Το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε μια περιουσία σε αντιαρματικούς πυραύλους

Πρόσφατα τηλεοπτικά πλάνα από ένα εκπαιδευτικό κέντρο του αζερικού Στρατού φανέρωσαν τα εξελιγμένα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αν εξακολουθήσουν οι εχθροπραξίες με την Αρμενία. Οι δύο χώρες πολέμησαν η μια την άλλη μέχρι εξαντλήσεως το 2020 με το Αζερμπαϊτζάν να καταγραφεί μεγάλα εδαφικά κέρδη εξαιτίας της τουρκικής αμέριστης υποστήριξης. Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε επίσης από τα όπλα που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ. Όπως φαίνονται στην παραπάνω φωτογραφία, είναι οι αντιαρματικοί πύραυλοι Rafael Spike LR2 και Spike ER2. Και οι δύο είναι αντιαρματικοί πύραυλοι κατακόρυφης προσβολής (top attack) που κατασκευάζονται από την Rafael και έχουν διευρυμένο βεληνεκές και αποδεδειγμένα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Το Spike ER2, συγκεκριμένα, μπορεί μπορεί, σχεδόν, να θεωρηθεί ο καλύτερος αντιαρματικός καθοδηγούμενος πύραυλος (ATGM) στην κατηγορία του με ανώτατο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων και εξελιγμένη πρόσκτηση στόχου.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο πληροφοριών προϊόντος της Rafael, ο Spike ER2 είναι ένας πύραυλος «πολλαπλών πλατφορμων» που μπορεί να προσαρμοστεί για βολές επιφανείας-επιφανείας και αέρος-επιφανείας. Ήταν ήδη γνωστό πως ο αζερικός Στράτος διέθετε τον Spike ER2 πάνω σε κάποια απ’ τα πολύτιμα 4X4 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού (ΤΟΜΠ) Sandcat. Τώρα όμως είναι προφανές ότι είναι σε υπηρεσία και η έκδοση Πεζικού του Spike ER2. Η προφανής διαφορά μεγέθους ανάμεσα στον Spike ER2 και τον Spike LR2 φανερώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της ευπώλητης οικγενείας πυρομαχικών. Η διαρρύθμιση του Spike ER2, όταν είναι πλήρως συναρμολογημένος, θυμίζει έναν παλιότερο αντιαρματικό πύραυλο ισραηλινής κατασκευής, τον MAPATS, που μοιράζονταν πολλά κοινά στοιχεία με τον αμερικανικής κατασκευής BGM-71 TOW.

Ο αζερικός Στρατός, σύμφωνα με τα πρότυπα των «πρώην σοβιετικών δημοκρατιών», -τις διάφορες χώρες της Βαλτικής, Ανατολικής Ευρώπης, Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας που κάποτε σχημάτιζαν την Σοβιετική Ένωση- διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, και σε αυτό, τα μεγάλα έσοδα της χώρας από τα πετρέλαια βοήθησαν το Μπακού στον αγώνα των εξοπλισμών με τον γείτονα του. Η Αρμενία ήταν επίσης ένας σημαντικός εισαγωγέας εξελιγμένων αμυντικών τεχνολογιών αλλά όχι της ίδιας κλίμακας με το Αζερμπαϊτζάν. Εκτός από τα μεγάλα αποθέματα σε αντιαρματικούς πυραύλους Konkurs και Kornet-E το Αζερμπαϊτζάν απόκτησε ακόμη και τον «φονιά αρμάτων» Khrizantema που είναι επίσης οπλισμένος με πυραύλους που διαθέτουν μέγιστο βεληνεκές 4 χιλιομέτρων. Το αζερικός Στρατός δεν έχει έλλειψη σε αντιαρματικούς πυραύλους, αντίγραφα του εκτοξευτή ρουκετών RPG-7 και του πυροβόλου άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) SPG-9 κατασκευάστηκαν από τοπικό κρατικό εργοστάσιο.

