Η Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων στην 84η ΔΕΘ

Δείγμα από το περιβάλλον γραφικών του εξομοιωτή Steel Beasts Pro

Στο περίπτερο του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) της φετινής Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει η Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων μαζί με το Κέντρο Εξομοιωτών.

Προσωπικό του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ) της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας “Δορύλαιο” θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019 η οποία θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

To 2014, στο πλαίσιο της διαρκούς εξέλιξης αλλά και τις αναζήτησης νέων οικονομικότερων και πιο σύγχρονων λύσεων εξομοίωσης, το ΚΕΞ δοκίμασε σε πιλοτικό στάδιο το γνωστό σ’ όσους ασχολούνται με τις “ηλεκτρονικές αρματομαχίες”, λογισμικό Steel Beasts Pro (SB Pro).

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής περιόδου ήταν ενθαρρυντικά και ξεπέρασαν τις προσδοκίες του ΚΕΞ, το λογισμικό SB Pro παρείχε δυνατότητες που τα λογισμικά των άλλων εταιριών δεν προσέφεραν.

Έτσι, μετά από μια δοκιμαστική περίοδο διάρκειας περίπου έξι μηνών από τους αρματιστές και την εξέταση των στοιχείων της ανατροφοδότησης που προέκυψαν από τους εκπαιδευόμενους αρματιστές το SB Pro εντάχθηκε στο εξαμηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των αρματιστών που υπηρετούν στις μονάδες που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 1A5.

Αρχικά, το προσωπικό του ΚΕΞ, υπό την καθοδήγηση των Αξιωματικών του Κέντρου, κατασκεύασε για πρώτη φορά και δίχως την εμπλοκή εταιρειών, με πολύ χαμηλό κόστος, έναν επιτραπέζιο σταθμό εξομοίωσης (ΕΣΕ) που διέθετε αντίγραφα των πραγματικών χειριστηρίων, διακοπτών και πινάκων ελέγχου Αρχηγού και Πυροβολητή που υπάρχουν μέσα στο πραγματικό άρμα μάχης Leopard 1A5.

Έκτοτε, χρησιμοποιώντας ως βάση το λογισμικό SB Pro, το προσωπικό του ΚΕΞ προχώρησε στην κατασκευή του δεύτερου ΕΣΕ, με απώτερο σκοπό την κατασκευή συνολικά τεσσάρων ΕΣΕ και την δημιουργία ουλαμού ΕΣΕ τεσσάρων αρμάτων μάχης Leopard 1A5.

Το SB Pro δεν εξομοιώνει αποκλειστικά μόνον έναν τύπο άρματος μάχης, όπως στην περίπτωση του ΚΕΞ -το Leopard 1A5, αλλά και αρκετά άλλα άρματα μάχης Δυτικού τύπου (Leopard 2, Abrams κ.α.) και Ανατολικού τύπου (T-72, T-62 κ.α.) όπως και οχήματα μάχης CV90, M2A2, Marder, Ulan, M113 κ.α. και ανατολικού τύπου BMP-2 αλλά και το όχημα φορέα αντιαρματικών πυραυλών TOW M-901 ITV το οποίο υπηρετεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του ουλαμού ΕΣΕ SB Pro Leopard 1A5, το προσωπικό του ΚΕΞ έχοντας την πολύτιμη βοήθεια οπλιτών θητείας της Διεύθυνσης Έρευνας και Πληροφορικής, κατασκεύασε επίσης δύο ΕΣΕ M-901 ITV πάλι με τη χρήση του λογισμικού SB Pro.

Όταν και εφόσον το έργο του ουλαμού Leopard 1A5 αλλά και των δύο M-901 ITV ολοκληρωθεί τότε για πρώτη φορά στα χρονικά του Ελληνικού Στρατού θα μπορεί να υλοποιηθεί -σε μικρό βαθμό- εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων μεταξύ ουλαμού τεσσάρων αρμάτων μάχης και αντιαρματικών στοιχείων ITV M-901 είτε ως στοιχεία υποστήριξης είτε ως εχθρικά σε σενάρια διπλής ενέργειας.

Το SB Pro παρέχει μεγάλη ευελιξία και πλήρη βλητικά στοιχεία, επίσης προφέρει δεδομένα απολογισμού μετά την εκπαίδευση με μεγάλη λεπτομέρεια, την επονομαζόμενη After Action Review (AAR). H AAR είναι είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο διότι κατά τη διάρκεια του απολογισμού μετά την εκπαίδευση (AAR) τα εκπαιδευόμενα πληρώματα ενημερώνονται με μεγάλη ακρίβεια για τις λανθασμένες αλλά και τις σωστές ενέργειες τους κατά την εξομοίωση. Οι δυνατότητες που παρέχει το λογισμικό SB Pro είναι μοναδικές και μαζί με τα στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης που προφέρει στις εχθρικές εικονικές δυνάμεις ώστε να τις καταστήσει απρόβλεπτες, η παρεχόμενη εκπαίδευση των αρματιστών απογειώνεται σε άλλα επίπεδα.

Στην ΔΕΘ 2019 η Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων (ΔΙΤ) μαζί με το προσωπικό ΚΕΞ θα παρουσιάσουν στο κοινό το λογισμικό SB Pro επι ενός επιτραπέζιου σταθμού με παραδοχές. Τι σημαίνουν οι παραδοχές; Στον επιτραπέζιο σταθμό της 84ης ΔΕΘ για ευνόητους λόγους θα εξομοιώνεται μόνο ο Πυροβολητής του άρματος κι όχι ο Αρχηγός και ο Οδηγός. Για να εξομοιωθούν όλες οι θέσεις του πληρώματος μάχης αυτό θα απαιτούσε ειδικές γνώσεις που δεν τις διαθέτει το ευρύ κοινό πλην όσων έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στα Τεθωρακισμένα.

Το εικονικό άρμα Leopard 1A5 στο ΕΣΕ της ΔΕΘ θα κινείται αυτόματα μέσα σε μια προεπιλεγμένη περιοχή και ο επισκέπτης θα εκτελεί βολές σε αιφνιδίως εμφανιζόμενους επίγειους στόχους αλλά και ιπτάμενα μέσα.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το λογισμικό SB Pro που χρησιμοποιεί το ΚΕΞ αλλά και τις εξελίξεις στα συστήματα εξομοίωσης των Τεθωρακισμένων τότε στο περίπτερο της ΔΙΤ θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

  1. Μαντευω οτι θα υπαρχει προβλημα με “καποιον” που δεν θα αφηνει τους αλλους να παιζουν (υπαρχει ενα εκτοπισμα).
    Μαντευω οτι αν προσπαθησουν να απομακρυνουν αυτον τον “καποιον” δια της βιας θα ψαχνουν μετα να βρουν πχ ρευμα γιατι τυχαια θα διακοπει η συνδεση.
    Μπορει να συμβουν πολλα τυχαια γεγονοτα.

    1. Επειδή μαντεύω ότι μπορείς να «μπείς στο πετσί» αυτού του κάποιου,και αυτός μοιράζεται όλες τις μύχιες σκέψεις του μαζί σου,,μαντεύω ότι ξέρεις πολύ καλά για ποιόν μιλάς.
      Δώσε του τα χαιρετίσματα μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.