Το 1995 οι Γερμανοί εξέτασαν τη χρήση του ρωσικού APS Arena στο Leopard 1

Ρωσικής κατασκευής συστήματα ενεργητικής προστασίας (APS) Arena μπορούν να εγκατασταθούν στα γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1. Κρίνοντας από τις εικόνες που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, το σχέδιο αυτό είχε εξεταστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του APS είχαν γίνει γνωστά δημοσίως πρώτη φορά κατά την 1η διεθνή έκθεση «Εξοπλισμοί, Αμυντικά Υλικά, Μεταποίηση» στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993, στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στην Ρωσία, στην οποία συμμετείχαν 215 αμυντικές εταιρείες και 15 ξένες εταιρείες από Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

Η παρουσίαση του ρωσικού APS Arena ήταν μια μοναδική εξέλιξη και εκείνη την εποχή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων.

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη που οι σχεδιαστές της γερμανικής αμυντικής εταιρείας και κατασκευάστριας του Leopard 1, Krauss-Maffei έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο APS.

Σε εικόνα που δημοσίευσε στο Twitter ο χρήστης Kein Mensch Kein Tier παρουσιάζεται σχέδιο άρματος Leopard 1 να είναι εξοπλισμένο με το ρωσικό APS Arena. Το σχέδιο της εικόνας έχει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 1995 και το λογότυπο της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei στην δεξιά κάτω γωνία. Επίσης, ο ίδιος χρήστης δημοσίευσε επίσης εικόνες από γερμανική μελέτη στην οποία αναλύεται ο τρόπος ενεργείας, ο χρόνος αντίδρασης και τα χαρακτηριστικά του ρωσικού APS Arena

Εκείνη την εποχή, το Leopard 1, το οποίο τότε ήταν ένα από τα κύρια άρματα μάχης του ΝΑΤΟικού μπλοκ και βρίσκονταν σε υπηρεσία για τρείς δεκαετίες, είχε αρχίσει να θεωρείται ξεπερασμένο. Αυτό είχε εφαρμογή ιδιαίτερα στην θωράκιση του, η μετωπική θωράκιση του σκάφους και του πύργου μπορούσε να διατρηθεί εύκολα από τούς -ευρέως διαδεδομένους για εκείνη την εποχή- φορητούς και εποχούμενους εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους και βλήματα κοίλου γεμίσματος από πυροβόλα διαφόρων τύπων.

Εικόνες από τις γερμανικές μελέτες σχετικά με τον τρόπο ενεργείας, τον χρόνο αντίδρασης και των χαρακτηριστικών του ρωσικού APS Arena.

Αναζητώντας μια λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι Γερμανοί σχεδιαστές του Leopard 1 διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά του ρωσικού Arena κάλυπταν τις απαιτήσεις προστασίας του Leopard 1, το οποίο, σύμφωνα με την ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία, μπορούσε να εξουδετερώσει με ευκολία όλα τα βλήματα που αναφέρονται παραπάνω. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, το σχέδιο δεν προχώρησε πέρα από τις προκαταρκτικές μελέτες.

Σήμερα, το Leopard 1 έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία του Στρατού Ξηράς της Γερμανίας όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται από Στρατούς χωρών όπως η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Χιλή και άλλες.

Επι του παρόντος, τα ισραηλινής κατασκευής APS Trophy ενσωματώνονται στα Leopard 2A7.

Όσον αφορά το ρωσικό Arena, υπέστη εις βάθος εκσυγχρονισμό και πέρυσι παρουσιάστηκαν οι επιτυχημένες δοκιμές του με το άρμα μάχης T-72B3M των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.