Θωρακισμένα Μ1117 Guardian (4×4) προσφέρουν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό

©Maryland National Guard/Flickr

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Τελικώς όχι οχήματα κατηγορίας MRAP, αλλά μικρότερα τροχοφόρα θωρακισμένα M1117 Guardian (4×4) αφορά η ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς στο ΓΕΣ, για την διάθεση εκατοντάδων οχημάτων που μπορούν να παραχωρηθούν εντελώς δωρεάν ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Πρόκειται για όχημα που χαρακτηρίζεται Θωρακισμένο Όχημα Ασφαλείας (Armored Security Vehicle) κατασκευής Textron το οποίο βασίζεται στην παλαιότερη σειρά V-100 και V-150 Commando, με την νέα έκδοση να αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προς εξοπλισμό της Στρατονομίας. Η σειριακή παραγωγή ξεκίνησε μεταξύ 1999-2000 και το Guardian ήταν ένα από τα πρώτα αμερικανικά οχήματα που σχεδιάσθηκαν ειδικών με πρόβλεψη για σκάφος ανθεκτικό σε νάρκες.

Αρχικώς το όχημα προοριζόταν για μεγαλύτερη προστασία εν σχέσει με το μικρότερο όχημα HMMWV που καταβλήθηκε προσπάθεια να ενισχυθεί με επιπλέον θωράκιση. Η απαίτηση προέκυψε από την ανάπτυξη δυνάμεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την αυξημένη απειλή των Αυτοσχεδίων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED) και των ρουκετών RPG, παραγγέλθηκαν μεγάλοι αριθμοί του Μ1117 για την Στρατονομία, σε καθήκοντα συνοδείας φαλάγγων και αστυνομεύσεως.

Συνολικώς ο Στρατός των ΗΠΑ απέκτησε 1.836 οχήματα, τα οποία σύμφωνα με την ενημέρωση προς το ΓΕΣ αποφασίσθηκε να αποσυρθούν και συνεπώς είναι δυνατή η άμεση παραχώρησή τους, πριν αποθηκευτούν και σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Το ΓΕΣ αξιολόγησε την πρόταση και έκρινε ότι με το M1117 Guardian μπορεί να αντικατασταθεί αριθμός τεθωρακισμένων που βρίσκεται στις φρουρές των νήσων στο Αιγαίο ή να συμπληρωθούν σε αποστολές Επιτήρησης – Αναγνώρισης. Ως εκ τούτου, απάντησε θετικά ως εκδήλωση ενδιαφέροντος.

©Georgia National Guard/Flickr

Από πλευράς προστασίας, το Μ1117 φέρει τμηματική κεραμική θωράκιση της IBD, που παρέχει ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων 12,7 mm και εκρήξεων IED ενώ η κεκλιμένη θωράκιση μορφής V, αυξάνει τις πιθανότητες εξοστρακισμού ρουκετών RPG. Οι επιβαίνοντες προστατεύονται από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα. Επιπλέον θωράκιση μπορεί να προσαρμοσθεί αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη.

Από πλευράς κινητικότητος το όχημα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα επί οδών 110 χ.α.ώ. Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθούν πυρά. Το όχημα φέρει κινητήρα Cummins 6CTA8.3 ισχύος 280 ίππων και η αυτονομία ανέρχεται σε 644 χλμ. με ταχύτητα 64 χ.α.ώ.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει επανδρωμένο πύργο ενός ατόμου της Cadillac Gage, ίδιο με αυτόν του αμφιβίου AAV7A1 των Πεζοναυτών, που φιλοξενεί βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm και πολυβόλο βομβίδων Mk 19 των 40 mm. Ένα πολυβόλο 7,62 mm φέρεται σε βάση έξω από την θυρίδα του πυροβολητού.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, η βασική έκδοση του Μ1117 έχει βάρος 13.410 κιλά, μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,56 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα μπορεί να διέλθει υδάτινο κώλυμα βάθους 1,5 μέτρου, να αναρριχηθεί σε έδαφος κλίσεως 60%, να κινηθεί σε πλευρά με κλίση 30% και να υπερβεί κάθετο εμπόδιο 1,6 μέτρου. Η απόσταση του δαπέδου του σκάφους από το έδαφος, είναι 46 εκ.

Το βασικό πλήρωμα ανέρχεται σε τρεις άνδρες ενώ είναι δυνατή η μεταφορά επιπλέον δύο με τα υλικά και εφόδιά τους. Η περιορισμένη χωρητικότητα οφείλεται στον ρόλο για τον οποίο προορίζεται το όχημα και στην σχεδίαση με τοποθέτηση του κινητήρα πίσω και του διαμερίσματος επιβατών στην μέση, με πλευρική θύρα για πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι το Μ1117 δεν μπορεί να καλύψει αποστολές μεταφοράς προσωπικού κι εξ αυτού του χαρακτηριστικού η χρήση του περιορίζεται σε αποστολές ασφαλείας, αναγνωρίσεως κ.λπ.

©Georgia National Guard/Flickr

Υπάρχει βεβαίως έκδοση Μεταφοράς Προσωπικού, με σκάφος μεγαλύτερου μήκους κατά 61 εκ. που επιτρέπει πέραν του τριμελούς πληρώματος, να μεταφερθεί ομάδα οκτώ στρατιωτών. Ωστόσο αυτή η έκδοση δεν τέθηκε σε υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκδοση M1200 Armored Knight που προορίζεται για Προωθημένους Αξιωματικούς Παρατηρητές. Το όχημα φέρει τον δέοντα εξοπλισμό αποστολής, όπως αποστασιόμετρο λέιζερ επί ιστού FS3, δέκτη GPS, μονάδα Αδρανιακής Ναυτιλίας (INS), επιπλέον σταθμούς ασυρμάτου και φορητούς υπολογιστές μέσω των οποίων εκτελείται η κατεύθυνση πυρών πυροβολικού ή αεροπορικών προσβολών με ακρίβεια. Θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η δωρεάν παραχώρηση τέτοιων οχημάτων μαζί με τον εξοπλισμό αποστολής.

Συνοψίζοντας, το M1117 Guardian δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικαταστάτης του Μ113 σε ρόλο ΤΟΜΠ γι’ αυτό και σκοπός του ΓΕΣ είναι να τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές Επιτηρήσεως – Αναγνωρίσεως. Σε επίπεδο προστασίας και ισχύος πυρός είναι αξιόλογο, συνεπώς μπορεί να καλύψει απαιτήσεις αναγνωρίσεως, συνοδείας κ.λπ. Ωστόσο, από πλευράς επιπέδου προστασίας μπορεί να είναι ανώτερο του HMMWV, το τελευταίο όμως υπερέχει σαφώς σε ευκινησία επί ανωμάλου εδάφους. Το Μ1117 επιδιώχθηκε να θέσει υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για όχημα MRAP του Στρατού των ΗΠΑ, κρίθηκε όμως χαμηλότερου επιπέδου προστασίας και αδύναμο σε ευκινησία επί παντός εδάφους, γι’ αυτό η χρήση του περιορίσθηκε αυστηρώς στην Στρατονομία που επιχειρούσε κατά κύριο λόγο σε κατοικημένους τόπους και επί οδικών αρτηριών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

33 Απαντήσεις

 1. Οπότε η προηγούμενη «ανακοίνωση», ήταν άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο που προκάλεσε τζέρτζελο χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος για συζήτηση και αντιπαραθέσεις.

