Οι τέσσερις κατηγορίες Αξιωματικών (ή Διευθυντών επιχειρήσεων): Έξυπνοι, Επιμελείς, Ηλίθιοι και Τεμπέληδες

«Οι κανονισμοί είναι για τους ηλίθιους» – Στρατηγός Κούρτ φόν Χάμερσταιν “The Silence of Hammerstein”.

Σε μια συζήτηση σχετικά με τους πιο γνωστούς γερμανικούς στρατιωτικούς εγκεφάλους στο διάβα της ιστορίας, ο Κούρτ φόν Χάμερσταιν δεν είναι ένα όνομα που έρχεται συχνά στην σκέψη μας. Σε αυτές τις συζητήσεις, ονόματα όπως ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας, ο Κλαούζεβιτς και ο φόν Μόλτκε (ο γηραιός) είναι συνηθισμένα, οι Χίντεμπουργκ και Μπίσμαρκ ακόμα και ο φον Σλίφεν είναι ευρέως γνωστοί. Όχι όμως ο Χάμερσταιν. Ακόμα και οι Γερμανοί Στρατηγοί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που οι περισσότεροι έχουν διασυρθεί, είναι πιο φημισμένοι από τον Χάμερσταιν.

Στην εποχή του, ήταν σίγουρα αξιομνημόνευτος. Ήταν γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας, ανήλθε σε κάποιες διαπρεπείς θέσεις κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τελικά ηγήθηκε της Αμυντικής Δύναμης του Ράιχ (Ράϊχσβερ – Reichwehr) ως αρχηγός στην διοίκηση του γερμανικού Στρατού. Έγινε γνωστός για την άρνηση του να συμμετάσχει στο Πραξικόπημα του Καπ (Kapp-Putsch), την προσπάθεια ανατροπής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, παρότι ο πατριός του ήταν ένθερμος υποστηρικτής του. Ακόμα επιβίωσε από την διαβόητη «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» του Χίτλερ ενώ ήταν ένθερμος αντίπαλος του μελλοντικού δικτάτορα. Ωστόσο, ήταν ο ρόλος του στο δόγμα του γερμανικού Στρατού που τον έκανε πραγματικά αξέχαστο, ακόμα κι αν οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ότι πραγματικά υπήρξε.

Το 1933, καθώς επιμελούνταν την συγγραφή του «Διοίκηση Στρατευμάτων» (Truppenführung), του εγχειριδίου εκστρατείας για τη διοίκηση σχηματισμών συνδυασμένων όπλων, ο Χάμερσταιν έκανε μια από τις πιο προφητικές παρατηρήσεις στην ιστορία σχετικά με την ηγεσία. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής του εργασίας κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τους Αξιωματικούς, κατηγοριοποιώντας τους με τον τρόπο που μόνο αυτός διέθετε.

«Διαχωρίζω τους Αξιωματικούς μου σε τέσσερις ομάδες: Είναι οι έξυπνοι, οι επιμελείς, οι ηλίθιοι και οι τεμπέληδες Αξιωματικοί. Συνήθως δύο από τα χαρακτηριστικά συνδυάζονται. Κάποιοι είναι έξυπνοι και επιμελείς – η θέση τους είναι στο Γενικό Επιτελείο. Η επόμενη παρτίδα είναι οι ηλίθιοι και τεμπέληδες – αποτελούν το 90% κάθε Στρατού και είναι κατάλληλοι για τα καθημερινά συνηθισμένα καθήκοντα. Όποιος είναι έξυπνος και τεμπέλης είναι κατάλληλος για τα υψηλότερα ηγετικά καθήκοντα, επειδή διαθέτει τη διανοητική σαφήνεια και την απαιτούμενη ψυχραιμία για τις δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να προσέχει κάνεις αυτούς που είναι ηλίθιοι και επιμελείς – δεν πρέπει να τους εμπιστεύεται οποιαδήποτε ευθύνη επειδή πάντα δημιουργούν προβλήματα».

