Το «ισραηλίτικο πακέτο» φορητού οπλισμού της ΔΚΔ

Αναδημοσίευση από τον “Δούρειο Ίππο”

Η ιστορία του ισραηλίτικου οπλισμού της ΔΚΔ ξεκινά από την επιθυμία του Υπουργείου Άμυνας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με το κράτος του Ισραήλ (GtG – Government to Government) προς ενίσχυση της αναπτυσσόμενης συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας.

Εκεί τοποθετείται ουσιαστικά η αρχή αν και η ΔΚΔ είχε πρόσβαση σε κάποια Χ-95 από πριν (αυτά τα όπλα είναι τα γνωστά «μαύρα» Χ-95 με τον υποφυλακτήρα σκανδάλης πλήρους μήκους).

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο φορητός οπλισμός, και γενικά τα ατομικά υλικά αποτελούν φτηνές επενδύσεις σε σχέση με άλλα προγράμματα κύριων οπλικών συστημάτων. Έτσι, για το ποσό που προγραμματιζόταν να αποτελέσει την συμφωνία GtG ο φορητός οπλισμός προσφερόταν.

H πληρότητα των παρελκομένων, και ειδικά των σκοπευτικών βοηθημάτων και των μέσων νυχτερινού αγώνα είναι το πιο σημαντικό όταν συζητάμε για φορητό οπλισμό. Με σοβαρό δεύτερο το διαμέτρημα

Η ΔΚΔ, με εκφρασμένες τις ανάγκες για νέο οπλισμό από πάρα πολλά χρόνια, και με την αναβάθμιση των vz.58 της «ενδιάμεσης λύσης» να έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί αλλά να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες, άδραξε την ευκαιρία για πλήρη ανανέωση του οπλισμού των επιχειρησιακών Τμημάτων. Κινήθηκε μεθοδικά και κυνήγησε την ανανέωση του οπλισμού της υπό τους δικούς της σχεδιασμούς. Μοναδικός περιοριστικός παράγοντας ήταν το διατιθέμενο ποσό.

Η «αλλαγή ώμου», αν και πρακτικά κάτι πολύ ασύνηθες σε κινητικές επιχειρήσεις, είναι μια απλή διαδικασία με ένα bullpup εφόσον αυτό είναι εφοδιασμένο με ένα οπτικό σκοπευτικό.

Μια άτυπη επιτροπή συνέταξε τον κατάλογο των απαιτήσεων και την επιχειρησιακή δικαιολόγηση έκαστου εξ αυτών. Η εμπειρία που αποκομίστηκε από της έως τότε χρήση των Χ-95 ήταν θετική αλλά πλέον το πακέτο θα ήταν ολοκληρωμένο τόσο ως προς το τυφέκιο αυτό καθ’ αυτό όσο και για τον λοιπό οπλισμό και υλικά. Το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση ήταν ως εξής:

  • Να αναβαθμιστεί η ισχύς πυρός και η τακτική ευελιξία των Ομάδων της ΔΚΔ μέσω της υιοθέτησης της σύνθεσης των δύο ελαφρών πολυβόλων και δύο βομβιδοβόλων καθώς και του Σκοπευτή Ακριβείας.
  • Όλος ο οπλισμός να διαθέτει οπτικά σκοπευτικά και ολοκληρωμένη συλλογή παρελκόμενων.
  • Όλοι όσοι ανήκουν σε επιχειρησιακά Τμήματα να διαθέτουν τουλάχιστον από ένα τρόπο νυχτερινής σκόπευσης.
  • Να γίνει αξιοποίηση υφιστάμενων υλικών στον νέο οπλισμό ώστε αυτά να μην απαξιωθούν αλλά και να γίνει δυνατό να περιοριστεί το κόστος που όπως γράψαμε ήταν δεδομένο.

Εντός διαστήματος 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης ξεκίνησε η παραλαβή των υλικών. Μια πραγματική κοσμογονία για την ΔΚΔ. Πλέον και οι λοιπές Μονάδες της ΔΚΔ, πέραν από αυτές της ΔΔΕΕ, θα μπορούσαν να μεταπέσουν στο διαμέτρημα του 5,56Χ45 και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσφέρει ως προς το βάρος των πυρομαχικών και την ευκολία χρήσης.