  Όπως λέει η παροιμία, οποίος βιάζεται σκοντάφτει. Ακόμα και στον πόλεμο των πληροφοριών στο Ίντερνετ. 😉

 2. Αλλο ένα περίεργο κατασκεύασμα, ίσως από τα πλέον αποτυχημένα σχεδιαστικά μαζί με το BMP-3 αν και εκεί υπήρχε η αιτιολογία της αμφίβιας δυνατότητας.
  Μόνο ο πύργος του Μ1117 έχει κάποια αξία, τώρα να φορτώσουμε τον ΕΣ με ένα ακόμα όχημα ειναι μεγάλο ερωτηματικό αν αξίζει. 6 μέτρα όχημα για να μεταφέρονται 5 άτομα, άντε στην καλύτερη να γίνει φορέας οπλικών συστημάτων;
  Με τα ίδια χρήματα πιθανότατα αγοράζουμε ένα τηλεχειριζόμενο dual Sampson και τον κοτσάρουμε στα Λεωνίδας.
  Σε κάθε νησί πάντως πρέπει να κοπεί μαχαίρι η πολυτυπία κάποια στιγμή.

  1. Είναι καθαρόαιμο όχημα αναγνώρισης-συνοδείας στη συγκεκριμένη έκδοση.
   Δεν προορίζεται να μεταφέρει Ομάδα Μάχης.
   Καλύτερα προστατευμένο και εξοπλισμένο από ένα VBL ή ένα M-1115GR και,φυσικά, απείρως καλύτερο από ένα GD240 σε καθήκοντα αναγνώρισης…. Με το ανάλογο κόστος χρήσης βεβαίως….

   1. Προσωπικά δεν νομίζω ότι δικαιολογεί την είσοδο του σε υπηρεσία, ιδίως στην ΑΣΔΕΝ.
    Aσφαλώς εχουν καλύτερη προστασία αλλα μόνο αυτό δεν ξέρω αν δικαιολογεί το όποιο κόστος δημιουργίας υποδομής.

   2. Προσωπικά μου φαίνεται περισσότερο για το 2ο (συνοδείας) η και για καθήκοντα στρατονομίας/αστυνομίας, για αναγνώριση η για καθήκοντα/εφαρμογές recon, artillery observer, spotter η FO(forward observer) όπως και JTAC, φαίνεται πιο ιδανικό ένα Fennek που έχει πιο χαμηλή σιλουέτα, με ένα ΗΟ(EO) σύστημα εγκατεστημένο επάνω σε πτυσσόμενο ιστό, ειδικά σήμερα που ο αντίπαλος έχει πιο εξελιγμένα μέσα εντοπισμού.

   3. @SAS

    Εύλογη η σκέψη, αν μιλούσαμε για μικρούς αριθμούς. Από τη στιγμή όμως που -σύμφωνα με το άρθρο τουλάχιστον- η προσφορά αφορά «εκατοντάδες οχήματα» το όποιο κόστος για τη δημιουργία υποδομής υποστήριξης θα αποσβεστεί γρήγορα, δεδομένης και της πληθώρας των αποστολών που τα εν λόγω οχήματα μπορούν να καλύψουν με τον κατάλληλο σχεδιασμό και οι οποίες σήμερα εκτελούνται από επιεικώς ακατάλληλα μέσα.

    @Gunslinger32

    Ιδανικά ναι, αλλά το Fennek θέλει και έναν σκασμό λεφτά. Δεν είναι «δωρεάν»!
    Σημειωτέον, πάντως, ότι και τα M-1117 ASV έχουν δοκιμαστεί με ΕΟ συστήματα επιτήρησης επί ιστού, σε αμερικανική υπηρεσία.

    1. Ασφαλώς θέλει λεφτά που μάλλον δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και για μια αγορά/εγκατάσταση συστήματος ΕΟ σε ιστό στα Μ-1117, όταν και αν αυτά παραχωρηθούν.

     Οπότε οποίος θα τα πάρει, θα αρκεστεί μάλλον σε αυτά(που αναφέρονται και στην παρακάτω σύντομη περιγραφή) που προσφέρουν στην απλή έκδοση, χώρις προηγμένα συστήματα επιτήρησης.

