Το ανεπάνδρωτο XQ-58A Valkyrie της USAF έκανε την πρώτη του πτήση

Η Πολεμική Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του πύραυλο-ωθούμενου, ανεπάνδρωτου XQ-58A. Η δοκιμή θα μπορέσει να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος ως ένα σύστημα μάχης επόμενης γενιάς.

Το μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής υποηχητικής ταχύτητας, ανεπάνδρωτο εναέριο αεροσκάφος (UAV) επίδειξης Kratos XQ-58A Valkyrie της USAF ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση την 5η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Το αεροσκάφος -που δεν χρησιμοποιεί διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης- ολοκλήρωσε χρόνο πτήσης 76 λεπτών στο πεδίο δοκιμών Γιούμα, στην Αριζόνα. Ο εκπρόσωπος τύπου της USAF, Daryl Mayer, δήλωσε την 8η Μαρτίου ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χρησιμοποιώντας πυραύλους με περισυλλογή αλεξίπτωτου, παραπλήσιο με τις άλλες πλατφόρμες της Kratos. Δήλωσε ότι το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πρώτης πτήσης εκτέλεσε έλεγχους συστημάτων με τα χαρακτηριστικά πτήσης και αξιολόγηση ελέγχου.

Το XQ-58A διαθέτει πέντε προγραμματισμένες δοκιμαστικές πτήσεις σε δύο φάσεις με στόχους που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της λειτουργικότητας των συστημάτων, την αεροδυναμική απόδοση, και τα συστήματα εκτόξευσης και περισυλλογής. Ο Mayer δήλωσε οτι όλες οι δοκιμές των πτητικών χαρακτηριστικών θα διεξαχθούν εντός των επόμενων έξι μηνών.

Ο χρόνος από την ανάθεση της σύμβασης μέχρι την πρώτη πτήση διήρκεσε λίγο περισσοτερο απο 2,5 χρόνια. Αρχικά η πρώτη πτήση υποτίθεται οτι έπρεπε να λάβει χώρα τον Ιανουάριο, αλλά ο Mayer δήλωσε οτι υπήρξαν πολλοί λόγοι για την καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος και των τεχνικών κινδύνων που έπρεπε να επιλυθούν ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής πτητική δοκιμή.

Στην πρώτη πτήση δεν μεταφερθήκαν φορτία. Ο Mayer δήλωσε ότι ο επίγειος σταθμός ελέγχου (GCS) που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την πρώτη πτήση βρίσκονταν στο στάδιο επένδυσης και εξέλιξης της Kratos.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας (AFRL) συνεργάστηκε με την Kratos για να αναπτύξει το αεροσκάφος. Αυτη η κοινή προσπάθεια υπάγεται στο χαρτοφυλάκιο Τεχνολογίας Αεροσκάφους Χαμηλού Κόστους (LCAAT), το οποίο επιδιώκει να σταματήσει την κλιμακούμενη τροχιά κόστους των τακτικών αεροσκαφών.

Αυτό που ειναι ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το συγκεκριμένο αεροσκάφος ειναι ότι ειναι μια πρώιμη επίδειξη του σχεδίου που ονομάζεται “πιστός σύντροφος”. Καθώς αυτή η δοκιμή περιελάμβανε το συγκεκριμένο UAV που πετούσε μόνο του -όχι παράλληλα με το μαχητικό αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί να “συντροφεύει” στο μέλλον- η ιδέα ειναι ότι μπορεί να πετάξει μαζί με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο και θα το ελέγχει. Από εκεί, θα μπορεί να κάνει τα πάντα, από την παροχή λίγης περισσότερης επιπρόσθετης προβολής ισχύος στον αέρα, να πετάξει για την ανίχνευση του εδάφους ή ακόμα να δεχθεί εχθρικά πυρά στη θέση του επανδρωμένου συντρόφου του.

Σύμφωνα με το News Atlas, το Valkyrie μπορεί να μεταφέρει ένα μικρό φορτίο έξυπνων βομβών, και έχει αυτονομία πάνω από 2500 μίλια. Αυτό ειναι συγκρίσιμο με αυτό που έχουν τα υφιστάμενα μαχητικά -το Fighting Falcon F-16 φτάνει μόλις τα 2600 μίλια, ενω το F-22 Raptor έχει εμβέλεια μόλις πάνω απο 1800 μίλια. Ωστόσο, ειναι λιγάκι πιο αργό – ενώ τα F-16 και F-22 μπορουν και τα δύο να πετάξουν στα 1500 μίλια ανα ώρα, το Valkyrie έχει σχεδιαστεί ως ένα υποηχητικό όχημα, που αγγίζει τα 652 μίλια ανά ώρα. Με εκτιμώμενο κόστος $2-3 εκατομμύρια ανά όχημα (περίπου το κόστος ενός πυραύλου Patriot), ειναι πάρα πολύ φθηνότερο από τα μαχητικά που μπορεί να συντροφεύει, τα οποία μπορεί να κοστίζουν περισσότερο απο $100 εκατ. το ένα. Ειναι πολύ πιο οικονομικά αποδοτικό να διαθέτεις κάτι σαν UAV και να δεχθεί τα πυρά που προορίζονται για ένα επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος.

Η Washington Post έγραψε οτι το Πεντάγωνο “δεν έχει ακόμα δεσμευθεί” στο XQ58-A Valkyrie, αλλά ειναι ένα από τα πολλά αρκετά παρόμοια συστήματα που υπάρχουν. Τον προηγούμενο μήνα, η Boeing παρουσίασε το δικό της όχημα “πιστό σύντροφο”, το Airpower Teaming System, στην Αυστραλία. Όπως το Valkyrie, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνοδεύσει ένα μαχητικό αεριωθούμενο, ή να ελέγχεται από το έδαφος. Όπως σημείωσε ο Tyler Rogoway στο The Drive, ένα τέτοιο όχημα θα μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας με την ανάπτυξη επιπλέον (φθηνότερων) ανεπάνδρωτων οχημάτων, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον πιλότοι για να τα πετάξουν.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.