Περίπου 90 χρόνια αργότερα, η κατηγοριοποίηση του για τους Αξιωματικού παραμένει αξιόπιστη όσο ποτέ. Βρίσκει εφαρμογή και πέρα από τους Αξιωματικούς και, πραγματικά, επεκτείνεται στον επιχειρηματικό κόσμο, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και κάθε κοινωνική τάξη του επαγγελματικού βίου.

Έξυπνος και τεμπέλης:

Καθώς οι περισσότεροι ανώτατοι Διοικητές θα αρνηθούν αυτήν την κατηγοριοποίηση, ισχύει όμως θαυμάσια, και όχι μόνο για τους λόγους που ανέφερε ο Χάμερσταιν. Αυτός είναι ο ηγέτης που διαθέτει μεγάλη πείρα και το βάθος της σοφίας για να κάνει τις σωστές ερωτήσεις, για να δει τον επαπειλούμενο κίνδυνο και να λάβει τις σωστές αποφάσεις υπό μεγάλη πίεση. Φημίζεται για την ικανότητα εύρεσης των πιο απλών λύσεων στα πιο δύσκολα προβλήματα, και αυτό τρελαίνει κάποιους.

Έξυπνος και επιμελής:

Ασχέτως που εργάζεσαι ή τι κάνεις, αυτός ο είναι ο άνθρωπος που κάνει την παροιμιώδη «βαριά διανοητική εργασία». Φαινομενικά ακούραστος θα εργαστεί άοκνα σε οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί και δεν θα σταματήσει μέχρι να την ολοκληρώσει.

Ηλίθιος και επιμελής:

Να αποφευχθούν με κάθε κόστος: Αυτοί, είναι οι άνθρωποι που την ευκολότερη αποστολή την κάνουν δύσκολη, που δημιουργούν επιπρόσθετη εργασία σε όσους βρίσκονται γύρω τους και που υπολείπονται των διανοητικών ικανοτήτων να κάνουν κάτι περισσότερο από το να υποδαυλίζουν το χάος.

Ηλίθιος και τεμπέλης:

Δεν είμαι σίγουρος ότι το 90% της ανθρωπότητας εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία, αλλά υπάρχουν αρκετοί που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή. Το σημαντικό με αυτήν την ομάδα είναι να αποφύγεις την ανάθεση οτιδήποτε σοβαρότερου, πιο συνηθισμένου από τις απλές καθημερινές εργασίες. Σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά δεν θα μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις την ομάδα σου, θυμίσουν την κληρονομιά του Χάμερσταιν. Τους είδε για ό,τι είναι, για ό,τι έχουν να προσφέρουν.

Steven Matthew Leonard

Απόδοση/Μετάφραση από το clearancejobs.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Δυσκολο να μη φερεις στο νου σου εναν γκριζομαλλη βετερανο με τη στολη μεσα στις λασπες σε ενα καταφυγιο στην Καμπραι, να κοιταει στο μισοσκοταδο της λαμπας εκστρατειας το καινουργιο φρουτο που του στειλανε για αντικαταστατη και να λεει πικροχολα χτυπωντας με το δεικτη σιγα σιγα το πηλικιο «Ντουμκοπφ».

 2. Ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια για την επιλογή και για το θέμα που θίγει, μεγάλες αλήθειες περιγράφει ο Χάμμερσταϊν(που δεν περιορίζονται μόνο στο στρατιωτικό).

  https://www.gdw-berlin.de/en/recess/biographies/index_of_persons/biographie/view-bio/kurt-freiherr-von-hammerstein-equord/?no_cache=1

  https://www.gdw-berlin.de/uploads/tx_gdwbiografien/6018a.jpg

  https://www.seconde-guerre.com/images/personnages/hammerstein-equord.jpg

 3. Εαν δεν ξεχάσω να κάνω Bookmark αυτό το άρθρο, θα σας γράψω για 4 Προσωπικότητες Κ= Κυρίαρχος
  Ε=Επηρεάζον Σ=Συντηρητικός Π=Προσεκτικός

 4. O Στρατηγός Κούρτ φόν Χάμερσταιν ειναι λογικο να μην ηξερε απο τοτε , και το χαρακτηριστικό Ελληνα δημόσιο υπάλληλο !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.