     Οποίος θα θέλει να επιτηρεί από το όχημα, θα χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά εργαλεία παρατηρητή για αναγνώριση.
     🙂

     «The M1117 ASV is a turreted, armored, all-wheel drive vehicle that supports U.S. Army military police missions — such as rear area security, law and order operations, battlefield circulation and enemy prisoner of war operations — over the entire spectrum of war and operations other than war as well as convoy protection missions.»

     https://www.military.com/equipment/m1117-armored-security-vehicle-asv

   1. Στις πατέντες είμαστε πολύ προχωρημένοι, πάντως τα Hummer φαίνεται να σηκώνουν πολύ πατέντα αν στοίχισαν όντως όσο λέγεται, για να έχει νόημα και πρακτική αξία η επένδυση.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ 25.04.2004
    «Χρυσάφι» κόστισαν τα τζιπ Hummer

    https://www.kathimerini.gr/182340/article/epikairothta/politikh/xrysafi-kostisan-ta-tzip-hummer

 3. Ότι έρθει καλό είναι, έτσι κι αλλιώς είχαμε ανάγκη μεγάλη από vbl και έχουμε τα πυρομαχικά γι αυτά, ανταλλακτικά πως θα πάρουμε, μηπως γίνονται και φορείς milan.

 4. Καλησπέρα

  Παρά MRAP καλύτερα αυτά. Η τέλος πάντων ένας τύπος μόνο.

  Τι λένε από λειτουργικά έξοδα;

  Πάντως από ´δω το φέρανε από ´κει το πήρανε, όλοι οι μεγάλοι στρατοί έχουν το δικό τους αντίστοιχο του BTR 🙂

    1. @Γ.Μ.

     Σωστό, για αυτό το ανέφερα.
     Ο πρόγονος ήταν το M706 Commando που εμφανίστηκε και στο Βιετνάμ.

     Απορώ γιατί δεν υιοθέτησαν αυτό το όχημα στην OPFOR στο NTC, αλλά επέλεξαν μια μετασκευή μερικών Humvee για προσομοίωση του συγκεκριμένου μοντέλο/οχήματος.

     https://www.guns.com/news/2017/06/29/the-armys-russian-brigade-vehicles-of-the-opfor-photos

  1. Καλημέρα

   Μάλλον το συγκεκριμένο είναι σε ρόλο αναγνώρισης / μουλαριού.

   Αν κρίνω από τους ημιονοδηγούς, η διαδικασίες θα προβλέπουν απασφάλιση κουτιών και σπρώξιμο (κυριολεκτικά) των κουτιών στο πεζικό που τα περιμένει.

  1. Καλημέρα

   Πέραν της πλάκας, ένα όχημα για δύσκολα εδάφη*** έστω και στο καλούπι του Marmon Herrington για να παίζει το ρόλο του διαβιβαστή άντε και για μεταφορά τραυματιών θα είναι απείρως καλύτερο από τα GD που έχουμε σήμερα σε αυτούς τους ρόλους.

   *** σε άσκηση στην Κύπρο προπορευόταν φάλαγγας Τ-80 ο επικεφαλής αξιωματικός σε GD. Και περιμέναμε τα Τ-80 το GD να πηγαίνει γύρω – γύρω από της λακούβες (σε αγροτικό δρόμο παρακαλώ, μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα άγριες συνθήκες) με τις αναρτήσεις να χορεύουν.

   1. @giorgos tsagaris

    Το ότι πάει, πάει. Το αν (και το πως) γυρίζει πίσω είναι το θέμα….. Και, κυρίως, το πως είναι αυτοί που βρίσκονται μέσα….

   2. Ειναι που ειναι η κατάσταση δύσκολη με την υποστήριξη του ήδη υπάρχοντος οπλισμού να βάλουμε ένα ακόμα όχημα;
    Να πεις ότι θα αντικαθιστούσε κάτι να το καταλάβω.

   3. @ giorgos tsagaris:

    To GD παει παντου…. ειναι πολυ βαρια κουβεντα.

    Το 2004-2005 που τα εβλεπα απο πολυ κοντα ηταν ακαταλληλα για χρήση στον ισιο δρόμο. Οταν δε επρεπε να βγουνε εκτός ή να κάνουν κατι πιο σπέσιαλ, εκει ειχαμε πραγματικες απώλειες και «επιχειρησεις» που δεν ολοκληρωθηκαν ποτε λογω αντικειμενικης αδυναμιας (αδυναμια κινητηρα, αντοχη μετάδοσης, κλπ).

