Τι θα μάθουμε από τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν

Μετά την αναχώρηση της Νάνσι Πελόζι από την Ταϊβάν, η Κίνα ξεκίνησε την επίδειξη δύναμης εναντίον της αυτοδιοικούμενης περιοχής ξεκινώντας γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε τομείς γύρω από το νησί. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο.​

Τα στρατιωτικά γυμνάσια έχουν εκτοξεύσει τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου εσφαλμένου υπολογισμού σε ένα από τα πιο φορτισμένα γεωπολιτικά σημεία ανάφλεξης στον κόσμο.

«Με αυτά τα γυμνάσια η Κίνα έχει προχωρήσει περισσότερο από ποτέ» τονίζει στο CNN o Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. «Το γεωπολιτικό μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο είναι πως μπορεί να περικυκλώσει την Ταϊβάν και να κλείσει τη θαλάσσια και εναέρια πρόσβασή της όποτε θέλει» συμπληρώνει.

Όμως τι μπορούν να μας πουν αυτά τα γυμνάσια για την κινεζική στρατιωτική σκέψη και ικανότητα; Ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν επιχειρεί να απαντήσει.

Πρώτον, οι επόμενες ημέρες θα μας επιτρέψουν να παρατηρήσουμε πώς η Κίνα και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) μπορούν να έχουν στο μυαλό τους τη διεξαγωγή ναυτικού αποκλεισμού της Ταϊβάν, τα επίπεδα βραχυπρόθεσμης ανταπόκρισης, τα στυλ διοίκησης, τις σύγχρονες κινεζικές ναυτικές τακτικές, το πόσο καλοί είναι στο δόγμα τους αλλά και τη βιωσιμότητα των ναυτικών αναπτύξεων μεγάλης κλίμακας του PLA.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

«Ουσιαστικά, τηλεγραφούν την επιχειρησιακή τους προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να την ανατρέψουμε στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά εξηγώντας πως ο χάρτης με τις ζώνες που θα φιλοξενήσουν τα γυμνάσια με πραγματικά πυρά απεικονίζει ξεκάθαρα πού πιστεύουν οι Κινέζοι ότι είναι οι βασικές περιοχές λειτουργίας για τον στρατηγικό εκφοβισμό της Ταϊβάν και τη διεξαγωγή ενός παράνομου αποκλεισμού στο μέλλον.

Δεύτερον, οι επόμενες ημέρες θα επιτρέψουν την παρατήρηση ενοποίησης του από αέρας και θαλάσσης Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνουν αυτές τις επιχειρήσεις με τη διαστημική ικανότητα και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.

«Δεδομένης της σχεδόν αυτόματης ανταπόκρισής τους (γεγονός που κάνει τους Κινέζους προβλέψιμους), ο τρόπος με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι αεροπορικές και ναυτικές μονάδες θα παρέχει πληροφορίες για εκμεταλλεύσιμες αδυναμίες», εξηγεί.

Τρίτον, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα παρέχουν μαθήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου Πολεμικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια σχετικά νέα ”μαχητική διοίκηση” (που δημιουργήθηκε το 2016) και είναι υπεύθυνη για την Ταϊβάν.

«Το πόσο έτοιμη είναι αυτή η νέα ομάδα να διοικεί και να ελέγχει την ποικιλία των δυνάμεων (ναυτικές, αεροπορικές, κυβερνοχώρου, πυραύλων, κ.λπ.) που θα αναπτυχθούν για να εκφοβίσουν την Ταϊβάν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, θα είναι ένας τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος για πολλούς στρατιωτικούς και παρατηρητές δεξαμενών σκέψης», σημειώνει ο Ράιαν, τονίζοντας ότι τίποτα δεν παρέχει καλύτερες γνώσεις για την πραγματική ικανότητα ενός στρατού από το να τον βλέπεις να αναπτύσσεται «στο πεδίο» (ή τη θάλασσα).

Καταλήγοντας ο αναλυτής αναφέρει ότι η εξαιρετικά προβλέψιμη αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή, και η πιθανή επιθετική στάση τους, είναι γεμάτη πιθανότητες για επεισόδια με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. «Πέρα από τα στρατηγικά μηνύματα του τύπου ”μην τα βάζεις με τον PLA”, ο PLA θα αδράξει σχεδόν σίγουρα την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα με την κοινή διοίκηση και τον έλεγχό του. Είναι δεκαετίες πίσω από τη Δύση σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.