Αλλά πέραν του διαμετρήματος, ένα τεράστιο άλμα γινόταν από την εμπέδωση της αντίληψης ότι εν έτη 2018 (τότε) δεν νοείται φορητός οπλισμός χωρίς οπτικά σκοπευτικά βοηθήματα και δεν νοείται επιχειρησιακά Τμήματα να μην έχουν 100% δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων (όρασης και σκόπευσης).

Το τυφέκιο X-95

Σε αυτό το «ισραηλινό πακέτο» όπως διαμορφώθηκε κυρίαρχη θέση φυσικά έχει το τυφέκιο Χ-95. Αν και το τυφέκιο είναι σε σημασία και επιχειρησιακή αξία μακράν το τελευταίο όλου του πακέτου εντούτοις είναι εκ των πραγμάτων το πολυπληθέστερο.

Δεν θα κουράσουμε με μια ανούσια παράθεση τεχνικών χαρακτηριστικών. Αντ’ αυτού θα εστιάσουμε σε τι θεωρούμε ως τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Κατ’ αρχάς το τυφέκιο αποκτήθηκε σε δύο «υποτύπους». Τα Χ-95 330 Flattop και τα Χ-95 419 Flattop. Το 330 και το 419 αναφέρονται στο μήκος κάννης σε χιλιοστά ενώ το Flattop στην πλήρους μήκους ράγα picatinny.

Σε σχέση με τα αρχικά «μαύρα» Χ-95 (και εκείνα 330 Flattop) αυτά ζητήθηκε να έχουν καφέ απόχρωση, για λόγους παραλλαγής. Η άλλη κύρια διαφορά τους είναι ότι πλέον ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης είναι ο κλασσικός ενός δαχτύλου αντί πλήρους μήκους. Αυτό προτιμήθηκε για λόγους ασφαλείας καθώς πλέον είναι δυσκολότερο να εισέλθει κάτι κατά λάθος στον χώρο της σκανδάλης (π.χ. η κεραία ενός ασυρμάτου) αλλά και διότι διαπιστώθηκε ότι σε συνθήκες κούρασης ή στρες το χέρι μπορεί να πιάσει την πιστολοειδή λαβή με τρόπο τέτοιο που να φέρει το μεσαίο δάχτυλο στον χώρο πίσω από την σκανδάλη και να αποτρέπει την εκούσια πίεση της.

Η αρχική σκέψη ήταν το σύνολο των όπλων να ανήκουν στην 330, όπως ήταν τα υφιστάμενα «μαύρα» με τα οποία υπήρχε ήδη αρκετή εμπειρία. Όμως στο 330 δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση βομβιδοβόλου. Έτσι αναγκαστικά έπρεπε να γίνει προμήθεια και μοντέλων 419. Έτσι επιλέχθηκε πέραν των όπλων που προορίζονταν για τα βομβιδοβόλα και τα όπλα των Σκοπευτών Ακριβείας να είναι του «μακρύκαννου υποτύπου».

Κάθε Ομάδα ΚΔ διαθέτει ένα τυφέκιο σε διαμόρφωση «Σκοπευτή Ακριβείας».

\Όπως μας ανάφεραν σχετικά η ελαφρώς μακρύτερη κάννη βοηθά στην πειθαρχία στομίου καθώς ο σκοπευτής, ειδικά ο μη επαρκώς εκπαιδευμένος, έχει καλύτερη αντίληψη της άκρης του όπλου του. Αυτό δεν είναι θέμα για το επιχειρησιακό προσωπικό της ΔΚΔ που η κοντή κάννη των 330 τους δίνει την δυνατότητα μελλοντικής χρήσης σιγαστήρων χωρίς να μακραίνει αχρείαστα το όπλο, κάτι που είναι στους σχεδιασμούς ούτως ή άλλως.

Εδώ φαίνεται η πιο συνηθισμένη τακτική, της αλλαγής ώμου χωρίς αλλαγή λαβής

Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χ-95 είναι η διαμόρφωση bullpup που σημαίνει ότι η θαλάμη και ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι πίσω από την πιστολοειδή λαβή. Τα bullpup έχουν υποστηρικτές αλλά και πολέμιους. Όπως γράψαμε και στο παρελθόν όλα καταλήγουν στο τι έμαθε ο καθένας και στο επίπεδο εκπαιδεύσεως.

Επίσης διαθέτει δύο χειριστές βομβιδοβόλων

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν ανεξαρτήτως διαμόρφωσης. Γενικώς, σαν πλεονέκτημα, ίσως το πιο εμφανές είναι το κέντρο βάρους του που επιτρέπει πολύ άνετη μεταφορά, σε συνδυασμό φυσικά με το πολύ μικρό μήκος του.

Το βομβιδοβόλο GL40

Όπως γράψαμε ήδη κάθε επιχειρησιακή Ομάδα της ΔΚΔ διαθέτει δύο βομβιδοβόλα . Η IWI προσφέρει το GL40 σε κοντόκαννη και μακρύκαννη έκδοση.

Η δυνατότητα ταχείας προσθαφαίρεσης του βομβιδοβόλου επιτρέπει, σε περιπτώσεις που αυτό δεν απαιτείται, να αφαιρείται από το όπλο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία

Αρχικά η πρόθεση ήταν για την κοντόκαννη ώστε να μην εξέχει πέραν του φλογοκρύπτη του τυφεκίου.

Αλλά διαπιστώθηκε ότι αυτό θα είχε σημαντική επίπτωση στο δραστικό βεληνεκές. Έτσι προτιμήθηκε το αυξημένο βεληνεκές της μακρύκαννης έκδοσης καθώς το βομβιδοβόλο είναι κύριο μέσο υποστήριξης της Ομάδας.

Απότοκο της ενσωμάτωσης του σε ένα τυφέκιο διαμόρφωσης bullpup είναι ότι το σύνολο παραμένει σχετικά άνετο ως προς το κέντρο βάρους σε αντίθεση με τα βομβιδοβόλα που ενσωματώνονται σε στάνταρ διαμόρφωσης τυφέκιο που δημιουργούν ένα χαρακτηριστικά εμπροσθοβαρές σύνολο. Το βομβιδοβόλο έρχεται με στάνταρ αναδιπλούμενα σκοπευτικά «σκάλας» αλλά η ΔΚΔ είχε σαφή απαίτηση οπτικών βοηθημάτων.

Έτσι, ζητήθηκε επιπλέον και το GLS της Meprolight το οποίο έρχεται σε ειδική βάση που το τοποθετεί πίσω από το Μ5. Ειρήσθω εν παρόδω, και η ΔΔΕΕ εκμεταλλεύτηκε την συγκυρία και εμπλούτισε τα παρελκόμενα του οπλισμού της με επιλεγμένα στοιχεία όπως το GLS.

Το Ελαφρύ Πολυβόλο NG5SF

Έτερο μέσο ισχύος της Ομάδας, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι το ελαφρύ πολυβόλο. Η επιθυμία της ΔΚΔ για δύο τέτοια ανά Ομάδα υλοποιήθηκε με την προμήθεια του Negev SF ( γνωστό πλέον και ως NG5SF) με προσαρμοστήρα γεμιστήρα STANAG.

Τα NG5 παραλήφθηκαν αρχικά με το κλασσικό αναδιπλούμενο κοντάκι, το οποίο αλλάχτηκε στην συνέχεια με το βελτιωμένο της έκδοσης NG5SF

Οι ταινιοθήκες της IWI για τις ταινίες 5,56Χ45 είναι χωρητικότητας 150 φυσιγγίων και, σε αντίθεση με τα Minimi της ΔΔΕΕ, δεν υπήρχε επιλογή μικρής και μεγάλης ταινιοθήκης. Όπως και το Minimi όμως έχει την δυνατότητα γεμιστήρα, ίσως με καλύτερο τρόπο προσαρμογής μάλιστα. Σε κάθε περίπτωση, το όπλο έχει στον ρυθμιστή αερίων θέση για χρήση γεμιστήρα γεγονός που αποτρέπει την αύξηση του ρυθμού βολής που οδηγεί σε εμπλοκές στα Minimi.