    Μια απο τα ιδια ακριβως ηταν και τα φορτηγα φυσικα.

    Η συντριπτικη πλειοψηφια του τροχαιου υλικου ειναι εκθεση του προσωπικου (και των πολιτων) σε αμεσο κινδυνο και θα επρεπε χτες να ειχαν φυγει.

    Φυσικα εντελως ακαταλληλα για οποιαδηποτε επιχειρησιακη σκέψη.

 5. Πολύ καλή επιλογή για τα νησιά και για επιχειρήσεις αναγνώρισης στον Έβρο. Για τα νησιά χρειαζόμαστε ένα όχημα που να μπορεί να κινηθεί γρήγορα για δύο λόγους: για εξάλειψη αερογεφυρομάτων και για εξάλειψη αποβατικών ενεργειών στην θάλασσα πριν πατήσει ο εχθρός πόδι στο νησί. Στην δεύτερη περίπτωση το όχημα πρέπει να είναι γρήγορο γιατί ο επιτιθέμενος έχει την δυνατότητα αλλαγής της παραλίας αποβίβασης. Εκεί το όχημα πρέπει να είναι γρήγορο και να μεταφέρει βάρη οπλισμό. Το 12,5 mm δεν το θεωρείς και πολύ βάρη οπλισμό, αλλά έχει εμβέλεια τουλάχιστον 1500 μέτρα και το βλήμα διαπερνά όλα τα τούρκικα ταχύπλοα και αποβατικές ακάτους.

  1. Πιο γρήγορο και ευέλικτο από τα VBL δεν υπάρχει. Γιατί να μπει ενας ακόμα τύπος οχήματος; Ακόμα και τα M113 και Λεωνίδας ποιο μαζεμένα ειναι σε πολλές παραμέτρους. Με έναν RWS Dual Samson επάνω στα δικά μας ΤΟΜΠ κάνουμε δουλίτσα.
   https://www.armyrecognition.com/images/stories/north_america/united_states/exhibition/ausa_2017/pictures/Rafael_unveils_Remotely_Weapon_Station_RWS_Samson_Dual_30mm_M230LF_AUSA_2017_925_001.jpg

 6. στα ταγματα πεζικου και στις επιλαρχιες αρματων αναγνωρισης υπαρχουν οι διμοιριες ουλαμοι αναγνωρισης που πλην περιπτωσεων χρησιμοποιουν οχηματα 240. δηλαδη ενω στη συγκεκριμενη ιστοσελιδα γινεται χαμος για την ατομικη προστασια του στρατιωτη ησσονος σημασιας αντικειμενο ταυτοχρονα καποιοι θεωρουν το οχημα αχρηστο κτλ. θα ηθελα πολυ να ηξερα αν αυτοι που λενε το οχημα αχρηστο αν τους διεταζαν να προπορευτουν του κυριως σωματος του ταγματος σε ποιο οχημα θα ηθελαν να επιβουν στο 240 ηστο συγκεκριμενο

  1. Σωστό το σκεπτικό σου. Να συμπληρώσω λοιπόν και εγω: Κάποια από αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να δοθούν στην ΠΑ για την τοπική άμυνα όπως στις σμηναρχιες της Λήμνου και τις Σκύρου. Γιατί όχι και σε πτερυγες. 4 ή 5 τέτοια οχήματα σε καθε μοναδα θα ήταν μια χαρά. Επίσης σε μικρότερα νησιά (οινουσες κλπ) αλλά και σε «δευτερεύοντες»γραμμες όπως στα Σκόπιανα συνορα και πολλά άλλα ακόμα όπως στο μηχανικό, στην αστυνομία με μετατροπές πχ του πύργου κλπ…..
   Ακόμα ακόμα και στο σεναριο επανίδρυσης της χωροφυλακης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.