Το Ιράκ κάνει τα πρώτα βήματα στην παραγωγή δικών του στρατιωτικών οχημάτων

©Mohammed Najib | Το ιρακινό εργοστάσιο Σαμάρ Αλκχαΐρ παρουσίασε στις αρχές αυτού του μήνα, στην έκθεση IQDEX στην Βαγδάτη, το Χαζάμ 1. Οι ιρανικές αμυντικές επιχειρήσεις κανουν τα πρώτα βήματα για την παραγωγή των δικών τους στρατιωτικών οχημάτων.

Το ιρακινό εργοστάσιο Σαμάρ Αλκχαΐρ, μια θυγατρική της Εταιρείας Ιρακινών Κρατικών Στρατιωτικών Βιομηχανιών, παρουσίασε ένα εγχώριας κατασκευής, ελαφρά θωρακισμένο 4Χ4 όχημα στην έκθεση IQDEX, που διεξάχθηκε στην Βαγδάτη από 9-12 Μαρτιου.

Με την ονομασία Χαζάμ 1, το όχημα πιθανόν να βασίζεται πάνω στο αμάξωμα του Toyota Land Cruiser και διαθέτει τον υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα Toyota V8 4,5 λίτρων που αποδίδει 232 ίππους συζευγμένο με αυτόματη μετάδοση. Το όχημα έχει μήκος 4,7 μέτρων, πλάτος 2,1 μ. και προσφέρει προστασία επιπέδου B6 που σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει φυσίγγια 7,62Χ39 mm από τυφέκιο Καλάσνικοφ.

Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν στο Jane’s ότι το νέο όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά προσωπικου, ως ασθενοφόρο, όχημα μάχης, τις υπηρεσίες φύλαξης συνόρων ή για χρήση από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

“Οι ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται θωρακισμένα τακτικά και μάχης οχήματα, οπότε σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το ιρακινό μοντέλο Χαζάμ που ταιριάζει με τα διεθνή πρότυπα,” δήλωσε ο Ζαλάλ Χουσείν, ο αρχιμηχανικός της Εταιρείας Ιρακινών Κρατικών Στρατιωτικών Βιομηχανιών, στο Jane’s την 11η Μαρτίου.

“Η παραγωγική διαδικασία υλοποιείται σε πλήρη συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο άμυνας και το υπουργείο εσωτερικών, καθώς στα πρώτα στάδια προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και στη συνέχεια να αναζητήσουμε εξαγωγικές ευκαιρίες,” πρόσθεσε ο Χουσέιν.

©Mohammed Najib | Το ιρακινό εργοστάσιο Σαμάρ Αλκχαΐρ παρουσίασε στις αρχές αυτού του μήνα, στην έκθεση IQDEX στην Βαγδάτη, το Χαζάμ 1. Οι ιρανικές αμυντικές επιχειρήσεις κανουν τα πρώτα βήματα για την παραγωγή των δικών τους στρατιωτικών οχημάτων.

Mohammed Najib

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Και το δικό μας κύριε που το έχουμε κρυμμένο κύριε;

  Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο!

  Και η Ιορδανία έφτιαξε ένα βασισμένο σε 4Χ4 ημιφορτηγό.

  Αυτά που έλεγα και υποστήριζα για χρόνια εδώ στην Ελλάδα πως μπορούν να γίνουν.
  Ακόμα και 6Χ6 μπορείς να φτιάξεις με την ίδια λογική.
  Οι Νότια Αφρική το έχει κάνει εδώ και δεκαετίες εμείς όμως όχι!

  Κάθοτανε στην ΕΛΒΟ για δεκαετίες και δεν ήθελαν να δουλέψουν να φτιάξουν μερικά πρωτότυπα.
  Όσο για το κόστος με 1 εκατομμύριο ευρώ θα έφτιαχναν 2 θωρακισμένα 4Χ4 και 2 θωρακισμένα 6Χ6!

  Αλλά ξέχασα έκλεισαν την MANCO που έφτιαχνε τα PONY γιατί σχεδίασε και κατασκεύασε φορτηγά
  4Χ4 και 6Χ6 μικρού μήκους που θα μπορούσαν να μετασκευαστούν σε θωρακισμένα οχήματα!

 2. Υπάρχει μια εταιρία στην Αυστραλία που σκέπτεται όπως εγώ!
  Βελτιώνει 4Χ4 σε 6Χ6 με μεγάλη γκάμα υπάρχει και σχέδια για θωρακισμένα οχήματα.
  http://6x6australia.com.au/future-concepts/
  http://6x6australia.com.au/
  Αναλυτικά πόσο μπορεί να αυξηθεί το βάρος σε ένα απλό ημιφορτηγό 4Χ4 άμα γίνει 6Χ6.
  Έχει πολλά ημιφορτηγά και οχήματα εκτός δρόμου διαφόρων εταιριών.
  Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.