Δοκιμή – Τυφέκιο G36

Τα δύο όπλα μαζί

Γράφει ο Βαγγέλης Τρασανής

Πριν λίγες ημέρες μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω βολές με το τυφέκιο G36 (5,56Χ45mm) και το πιστόλι Ρ8 Α1 (9X19mm), αμφότερα δημιουργήματα της Heckler & Koch και χορηγούμενα στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η βολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας πιστοποίησης προσωπικού του γερμανικού στρατού και αφορούσε απλές βολές από διαφορετικές θέσεις βάλλοντος και κατά στόχων που βρίσκονταν σε διαφορετικές (γνωστές) αποστάσεις.

Κανένα από τα δύο όπλα δεν μου ήταν άγνωστα καθώς στο μεν τυφέκιο συμμετείχα στις δοκιμές των υποψηφίων τυφεκίων για τον Ε.Σ. στις αρχές του ’00 (όπου το G36 ήταν ένα εκ των υποψηφίων και τελικός νικητής του τελικά ακυρωθέντος διαγωνισμού) και το δε πιστόλι δεν είναι παρά ένα εξελικτικό παράγωγο του γνωστού USP (πηγή: https://www.heckler-koch.com/…/…/pistols/p8/p8/overview.html), με διάφορα μοντέλα του οποίου βάλω τα τελευταία 20 χρόνια σε σκοπευτικούς συλλόγους.

Το πιστόλι Μ8 Α1

Θα ήθελα να ξεκινήσω με λίγα λόγια για το πιστόλι. Απλά ήταν με διαφορά το πιστόλι με την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ σκανδάλη που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ! Αυτό οφείλεται στο ότι ενσωματώνει έναν επιπλέον του USP μηχανισμό ασφαλείας. Συγκεκριμένα για να την έλξουμε στο 80% της διαδρομής της επιβάλλεται να ασκήσουμε δύναμη 6,5 Kg.! Το υπόλοιπο 20% απαιτεί έλξη περί το 1Kg. Το παραπάνω γίνεται με το σκεπτικό της αποφυγής ατυχημάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και στα απλά σενάρια που έλαβα μέρος, πατούσα την σκανδάλη μονοκόμματα (όπως συμβαίνει με όλα τα πιστόλια δηλαδή), με αποτέλεσμα την μείωση της ακρίβειας. Για να προλάβω τυχούσα κριτική, οι βολές αφορούσαν σενάρια εν κινήσει με πλήρη φόρτο και όχι βολές στο σκοπευτήριο! Ακόμα και με το παραπάνω ελάττωμα στην σχεδίασή του, παρέμενε ακριβέστερο από το αγαπημένο Glock 17.

Συμπέρασμα: όπως θα αναλύσουμε και στο τυφέκιο, οι Γερμανοί συνήθως υπερτερούν σε ακρίβεια και ποιότητα κατασκευής και υστερούν σε εργονομία και λειτουργικότητα.

Τυφέκιο G36

Όλοι φυσικά έχουμε ακούσει για το «ελαττωματικό» αυτό τυφέκιο και την προσεχή αντικατάστασή του στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μετά από 22 μόλις χρόνια χρήσης (εντάχθηκε σε αυτές το 1997, πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Heckler_%26_Koch_G36).

Με την σημερινή εμπειρία μου καθώς και έχοντας λάβει υπόψη όλες τις κριτικές, μπορώ να εκφράσω την άποψή μου.

Το τυφέκιο είναι ένας συνδυασμός θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών! Στα είδη βολών που πραγματοποίησα, παρέμεινε αρκετά ακριβές, τουλάχιστον όσο και οι ανταγωνιστές του (HK 416 και Μ16). Παρατήρησα όμως ότι οι υπεύθυνοι του πεδίου βολής δεν έδιναν ποτέ ένα τυφέκιο που είχε μόλις χρησιμοποιηθεί σε επόμενο διαγωνιζόμενο. Αντίθετα διέθεταν έναν αριθμό επιπλέον τυφεκίων σε αναμονή, επιτρέποντας στα όπλα να ψυχθούν. Αυτό κατά την γνώμη μου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι πράγματι η αύξηση της θερμοκρασίας μετά από παρατεταμένο πυρ επηρεάζει τον πλαστικό κορμό, επί του οποίου βρίσκεται τοποθετημένη η κάννη, μειώνοντας την ακρίβεια του όπλου, η οποία ακρίβεια χρήσης ήταν και το εξεταζόμενο αντικείμενο στις συγκεκριμένες βολές!

