Airbus Helicopters και Boeing παρουσίασαν τις θέσεις τους για την σχεδιαζόμενη αγορά των 29 οπλισμένων αναγνωριστικών ελικοπτέρων από την Καμπέρα.

Η Airbus Helicopters δήλωσε ότι μπορεί να πάει “την πλατφόρμα Tiger πέρα από το 2040”, και να εξοικονομήσει στους Αυστραλούς φορολογούμενους και στον Στρατό περισσότερα από $2 δισεκατομμύρια.

Η Boeing επισημαίνει την μεγάλη κληρονομιά του AH-64E και τον εξελικτικό χάρτη αναβάθμισης του μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2040.

Και οι δυο εταιρείες τόνισαν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις τοπικές βιομηχανίες.

Κάθε εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την ευκαιρία της προθεσμίας απαντήσεων στο αίτημα για παροχή πληροφοριών (RfI) που εκδόθηκε από το υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας. Το RfI αφορούσε το έργο LAND4503 ικανότητας ένοπλης αναγνώρισης της Καμπέρα το οποίο καλεί για την απόκτηση 29 επιθετικών ελικοπτέρων για την αντικατάσταση των 22 Tiger του Στρατού.

“Το Tiger είναι εξαιρετικά ευέλικτο, αποτελεσματικό οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο με ψηφιακή διασύνδεση”, δήλωσε ο Αντρίου Μαθιουσον διευθύνων σύμβουλός της Airbus Australia Pacific.

“Από την απόκτηση του, το αυστραλιανό Tiger έχει ενηλικιωθεί σε μια πλήρως επιχειρησιακή στρατιωτική ικανότητα, και είναι ενσωματωμένο στην ομάδα συνδυασμένων όπλων. Συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του ως μια προσαρμόσιμη πλατφόρμα και τώρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο των αμφίβιων ικανοτήτων της Αυστραλίας πάνω από τα ‘ελικοπτεροφόρα’ κλάσης Καμπέρα”.

Η Airbus Helicopters προσθέτει ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης έχει μειωθεί κατά 30% και το ποσοστό επιτυχίας ανά πτήση είναι άνω του 95%.

“Το AH-64 Apache της Boeing είναι γνωστό για τις δυνατότητες ‘επιβιωσιμοτητας’, βιωσιμότητας και διαλειτουργικότητας”, δήλωσε ο Τέρι Ζαμισον της Boeing Defence, Space Security. “Ως ένας χρήστης Apache, η Αυστραλία θα ενταχθεί στις χώρες του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου και των περιφερειακών εταίρων Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ιαπωνία και Δημοκρατία της Κορέας”.

H Bell επεσήμανε την ικανότητα του AH-1Z να επιχειρεί από πλοία.

“Το combat proven Bell AH-1Z Viper είναι το μοναδικό ναυτικό επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο που είναι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για εκστρατευτικές και ναυτικές επιχειρήσεις”, δήλωσε η Bell. “Η ‘ναυτικοποίηση’ είναι κάτι περισσότερο από την προστασία διάβρωσης απο το θαλασσινό νερό. Σε αντίθεση με τα αναπόδεικτες και δαπανηρά πρόσθετα, η ‘ναυτικοποίηση’ της Bell αρχίζει κατά την σχεδίαση του αεροσκάφους και ενσωματώνεται μέσα στο αεροσκάφος στο σημείο της παραγωγής για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις επιχειρήσεις από πλοία”.

Το RfI του Ιουλίου προβλέπει την έναρξη των παραδόσεων στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) με μια Μοίρα 12 ελικοπτέρων έχει προγραμματιστεί για το οικονομικό έτος της Αυστραλίας 2025-2026, με την τελική επιχειρησιακή ικανότητα (FOC) των 29 δειγμάτων να προβλέπεται για το 2028-2029. Απο τα 29 ελικόπτερα, πέντε θα εδρεύουν αλλού και θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

To RfI τονίζει οτι το ελικόπτερο θα είναι μια ώριμη πλατφόρμα, επομένως θα μειωθεί το ρίσκο του προγράμματος, με τις τρεις κυρίες αποστολές θα πρέπει να είναι η αναγνώριση, η επίθεση και η ασφάλεια. Αποδίδει μεγάλη σημασία σε περιοχές όπως την εκστρατευτική ικανότητα, ειδικά την δυνατότητα να επιχειρεί από πλοία.

 

Greg Waldron

Απόδοση/Μετάφραση απο το flightglobal.com για την Προέλαση.

8 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Σε μια χώρα που θέλει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα Tiger δεν νομίζω ότι έχει νόημα η προσπάθεια της Airbus να προωθήσει/προσφέρει ξανά το ίδιο ελικόπτερο, εφόσον φαίνεται ότι θέλουν να έχουν το ΑΗ-64 που πετάνε και στον αγγλικό στρατό.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ειδικά για αντικατάσταση των Gazelle φαίνονται ιδανικά, αλλά μάλλον εξοπραγματικό σενάριο.
   Όχι ότι η Γαλλία δεν θα συμφωνούσε για μια πώληση στην Κύπρο, αλλά μάλλον επειδή δεν θέλει η ίδια η Κύπρος η επειδή δεν έχει(;) τα χρήματα να τα αγοράσει η να τα υποστηρίξει.

   ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

   Απάντηση
   • SAS

    Εντάξει αν δεν έχουν για 25ετιας μεταχειρισμένα (όταν θα αποδεσμευθούν), τι να πω παραπάνω… ας κάτσουν με ότι έχουν, μετά ποιος θα τους φταίει πάλι δεν ξέρω.

 2. kakaouskia

  Καλημέρα

  Η Κύπρος ενδιαφέρθηκε για Τίγρεις όταν έψαχνε επιθετικά ελικόπτερα και πριν καταλήξει στα Hind αλλά μας τα είχαν αρνηθεί τότε.

  Δεν θυμάμαι άν είχαν απάρτια που μπλοκάρονταν λόγω Αμερικανικού εμπάργκο ή αν ήταν λόγω Γερμανών. Πάντως παραμένει ότι μας τα αρνήθηκαν.

  Σήμερα βέβαια με τις νέες συνθήκες ποιός ξέρει…

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Καλησπέρα

   Εκείνη την εποχή η Κύπρος δεν ήταν όμως μέλος στην ΕΕ(αφού έγινε το 2004) αυτό ίσως να έπαιξε έναν ρόλο(όχι αναγκαστικά πρωταγωνιστικό όμως, αφού υπήρξε το προηγούμενο παράδειγμα με τα ΑΜΧ30, αν θυμάμαι σωστά), επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι όταν παραλήφθηκε το πρώτο Μi-35 το 2001 απο την ΕΦ το ευρωπαϊκό ελικόπτερο δεν ήταν έτοιμο, εφόσον εισήλθε 2 χρόνια αργότερα(με την παράδοση του πρώτου ελικόπτερου μαζικής παραγωγής) σε υπηρεσία(αν είναι σωστές οι πληροφορίες) με μερικά προβλήματα απο τα οποία λύθηκαν αρκετά στην συνέχεια, αλλά η επίλυση πήρε λίγο χρόνο.
   Έτσι η επιλογή του ρωσικού μοντέλου (που όταν παραδόθηκε ήταν και ετοιμοπόλεμο σε αντίθεση με το Tiger) φαίνεται να ήταν «μονόδρομος», όχι όμως γενικά λάθος σαν επιλογή για την ΕΦ, αφού είναι το μοναδικό ελικόπτερο στην αγορά που συνδιάζει ικανότητες και χαρακτηριστικά επιθετικού ελικόπτερου(με τον ανάλογο οπλισμό/εξοπλισμό) με αυτές ενός μεταφορικού, προσφέροντας έτσι και μια οικονομική λύση για πελάτες/χώρες που δεν έχουν τα χρήματα για παράλληλη αγορά 2 ξεχωριστών τύπων ελικοπτέρων.
   Στην ουσία είναι ένα (μέχρι σήμερα μοναδικό στην αγορά) υβρίδιο σύστημα ΑΗ/UH -που σχεδιάστηκε εξαρχής ως τέτοιο- σε αντίθεση με τα άλλα (που είναι η το ένα η το άλλο), με έμφαση στο επιθετικό μέρος όπως εμφανίζει οπτικά το σχέδιο.

   Σήμερα οι συνθήκες είναι όντως άλλες.

   Απάντηση
   • kakaouskia

    Καλησπέρα

    Έχεις δίκαιο για το οτι δεν είμασταν μέλος της ΕΕ, αν και για πρακτικούς λόγους ήμασταν ήδη με το ένα πόδι μέσα.

    Όπως και να έχει, οι…υποψηφιότητες που εξετάστηκαν τότε ήταν ενδιαφέρουσες: Tiger, Rooivalk, Hind, και ακόμα ένα Ρώσικο (δεν θυμάμαι αν ήταν το Mi-28 ή το Ka-52). Απ’ ότι κατάλαβα καταλήξαμε στα Hind λόγω του ότι αυτό σήκωνε η τσέπη μας.

    Πάντως η νυν κυβέρνηση λίγο μετά τη πρώτη μέρα που ανέλαβε στην πρώτη της θητεία έριξε κάτι μισόλογα για αντικατάσταση των Hind…τώρα με τι και σε τι αριθμούς, κανείς δεν γνωρίζει.

    Και για να αποφύγω παρεξηγήσεις, με ενδιαφέρει να έχω μια αξιοπρεπή άμυνα και όχι αν χρειαστεί να πολεμήσω να πάω όπως το αρνί στη σφαγή.

   • Gunslinger32

    Σε περιπτώσεις που μπαίνουν σφήνα πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες(συμπεριλαμβάνοντας και το πρόβλημα με τις μίζες), η αξιοπρεπή άμυνα(απο άποψη υλικού) γίνεται σχετική. Αυτό το φαινόμενο έχω παρατηρήσει εγώ, όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τα εξοπλιστικά προγράμματα, και ειδικά σε μικρές χώρες που εισάγουν το 90%+ του αμυντικού υλικού απο ξένες εταιρίες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: