To όχημα των ΗΠΑ, JLTV Eagle (βίντεο)

To όχημα JTLV Eagle (Φωτογραφία: General Tactical Vehicles)

To όχημα JLTV Eagle είναι ενα ελαφρύ τακτικό όχημα το οποίο εξελίσσεται από την General Tactical Vehicles (GTV) για το πρόγραμμα του Ελαφρού Διακλαδικού Τακτικού Οχήματος (JLTV) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Το JLTV είναι ενα διακλαδικό πρόγραμμα του στρατού των ΗΠΑ (US Army) και των Πεζοναυτών με σκοπό να αντικατασταθεί το γερασμένο όχημα Humvee με μία νέα σειρά οχημάτων.

Η GTV είναι μια κοινοπραξία, δημιουργήθηκε το 2007 από τις εταιρείες General Dynamics Land Systems και ΑΜ General ωστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του JLTV. Τον Οκτωβριο του 2008 η κοινοπραξία κέρδισε ενα από τα τρία συμβόλαια τεχνολογικής ανάπτυξης του JTLV.

Το Μάρτιο του 2012, η GTV υπέβαλε τις προτάσεις της για την φάση της Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος JTLV. Πέντε ακόμα διεκδικητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την φάση EMD μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Στις υποψήφιες εταιρείες περιλαμβάνονται το Valanx της BAE Systems, το JTLV της Lockheed Martin, το L-ATV της Oshkosh, το Saratoga της Navistar και το BRV-O της AM General.

JLTV Eagle
Το όχημα JLTV Eagle (Φωτογραφία: General Tactical Vehicles)

Δοκιμαστική φάση (TD) του JTLV Eagle

Τoν Απρίλιο του 2010, η GTV κατασκεύασε εφτά οχήματα JTLV Eagle, τέσσερα ρυμουλκά και συναφή εξοπλισμό για τον Στρατό και τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ για την δοκιμαστική φάση της Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Τον Ιούλιο του 2010, κατασκεύασε δύο οχήματα οχήματα με την θέση του οδηγού στη δεξιά πλευρά, ενα ρυμουλκούμενο και άλλο εξοπλισμό για την δοκιμαστική φάση του σχεδίου εξοπλισμού των επίγειων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Το σχέδιο εξοπλισμού επιτρέπει την διαλειτουργικότητα των οχημάτων μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Το Ιανουάριο του 2012, η Διοίκηση Διαχείρισης Κύκλου Ζωής TACOM του Στρατού των ΗΠΑ, εξέδωσε αίτημα για πρόταση για την φάση Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος JTVL. Ο στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να απονέμει έως τρεις συμβάσεις για την φάση EMD.

JLTV Valanx
To Valanx  της BAE Systems κατά την φάση Μηχανικής Παράγωγης και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος JTVL (Φωτογραφία: Wikipedia)

Πλατφόρμα Eagle IV και χαρακτηριστικά του στρατιωτικού οχήματος

Το Ελαφρύ Διακλαδικό Τακτικό Όχημα (JTLV) είναι ενα πρόγραμμα νέου οχήματος υποστήριξης το οποίο εξελίσσεται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ειδικά για τον US Army, την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων και τους Πεζοναύτες.

Το JTVL Eagle είναι ενα τροποποιημένο όχημα που βασίζεται στην επιχειρησιακά δοκιμασμένη πλατφόρμα Eagle IV. Διαθέτει ελαφρύ σκάφος, χαμηλού ύψους σιλουέτα και κατασκευή ανθεκτική στις εκρήξεις.

Το όχημα έχει συμβατική σχεδίαση με τον κινητήρα μπροστά, καμπίνα μεταφοράς προσωπικού στη μέση και χώρο φόρτωσης στο πίσω μέρος. Στη κάθε πλευρά του οχήματος υπάρχει μία πόρτα για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι εξοπλισμένος με τελευταίας τεχνολογίας C4Ι για την επικοινωνία μεταξύ του πληρώματος με άλλες μονάδες στο πεδίο των επιχειρήσεων. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται κλιματισμός, αλεξίσφαιρα λάστιχα και μονάδα θέρμανσης.

Η βασική έκδοση του JLTV Eagle δεν διαθέτει συγκεκριμένο σύστημα οπλισμού. Ανάλογα με την απαίτηση του πελάτη το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με οπλισμό 7.62 χιλ ή πολυβόλο 12,7 χιλ ή εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλιοστών.

Το JLTV Eagle διαθέτει θωρακισμένη καμπίνα πληρώματός και βελτιωμένο σκάφος σχήματος V για προστασία εναντίων ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Το σκάφος σχήματος V βελτιώνει την προστασία από τις επιπτώσεις εκτρέποντας την δύναμη της έκρηξης μακριά από το όχημα. Η ρυθμιζόμενη καθ’υψος ανάρτηση βελτιώνει την προστασία απο τις εκρήξεις ναρκών χωρίς να περιορίζει την μεταφορική ικανότητα του οχήματος με μεταγωγικά αεροσκάφη και πλοία.

JLTV Eagle
Το JLTV Eagle κατά την φάση Μηχανικής Παραγωγής και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος JTVL (Φωτογραφία: Wikipedia)

Κινητήρας και κινητικότητα του προγράμματος JLTV

To JLTV Eagle είναι εξοπλισμένο με συστήματα πρόωσης δοκιμασμένα σε επιχειρήσεις που του παρέχουν υψηλή σχέση ιπποδύναμης – βάρους. Το όχημα τροφοδοτείται απο ένα κινητήρα ντίζελ Gummins σε συνδυασμό με το σύστημα μετάδοσης Allison.

To όχημα παρουσιάζει υψηλά επίπεδα κινητικότητας σε πολλούς τύπους εδάφους. Διαθέτει ημιενεργή ανάρτηση (SAS). To σύστημα ανάρτησης έχει διανύσει με επιτυχία 80000 μίλια των δευτερευόντων και εκτός δρόμου δοκιμών.

Lockheed Martin JLTV
Οι τρείς εκδόσεις του JLTV της Lockheed Martin κατά την φάση Μηχανικής Παραγωγης και Ανάπτυξης (EMD) του προγράμματος JTVL (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το όχημα μπορεί να μεταφερθεί από μεταφορικά αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα με δυνατότητα ανύψωσης μεγάλου βάρους. Μπορεί να μεταφερθεί σιδηροδρομικώς και ακτοπλοϊκώς.

Μπορεί να μεταφερθεί από αποβατικά σκάφη και μπορεί να φορτωθεί σχεδόν σε όλα τα καταστρώματα φορτίου και μεταγωγικά πολεμικά πλοία.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4l82lmPtOvs&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=x74m3AbHkh0&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=T8wb1uANpLE]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DGQn5gARavc]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.