Ο προαναφερθείς πλαστικός κορμός, που θεωρητικά επιλέχθηκε για να διατηρήσει το βάρος του όπλου χαμηλά, δεν το έκανε!

Τα δύο μοντέλα που χρησιμοποίησα G36 (έκδοση με κάννη πλήρους μήκους – 480 mm ή 18.9 in – σε χρήση από ολόκληρο τον στρατό) και G36K (έκδοση αραβίδας με κοντύτερη κάννη – 318 mm ή 12.5 in – σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις) είχαν βάρος : 3.63 kg και 3.30 kg αντίστοιχα, σχεδόν ίδια με τα αντίστοιχα μοντέλα Μ16 και Μ4 που όμως είναι ολομεταλλικής (από αλουμίνιο) κατασκευής.

To G36K με σκοπευτικό ερυθράς κουκκίδας EOTECH

Το μοντέλο πλήρους μήκους G36 διαθέτει σπαστό αναδιπλούμενο κοντάκιο, μη ρυθμιζόμενο κατά μήκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το όπλο να είναι ιδιαιτέρως δύσχρηστο, ειδικά όταν φέρεται ατομική θωράκιση! Με κάποιο μαγικό τρόπο οι σχεδιαστές του τυφεκίου κατάφεραν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος με το κοντάκιο του G3,παρότι μεσολάβησαν σχεδόν 50 χρόνια ανάμεσά τους! Το πρόβλημα αυτό μειώνεται στο μοντέλο G36K χάρη στο ρυθμιζόμενο κατά μήκος κοντάκιο αλλά και πάλι δεν είναι τόσο εργονομικό όσο οι αντίπαλοί του (π.χ. το Μ4).

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του όπλου είναι κατά την άποψή μου το σκοπευτικό του! Το ZF 3×4° είναι ένα διπλό σκοπευτικό που αποτελείται από ένα τηλεσκοπικό σκοπευτικό μεγέθυνσης 3× (του οποίου το σταυρόνημα είναι ρυθμισμένο για χρήση στα 200 m με διαβαθμίσεις για: 200, 400, 600 και 800 m) καθώς και από ένα σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας – red dot (ρυθμισμένο για βολή στα 100 m), πάνω από το τηλεσκοπικό σκοπευτικό!

Στο τυφέκιο μπορεί να τοποθετηθεί το νυχτερινό προσάρτημα Hensoldt NSA 80, επί της λαβής μεταφοράς σε σειρά μπροστά από το τηλεσκοπικό σκοπευτικό, επιτρέποντας νυχτερινή βολή ακριβείας. Την εποχή που σχεδιάστηκε το τυφέκιο, αυτή η δυνατότητα υπήρχε συνήθως μόνο σε όπλα προσωπικού ειδικών δυνάμεων. Ακόμη και σήμερα ελάχιστοι στρατοί ενσωματώνουν δυνατότητα νυχτερινής βολής ακριβείας στο σύνολο του προσωπικού τους! Φυσικά, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, το σκοπευτικό δεν θυμίζει σε τίποτα τις κομψές λύσεις άλλων εταιρειών. Είναι μια γερμανική «γκουμούτσα» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) που όμως λειτουργεί άψογα. Όπως συμβαίνει άλλωστε και με αρκετά άλλα δημιουργήματα του γερμανικού τεχνολογικού πολιτισμού! Ενδεικτικό και πάλι όμως είναι το γεγονός ότι στο μοντέλο G36K των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, το παραπάνω σκοπευτικό έχει αντικατασταθεί από σκοπευτικό EOTECH!

Το σκοπευτικό ερυθράς κουκκίδας του G36

Ερώτηση! Αν δεν είχε ακυρωθεί ο διαγωνισμός και τελικά είχαν ξοδευθεί 250.000.000 ευρώ (περιλαμβάνοντας εγχώρια προστιθέμενη αξία 40%, ελληνική συμμετοχή 62%, αντισταθμιστικά ωφελήματα 112% και χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δόσεων μέχρι το 2015) και τα ΕΑΣ είχαν παράγει 69.670 τυφέκια κανονικής κάννης, 40.210 τυφέκια βραχείας κάννης και 2.490 τυφέκια κανονικής κάννης με προσαρμοσμένο εκτοξευτή βομβίδων (πηγή: http://www.ellinikos-stratos.com/stratos/peziko_2.asp), η κατάσταση θα ήταν καλύτερη στον Ε.Σ. σε ότι αφορά το θέμα του φορητού οπλισμού;

Απάντηση! Ναι και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει στην ζωή δηλαδή!

Το όπλο σε καμία περίπτωση δεν έχει την αντοχή στις κακουχίες που του επιφυλάσσουν οι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αδιάφοροι και κατά τεκμήριο ανεκπαίδευτοι κληρωτοί στρατιώτες. Πιθανότατα τώρα θα επιδιώκαμε την αντικατάστασή του πάλι, ακολουθώντας την Γερμανία. Επίσης το κόστος συμπαραγωγής του, που περιλάμβανε και την κατασκευή από μέρους της γερμανικής εταιρίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, παρά ήταν μικρό για να συμπεριλαμβάνει τα ημερήσια και το νυχτερινό σκοπευτικά του, ακυρώνοντας έτσι το βασικό πλεονέκτημά του! Από την άλλη η ανανέωση οπλισμού και κύριων υλικών προκαλεί πάντα (και λογικό είναι) μια ανύψωση του ηθικού του προσωπικού και την μεγαλύτερη συμμετοχή του στην εκπαίδευση. Τέλος η μετάβαση επιτέλους στο διαμέτρημα 5,56Χ45 δεν μπορεί παρά να είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στην ακρίβεια πυρός, τον όγκο πυρός και την ευκινησία του ‘Ελληνα στρατιώτη!

Το πιστόλι Μ8 Α1

Υ.Γ. Όσοι αναγνώστες θέλουν να εκθειάσουν την «δύναμη» του φυσιγγίου 7,62Χ51mm έναντι του «ασθενικού» 5,56Χ45mm (που έχει φτιαχτεί για να τραυματίζει και λοιπά παραμύθια της Χαλιμάς), παρακαλούνται να το πράξουν αφού πραγματοποιήσουν βολές τουλάχιστον 5.000 φυσιγγίων με το κάθε ένα σε ρεαλιστικά σενάρια εκπαίδευσης. Ειδάλλως η γνώμη τους θα έχει τόση βαρύτητα όσο η δική μου για το αν τα SCANIA είναι καλύτερα φορτηγά από τα DAF!

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε

Πηγή: Helmilbooksgr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

25 Απαντήσεις

 1. Μερικά σχολια για το G36, διοτι για το USP/P8 ούτε 100 φυσιγγιων αξιας αποψη δεν εχω 🙂

  Εμενα το G36 μου αρεσει σαν οπλο. Κυριως λογω απλοτητας. Δεν σημαινει οτι μου αρεσει περισσοτερο απο αλλα (ή λιγοτερο)
  Η κριτικη που δεχτηκε για την ακριβεια περιεργως δεν τεκμηριωνεται ουτε απο δοκιμες ουτε απο την εμπιστοσύνη αλλων χρηστων. Σιγουρα υπηρχε θεμα, αλλα μαλλον συνδυασμου παραγοντων μη εξαιρουμενου των υπηρεσιακων φυσιγγιων. Σε καθε περιπτωση παρατηρηθηκαν αλλοιωσεις στην προεκταση της καννης (trunnion) παρολο που δεν δικαιολογουσαν το συνολο του προβληματος (το οποίο σε καθε περιπτωση προβληθηκε σε υπερθετικο βαθμο)

  Η Η&Κ προσφερει πολλες βελτιωσεις εργονομιας αν και πιστευω δεν μπορει να χαρακτηριστει μη εργονομικο.

  Εκει που διαφωνουμε είναι στην ικανοποιηση σου απο απο τα σκοπευτικα. Εμενα δεν….

