Το ΓΕΣ θα αποκτήσει εξομοιωτή πεδίου μέσω leasing, για την εκπαίδευση διπλής ενέργειας

Απο Μπέσκος Σωτήρης, πηγή: dikaiologitika.gr

Η εκπαίδευση του Στρατού Ξηράς μπαίνει πλέον στην ψηφιακή εποχή αφού πολύ σύντομα, εντός του 2020 σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύσαν τα «ΝΕΑ» με ενέργειες του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) θα διαθέτει έναν εξομοιωτή, ο οποίος θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του.

Ειδικοί ασύρματοι αισθητήρες θα τοποθετούνται πάνω στο βασικό τυφέκιο G3 των οπλιτών αλλά και πάνω σε άρματα μάχης, στρατιωτικά οχήματα, αντιαρματικά όπλα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Η ακρίβεια των βολών, τα ποσοστά ευστοχίας, η αποδοτικότητα, τα λάθη, η τακτική, όλα θα ελέγχονται από τα «μάτια» του εξομοιωτή, από ένα ηλεκτρονικό Κέντρο Ελέγχου, προκειμένου προσωπικό και οπλικά συστήματα να τεστάρονται συνεχώς και να αξιολογούνται.

Οι οικονομικές δυσκολίες εξακολουθούν να «πληγώνουν» τις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως πεποίθηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και του αρχηγού του, του αντιστρατήγου Γεώργιου Καμπά, είναι πως με στοχευμένες κινήσεις, σαν κι αυτήν, ο Στρατός Ξηράς μπορεί να ανέβει επίπεδο για να ενισχυθεί η αποτρεπτική του δυνατότητα, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα βαίνει κλιμακούμενη. Όπως τονίζουν άλλωστε πηγές με άριστη γνώση των αμυντικών τεχνολογικών εξελίξεων «ήταν καιρός οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στις ασκήσεις του 21ου αιώνα».

Ο εξομοιωτής για τον «e-μαχητή» του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτηθεί με τη μέθοδο του leasing (έτσι ώστε να είναι οικονομικότερος) και στόχος είναι μελλοντικά και η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Μάχης. Το συγκεκριμένο σύστημα εξομοίωσης δε, θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμου και οι επιτελείς του ΓΕΣ έχουν ήδη δοκιμάσει τις δυνατότητές του.

Για να γίνει αντιληπτή η προστιθέμενη αξία που θα έχει για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο υψηλού επιπέδου εξομοιωτής θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια συστήματα διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί, όπως των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας. Μάλιστα, οι στρατιώτες τους εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια σε Κέντρα Εκπαίδευσης (Combat Training Center), όπως το αμερικανικό του Φόρτ Ιργουιν στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας. Ενα από τα πλεονεκτήματα του σύγχρονου συστήματος εξομοίωσης είναι ότι μεταφέρεται πολύ εύκολα. Είναι φορητό και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να μετακινούνται δυνάμεις και συνακόλουθα επιπλέον δαπάνες.

Το κύριο όφελος για τον Στρατό Ξηράς και κατ’ επέκταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την απόκτηση του εξομοιωτή είναι τα συμπεράσματα που θα εξάγονται ύστερα από κάθε άσκηση. Οι επιτελείς δηλαδή θα διαπιστώνουν άμεσα τι δεν πηγαίνει καλά στην εκπαίδευση και τις ασκήσεις ούτως ώστε να προχωρούν αμεσότερα σε διορθωτικές κινήσεις.

Η εκπαίδευση που θα επιτυγχάνεται με το σύγχρονο σύστημα εξομοίωσης θα είναι πολλαπλών επιπέδων. Για παράδειγμα σε ασκήσεις με ρεαλιστικό σενάριο μάχης, όπου οι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες χωρίζονται σε δύο ομάδες (τις φίλιες και τις εχθρικές) υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί και να αξιολογηθεί σε πραγματικό χρόνο η αποτελεσματικότητα του κάθε μαχητή τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό. Το αποτέλεσμα είναι ομάδες και στρατιώτες να αποκτούν πολύτιμη εμπειρία για την καλύτερη χρήση των οπλικών συστημάτων αλλά και για την ορθότερη τακτική που θα πρέπει να ακολουθούν στο πεδίο της μάχης. Και βέβαια με βάση τα παραπάνω δεδομένα η εξοικονόμηση των πυρομαχικών χάρη στην καλύτερη χρήση τους, με τη συνδρομή του εξομοιωτή, θα βοηθάει και στον περιορισμό των δαπανών.