Τα Negev (NG5SF και NG7SF), αν και συνήθως εμφανίζονται με οπτικά σκοπευτικά, εντούτοις διαθέτουν και τα κλασσικά μεταλλικά

Και για τα Negev η επιλογή των οπτικών σκοπευτικών βοηθημάτων ήταν εκ των ουκ άνευ για την ΔΚΔ. Από τα λίγα «παράπονα» που ακούσαμε είναι ότι οι χειριστές θα προτιμούσαν ο επιλογέας πυρός και ασφαλείας να έχει την επιλογή της αυτόματης βολής πριν την επιλογή της βολής κατά βολή καθώς αυτή είναι η κύρια επιχειρησιακή κατάσταση βολής του ελαφρού πολυβόλου.

Το Ελαφρύ Πολυβόλο NG7SF

Μαζί με τα Negev NG5SF έγινε προμήθεια και του μεγαλύτερου του αδελφού, του 7,62Χ51 NG7SF αλλά σε μικρότερους αριθμούς. Εδώ να πούμε ότι και για τα δύο πολυβόλα η διαμόρφωση SF αφορά κυρίως στην χρήση μειωμένου μήκους κάννης και ρυθμιζόμενου μήκους κοντακίων.

Κύρια μέθοδος τροφοδοσίας του Negev είναι η ταινιοθήκη 150 φυσιγγίων

Και τα δύο χαρακτηριστικά ήταν απαίτηση της ΔΚΔ ώστε να επιτευχθούν επιχειρησιακοί στόχοι μειωμένου βάρους και αυξημένης ευελιξίας. Τα NG7SF αποκτήθηκαν ώστε να δώσουν την δυνατότητα σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά Τμήματα να έχουν στην «Δεξαμενή Οπλισμού» τους ένα ελαφρύ πολυβόλο σε βαρύτερο διαμέτρημα για τις αποστολές εκείνες που κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο.

Η οικογένεια Ελαφρών Πολυβόλων της ΔΚΔ. Πλήρη παρελκομένων

Το πολυβόλο είναι χαρακτηριστικά ελαφρύ για το διαμέτρημα του ενώ ο αντισταθμιστής στην κάννη βοηθά πολύ στην διαχείριση της ανάκρουσης. Οι ταινιοθήκες του είναι χωρητικότητας 120 φυσιγγίων.

Τα παρελκόμενα

Πιο πάνω απαριθμήθηκαν τα όπλα που αποκτήθηκαν. Όμως, για ακόμα μια φορά, να επαναλάβουμε ότι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΚΔ προήλθε και μέσω του εφοδιασμού του συνόλου των όπλων με οπτικά σκοπευτικά βοηθήματα, ημέρας και νύχτας. Άρα, πέραν της μετάπτωσης στο διαμέτρημα του 5,56Χ45 και της σύνθεσης της Ομάδας ΚΔ με δύο ελαφρά πολυβόλα και δύο βομβιδοβόλα, είναι ο 100% εφοδιασμός αυτών των μέσων με σύγχρονα οπτικά σκοπευτικά βοηθήματα που επιτρέπει την αξιοποίηση τους στο έπακρο.

Το πλέον πολυπληθές σκοπευτικό σε χρήση είναι η Διόπτρα Ταχείας Σκόπευσης (στην ορολογία της Ε.Φ.) Ερυθρής Κουκκίδας Μ5 της Meprolight. Η διόπτρα ακολουθεί την γενική διαμόρφωση των γνωστών EOTech αλλά προβάλλει συμβατική ερυθρή κουκκίδα αντί το ολογραφικό σκοπευτικό των αμερικάνικων διοπτρών. Ένα καθόλα ικανοποιητικό υλικό που έτυχε πολύ θετικής υποδοχής από το προσωπικό. Σε σχέση με τα άλλα εν χρήσει παρόμοια σκοπευτικά, τις Comp M4 της Aimpoint, υστερούν σε διάρκεια ζωής μπαταρίας και ίσως σε ανθεκτικότητα (η Aimpoint είναι αδιαμφισβήτητη παγκόσμια πρωτοπόρος και στα δύο) αλλά το μεγάλο παράθυρο του σκοπευτικού επιτρέπει ευχερέστερη σκόπευση με την χρήση ατομικών Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης.

