Το Ην. Βασίλειο αποκάλυψε την κυρίευση ρωσικού εξοπλισμού, έδωσε εντολή στη βιομηχανία να αναπτύξει νέα αντίμετρα

Σύστημα ρωσικού φορητού σταθμού ραντάρ «Fara» που κυριεύθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού της Ουκρανίας. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει σχεδιαστεί για αναγνώριση, εντοπισμό προσωπικού και οπλικών συστήματος, σκόπευση και διόρθωση πυρών επι αναγνωρισθέντων στόχων. (Φωτ: @LibertyHotelB/Twitter)

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να συζητήσει ποια συγκεκριμένα συστήματα έχουν αιχμαλωτιστεί και παραδοθεί στις ομάδες πληροφοριών και την βιομηχανία, αλλά η αποκάλυψη παρέχει νέα στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο αποκτάει από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις τεχνολογίες του Κρεμλίνου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που κυριεύθηκε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τον παρέδωσε σε εθνικές υπηρεσίες πληροφορίων και βιομηχανικούς εταίρους, προκειμένου να εντοπιστούν οι αδυναμίες του και να αναπτυχθούν νέα αμυντικά βοηθήματα και αντίμετρα.

Αυτή η προσέγγιση αποτελεί μέρος μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας του Λονδίνου να στηρίξει την Ουκρανία μέσω πακέτων στρατιωτικής βοήθειας, εκπαίδευσης, συντονισμού της αλυσίδας εφοδιασμού υλικοτεχνικής υποδομής, διεξαγωγής επιχειρήσεων πληροφόρησης και ανταλλαγής πληροφοριών με το ευρύ κοινό για την αντιμετώπιση των ρωσικών ψευδών ισχυρισμών περί «δίκαιου πολέμου», δήλωσε ΄ένας υψηλόβαθμός αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο συνέδριο International Armoured Vehicles στο Λονδίνο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τους κανόνες του συνεδρίου, αρνήθηκε να συζητήσει ποια συγκεκριμένα συστήματα έχουν κυριευθεί και μεταβιβαστεί στις ομάδες πληροφοριών και στη βιομηχανία, αλλά η αποκάλυψη παρέχει νέα στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο μαθαίνει τις τεχνολογίες του Κρεμλίνου από πρώτο χέρι.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η δυνατότητα «υπονόμευσης της αξιοπιστίας» των ρωσικών συστημάτων θα οδηγήσει στη δημιουργία ευκαιριών στην αγορά για «εναλλακτικές λύσεις», μια σαφής ένδειξη ότι η βιομηχανία έχει λάβει οδηγίες να εξετάσει τον ρωσικό εξοπλισμό και να σχεδιάσει ανώτερα αντίμετρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει επίσης ότι οι Ουκρανοί θα επωφεληθούν από την νεοαποκτηθείσα γνώση.

«Παρέχουμε συμβουλές και βοήθεια από απόσταση στους Ουκρανούς ηγέτες και Επιτελείς, έχω την αίσθηση …ότι πρόκειται για μια πραγματικά ολοκληρωμένη και πολυχωρική προσέγγιση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία έχει «διαψεύσει» τις προσδοκίες των «δημοσιογραφικών κύκλων» σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δήλωση για τους αμυντικούς αναλυτές που προέβλεπαν ρωσική νίκη πριν από την εισβολή. Η σύγκρουση έδειξε επίσης ότι η εντύπωση της Ρωσίας ως μια χώρας που «γνωρίζει καλά τη στρατηγική» συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με την κατοχή ενός οπλοστασίου σύγχρονου εξοπλισμού και δυνατοτήτων, έχει αμαυρωθεί, πρόσθεσε.

«Αρκεί να ακούσει και να διαβάσει κανείς τις μαρτυρίες [των Ουκρανών επιζώντων] από την κατοχή της Χερσώνας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Ρώσοι Στρατιώτες στο μέτωπο της Μπαχμούτ [από την ανώτερη ηγεσία] για να συνειδητοποιήσει πόσο ηθικά χρεοκοπημένη έχει γίνει η Ρωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει».