Ένας λόγος που το Αζερμπαϊτζάν στράφηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 προς το Ισραήλ για τον εξοπλισμό του Στρατού του είναι η μακροχρόνια στασιμότητα στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου οι Αρμένιοι διέθεταν το γεωγραφικό πλεονέκτημα. Αυτό φαίνεται πως ήταν και ο κύριος λόγος που οι μάχες του 2016 ήταν τόσο ασαφείς όπως επίσης και οι συμπλοκές του καλοκαιριού 2020 πριν ξεσπάσει ο πόλεμος τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το οπλοστάσιο των αζερικών Χερσαίων Δυνάμεων δεν φανερώνει μια προσεχτικά σχεδιασμένη δύναμη εξοπλισμένη για να υπερνικήσει τα ψηλά εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που χαρακτηρίζονται από ψηλές γέφυρες, κοιλάδες και χαράδρες. Το πυραυλικό πυροβολικό, για παράδειγμα, προέρχεται από πέντε διαφορετικές χώρες και επέτρεψε στις αζερικές δυνάμεις να καταστείλουν με πυρά ακρίβεια όλο το πεδίο των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο εντυπωσιακός στόλος ντρόουνς του Στρατού, ξένης και εγχωρίας κατασκευής, υπηρέτησε τον ίδιο στόχο και κατέγραψε θεαματικά αποτελέσματα στις μάχες του 2020.

Η κατοχή αντιαρματικών πυραύλων κατακόρυφης προσβολής συνέδεσε αυτό το δόγμα εκεί όπου τα πυρά ακριβείας και η επίγνωση τακτικής κατάστασης είναι σημαντική έναντι του ορεινού εδάφους. Αυτό καθιστά το Spike ER2, με το μεγάλο βεληνεκές και την περιφερομένη τροχιά πτήσης του πυρομαχικου, ένα εξαιρετικό οπλικό σύστημα για χρήση κατά των αρμενικών οχυρωματικών έργων. Το μέγεθος του αζερικού αποθέματος αντιαρματικών πυραύλων δεν είναι δημόσια διαθέσιμο όμως κρίνοντας από τις μάχες του 2020, οι οποίες διήρκησαν πέντε εβδομάδες από την 27η Σεπτέμβριου μέχρι την 10η Νοεμβρίου, πρέπει να είναι της τάξεως των χιλιάδων. Η ανάγνωση σχεδόν ολοκλήρου το αρχείου για τα ισραηλινής κατασκευής οπλικά σύστημα που αποκτήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν είναι σχετικά εύκολη. Τα συστήματα αυτά καλύπτουν ολόκληρο τον κατάλογο μικρών όπλων της ισραηλινής εταιρείας Israeli Weapons Industries (IWI), αντιαεροπορικών και βαλλιστικών πυραύλων της Israeli Aerospace Industries (IAI), μιας πλήρης επιλογή ντρόουνς σταθερής πτέρυγας της Elbit Systems, περισσότερα όπλα πυροβολικού της Elbit Systems (όλμος Spear, πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων Lynx, οχήματα οβιδοβολων ATMOS) στόλος τεθωρακισμένων οχημάτων που συναρμολογήθηκε από την Plasan, και κατευθυνόμενα βλήματα ακριβείας της Rafael.

Επίσης, μεγάλοι προμηθευτές των αζερικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι Ρωσία και Τουρκία αν και η συλλογή εξοπλισμών σοβιετικής εποχής που διατελούν σε λειτουργική κατάσταση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Ο μικρής κλίμακας, αμυντικός-βιομηχανικός τομέας που χρηματοδοτείται από το κράτος είναι σε ακμή και κατέχει μικρό ιστορικό επιδόσεων στις εξαγωγές. Λαμβάνοντας υπόψη τα πολεμικά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν και τις επενδύσεις που εκτελεί για την αυτάρκεια – οι κρατικοί κατασκευαστές κατασκευάζουν ήδη βόμβες ανεμοπορίας και «περιφερόμενα» πυρομαχικά- είναι ενδιαφέρον να υποθέσουμε πως σύντομα το Ισραήλ ή η Τουρκία θα ανοίξουν μια γραμμή παραγωγής πυραύλων στην χώρα.

 

Πηγή: 21stcenturyasianarmsrace.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.