Το ΓΕΕΘΑ εξετάζει την υποβολή αιτήματος απόκτησης πλοίου διοίκησης από τις ΗΠΑ

Το μίνι αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, όπως χαρακτηρίζονται τα πλοία τύπου WASP, έχουν μήκος 245 μέτρα και το εκτόπισμα τους κυμαίνεται στους 15500 τόνους. Στην φωτογραφία το USS Kearsarge (LHD 3) πλέει στον Ατλαντικό (US Navy)

Ναυαρχίδα από τις ΗΠΑ

Με ένα πλοίο για αμφίβιες επιχειρήσεις, ανάλογων δυνατοτήτων του “TCG Anadolu” της Τουρκίας που ναυπηγείται από τους Ισπανούς, εξετάζει να απαντήσει το ΓΕΕΘΑ στον εξοπλιστικό μαραθώνιο των γειτόνων.

Του Χρήστου Μαζανίτη, πηγή: Εφημερίδα Realnews, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Το εξοπλιστικό ράλι της Τουρκίας και οι ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο έχουν σημάνει για τα καλά συναγερμό, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να συγκαλεί διαρκώς συσκέψεις για την εξεύρεση λύσεων. Η ναυπήγηση των τεσσάρων νέων φρεγατών και η αναβάθμιση των τεσσάρων τύπου MEKO, όπως και η άμεση παραχώρηση δύο πλοίων απο τις ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση, μπαίνουν στην τελική ευθεία και ως τον Μάρτιο είναι πολύ πιθανό να έχει καταρτιστεί και ο “οδικός χάρτης”. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της άσκησης “ΜΕΔΟΥΣΑ 10” για ακόμη μια φορά εντοπίστηκε το μεγάλο κενό που υπάρχει στο Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό αφορά ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, που θα ενεργεί και ως πλοίο διοίκησης.

Τα “ελικοπτεροφόρα” κλάσης Mistral

Το 2017, όταν η Αίγυπτος συμμετείχε στην άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 5” με το ελικοπτεροφόρο “Anwar El Sadat”, κλάσης Mistral, το ένα από τα δύο αυτού του τύπου που αγόρασε η Αίγυπτος από την Γαλλία, εντοπίστηκε από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το μεγάλο κενό στο σύγχρονο θέατρο των επιχειρήσεων. Βεβαίως, τότε, βάσει των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, ήταν εξαιρετικά τολμηρή η όποια σκέψη αγοράς τέτοιου πλοίου, που θα αποτελούσε και τη ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου.

Το αιγυπτιακό Anwar El Sadat στην ΜΕΔΟΥΣΑ 7

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι εδώ και τρία χρόνια, σε συνολικά 5 “ΜΕΔΟΥΣΕΣ”, τα πληρώματα των Ελλήνων πιλότων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης και οι ομάδες Ειδικών Δυνάμεων από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών εκπαιδεύτηκαν στη χρήση πλοίων αυτού του τύπου. Τα στελέχη που έχουν λάβει μέρος σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις εκπαιδεύτηκαν και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται πάνω σε μια εντελώς διαφορετικού τύπου φιλοσοφία. Και αυτό φάνηκε στην άσκηση “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020”, με απόβαση που πραγματοποιήθηκε στη Σκύρο, όπου συμμετείχε το παρόμοιου τύπου γαλλικό ελικοπτεροφόρο “Dixmude”.

To γαλλικό Dixmude στην τελική φάση της διεθνούς διακλαδικής άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2020»

Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εμπειρία και από άλλου τύπου ελικοπτεροφόρο, το HMS Ocean του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, που είχε συμμετάσχει στην άσκηση “ΝΗΡΗΙΣ”, το 2017, στην τελευταία του αποστολή πριν πωληθεί τελικά στην Βραζιλία.

Το βρετανικό HMS Ocean στην άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017»

Πλοίο διοίκησης

Κατά την περίοδο επιχειρήσεων, ειδικά αυτών μεγάλης κλίμακας, υπάρχει το πλοίο διοίκησης. Οι βασικές υποδομές που πρέπει να έχει ένα πλοίο προκειμένου να φέρει εις πέρας τον ρόλο του είναι:

> Τακτικό σύστημα επιτήρησης και επικοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει μόνιτορ, που θα μεταφέρουν την εικόνα από τους δορυφόρους.

>Εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας για την πραγματοποίηση διακλαδικών επιχειρήσεων.