  Α, και καλυτερος αερισμος του χειροφυλακτηρα, ή μια θερμικη ασπιδα στον χειροφυλακτηρα θα ηταν απαραιτητη

  Πολυ καλο αρθρο

  1. «μια θερμικη ασπιδα στον χειροφυλακτηρα»
   Θυμάμαι σε μία παρουσίαση,στην παληά «Στρατηγική» ἢ στην «Περίπολο»,που ὁ Δημήτρης Πατσουλές «σβέρκωσε» το όπλο από την επάνω μεριά του χειροφυλακτήρα,επειδή από κάτω έκανε τζίζ.

   Υγ::
   DAF,ἢ Scania?

   1. Scania!

    Μεγαλο μερος του προβληματος με την υπερθερμανση του χειροφυλακτηρα οφειλεται στο οτο το εμβολο αεριων εκτονωνει ΕΝΤΟΣ του χειροφυλακτηρα!

 2. Απ τα καλύτερα άρθρα για το θέμα που έχω διαβάσει, με πολύπλευρη αξιολόγηση ,αλλά έχω μια απορία, αφού όπως λέει ο αρθογράφος στο Υ.Γ την άποψη του για το 5,56,γιατί να μην επιλέξουμε την οικογένεια Μ16./Μ4,που είναι γνωστά στον ΕΣ ?

 3. Η δικα μου γνωμη
  1) colt ar15 https://www.colt.com/detail-page/colt-le6920-carbine-223556-161-301-pmag-mbus-4-pos-stk-blk (956€ + 8 γεμιστηρες 90 €)
  2)Φορεας πλακων 55€ https://www.karavanas.gr/index.php?route=product/product&path=109&product_id=465
  3)Αντιβαλλιστικες πλακες 143€ https://m.aliexpress.com/item/1511607697.html?trace=storeDetail2msiteDetail&spm=a2g0n.store_allProduct.allProducts_2351578.1511607697
  4)Κρανος αντιβαλλιστικο 151€ https://m.aliexpress.com/item/2025766047.html
  Συνολο:1395€ .Και αυτη ειναι τιμη για πολιτες,φανταστειτε η τιμη για εξοπλιση στρατου.Βγαινει φθηνοτερα απο το τυφεκιο g36 που κοστιζει κοντα στα 2000€.Μπορουμε επιπλεον να βαλουμε και νυχτερινης ορασεως μονοκυαλο και σκοπευτικο ερυθρης κουκιδας
  http://www.nightvision4less.com/armasight-spark-core-multi-purpose-night-vision-monocular.aspx (νυχτερινη οραση 461 € και ερυθρη κουκκιδα 217€)http://mylucidgear.com/reddotsights.php
  ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ : 2073€.Νομιζω ειναι πολυ ικανοποιητικο.Μιλαμε για πληρη εξοπλιση.
  Αμα σκεφτουμε οτι θα υπαρχει μια ολικη εκπτωσξ 20%(Αμα λεω πολλα παρακαλω διορθωστε με)Μπορουμε να εξοπλισουμε εναν ολοκληρο στρατο 2 εκατομμυριων ανδρων με 3.3 δις το οποιο πιστευω οτι μπορουμε να το αντεξουμε

   1. Σιγουρα χρειαζονται και αλλα οπως αντιαρματικα χειροβομβιδες κτλ αλλα πιστευω ειναι πολυ καλη αρχη για τον μελλοντικο ελληνα στρατιωτη.Εγω προτιμω αυτο παρα οταν κληθει ο μεσος ελληνας να πολεμησει με ενα χαλυβδινο κρανος και μια εξαρτηση χειροτερη απο το τιποτα.Γιατι δεν ειναι ικανοποιητικη?

