Το ATS περιλαμβάνει προσαρμόσιμο χώρο

©boeing

Μια επίσημη φωτογραφία του ανεπάνδρωτου αεροσκάφους Εναέριου Συνεργατικού Συστήματος (ATS) της Boeing υποδεικνύει την ύπαρξη προσαρμόσιμων χώρων ωφέλιμου φορτίου εντός της μεταλλικής ατράκτου καλυμμένη με συνθετική εξωτερική επένδυση.

Η σχεδίαση φαίνεται ότι συμμορφώνεται με το πρόπλασμα που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στην αυστραλιανή διεθνή αεροπορική έκθεση. Ο τύπος του αεροσκάφους προορίζεται για την συνεργασία με άλλα αεροσκάφη, επανδρωμένα και ανέπανδρωτα συμπεριλαμβανομένων μαχητικών.

Είναι γνωστό ότι το ATS διαθέτει χώρο φορτίων κοντά στο κέντρο βάρους. Η φωτογραφία υποδεικνύει την ύπαρξη δύο τέτοιων χώρων, έναν σε κάθε κατώτερη γωνία της ατράκτου κάτω από το χείλος προσβολής των πτερύγων. Εκεί, φαίνονται μεγάλα ορθογώνια πλαίσια. Αυτοί οι χώροι βρίσκονται εξωτερικά από τους αεραγωγούς.

“Οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους αισθητήρες του ATS και τα συστήματα του σύμφωνα με τις δικές τους αμυντικές και βιομηχανικές απαιτήσεις”, δήλωσε η Boeing – οπότε αυτοί οι γωνιακοί χώροι πιθανόν να προορίζονται για να διαμορφωθούν ανάλογα . Η εμπρόσθια άτρακτος είναι γεμάτη με ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης (avionics), όπως δήλωσε το 2019 πηγή κοντά στο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι το ATS πρέπει να διαθέτει οπλισμό, ίσως οι σχεδιαστές να σκοπεύουν να μετατρέψουν, στις μετέπειτα εκδόσεις, τους προσαρμόσιμους χώρους σε αποθήκες όπλων.

Ορατοί στην αρμολόγηση της ατράκτου, αλλά όχι και στο πρόπλασμα που παρουσιάστηκε πριν από ένα έτος, βρίσκονται στην μέσα μεριά των αεραγωγών. Όπως συνηθίζεται στα στέλθ αεροσκάφη, ελίσσονται προς τα μέσα για να κρύψουν το μπροστινό μέρος του κινητήρα. Όπως και στο κέλυφος της ατράκτου, η επένδυση των αεραγωγών φαίνεται να είναι κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά.

Οι θύρες πρόσβασης στο κάτω μέρος είναι εξάγωνου σχήματος, ένα στοιχείο μειωμένων παρατηρήσιμων χαρακτηριστικών που συμπληρώνει το σχήμα μιας ατράκτου που όπως φαίνεται προορίζεται να είναι εξαιρετικά στέλθ. Οι αποστολές του ATS πρέπει να απαιτούν επίπεδο εντοπισμού συγκρίσιμο με αυτό του αεροσκάφους Lockheed Martin F-35 Lightning, αφού οι δύο τύποι θα συνεργάζονται μαζί.

Το 2019 η Boeing διατήρησε καλυμμένο το πίσω μέρος του προπλάσματος ATS προφανώς για να κρύψει το στελθ σχέδιο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο εταίρος προγράμματος BAE Australia διαθέτει σημαντική κατάρτιση στα αυτόνομα συστήματα. Ισχυρίζεται ότι προμηθεύει το σύστημα διαχείρισης πτήσης, την ικανότητα εξομοίωσης, τους υπολογιστές ελέγχου πτήσης και τον εξοπλισμό πλοήγησης. Αυτός ο εξοπλισμός θα συνδεθεί με τα συστήματα αυτόνομων αποστολών της Boeing.

Ένα αεροσκάφος σαν αυτό το οποίο ενδέχεται να πετάξει μόνο για εκατοντάδες ώρες, προσφέρει την δυνατότητα χρήσης μιας πολύ ελαφριάς κατασκευής. Το πάχος τον ελασμάτων του πλαισίου της ατράκτου φαίνεται κανονικού πάχους, αλλά η ανθεκτικότητα της συνολικής κατασκευής πιθανόν να υπόκειται σε μεγάλο βαθμό στα φορτία ελιγμών (maneuver loads), χωρίς διάρκεια ζωής στην κόπωση.

Το σχέδιο των εισαγωγών αέρος, συμπεριλαμβανομένων των ήπιων εξογκωμάτων στις πλευρές της ατράκτου, αντιστοιχούν στον χαμηλής εκτροπής υπερηχητικό τύπο, ένα χαρακτηριστικό των στελθ. Αυτό υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος αποφυγής ίσως να είναι υπερηχητικό, το πολύτιμο χαρακτηριστικό για την αποφυγή των εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το μεγάλο φορτίο καυσίμου για το βεληνεκές (ίσως πλεύσης) των 3700 χλμ (2000 ν.μ.) πιθανόν να μεταφέρεται κυρίως ή αποκλειστικά εντός της άνω ατράκτου και των φτερών.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το aviationweek.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.