Τη συνεργασία στο «ευρωπαϊκό άρμα» συζήτησαν γερμανοί και βρετανοί αμυντικοί αξιωματούχοι

©Xavier V | Στην έκθεση Eurosatory 2018 στο Παρίσι 11 Ιουνίου 2018, η γαλλο-γερμανική κοινοπραξία KNDS παρουσίασε την πρόταση της για το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης, τον πρόδρομο του μελλοντικού MGCS.

Οι επικεφαλής των αμυντικών προμηθειών Γερμανίας και Ηνωμένου Βασίλειου συμφωνήσαν στη διεύρυνση του πεδίου των διμερών αμυντικών τους σχέσεων, αναφέροντας ως τομείς συνεργασίας το επίγειο κύριο σύστημα μάχης (MGCS) κι άλλα επίγεια προγράμματα.

Η ειδικά αναφορά του «ευρωπαϊκού άρματος» (“Eurotank”) στα γερμανικά πρακτικά της συνομιλίας στην τηλεφωνική κλήση της 22ας Απριλίου μεταξυ Benedikt Zimmer και Jeremy Quinn, προέκυψε καθώς οι βρετανοί αξιωματούχοι πιέζαν πολλούς μήνες να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στο γαλλο-γερμανικό πρόγραμμα.

Η Γερμανία υποστήριξε το αίτημα του Ηνωμένου Βασίλειου, σύμφωνα τις προσπάθειες του Βερολίνου να προστατεύσει τις αμυντικές συνεργασίες με το Λονδίνο υπό την πίεση του διαζυγίου μεταξύ Ηνωμένου Βασίλειου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε, αυτήν την εβδομάδα, στον ιστότοπο Defence News ότι οι συνομιλίες για το «Eurotank» περιστρέφονται γύρω από το καθεστώς του προγράμματος και την παραδοχή της γερμανικής πλευράς πως η Βρετανία θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, οι Γάλλοι, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμπεριληφθούν οι Βρετανοί, πρόσθεσε η εκπρόσωπος τύπου. Παραδοσιακά το Παρίσι είναι το πιο δισταχτικό σχετικά με την διεύρυνση του κύκλου των συμμετεχόντων στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, όπως το μελλοντικό αεροπορικό σύστημα μάχης Future Combat Air System.

Η προοπτική να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόγραμμα MGCS θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη συνολική ισορροπία των υπόλοιπων δυο γαλλο-γερμανικών προγραμμάτων της τριάδας: το FCAS και το «Eurodrone». Κατά καιρούς, και στις δύο χώρες, ομάδες συμφερόντων είχαν επιτυχίες σε ένα πρόγραμμα μόνο όταν πληρούνταν ορισμένες πολιτικές προϋποθέσεις στα υπόλοιπα δύο.

Εκτός από το «Eurotank», οι Zimmer και Quin συζήτησαν επίσης για τις ευκαιρίες στις συνεργασίες γύρω απο το όχημα Boxer και στην μελλοντική πλωτή γέφυρα για τις επίγειες δυνάμεις. Τόσο η Γερμανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους βασικους νατοϊκούς συντελεστές στην Ευρώπη στις φορητές γέφυρες που παρέχουν τη δυνατότητα στις επίγειες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να διέλθουν λίμνες και ποταμούς.

Στα πρακτικά του γερμανικού υπουργείου άμυνας γράφει πως οι δυο χώρες σχεδιάζουν να μετατρέψουν, τον Οκτώβριο 2021, τον διεθνή σχηματισμό Τεθωρακισμένων στο Μίντεν στην Γερμανία σε μια μονάδα με μεγάλες αμφίβιες δυνατότητες.

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.