>Χώρους για την φιλοξενία της διοίκησης Επιτελείου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια μεγάλη πλατφόρμα επιχειρήσεων, πρέπει να διαθέτει πολύ καλά συστήματα αυτοπροστασίας αλλά και πλοία-συνοδούς, που θα αυξάνουν τα επίπεδα θωράκισης του. Άλλωστε, μιλάμε για μια “high level unit” (μονάδα υψηλής αξίας), η οποία είναι το “κεφάλι” των επιχειρήσεων και σίγουρα θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο στόχο των αντίπαλών. Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει πλοίο το οποίο να έχει οριστεί ότι θα αναλάβει τον ρόλο της διοίκησης σε περίπτωση κρίσης. Το μεγαλύτερο πλοίο που διαθέτει είναι το A-374 ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, μήκους 146 μέτρων και εκτοπίσματος 13400 τόνων. Είναι πλοίο με καθήκοντα γενικής υποστήριξης, ιταλικής σχεδίασης, ναυπηγημένο στην Ελευσίνα το 2000, το οποίο όμως, δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ώστε να αναλάβει άμεσα και να ενεργεί ως πλοίο διοίκησης. Έτσι, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει συνήθως κάποια φρεγάτα κλάσης MEKO ή S. Η Τουρκία, απο την άλλη, με τη βοήθεια της Ισπανίας, ναυπηγεί το ελικοπτεροφόρο “TCG Anatolu”, βασισμένο στα σχέδια του ισπανικού “Juan Carlos”, που χρησιμοποιείται και ως αεροπλανοφόρο.

Οχτώ πλοία της κλάσης WASP ναυπηγήθηκαν το διάστημα 1989-2002

Δυνατότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Realnews, στο ΓΕΕΘΑ έχουν αρχίσει και ωριμάζουν οι σκέψεις για την απόκτηση ενός πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του ελληνικού Στόλου. Ήδη έχουν μελετηθεί δυο τύποι πλοίων, που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αποκαλεί και “μίνι αεροπλανοφόρα”. Και ο λόγος είναι οτι από αυτά επιχειρούσαν τα κάθετης απονήωσης Harrier, ενώ τώρα χρησιμοποιούνται από τα 5ης γενιάς κάθετης απονήωσης F-35B. Οι κλάσεις που μελετώνται από την ελληνική πλευρά είναι η παλαιά Tarawa και η διάδοχος αυτής WASP. Πρόκειται να μίνι αεροπλανοφόρα, με αρκετά κοινά στοιχεία, όπως το μήκος τους (245 μέτρα) και το εκτόπισμα τους, που κυμαίνεται στους 41000 τόνους. Μπορούν να φέρουν μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απονήωσης ή να φιλοξενήσουν έως 20 ελικόπτερα διαφόρων τύπων. Παράλληλα, μεταφέρουν τρία αποβατικά σκάφη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 2000 άνδρες ή συνδυασμό 500 ανδρών και έως 40 οχήματα διαφόρων τύπων. Τα πλοία κάθε άλλο παρά “γυμνά” μπορούν να θεωρηθούν, αφού διαθέτουν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας, με κύριο τα γνωστά στο Πολεμικό Ναυτικό Phalanx. Τα πλοία κλάσης Tarawa έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1971 και 1980. Ναυπηγήθηκαν οκτώ και έχουν όλα αποσυρθεί , με το τελευταίο το 2015, που βρίσκεται δεμένο στο Περλ Χάρμπορ. Διάδοχος είναι τα κλάσης WASP, που ναυπηγήθηκαν οκτώ το διάστημα 1989-2002, ενώ ήδη έχει αρχίσει να πέφτει στο νερό η νέα γενιά, κλάσης America.

Ανεξάρτητα από τα διαθέσιμα πλοία -με προτιμότερο να είναι κάποιο της κλάσης WASP ή το τελευταίο της Tarawa- στο ΓΕΕΘΑ έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν τους όρους υπο τους οποίους θα γίνει τελικά το αίτημα προς τις ΗΠΑ, ώστε να βαφτεί με ελληνικά χρώματα ένα τέτοιο πλοίο, ενώ αυτό που μελετάται ταυτόχρονα είναι και ο χρόνος έλευσης του, αφού το ιδανικότερο θα ήταν να βρίσκεται στην χώρα μας μέχρι το τέλος του 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.