Το Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αποζημίωση 1,2 δισ. που διεκδικεί η Privinvest Group

Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης να θέσει εκτός την αποζημίωση του 2017, αξίας άνω των 1,2 δισ. ευρώ, που διεκδικεί η Privinvest Group για τη μη καταβολή πληρωμών στην εταιρία και τη θυγατρική της Ελληνικά Ναυπηγεία, επεσήμανε το ΑΡ.

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία στο Σκαραμαγκά, κατασκευάζουν και εκσυγχρονίζουν υψηλών επιδόσεων υποβρύχια και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το 2010 η Privinvest Group, μέσω της θυγατρικής ναυπηγικής Abu Dhabi MAR, εξαγόρασε το 75,1% των μετοχών της ThyssenKrupp MarineSystems (TKMS) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση, συνεχίζει το ανακοινωθέν του ΑΡ, δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της (defaulted).

Πριν την αγορά τους, το 2009 η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη σύμβαση, με τα ναυπηγεία, για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων Type-209 του Πολεμικού Ναυτικού στην έκδοση Neptune II όπως επίσης και την κατασκευή των υποβρυχίων Type 214HN κλάσης Παπανικολής επίσης για το ΠΝ.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce, ICC) ανέφερε οτι υπήρξε μία υπόθεση κρατικής βοήθειας της ΕΕ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ως συνέπεια τα Ελληνικά Ναυπηγεία υπέστησαν σοβαρές απώλειες και έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Πηγή: ekirikas.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. @ΑΧΕΡΩΝ,
   και δεν είναι μόνο αυτό, γιατί έχει και ουρά…
   Το Εφετείο Αθηνών έβγαλε μια απόφαση, την 1897/2019, απορριπτική της αίτησης ακύρωσης που είχε καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC), σε claim των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
   Το ICC, πέραν του ότι ορίζει πως θα πρέπει να καταβληθούν στα ΕΝΑΕ περίπου €240Εκ. μετρητά, αναγνωρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο όφειλε να τρέξει πρόγραμμα ναυπήγησης δύο υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, αξίας μεγαλύτερης των €800Εκ…
   Όμως τώρα έχει τοποθετηθεί ειδικός διαχειριστής που εκποιεί περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων, με την μεγάλη 5η δεξαμενή να έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, σειρά οικοπέδων να έχουν πουληθεί, ενώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται να βγει σε πλειστηριασμό και το «πολεμικό τμήμα» του ναυπηγείου.
   Επίσης, η Privinvest έχει προσφύγει και στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, στην Washington, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία και αναμένεται να δικαιώσει περαιτέρω απαιτήσεις της Privinvest, μεγαλώνοντας τον λογαριασμό.
   Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομίας & “Ανάπτυξης”…διατείνεται ότι, η διαδικασία του ειδικού διαχειριστή δεν πρόκειται να ανακοπεί όποια και αν είναι η απόφαση του Εφετείου…
   Επειδη δε από το 2017 τρέχουν 6% τόκοι μηνιαίως βάσει της απόφασης του ICC, το ποσό θα είναι μεγαλύτερο, χωρίς να συνυπολογιστούν οι περαιτέρω ζημίες που προέκυψαν με τη τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή.

   Παρακάτω η απόφαση του ICC με τα επιδικασθέντα ποσά:

   Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 75,5 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το υπολειπόμενο οφειλόμενο τίμημα της Σύμβασης «ARCHIMEDES» με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμενου 30 ημέρες μετά την ημερομηνία πληρωμής της κάθε υπολειπόμενης συμβατικής δόσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.
   Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 64,5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το οφειλόμενο ληξιπρόθεσμο τίμημα της Σύμβασης «NEPTUNE II» με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμενου από τις 4 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.
   Όρισε ότι θα πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσει τη Σύμβαση Υπεργολαβίας «NEPTUNE II» με την HDW και να επανεκκινήσει την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης «NEPTUNE II».
   Διέταξε την Ελληνική Δημοκρατία να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το ληξιπρόθεσμο τίμημα προμήθειας των «Excess Materials», στο πλαίσιο της Σύμβασης «NEPTUNE II» με τόκο 6% ετησίως.
   Δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ νομίμως ανέστειλε τις συμβατικές υποχρεώσεις της εκ της Σύμβασης «ARCHIMEDES» από τον Ιούλιο του 2011 και τις συμβατικές υποχρεώσεις της εκ της Σύμβασης «NEPTUNE II» από τις 4 Δεκεμβρίου 2011.
   Διαπίστωσε, ότι η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε τους όρους 11 της Συμφωνίας Πλαίσιο και D.5 της Εκτελεστικής Συμφωνίας μη διασφαλίζοντας ότι η Στρατιωτική Απόφαση επέτρεπε στην ΕΝΑΕ την εξαγωγή πολεμικών πλοίων ξένων χωρών.
    Δήλωσε, ότι τα ποσά που καταλογίστηκαν στην ΕΝΑΕ από την Ελληνική Δημοκρατία με τις Πράξεις Καταλογισμού Νο. 604.4/1443 και Νο. 640.4/1445 με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2014, συνολικού ύψους 247.750.000 ευρώ, δεν οφείλονται από την ΕΝΑΕ.
   Δήλωσε, ότι η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να καταστήσει τις ΕΝΑΕ και Privinvest Shipbuilding SAL Holding αβλαβείς έναντι κάθε ζημίας, συμπεριλαμβανομένων λελογισμένων νομικών αμοιβών και δικαστικών εξόδων, που η ENAE ή η Privinvest Shipbuilding SAL Holding πιθανά υποστούν, ως αποτέλεσμα των νομικών απαιτήσεων που ο ΟΣΕ έχει εγείρει κατά της ΕΝΑΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.