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις της Ουκρανίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες να παράσχουν σύγχρονα άρματα μάχης, ενόψει μιας νέας ρωσικής επίθεσης, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε πρόσφατα την προμήθεια μιας Ίλης αρμάτων μάχης Challenger 2 με τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής και θα παραδώσει αυτοκινούμενα πυροβόλα AS90 των 155 χιλιοστών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) και αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak στο Κίεβο.

Με βάση την εκτεταμένη ανάλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει επίσης να αναθεωρήσει τη δική του Εθνική Αμυντική Στρατηγική μέσω της δημοσίευσης της ολοκληρωμένης ανασκόπησης «Integrated Review Refresh», που αναφέρεται από τον αξιωματούχο ως ένα «έγγραφο νεών εντολών».

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το έγγραφο, αλλά επιβεβαίωσε ότι επι του παρόντος γίνονται «ενδελεχείς συζητήσεις» με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου, Ρίσι Σουνάκ, και το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών, προκείμενου η δημοσίευση του να γίνει τους επόμενους μήνες.

«Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε προηγουμένως ο ιστότοπος Breaking Defence, ο βρετανικός Στρατός δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία τον άφησε «σε δύσκολη θέση» με μια σειρά ικανοτήτων που περιλαμβάνονται στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό «Στρατιώτης του Μέλλοντος» («Future Soldier») της υπηρεσίας, υποχρεώνοντας τον να επανεξετάσει τον τρόπο αντιμετώπισης των κενών ικανοτήτων της αεράμυνας, των μη επανδρωμένων συστημάτων, των πυρών μεγάλης εμβέλειας και των πληροφοριών, επιτήρησης, στόχευσης και αναγνώρισης (ISTAR).

Ο Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε ότι από τον πόλεμο στην Ουκρανία προέκυψαν ορισμένα «βασικά θέματα» που θα επηρεάσουν την ανανέωση της ολοκληρωμένης ανασκόπησης από άποψη της «βελτιστοποίησης» των πολεμικών επιχειρήσεων.

Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη επανεξοπλισμού και ανακεφαλαιοποίησης των αποθεμάτων εξοπλισμού σε σχέση με την πραγματικότητα των «υψηλών ρυθμών κατανάλωσης» και την παραγωγή που πρέπει να είναι «εξασφαλισμένη» για τον σχεδιασμό και τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων υψηλού επιπέδου.

Επιπλέον, οι αριθμοί των μάχιμων δυνάμεων πρέπει να «συμπληρώνονται» από τις δυνατότητες που προσφέρει ένας «γείτονας», ώστε οι κοινές εκστρατείες ή προσπάθειες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις επικοινωνίες, τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση (ISR), την αεράμυνα και τους πόρους εφοδιασμού.

«Χωρίς αυτά λαχανιάζουμε πολύ γρήγορα, οπότε αυτή είναι η ισορροπία που προσπαθούμε να επιτύχουμε καθώς κοιτάμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τον Στρατό μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο «πλαίσιο του NATO» πρόσθεσε πως «πρέπει» να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μια σειρά «αναδυόμενων πολυχωρικών» απειλών.

«Καθώς ο Προέδρος [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι [και οι Ουκρανοί Στρατηγοί] ετοιμάζεται για μια ακόμη περίοδο σκληρών μαχών και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου βελτιώνουμε τον σχεδιασμό των δυνάμεων μας και τις δυνατότητες μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μελλοντικές προκλήσεις και να προστατεύσουμε την χώρα, διακυβεύονται πολλά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε [σε αυτές] και να θέτουμε στους εαυτούς μας τα σωστά ερωτήματα», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Πηγή: breakingdefense.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.