Τελετή ονοματοδοσίας – εντάξεως του ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ (A472) στο Πολεμικό Ναυτικό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου παρέστησαν σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 στην τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε τα εξής:

«Εξοχότατη κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ο θαλασσινός αυτός αέρας μπορεί να δημιουργεί κάποια τεχνικά προβλήματα στην εκφώνηση ενός σελιδοποιημένου χαιρετισμού, εγώ όμως βλέποντας προοπτικά την κατάσταση, θα το εκλάμβανα σαν ούριο άνεμο που φυσάει για το Πολεμικό μας Ναυτικό και αυτό το διάστημα νομίζω θα το διαπιστώσετε κι εσείς.

Αισθάνομαι λοιπόν σήμερα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που μου δίνεται η ευκαιρία να παραβρεθώ και να χαιρετίσω την ένταξη του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ» στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η σημερινή ένταξη είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, καθόσον έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη απόκτηση του «ΑΤΛΑΣ-1», εκσυγχρονίζοντας με αυτόν τον τρόπο, αλλά και επαυξάνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της εν πλω υποστήριξης των επιχειρησιακών δράσεων του στόλου μας.

Είναι ευτύχημα για το Πολεμικό Ναυτικό, σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς να έχει την δυνατότητα να εντάσσει σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κύριες Μονάδες στη δύναμη του και μάλιστα Μονάδες που χαρακτηρίζονται ως υψηλής αξίας από επιχειρησιακής απόψεως. Οι καιροί μας δεν χαρακτηρίζονται μόνο από δημοσιονομική στενότητα, παράλληλα χαρακτηρίζονται και από γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή του άμεσου εθνικού μας ενδιαφέροντος. Το Πολεμικό Ναυτικό ως βασικός παράγοντας ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα στην Μεσόγειο, εγγυάται την κυριαρχία τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Και καθιστά τη χώρα ισχυρό σύμμαχο για τους φίλους, αλλά και φόβητρο, για τους επίδοξους αντιπάλους, προσδίδοντας αξιοπιστία και βαρύτητα, στο ρόλο της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις της περιοχής.

Το Πολεμικό Ναυτικό εν προκειμένω, ανταποκρίθηκε άμεσα στη πρόκληση της ένταξης των νεοαποκτηθέντων αυτών μονάδων, και στην άμεσα επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Πριν από δύο εβδομάδες, ο «ΑΤΛΑΣ-1», συμμετείχε σε στοιχεία επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο την ηγεσία, όσο και τα πληρώματα των πλοίων, του «ΑΤΛΑΣ-1», και του «ΗΡΑΚΛΗΣ», και να τους ευχαριστήσω.

Στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του «ΗΡΑΚΛΗΣ», θα ήθελα να ευχηθώ, ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στη πλώρη τους και να μας κάνουν υπερήφανους με τη δράση και τη παρουσία του πλοίου, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, αλλά και όπου το καθήκον τους καλέσει.

Ήρεμες θάλασσες να υπάρχουν πάντα μπροστά σας γαλήνιες, αν και νομίζω κυρίες και κύριοι ότι οι τρομερές δυνατότητες αυτού του πλοίου, θα αποδειχθούνε καλύτερα σε όχι τόσο ήρεμες θάλασσες, αλλά αυτό είναι μία άλλη υπόθεση. Η ευχή είναι πάντα για ήρεμες και γαλήνιες θάλασσες. Βέβαια πρέπει να πω εδώ, ότι η δυνατότητα της ένταξης των δύο αυτών μονάδων στο στόλο, οφείλεται αποκλειστικά στο κ. Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος έμπρακτα αποδεικνύει την αγάπη για την πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτοντας επανειλημμένα, πλείστες ανάγκες που εκτείνονται από την χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης, έως και την προσφορά σκαφών, όπως ακριβώς είναι και η περίπτωση του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ». Ξέρω ότι δεν του αρέσει να ακούγονται αυτά, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούμε να μην τα πούμε ώστε να τονίσουμε την τεράστια προσφορά του και το έργο του.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επίσημης αναγνώρισης προσφοράς του Πάνου Λασκαρίδη από την Πολιτεία, εντάσσεται σήμερα η απονομή με Διάταγμα της Εξοχοτάτης Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του βαθμoύ του Υποναύαρχου επί τιμή, σε ένα άνθρωπο της θάλασσας που η αγάπη του και η προσφορά του για το Πολεμικό Ναυτικό του δίνει δικαιωματικά την ιδιότητα του υψηλόβαθμου στελέχους αυτού.

Ως απλός Έλληνας πολίτης, τον ευχαριστώ για αυτή του την πρόσφορα του και για το μήνυμα που εκπέμπει για την ανιδιοτελή στήριξη στην πατρίδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς ότι η πατρίδα και η κοινωνία χρειάζεται την συνεισφορά όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχω την ευχαρίστηση να απονείμω τη Διαμνημόνευση του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» στον κ. Λασκαρίδη διότι ως συνιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπιστωμένης οικονομικής δυσχέρειας που διέρχεται το Ελληνικό κράτος, διαπνεόμενος από γενναιοδωρία και αλτρουισμό, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την κάλυψη πλείστων αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πλέον πρόσφατη απόδειξη αυτής της πολύτιμης συμβολής βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ομιλία του είπε τα εξής:

«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης “ΗΡΑΚΛΗΣ” στη δύναμη του Στόλου μας. Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με μία ακόμη αξιόμαχη Μονάδα πολλαπλών ρόλων, μεγάλης μεταφορικής ικανότητας και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, απολύτως κατάλληλη για την αποτελεσματική υποστήριξη πλήθους επιχειρήσεων στον νευραλγικό θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πλοίο που έχουμε την τιμή να εντάσσουμε σήμερα στον Στόλο, φέρει το όνομα του αρχαίου μυθικού ήρωα Ηρακλή, του μέγιστου των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, που στο μυαλό του λαού μας αλλά και παγκοσμίως, αποτελεί συνώνυμο του ανυπέρβλητου θάρρους και της ακαταγώνιστης δύναμης. Η επιλογή του ονόματος προφανώς δεν έγινε τυχαία, αφού το δωρηθέν πλοίο έχει μεταξύ άλλων την ικανότητα να μεταφέρει μεγάλο φόρτο υλικών βαρέως τύπου, να ρυμουλκεί, να ποντίζει και να ανελκύει αντικείμενα με ακρίβεια, ενώ το σύστημα “σταθεροποίησης σε ακινησία” που διαθέτει, του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζει υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες επιχειρήσεις διοικητικής μέριμνας του Στόλου. Η ευρύτητα αυτή του φάσματος των αποστολών που δύναται να αναλάβει, καταδεικνύει και την πολύ μεγάλη αξία και σημασία της δωρεάς. Δεδομένου ότι η διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων συναρτάται από την ύπαρξη κατάλληλων μέσων που θα αναλάβουν τον πολυεπίπεδο ρόλο υποστήριξης των μάχιμων Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, η προσθήκη του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1» τον περασμένο Δεκέμβριο, και τώρα του «ΗΡΑΚΛΗΣ»,, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Αξιότιμε κύριε Λασκαρίδη,

έχετε αποδείξει έμπρακτα και μάλιστα πολλάκις, ότι στέκεστε στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εθνικές σας ευεργεσίες προς το Πολεμικό μας Ναυτικό και το ενδιαφέρον σας για την αμυντική θωράκιση της Χώρας, καταμαρτυρούν άνδρα με ψυχικό μεγαλείο, γενναιοδωρία αλλά και πλήρη συναίσθηση του ιερού Χρέους προς την Πατρίδα, μονολεκτικά άνδρα Ευπατρίδη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την προσφορά σας και σας υπόσχομαι ότι το προσωπικό μας θα υπηρετήσει επάξια το πλοίο, με αίσθημα αυταπάρνησης αλλά και αυτοθυσίας εφόσον απαιτηθεί, εκμεταλλευόμενο πλήρως τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Απευθυνόμενος, τώρα, στον Κυβερνήτη, τους αξιωματικούς και το πλήρωμα, σας κοιτάζω στα μάτια και σας υπενθυμίζω ότι ανήκετε στο εκλεκτό και μοναδικό στρατιωτικό προσωπικό μας, αυτόν τον πολλαπλασιαστή ισχύος που με την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά του καθιστά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αξιόμαχες και ικανές να προστατεύσουν απόλυτα το πρωταρχικό και θεμελιώδες για τη Χώρα αγαθό της Εθνικής Ασφάλειας. Εκτελέστε το καθήκον σας στο έπακρο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των θαλασσών, όπου θα κληθείτε να επιχειρήσετε, τηρώντας ετοιμότητα να πλεύσετε μεθ’ ορμής ακαθέκτου όταν και όπου απαιτηθεί, σύμφωνα με τις αξίες και τις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων μας Δυνάμεων!

Σας εύχομαι καλά ταξίδια και να έχετε τον Άγιο Νικόλαο πάντοτε προστάτη στην πλώρη σας».

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, στην ομιλία του είπε τα εξής:

«Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μονάδων του Στόλου, αλλά και του μηχανισμού υποστήριξης αυτών. Η προσπάθεια αναμφισβήτητα δύσκολη και πολλές φορές με ανυπέρβλητα εμπόδια, ιδιαίτερα τούτες τις ώρες, που η χώρα αντιπαλεύει να ξεπεράσει μία οικονομική αλλά και μία υγειονομική κρίση.

Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον πυρήνα των συντελεστών εθνικής ισχύος για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, την προστασία του θαλάσσιου χώρου μας, αλλά και την προώθηση των ευρύτερων γεωπολιτικών μας επιδιώξεων. Η ευόδωση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού των μονάδων του Στόλου αποτελεί αναγκαία συνθήκη ώστε το ΠΝ να διατηρήσει την ικανότητα να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις συνεχώς αυξανόμενες σε αριθμό και ένταση προκλήσεις, τις οποίες γεννά ο γεωπολιτικός μας περίγυρος. Το ότι σήμερα διατηρούμε το αξιόμαχο και είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε αποτελεσματικά κάθε κακόβουλη και επιθετική ενέργεια δεν σημαίνει ότι η ικανότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο διηνεκές χωρίς ανανέωση, αναβάθμιση και απόκτηση νέων σύγχρονων μονάδων.

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,

Χάρη στον πατριωτισμό και τη φιλοπατρία, χάρη στα διαχρονικά χαρακτηριστικά της προσφοράς που συναντά κανείς στην ψυχή ενός Έλληνα, ο ελληνισμός έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Ως γνήσιος πατριώτης ο κύριος Λασκαρίδης, μετά τη δωρεά του εκπαιδευτικού σκάφους «ΚΥΚΝΟΣ Ι», τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αντικατάστασης των ηλεκτρομηχανών δύο Φρεγατών, αλλά και τη δωρεά του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ-1» τον περασμένο χρόνο, προβαίνει σε μία ακόμη γενναιόδωρη προσφορά, τη χορηγία του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Οι εξαιρετικές δυνατότητες του νέου πλοίου προσδίδουν στο Πολεμικό Ναυτικό πολλαπλές επιλογές και πλεονεκτήματα, για την υποστήριξη των μονάδων του Στόλου και των έργων που αυτές επιτελούν. Δεν είναι συναφώς τυχαία η επιλογή του ονόματος του πλοίου, που παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα και όπως ο μυθικός ήρωας έτσι και το νέο πλοίο αναμένεται να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Με τα δύο νεότευκτα πλοία πολλαπλών ρόλων της χορηγίας του κυρίου Λασκαρίδη είμαστε πλέον σε θέση να αναβαθμίσουμε, αλλά και να εμπλουτίσουμε τα έργα που σήμερα αναλαμβάνονται από αντίστοιχες υπερήλικες και τεχνολογικά παρωχημένες μονάδες υποστήριξης. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά πλέον πλατφόρμα η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης, πέραν των άλλων, της σημαντικότατης αποστολής έρευνας και διάσωσης Υποβρυχίων.

