουθεί σπονδυλωτή φιλοσοφία, το
   όχημα δεν κατασκευάστηκε αποκλειστικά ως φορέας για το συγκεκριμένο όπλο, αυτό ισχύει νομίζω και για τα υπόλοιπα σύγχρονα οχήματα του είδους(π.χ. Stryker) που μεταφέρουν όλμους η άλλα συστήματα, αφού αυτό θα ήταν οικονομικά ασύμφορο(ειδικά σε μια εποχή που όλα «πρέπει» να είναι πολλαπλών ρόλων/χρήσεων).

 3. Kαλώς. Δηλαδή θα πρέπει να έχεις και τα αντίστοιχα kit μετατροπής σε ΤΟΜΑ, ΤΟW/MILAN/KORNET STINGER/IRIS/MISTRAL, AMBULANCE COMAND AN CONTROL SYSTEM και άλλα πολλά
  Εχει αναρωτηθεί κανείς το χρόνο μετατροπής σε πραγματικό πεδιίο μάχης της μιας διαμόρφωσης στην άλλη;
  Μήπως είναι wishful κατασκευές του στυλ έχω μία ιδέα και άμα κάτσει έκατσε!

  1. Νομίζω ότι αυτό δεν εφαρμόζεται έτσι στην πράξη, απλά σαν πλατφόρμα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πρίν την παράδοση στον πελάτη, εφόσον αναφέρθηκα σε μια «δομοστοιχειωτή» σχεδίαση και κατασκευή του οχήματος. Η δυνατότητα για πιο εύκολη μετατροπή υπάρχει προφανώς, αλλά δεν συνηθίζεται σαν πρακτική, ενώ το σασί είναι το ίδιο για όλες της διαμορφώσεις η φορτία που έρχονται σε μορφή δομοστοιχείων επάνω στο εννιαίο σκάφος/σασί του οχήματος, όπως φαίνεται στην παρακάτω ´αρουσιαση(αν εμφανιστεί).

   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRVWrZfnU4oXmmhY0YlM6BwluYBpF3NsbLb28LIOuwnXRz-wpHi

 4. Ωραίο! Εάν η αλλαγή της διαμόρφωσης είναι στα χρονικά πλαίσια μιας αλλαγής κινητήρα σε ΛΕΟ 2 τότε έχει ενδιαφέρον, κυρίως σε αντικατάσταση των ΤΟΜΠ στα νησιά του Αιγαίου. Με αμοιβαία ανταλλαγή Cascavel με κάτι που να ενδιαφέρει τους Κύπριους θα ξεφορτωνόμασταν και τα M48 A5 Molf Το εμπόδιο θα είναι η τική των Boxer με τα kit τους

  1. Νομίζω πως δεν υπάρχει μεγάλη διάφορα στο χρόνο (στο Μποξέρ που έφερα ως παράδειγμα, ίσως να χρειάζεται και λιγότερος χρόνος για όλη την διαδικασία/εργασία) που απαιτείται για μια αλλαγή του Mission Module, πάντα με προυπόθεση να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέσα εργαλεία που μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος, όπως και στο Leopard 2 που απαιτεί και ένα άρμα περισυλλογής με γερανό που μπορεί να σηκώσει το MTU Powerpack του Leo2(όπως το BPz3), αλλιώς δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση μια αλλαγή έξω απο τα συνεργεία στην μονάδα, όπου υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Η αρχή είναι όμως για όλα τα οχήματα του είδους η ίδια. Οι προτάσεις των ανταγωνιστών του Μποξέρ στην παγκόσμια αγορά ίσως να έρχονται πιο οικονομικές απο το συγκεκριμένο γερμανικό, αλλά αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί σωστά σε περίπτωση που υπάρχει το ενδιαφέρον απο πλευράς των ΕΔ και η θέληση της πολιτικής να εκσυγχρονίσει τον σκονισμένο και μουσειακό στόλο οχημάτων του στρατού ξηράς.

   Όσον αφορά την αντικατάσταση των Cascavel, ίσως να έχει ενδιαφέρον ένα Jaguar 6×6 που είναι ένα σύγχρονο όχημα ίδιας φιλοσοφίας, αν υπάρχουν τα χρήματα, επειδή θα είναι και λίγο ακριβό(όπως τα περισσότερα αμυντικά προϊόντα της σημερινής εποχής).

 5. Eγώ λέω το εξής. Επειδή στα νησιά μας το άρμα M48A5 ειναι κινούμενος στόχος, να μας δώσουν μερικά Cascavel και εμείς Leo 1A5 Eτσι οι Κύπριοι θα έχουν ένα σοβαρό συμπλήρωμα για τα Τ80 αντί τα ΑΜΧ 30 Β2
  και εμείς να το φέρουμε σε τέτοιο επίπεδο δες παρακάτω

  θα έχουμε αυτό το άρμα που χρειαζόμαστε στα νησιά μας, ευελιξία, ταχύτητα και απόκρυψη, με καλό πυρόβολο!

  1. Εξαρτάτε απο τα έξοδα που θα είχε αυτή η αναβάθμιση, αυτό θέλει όμως πρώτα μελέτη απο τους αρμόδιους, δεν ξέρω αν περισεύουν Leo 1A5 για παραχώρηση η μεταφορά στην Κύπρο η οποία ίσως να προυποθέτει και την έγκριση των γερμανών που δεν είναι σίγουρη σε περίπτωση που θεωρούνταν αποδεσμεύσημα.
   Σε πρεοηγούμενη συζήτηση πάντως θυμάμαι να εκφράστηκαν ενστάσεις για αυτό το θέμα.

 6. Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες για την οικογένεια οχημάτων CM-32 Yunpao, παρακάτω μερικές λεπτομέρειες. Απο το ιστορικό του προγράμματος, θα μπορούσαν να προκύψουν ίσως μερικά συμπεράσματα, σχετικά με τις σκέψεις για ένα εθνικό πρόγραμμα στρατιωτικών οχημάτων, που έχουν εκφραστεί σε πρόσφατα άρθρα.

  The Taiwanese CM-32 Yunpao 8×8 Family

  http://tanknutdave.com/the-taiwanese-cm-32-yunpao-8×8-family/

  CM-32雲豹輪型裝甲車
  http://www.mdc.idv.tw/mdc/army/cm32.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.