  1. Eτσι…κουβεντα να γινεται…στα 143 για τις πλακες προσθεσε 20 ευρω και 24% στο συνολο.Το ιδιο και για το κρανος…

 4. Δικια μου γνωμη
  1)Colt m4 869€ + 8 αλουμινενιες γενιστηρες 90€
  https://www.colt.com/detail-page/clt-carb-lw-556-161-30rd
  2)Φορεας πλακων ελληνικης παραλλαγης 55€ https://www.karavanas.gr/index.php?route=product/product&path=109&product_id=465
  3)Πλακες αντιβαλλιστικες III+ 143€
  https://m.aliexpress.com/item/1511607697.html?trace=storeDetail2msiteDetail&spm=a2g0n.store_allProduct.allProducts_2351578.1511607697
  4)Κρανος αντιβαλλιστικο mich 151€
  https://m.aliexpress.com/item/2025766047.html
  5)Νυχτερινη οραση gen 1 461€
  http://www.nightvision4less.com/armasight-spark-core-multi-purpose-night-vision-monocular.aspx
  6)Σκοπευτικο ερυθρης κουκκιδας lucid hd7 217€
  http://mylucidgear.com/reddotsights.php
  ΣΥΝΟΛΟ:1996€ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ .Για τον στρατο νομιζω(διορθωστε αμα λεω πολλα) μια εκπτωση συνολικη 20% θα υπηρχε δλδ θα πηγαινε στο 1657€ .Το τυφεκιο g36 απο μονο του κοστιζει κοντα στα 2000€.Για εξοπλιση 2εκ αντρων η προταση μου θα κοστιζε μονο 3.3δις που νομιζψ το αντεχουμε οικονομικα

 5. Η επιλογή είναι μόνο μία (2 εκδόσεις): FN SCAR-L 5.56×45mm and FN SCAR-H 7.62×51mm
  Όλα τα άλλα να αγαπιόμαστε!
  Για πιστόλι θα προτιμούσα του GLOCK 17 το WALTHER PPQ NAVY ή Μ2.

 6. Πρωτη επιλογη, μετατροπη του Fusil Gras mle 1874 στο νατοικο 7,62Χ51, η μεγαλη οικονομια θα ερθει απο οτι δεν θα χρειαστουμε γεμιστηρες.
  Για πιστολι προτεινω το Nagant M1895, αξιοπιστο και δοκιμασμενο , στα συν οτι εχει βυκιο με 7 φυσιγγια, οποτε οσα βαζουμε στα Μ1911 θα βαζουμε και εδω.
  Για κρανος επιλεγω το M15 Adrian, το οποιο και αυτο με τη σειρα του ειναι δοκιμασμενο.
  Για τα υπολοιπα, τσαρουχια, φουστανελες κλπ υπαρχει μεγαλη ποικιλια στην τοπικη αγορα.
  Οσο για την εκπαιδευση, υπαρχουν πολλοι υπερηλικες πατριωτες (πχ Αχερων) που στα νιατα τους (19ος αιωνας) χρησιμοποιησαν τον παραπανω εξοπλισμο και πιστευω οτι αφιλοκερδως θα κανουν κατι για την πατριδα και θα δωσουν τα φωτα τους.

   1. «Γελα κυρια μου, γελα μαζι μου» λεει το ασμα.
    Θα δωσεις τελικα τα φωτα σου ναι η οχι;
    Αν καποιος «εν ζωη» ξερει τα γκραδια και τα λεμπελια αυτος εισαι εσυ.

   2. Χωρίς πλάκα,τα ιστορικά όπλα με τραβάνε,μου προκαλούν συνειρμούς.
    Υπόψιν,ὁ Ε.Σ εξέτασε τον Γκρά σε διαμέτρημα 6,5Χ54 Μάννλιχερ-Σενάουερ,ήδη το 1923.
    Το όπλο ήταν επινόηση του συνταγματάρχη πυροβολικού Βασιλείου Λελάκη,και ἡ τροποποίηση κάποιων πρωτοτύπων έγινε στην Ιταλία,στο εργοστάσιο Gnutti.
    Μάλιστα,το όπλο ήταν πολύσφαιρο,προφανώς θα χρησιμοποιούσε τους ταχυγεμιστήρες (δεσμίδες) των πέντε φυσιγγίων του Μ-Σ,και όχι μονόσφαιρο όπως το γαλλικής τροποποιήσεως Μ1874/80/14 που έβαλε το φυσίγγιο των 8 χλσ του Λεμπέλ.
    Συνδύαζε τον μηχανισμό (κορμό και κλείστρο) Γκρά,κάννη κα σκοπευτικά από ἑλληνικό Μάννλιχερ-Σενάουερ,αλλά μηχανισμό σκανδάλης και στήλη προσαγωγής φυσιγγίων και φυσιγγιαποθήκη από άλλο σχέδιο Μάννλιχερ,πιθανώς από τροποποίηση.

   1. Τι φωτιες μας αναψε αυτος ο Κουντουρης.

    Οπως ελεγε και ο Λογοθετιδης «Αναθεμα σε βρωμοταταρε μας αναστατωσες»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.