Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο EM Railgun.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μελετά την τοποθέτηση και επίδειξή εντός του 2016, ενός πρωτότυπου ηλεκτρομαγνητικού όπλου σταθερής ράγας (Railgun), πάνω σε ένα “διακλαδικό πλοίο υψηλής ταχύτητας” (JHSV), ανακοίνωσε την 7η Απριλίου, το ΠΝ των ΗΠΑ.

Η τεχνολογία του EM Railgun αξιοποιεί μαγνητικό πεδίο και ηλεκτρικό ρεύμα -γνωστό και ως Δύναμη Lorentz- ώστε να επιταχύνει αμέσως και να εκτοξεύσει ένα πυρομαχικό ανάμεσα από δύο ράγες οι οποίες και κατευθύνουν την πορεία του.

Το καθοδηγούμενο πυρομαχικό εκτοξεύεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερο βεληνεκές από τα συμβατικά όπλα. Διαθέτει επαρκή κινητική ενέργεια ώστε να μην απαιτείται οποιοδήποτε προωθητικό μέσο (πυραυλοκινητήρας) για να προσκρούσει στο στόχο.

To πλοίο USNS Spearhead (JHSV 1) κλάσης JHSV των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δοκιμών μεγάλης ταχύτητας τον Αύγουστο 2013.( US Navy)

Οι δυνατότητες του EΜ Railgun καθιστούν εφικτή την αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλου εύρους εχθρικών απειλών σε σχετικά χαμηλό κόστος, καθώς τα πλοία και οι ναύτες παραμένουν ασφαλείς αφού θα ελαττωθούν οι ανάγκες μεταφοράς, από τα πλοία, μεγάλων φορτίων εύφλευκτων πυρομαχικών.

Το όπλο τεχνολογίας EM Railgun θα συμπληρώσει τα υπάρχων κινητικά όπλα τα όποια είναι τοποθετημένα σε πολεμικές μονάδες επιφανείας και προσφέρει κάποια ειδικά πλεονεκτήματα.

Το κόστος για κάθε εμπλοκή συγκεκριμένων στόχων είναι αρκετά χαμηλότερο από τις αντίστοιχες εμπλοκές με πυραύλους. Το βλήμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ειναι συμβατό με τα σημερινά κοινά πυροβόλο, εξασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη διατήρηση και χρήση των ακριβότερων πυραύλων, για χρήση κατά πιο σύνθετων στόχων.

Το τελικό επιχειρησιακό σύστημα θα έχει την ικανότητα εκτόξευσης καθοδηγούμενων πυρομαχικών πολλαπλών αποστολών σε απόσταση 110 ναυτικών μιλίων κατά διαφόρων στόχων.

Επειδή τα JHSV δεν είναι πολεμικά πλοία, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μόνιμη εγκατάσταση ενός Railgun σε οποιοδήποτε πλοίο της κλάσης.
Τελική απόφαση, για το ποίες κλάσεις πλοίων, θα ενσωματώσουν το πλήρες επιχειρησιακό Railgun, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

[youtube=http://youtu.be/qJQfAcBs5vQ]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: