Τελετή διαβεβαίωσης νέων Υποβρύχιων Καταστροφέων της Κύπρου

Ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης διαβεβαίωσε την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019, ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προσπάθειες του Υπουργείου για αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της υγιούς ενασχόλησης και της ποιότητας ζωής του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς εντός των στρατοπέδων.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφέων στη Ναυτική Βάση Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη στο Μαρί, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «η τελετή αποφοίτησης των νέων βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί το επιστέγασμα της άρτιας και πολύμηνης εκπαίδευσης της πιο επίλεκτης μονάδας της Δύναμης, που στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού σε ένα ευέλικτο στράτευμα, ο ρόλος της καθίσταται ιδιαίτερα αναβαθμισμένος και καθοριστικός».

Απευθυνόμενος στους νέους Υποβρύχιους Καταστροφείς ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι τους «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια» αφού ολοκλήρωσαν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο συνεχούς εκπαίδευσης και σημείωσε πως  «η επίπονη και σκληρή φύση της εκπαίδευσης» τους οδήγησε να ανακαλύψουν τα όρια και τις αντοχές τους και αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη ψυχική και σωματική πρόκληση τους μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε ότι «η ακλόνητη θέληση, η αποφασιστικότητα, η πίστη και η προσήλωση» τους οδήγησε στην επίτευξη του στόχου τους, απέδειξαν ότι για τους ίδιους δεν υπάρχει το αδύνατο και το ακατόρθωτο, βάδισαν με δική τους βούληση το δύσκολο και επίπονο δρόμο της εκπαίδευσης των Υποβρυχίων Καταστροφέων, επέδειξαν «θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της αποστολής τους προς όφελος της Εθνικής Φρουράς και του χρέους προς την πατρίδα» και απέδειξαν ότι τους αξίζει περίτρανα «η τιμημένη στολή με τα εμβλήματα των ΟΥΚ» που φέρουν σήμερα.

Σημείωσε ακόμα ότι οι νέοι ΟΥΚ οφείλουν και πρέπει να αποτελούν «πρότυπα τα οποία όλοι εμείς θα στρέφουμε τα βλέμματα μας για να αντλούμε δύναμη», προσθέτοντας πως σήμερα ενώπιον της πολιτείας, της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, των εκπαιδευτών και των οικογενειών τους, τους απονέμονται τα «πιο θερμά συγχαρητήρια και η κάθε οφειλόμενη τιμή».

Θερμά συγχαρητήρια ο Υπουργός απέστειλε στους γονείς των νέων ΟΥΚ, στη Διοίκηση και τους εκπαιδευτές της ΜΥΚ, «οι οποίοι για μια ακόμα φορά κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, χωρίς να φείδονται χρόνου και μόχθου πετυχαίνοντας να εκπαιδεύσουν και να παρουσιάσουν σήμερα ενώπιον μας την άρτια ομάδα βατραχανθρώπων του 79ου Σχολείου».

Η μακραίωνη και περίλαμπρη ιστορία του ελληνικού έθνους, συνέχισε «μας διδάσκει ότι οι στρατιωτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης δεν επιτυγχάνονται με την αριθμητική υπεροχή αλλά με την μαχητική ικανότητα, τη λεπτομερή οργάνωση, το θάρρος, την αφοσίωση στο καθήκον και την άρτια εκπαίδευση. Η περίοδος της τεχνολογικής επανάστασης που διάγουμε, απαιτεί επιπρόσθετα από τη στρατιωτική, την επιστημονική κατάρτιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο Υπουργός «η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία εκσυγχρονισμού  και προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις. Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου εντάσσεται και η αναβάθμιση της ΜΥΚ τόσο σε μέσα όσο και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της εκπαίδευσης του προσωπικού της» είπε και αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου γυμναστηρίου  και αίθουσας Πολεμικών Τεχνών της Ναυτικής Βάσης.

Εξήγησε ότι «το γυμναστήριο και η νέα αίθουσα ανεγέρθηκαν κατόπιν ευγενούς χορηγίας 350 χιλιάδων ευρώ της ΟΠΑΠ Κύπρου στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδιασμών του Υπουργείου για την αναβάθμιση του επιπέδου άθλησης των οπλιτών. Τα έργα ανέγερσης άρχισαν τον Αύγουστο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018, ενώ ο εξοπλισμός των χώρων με σύγχρονα μηχανήματα άθλησης ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με το συνολικό κόστος να φτάνει στις 227 χιλιάδες ευρώ».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι «το υπόλοιπο ποσό ύψους 123 χιλιάδων ευρώ από τη χορηγία της ΟΠΑΠ, δαπανήθηκε για τον εξοπλισμό υφιστάμενων γυμναστηρίων σε άλλα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και σε φυλάκια».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τις δημόσιες ευχαριστίες του προς την ΟΠΑΠ Κύπρου «για τη διαχρονική στήριξη μέσω χορηγιών τόσο του Υπουργείου Αμυνας όσο και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, με σκοπό την αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού».

Ευχαριστίες ο Υπουργός εξέφρασε και στον «Χριστόδουλο Βασιλειάδη για τη διαχρονική έγνοια και βοήθεια που προσφέρει στην Εθνική Φρουρά με την προσφορά του ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για την αγορά εξοπλισμού επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού των Μονάδων Καταδρομών, επιδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για τις ειδικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Τέτοιες ενέργειες μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και μεταφέρεται σε μας περισσότερο βάρος να φανούμε αντάξιοι» σημείωσε.

Ο Σάββας Αγγελίδης διαβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειες του Υπουργείου για αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της υγιούς ενασχόλησης και της ποιότητας ζωής του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, εντός των στρατοπέδων θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθιστώντας την στρατιωτική θητεία των εθνοφρουρών ιδιαίτερα εποικοδομητική προς όφελος των ίδιων αλλά και της Εθνικής Φρουράς».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Δημήτρης Αλετράρης στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η οφειλόμενη αρωγή της ΟΠΑΠ Κύπρου στην ΜΥΚ αποτελεί συνέχεια της συνεπούς, διαχρονικής στήριξης μας στην Εθνική Φρουρά. Εκτιμώντας ακριβώς το ρόλο που η Εθνική Φρουρά επιτελεί προς όφελος της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να έχουν οι στρατευμένοι νέοι τις καλύτερες προϋποθέσεις, συμβάλαμε το 2015 στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου Άμυνας για την λειτουργία γυμναστηρίων, κατάλληλα εξοπλισμένων σε όλα τα μεγάλα στρατόπεδα καθώς και στα φυλάκια στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός».

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου γυμναστηρίου – αίθουσας Πολεμικών Τεχνών και στη συνέχεια οι νέοι ΟΥΚ συμμετείχαν σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα με το σενάριο της να αφορά κατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ από τρομοκράτες και την κράτηση ομήρων.

Σύμφωνα με την άσκηση μέλη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών μετέβησαν με φουσκωτά σκάφη στη περιοχή και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για απελευθέρωση των ομήρων και ανακατάληψη της πλατφόρμας.

 

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Αξιοσημείωτη η χρήση στρατιωτικού σκύλου.
    Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε σε τι στάδιο έχει φτάσει η αξιοποίηση τους από την εν λόγω Μονάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.