Κύριε Λασκαρίδη,

Για την προσφορά σας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πατρίδα σας οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα μονάδα του Στόλου θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Η γενναιοδωρία σας καταδεικνύει την απαιτούμενη συστράτευση στην εθνική προσπάθεια ανανέωσης του Στόλου. Αποτελείται ιθυντήριο φάρο προσφοράς στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πατρίδα μας. Αποτελείτε παράδειγμα προς όλους μας, που στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού, με υψηλό ηθικό και με αξιοπρέπεια, εργάζονται καρτερικά, σεβόμενα τις δυσβάστακτες οικονομικές θυσίες του λαού μας. Υπερβάλλουν εαυτόν ώστε να διατηρούν το ΠΝ ικανό να ανταπεξέλθει στις εν εξελίξει προκλήσεις που σχετίζονται άμεσα με το θαλάσσιο περιβάλλον. Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε, να διατηρήσουμε υψηλά το αξιόμαχο, αλλά και να ενισχύσουμε το Στόλο.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να αναφερθώ στην επιλογή της αναδόχου του πλοίου, της Επικελευστού Μαρίας Κοκαράκη, η οποία αποφοίτησε πρώτη από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του ΠΝ το έτος 2016. Ο συγκεκριμένος συμβολισμός στοχεύει στην ανάδειξη και επιβράβευση της ευγενικής άμιλλας και αριστείας από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα, τους καλώ να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του πλοίου και να πράξουν το καθήκον τους, συνεχίζοντας επάξια την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ο ελληνικός λαός πάντα προσβλέπει με εμπιστοσύνη, τόσο στην ειρήνη όσο και στις δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Σας ευχαριστώ».

Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι,

Είχα ετοιμάσει μια μικρή ομιλία για την περίσταση αλλά μετά από αυτά που είπε ο κ. Υπουργός, με την όλως εξαιρετική τιμή που μου απέδωσε η κ. Πρόεδρος, ξέχασα τα λόγια μου, μπέρδεψα την ομιλία κι έτσι θα μου επιτρέψετε να σας πω μόνο δυο λόγια από καρδιάς.

Καταρχήν, θέλω να εκφράσω τις τεράστιες ευχαριστίες μου για αυτές τις δύο εξαιρετικές τιμές σήμερα που έρχονται σε συνέχεια άλλων τιμών, τις οποίες μου έχουν απονείμει στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πατρίδα, συνήθως με μεγάλη και πολλές φορές υπερβολική γενναιοδωρία.

Δεύτερον, θα ήθελα να επιστρέψω αυτή την τιμή εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή το Πολεμικό μας Ναυτικό, διότι όταν οι πολίτες τιμώνται από την Πατρίδα πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να επιστρέφουν την τιμή στην Πατρίδα και την Πολιτεία.

Τρίτον, να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, τον αδερφό μου, που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μου και με στηρίζουν.

Τέταρτον, να σας υποσχεθώ ότι με τις λίγες δυνάμεις μου, όσο μπορώ, θα βοηθώ το Πολεμικό Ναυτικό και στο μέλλον.

Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για μένα και την οικογένειά μου, γιατί το Πολεμικό Ναυτικό μου επιτρέπει για άλλη μία φορά μετά από λίγους μήνες, να είμαι εδώ και να παρίσταμαι σε μία ακόμα τελετή ένταξης στο Στόλο μας ενός νέου πλοίου, που μαζί με το προηγούμενο -τον «ΑΤΛΑΝΤΑ»- ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» τόσο κατά την δική μου γνώμη, όσο και κατά την γνώμη του Ναυτικού μας, θα δώσει στο Στόλο μας περισσότερες δυνατότητες να κάνει τη δουλειά του πιο αποτελεσματικά και με καλύτερο τρόπο.

Στο Στόλο μας, για τον οποίον όλοι μας είμαστε υπερήφανοι και όλοι μας τον καμαρώνουμε, διότι είναι ένας στόλος κυρία Πρόεδρε που επί 100 αιώνες δεν εγκατέλειψε ποτέ τα πεδία των ναυμαχιών, δεν υπέστειλε τη Σημαία του και δεν αποχώρησε ποτέ νικημένος, έναν Στόλο που ξέρουμε ότι τα στελέχη του -όπως εμείς όταν ήμαστε μικροί γράφαμε κάθε μέρα «Δεν θα ξεχνώ το τετράδιό μου»- κάθε μέρα φέρνουν στο μυαλό τους τη γραφή του Ηροδότου που λέει: «Πάλιν δὲ τοῦ Ξέρξου γράψαντος «Πέμψον τὰ ὅπλα», ἀντέγραψε «μολὼν λαβέ». Η άλλη, η νεότερη γραφή του Γεωργίου Σαχτούρη, στην αναφορά του προς τους Προκρίτους της Ύδρας την επαύριον της Ναυμαχίας του Γέροντα «ενωρίς την πρωΐαν λαβόντες τα πανιά εξήλθομεν το γρηγορότερον κατά του Τοπάλιν», εννοώντας βέβαια τον Τοπάλ Πασά, τότε αντιναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου.