Σχόλιο Προέλασης: Η πρόθεση του ΓΕΣ να επεκτείνει τις εκπαιδευτικές ικανότητες και την παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα ήταν τα χρήματα. Η απόφαση να επιλεγεί η απόκτηση συστημάτων μέσω της μεθόδου του leasing είναι ενα αναγκαίο κακό. Το σύστημα που περιγράφεται στο άρθρο μοιάζει πολύ με τον εξομοιωτή πεδίου BT-46 της σουηδικής SAAB ή το αμερικανικό I-MILES.
Τα συστήματα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε άρματα μάχης, σε προσωπικό και σε άλλα στοιχεία μάχης (Α/Τ, κ.α.) και χρησιμοποιούν εξομοίωση λέιζερ ακριβείας με αναπαραγωγή των πραγματικών αποτελεσμάτων της βαλλιστικής και επί του στόχου. Η τροχιά του βλήματος παρουσιάζεται στα σκοπευτικά των πυροβολητή και αρχηγού με την εξομοίωση καταδεκτικών ιχνών, ριπών και επισκίασης, επιτρέποντας την παρατήρηση και διόρθωση των πυρών. Οι αληθοφανείς ήχοι -από το κλείσιμο του κλείστρου ως την πυροδότηση του βλήματος- παρέχονται είτε μεσώ της ενδοεπικοινωνίας ή ενός ηχείου. Η αληθοφάνεια και η συμμετοχή του πληρώματος ενισχύονται περαιτέρω με την σύγκριση του βλήματος στο πυροβόλο με το επιλεγμένο όπλο, όπου οι αναντιστοιχίες παρουσιάζονται στο σκοπευτικό με την εξομοίωση του ίχνους του βλήματος. Όλη η απόδοση επιτηρείται και καταγράφεται για μετέπειτα ανάλυση.

U.S. Marines with Company A., 1st Battalion, 8th Marine Regiment, 2nd Marine Division move toward an objective from behind an M1A1 Abrams main battle tank on Range 220 during Integrated Training Exercise 1-19 at Twentynine Palms, Calif., Nov. 10, 2018. The large-scale exercise allows infantry units to bolster their combat capabilities in a desert environment in preparation for potential global contingencies. (U.S. Marine Corps photo by Cpl. Timothy J. Lutz)

Με λίγα λόγια, μπορείς να έχεις δυο Συγκροτήματα Λόχου/Ιλης να ασκούνται σε μια άσκηση διπλής ενεργείας (κόκκινοι εναντίον μπλέ) στο πραγματικό πεδίο και αντί για πραγματικά πυρά να εκτοξεύουν δέσμες λέιζερ. Όταν μια δέσμη “χτυπήσει” ένα εχθρικό στοιχείο τότε αυτό “βγαίνει” εκτός σεναρίου.

Το BT 46 είναι ένα σύστημα που εξομοιώνει τις βολές αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης χωρίς την χρήση πραγματικών βλημάτων. Η προσβολή του εχθρικού στόχου (Άρμα μάχης, ΤΟΜΠ, Στρατιώτης κ.α.) γίνεται με την εκτόξευση δέσμης λέιζερ και ο «στόχος» τίθεται εκτός μάχης.

Βίντεο: Χρήση συστήματος MILES σε συνεκπαίδευση Αμερικανών και Γάλλων στρατιωτών.

Η χρήση των συσκευών του συστήματος εκπαίδευσης πεδίου επί των αρμάτων έχει σχετικά μικρό χρόνο οικονομικής απόσβεσης διότι ελαχιστοποιούνται τα έξοδα για την χρήση βλημάτων. Τα εκπαιδευόμενα πληρώματα μπορούν να εκτελέσουν ασκήσεις διπλής ενεργείας (Force-on-Force) μόνο με τα οχήματα τους και με οικονομική επιβάρυνση μόνο τα καύσιμα και την συντήρηση των οχημάτων.

Με την χρήση αυτού του συστήματος οι μονάδες αρμάτων μάχης μπορούν να εκπαιδευτούν στις ασκήσεις τακτικής στην περιοχή όπου εδρεύουν και δεν απαιτείται η μετακίνηση τους σε οργανωμένα πεδία βολής μακριά απο τις μονάδες.

Ένα άλλο νέο που αναφέρει το άρθρο είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Μάχης. Αυτό είναι κάτι που λείπει απο τον Στρατό. Ολα τα Όπλα διαθέτουν τους δικούς τους εξομοιωτές και πραγματοποιούν εκπαίδευση με τα δικά τους συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια. Το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης θα συντονίσει όλες αυτές τις προσπάθειες σε έναν ενιαίο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. “ήταν καιρός οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στις ασκήσεις του 21ου αιώνα”

    Ε μια ανατριχιλα την νιωθεις….

    “Το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης θα συντονίσει όλες αυτές τις προσπάθειες σε έναν ενιαίο αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ).”

    Ελλαδα και συντονισμος……….μαλιστα, εδω πχ μια “στανη” εχεις και δεν μπορεις να συντονισεις τα GIDIA, θα συντονιστουν οι προσπαθειες….ημαρτον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.