Το Ισραήλ ανακήρυξε επιχειρησιακό το Iron Dome με τις κορβέτες Sa’ar 5

©idfblog.com | Το Iron Dome εκτοξεύει τους πυραυλους του απο το κατάστρωμα του ελικοπτέρου της κορβέτας Sa'ar 5

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (IDF) ανακήρυξαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος Iron Dome μετά από την 18μηνη δοκιμαστική περίοδο πάνω στην κορβέτα κλάσης Sa’ar 5, INL Lahav. Η ενσωμάτωση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Iron Dome πάνω στο πλοίο προκύπτει μετά την επιτακτική ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τα στρατηγικά μέσα του στην θάλασσα όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και αερίου.

Τα πεδία υδρογονανθράκων του Ισραήλ και οι εγκαταστάσεις άντλησης στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα έχουν αυξήσει σημαντικά την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια.

Βίντεο: Η δημοσιογραφική κάλυψη του ναυτικού Iron Dome απο το navyrecognition.com στην IMDEX 2017

Κατά την περίοδο των δοκιμών, πραγματοποιήθηκαν αρκετές αναχαιτίσεις ρουκετών Grad μέσα στην θάλασσα.

Οι δοκιμές του συστήματος πυραυλικής άμυνας Tamir Adir, όπως αποκαλείται, απέδειξαν την ικανότητα του να λειτουργεί πάνω σε μια αρκετά δυναμική, κινούμενη πλατφόρμα. Πολλαπλές ρουκέτες μικρού βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από την ακτή. Το ραντάρ Adir τις ταυτοποίησε και τις στοχοποίησε με το πυραυλικό σύστημα Tamir.

Νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι το σύστημα Tamir Adir θα δύναται να εργαστεί παράλληλα με το σύστημα πυραυλικής άμυνας Barak 8, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει πυραύλους -που ίπτανται λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- και εναέριες πλατφόρμες. Ωστόσο, θα προσφέρει ολοκληρωμένη αντιαεροπορική προστασία στον στόλο και τα ναυτικά μέσα.

Οι IDF εξήγησαν ότι το σύστημα δημιουργήθηκε για να γεφυρώσει το επιχειρησιακό κενό στην προστασία των εγκαταστάσεων άντλησης για τα επόμενα δύο χρόνια. Η υστέρηση της προστασίας των πλατφορμών άντλησης δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των αναμενόμενων καθυστερήσεων στην άφιξη των νέων πολεμικών πλοίων από την Γερμανία.

Israel_C-DOME
Το ναυτικό σύστημα άμυνας σημείου C-DOME της Rafael αποκαλύφθηκε στην Euronaval 2014

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει τη δοκιμή του ναυτικού συστήματος άμυνας σημείου C-DOME απο το VLS ενός πλοίου στην θάλασσα. Το C-DOME, η ναυτική έκδοση του Iron Dome παρουσιάστηκε κατά τη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Euronaval 2014.

Το C-DOME της Rafael προορίζεται για να προστατεύει αποτελεσματικά τα πολεμικά πλοία απ’ εναν μεγάλο αριθμό σύγχρονων απειλών. To C-DOME διαχειρίζεται επιθέσεις κορεσμού εμπλέκοντας πολλαπλούς στόχους ταυτοχρόνως. Ο χρόνος αντίδρασης ειναι πολύ μικρός και επιτρέπει τις αυτόματες και ημι-αυτόματες αναχαιτίσεις. Το σύστημα του C-DOME περιλαμβάνει μια μονάδα εκτόξευσης πολλαπλών εγκιβωτισμένων πυραύλων κάθετης εκτόξευσης. Ο εκτοξευτής ειναι εγκατεστημένος κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου.

Η μελλοντική πλατφόρμα του C-DOME πιθανόν να ειναι η κορβέτα Sa’ar 6 MEKO 100 του Ισραηλινού Ναυτικού η οποία αναμένεται να ειναι βαριά οπλισμένες: Πιθανόν με 32Χ VLS κελιά για το πυραυλικό σύστημα άμυνας Barak 1 των Ισραηλινών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (IMI) και το ναυτικό σύστημα άμυνας σημείου C-DOME της Rafael, 16X αντιπλοϊκούς πυραύλους και το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ AESA MP-STAR της IAI.

Απόδοση/Μετάφραση απο το NavyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.