Αυτόν όμως τον Πολεμικό Στόλο μας, δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, διαχρονικές ελληνικές κυβερνήσεις και ηγεσίες, τον έχουν παραμελήσει. Τον έχουν παραμελήσει σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει γρήγορα, με άμεσο και δραστικό τρόπο αυτή η παραμέληση να αναταχθεί το ταχύτερο.

Η παραμέληση αυτή συνίσταται σε δύο στοιχεία:

Πρώτον στη μεγάλη υποχρηματοδότησή του που τον κάνει να βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία να εκτελέσει ακόμα και τις κανονικές του υπηρεσιακές υποχρεώσεις.
Δεύτερον να τον απεμπλέξει από μία φρικτή γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί καρεκλοκένταυρους, ελεγκτάς, δημοσίους υπαλλήλους, να καταδικάζουν πολεμικά πλοία σε αργία και ακινησία, την ώρα που τα πλοία αυτά, θα έπρεπε να είναι ενεργά επιχειρησιακά και να βρίσκονται στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, να προστατεύουν τα Ιερά και τα Όσια μας.
Βρίσκεται η Πατρίδα σήμερα σε μία δύσκολη κατάσταση. Έχει να αντιμετωπίσει μια επιθετική, προκλητική και αναθεωρητική γείτονα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν όλοι μας κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται για να ανατάξουμε αυτή την πρόκληση. Γιατί οι ηγεσίες μας, οι κυβερνήσεις μας, εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, δεν θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να πατάξουμε τον κορωνοϊό ή να ανατάξουμε την Οικονομία. Θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να υπερασπίσουμε με απόλυτο τρόπο τα Εθνικά Δίκαιά μας.

Παρά τα προβλήματα, εμείς οι Έλληνες έχουμε ακράδαντη πίστη στο ότι το Ναυτικό μας και ο Στόλος μας θα κάνει καλά τη δουλειά του εάν χρειαστεί. Και θα ήθελα να θυμίσω σε εκείνους που δεν είναι ναυτικοί -και να τελειώνω- ένα ιστορικό ανέκδοτο: Τη συζήτηση μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Παύλου Κουντουριώτη στο κατάστρωμα του Θωρηκτού «Αβέρωφ» ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 1912.

Λέει ο Βενιζέλος στον Κουντουριώτη: «Κύριε Ναύαρχε ουδέν το πλέον ευχάριστον σε εν δυνάμει να φανταστώ από το να ακολουθήσω κι εγώ ως απλός δίοπος τον Στόλον. Όμως αι υποθέσεις της Κυβερνήσεως δεν μου το επιτρέπουν. Πρέπει όμως να γνωρίζετε κύριε Ναύαρχε ότι η Ελλάς δεν απαιτεί από υμάς απλώς να αποθάνητε υπέρ Αυτής. Απαιτεί να νικήσετε». Και του απαντά ο αρβανίτης Κουντουριώτης: «Κύριε Πρόεδρε εγώ δεν γνωρίζω πολλά περί παραλλάξεων και τα τοιαύτα. Εν όμως γνωρίζω ότι πλοία δίχως ψυχωμένο πλήρωμα, είναι μόλυβδος βαρύς, βυθιζόμενος εντός του ύδατος! Ημείς με τα πλοία που διαθέτωμεν, θα κάμωμεν καλά την δουλειάν μας». Και απήλθε ο γενναίος Ναύαρχος και τα πλοία του κατήγαγαν τις δύο μεγάλες νίκες της «Έλλης» και της «Λήμνου», γεγονός που βοήθησε να κερδηθούν οι πρώτοι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Ελλάδα να διπλασιάσει το μέγεθος της.

Τελειώνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι για μας τους ανθρώπους που ασχολούμαστε με τη θάλασσα, όλα αρχίζουν και τελειώνουν από τον Άγιο Νικόλαο. Σε Αυτόν ελπίζουμε, σε Αυτόν προστρέχουμε όποια βοήθεια επιζητούμε και έτσι θέλω να ευχηθώ στον Κυβερνήτη, στους Αξιωματικούς και στο πλήρωμα του «ΗΡΑΚΛΗ» να έχουν καλά ταξίδια, ήρεμες θάλασσες και ο Άγιος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Ευχαριστώ πολύ».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.