Ώρα για αλλαγή αντίληψης

defense.gov

“Επρεπε να το ‘χα δει να έρχεται”

“Αν δεν ήμουν τόσο προσηλωμένος σε αυτό, θα μπορούσα να το ‘χα προβλέψει…”

“Από που προέκυψε αυτό;;;;”

Σε κάποια φάση όλοι έχουμε εκστομίσει αυτές τις λέξεις, ψάχνοντας να βρούμε πως οι περιστάσεις υπερέβησαν την νοημοσύνη μας, την προαίσθηση μας, την στοιχειοθετημένη έρευνα μας και τους λεπτομερείς σχεδιασμούς μας.

Η αντίληψη είναι κρίσιμης σημασίας

Συχνά οι Διοικητές αποτυγχάνουν να δουν την επικείμενη καταστροφή επειδή δεν διοικούν στο επίπεδό τους. Η αντίληψη τους είναι εκτός λειτουργίας… ακαταλλήλως εστιασμένη σε κάτι που είναι άνευ σημασίας. Ίσως, στην αντιμετώπισης μιας κρίσης. Ή σε ένα εντυπωσιακό σημείο δεδομένων. Ή σε ένα μεγαλόφωνο και κοινωνικό άτομο. Οποιοσδήποτε αριθμός γεγονότων, πραγμάτων και αλληλεπιδράσεων αρκεί για να αποσπάσει την προσοχή του Διοικητή.

Όμως η δουλειά των Διοικητών είναι να καθορίζουν τις προτεραιότητες και την πραγματικότητα… το οποίο σημαίνει οτι διαθέτουν τους φακούς που μέσα από αυτούς διακρίνουν τον κόσμο, το πεδίο δράσης της Μονάδας. Γνωρίζουν πως να δουν αυτόν τον κόσμο και έχουν την πειθαρχία για να το πράξουν.

Η ερώτηση είναι: Πως γνωρίζεις ότι είναι σωστή η αντίληψη σου;

Ποια είναι τα στοιχεία που σε προκαλούν για να αλλάξεις αντίληψη; Για να σταματήσεις εν μέσω του χάους και των αδιάκοπων προσπαθειών της Μονάδας σου για να εκτιμήσεις την κατάσταση και να εκτελέσεις διορθωτικές αλλαγές πορείας; Πως καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα και να ψάχνεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα; Πως μεταπηδάς από τον ρηχό, μηχανικό τρόπο σκέψης στην βαθιά και δημιουργική σκέψη; Τι είναι αυτά που αποτελούν τα ερεθίσματα για να σε ξεκολλήσουν από τον βολικό νοητικό μονοπάτι ο οποίο σχεδίασες με επιμέλεια… και σε αναγκάζουν να εξετάσεις τις εναλλακτικές λύσεις που είναι αντίθετες σε ο,τι κάνεις με την ομάδα σου;

Ερεθίσματα αντίληψης

….πως ξέρεις πότε θα σκεφθείς διαφορετικά

Εδώ είναι μερικά ερεθίσματα που μπορείς να μελετήσεις:

Σύστημα/Διαδικασίες – με την ολοκλήρωση μιας συνηθισμένης υποχρέωσης του προσωπικού ή της Μονάδας στους όπως οι επιχειρησιακές ενέργειες, όταν όλοι είναι άνετοι με το σχέδιο. ‘Η ίσως όταν κάνεις μια μεγάλη οργανωτική αλλαγή ή μετάβαση από μια φάση προσπάθειας σε μια άλλη.

Γεγονότα/Αποτελέσματα – όταν προκύψουν φιλικά, εχθρικά ή περιβαλλοντολογικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η διέλευση της Γραμμής Εξορμήσεων (ΓΡΕ/LD) σε μια επιθετική επιχείρηση είναι ένα καλό έναυσμα για να εξετάσεις τι συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης. Η καταστροφή ενός Χ αριθμού εχθρικών ικανοτήτων εντός εύλογου χρόνου είναι η κατάλληλη στιγμή να αποτιμήσεις αν διαμορφώνεται μια ευκαιρία υψηλής αξίας, η οποία θα απαιτήσει την έκδοση τμηματική διαταγή και την καθοδήγηση σου.

Αλλαγές Καταστάσεως – η αναφορά Μονάδας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα σε συγκεκριμένο τομέα (ικανότητα διατήρησης μαχητικής ισχύος, συντήρηση, πυρομαχικά, συγχρονισμός, επικοινωνίες κ.τλ.) είναι η αιτία για να εξεταστεί η πιθανότητα ότι αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα που θα μεγαλώσει. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με την διεύρυνση της προοπτικής.

Συζητήσεις – η κουβέντα με τον προϊστάμενο σου θα προκαλέσει αλλαγή προοπτικής (π.χ.”Τι πρέπει να κάνω καλύτερα για να ανταποκριθώ στην πρόθεση το προϊσταμένου μου;” “Εχω βάλει τις προσπάθειες μου σε λάθος προτεραιότητα έναντι του προϊσταμένου μου;”). Ίσως είναι ένας απογοητευμένος υφιστάμενος σου που εξέφρασε τις ανησυχίες του… αυτή πιθανόν, ειναι μια καλή στιγμή για να κάνεις πίσω και να εξετάσεις αν αυτό είναι μια γενική τάση. Ουδείς διαθέτει την προοπτική ή την ικανότητα να αξιολογήσει την ομάδα σου… όπως εσύ.

Στιγμή της ημέρας – ποια είναι η άμπωτη και πλημμυρίδα της αντίληψης σου; Το πρωί, όταν είσαι ήρεμος και φρέσκος, θα έπρεπε να έχεις μεγαλύτερη, δημιουργικότερη προσέγγιση; (εάν ναι, μήπως πρέπει να διαφυλάξεις αυτήν την στιγμή… για να προφυλάξεις αυτόν τον τρόπο σκέψης;).

Επίπεδο Κόπωσης – αν μπορείς αποφύγετε το… εξουθενωμένοι, πεινασμένοι, βρεγμένοι και κρυωμένοι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε μεγάλες αποφάσεις. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν το έναυσμα για να ελαττώσεις την λήψη απόφασης μόνο για τα μικρά προβλήματα. Υπάρχει κάποιος εκεί που μπορεί να αναλάβει την αποστολή της βαθιάς σκέψης αντί για εσένα; Όταν είσαι αδύναμος, έχεις κάποιον άλλον τρόπο να ελαχιστοποιήσεις το ρίσκο της λήψης απόφασης;

Η μετάβαση ανάμεσα στους τρόπους σκέψης είναι διανοητικά επίπονη. Και οι περισσότεροι την κάνουμε καθημερινά χωρίς να υπολογίζουμε το τίμημα που πληρώνουμε. Οι συνειδητοποιημένοι Διοικητές αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι (και οι Μονάδες τους) διέρχονται μέσα απο διάφορες φάσεις δράσεων και αποτελεσματικότητας, που τους επιβάλλουν να αλλάξουν αντίληψη, προσέγγιση και καθοδήγηση. Οι Διοικητές που είναι ευεπηρέαστοι δεν αντιλαμβάνονται τις μεγάλες απειλές. Οι Διοικητές που σκέφτονται και διοικούν στο κατάλληλο επίπεδο, με το μοναδικό τους όραμα για την Μονάδα τους, διευκολύνουν τις μεγάλες ευκαιρίες.

 

Ερωτήσεις προς τους Διοικητές

-Έχεις λάθος αντίληψη; Πως θα το καταλάβεις;

-Έχεις καθορίσει κάποιον δίπλα σου να σε διατηρεί καταλλήλως ενημερωμένο και μπροστά από την Μονάδα σου;

-Τι θα γίνονταν αν σταματούσες να λαμβάνεις αποφάσεις για την Μονάδα… ποιος θα έπαιρνε το μπαλάκι;

Απόδοση/Μετάφραση απο το themilitaryleader.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Βλέπω αρέσουν στον γράφων θέματα ηγεσίας, τρόπος λήψης αποφάσεων, στρατηγικής, τακτικής, διοίκησης, δράσης ελέγχου και ανατροφοδότησης.

    Ερώτηση ποιο είναι το ποσοστό των Ελλήνων αξιωματικών που ξέρουν να τα εφαρμόζουν υποθέτωντας ότι τα έχουν διδαχτεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.