Τα G3 συνεχίζουν να υπηρετούν σε πιο κατάλληλους για το διαμέτρημα τους ρόλους:
Σαν «Heavy Assault Rifle», σαν Τυφέκιο Ακροβολιστή (Sharpshooter) και τυφέκιο «Παρατηρητή» (Sniper Support)

Μεγάλο ποσοστό των Μ5, κυρίως αυτών που ανήκουν σε επιχειρησιακά Τμήματα, συνοδεύεται από τον μεγεθυντή ΜΧ3 επίσης της Meprolight. Ο μεγεθυντής, που όπως υπονοείται και από τον τύπο του, είναι μεγέθυνσης Χ3, επιτρέπει στον σκοπευτή καλύτερη διακριτική ικανότητα για αναγνώριση ή ταυτοποίηση στόχου σε μέσες (για τυφεκιοφόρο) αποστάσεις. Είναι ταχέως προσθαφαιρούμενος και τοποθετείται ανάλογα με την τακτική κατάσταση. Υπάρχουν επίσης και μοντέλα που διπλώνουν πλευρικά ανάλογα με την ανάγκη ή όχι χρήσης.

Τα παρελκόμενα βρήκαν τον δρόμο τους και για άλλες χρήσεις, πέραν αυτών καθαυτών των X-95 και Negev. Όπως στο τηλεσκόπιο παρατηρητή των Στοιχείων Ε.Σ.

Αποκτήθηκε επίσης σημαντικός αριθμός διοπτρών Χ4 της Meprolight επίσης. Οι διόπτρες θυμίζουν οπτικά της ACOG της Trijicon και υπηρετούν τον ίδιο ρόλο. Στην ΔΚΔ εφοδιάζουν τα τυφέκια των Σκοπευτών Ακριβείας και μέρος των Ελαφρών Πολυβόλων. Ποιοτικά η διόπτρα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την ACOG ενώ πλεονεκτεί στο ότι διαθέτει φωτιζόμενο με μπαταρία νηματόσταυρο που οι πλείστες ACOG δεν διαθέτουν. Μελλοντικά θα εφοδιαστούν και με εφεδρικό σκοπευτικό RDS ώστε ο σκοπευτής να έχει επιλογές χρήσης του στις αποστάσεις CQB.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός θερμικών σκοπευτικών έχει δώσει πρωτόγνωρες δυνατότητες νυχτερινού αγώνα στην ΔΚΔ

Ίσως το πλέον εντυπωσιακό του πακέτου να είναι η προμήθεια μεγάλου αριθμού Θερμικών Σκοπευτικών Διοπτρών. Οι ΝΟΑ Nyx και Nyx-200 της Meprolight προσέδωσαν πρωτόγνωρες δυνατότητες στα επιχειρησιακά Τμήματα της ΔΚΔ. Δύναται να τοποθετηθούν στο σύνολο του οπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες (τις έχουμε δει προσαρμοσμένες ακόμα και σε RPG-7V) δίνοντας πλήρη νυχτερινή (ή παντός καιρού) δυνατότητα σκόπευσης και παρατήρησης στον χειριστή. Μελλοντικά θα επιδιωχθεί η προμήθεια επιπλέον συσκευών ενώ πιθανόν να εξεταστούν κι άλλα μοντέλα.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι μαζί με τον οπλισμό έγινε προμήθεια πολύ μεγάλου αριθμού ΔΝΟ Minimon-L ώστε το σύνολο του επιχειρησιακού προσωπικού να διαθέτει ικανότητα νυχτερινής όρασης. Οι παλαιότερες Μ-972 παραμένουν σε χρήση αλλά πλέον μετακυλούνται σε προσωπικό τμημάτων Διοικητικής Μέριμνας ή για αύξηση του αριθμού ΔΝΟ σε εφεδρικές Μονάδες. Κάθε ΔΝΟ, ή, καλύτερα, κάθε όπλο επιχειρησιακού Τμήματος συνοδεύει και ένα σκοπευτικό LASER στην μορφή του Sting της Meprolight, με λειτουργίες υπέρυθρου και ορατού LASER!

Όπως γράψαμε και στην αρχή στους σχεδιασμούς της ΔΚΔ ήταν η χρήση των υφιστάμενων παρελκομένων. Έτσι, αποκτήθηκαν, αρχικά από το εμπόριο αλλά μετά κατασκευάστηκαν από το ΤΧ της Ε.Φ, προσαρμοστήρες picatinny για τους υφιστάμενους υπέρυθρους καταδείχτες LASER AN/PAQ-4C καθώς και προσαρμοστήρες για τις ΟΝΥΠΑΣ Nighthawk.

Και τα δύο υπηρετούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στην ΔΚΔ και η άμεση αντικατάσταση τους με πιο σύγχρονα μέσα δεν είναι επί του παρόντος δυνατή. Ούτως ή άλλως οι επιδόσεις τους είναι καθ’ όλα ικανοποιητικές. Η αναδιοργάνωση της Ε.Φ με την μείωση των Μοιρών ΚΔ επέτρεψε στις Μονάδες που παρέμειναν να συγκεντρώσουν το σύνολο των παρελκομένων και πλέον αυτά να καλύπτουν τις ανάγκες σε εντυπωσιακό ποσοστό!

Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις

Έχοντας γράψει τα πιο πάνω, πως συγκρίνεται ο ισραηλίτικος οπλισμός με τα λοιπά όπλα της ΔΚΔ;

Η ΔΚΔ μέχρι στιγμής ήταν εξοπλισμένη (πλην ΔΔΕΕ) με τα γνωστά «τσέχικα» vz.58. Πραγματικό τυφέκιο εφόδου, πολύ ελαφρύ και εύχρηστο. Όμως το πρόγραμμα αναβάθμισης είχε καθυστερήσει σημαντικά στερώντας από τους χειριστές σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, όπως νυχτερινή σκόπευση. Οπόταν η σύγκριση είναι κάπως άδικη με τα Χ-95 να έχουν πλήρη παρελκόμενα.

Συγκρίνοντας τα διαμετρήματα όμως παρατηρούμε ότι η πολύ επίπεδη τροχιά του 5,56 ουσιαστικά επιτρέπει στον σκοπευτή απροβλημάτιστη βολή από τα 0μ μέχρι τα 400μ διατηρώντας το σημείο σκόπευσης στο κέντρο μάζας (στήθος ανθρώπινου στόχου). Επιπλέον διατηρεί πλεονέκτημα ενέργειας έναντι του 7,62Χ39 στα «μεγάλα» βεληνεκή. Η πιο έντονα καμπύλη τροχιά του σοβιετικού διαμετρήματος είναι σαφές επιχειρησιακό μειονέκτημα.

Τα Χ-95 της ΜΥΚ έχουν εμφανιστεί και με σιγαστήρες

Σε σχέση με το προηγούμενο τυφέκιο της ΔΚΔ, και ακόμα το κύριο τυφέκιο της Ε.Φ. (παρόλο που και στις ΚΔ θα συνεχίσει να υπηρετεί σε ρόλους Ακροβολιστή), το G3, οι συγκρίσεις είναι χαοτικές σε κάθε επιμέρους χαρακτηριστικό. Βάρος, μήκος, ευκολία χειρισμού, δυνάμεις ανάκρουσης κλπ. Γενικώς ο τυφεκιοφόρος μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, σε περισσότερες τακτικές καταστάσεις με ένα τυφέκιο 5,56Χ45 παρά με ένα 7,62Χ51 και να είναι αποτελεσματικός σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όσον κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο.

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα σύγκριση να είναι με το SCAR-L της ΔΔΕΕ. Ένα τυφέκιο που έχει σχετικά καλή φήμη στον ελληνικό χώρο. Δεν έχει πολλούς από το προσωπικό της ΔΚΔ που να έχουν εκτεταμένη πείρα και με τα δύο όπλα πλην ελαχίστων. Από αυτούς μαθαίνουμε ότι το βέλγικο τυφέκιο υπερέχει σε ακρίβεια. Το Χ-95 είναι ένα τυφέκιο των 3 ΜΟΑ κατά γενική ομολογία.

Ο οπλισμός έχει εκπροσωπήσει την ΔΚΔ και την Ε.Φ σε πολλές ασκήσεις στο εξωτερικό

Το SCAR-L είναι σταθερά στα 2 ΜΟΑ. Και οι δύο επιδόσεις είναι πέραν για πέρα αποδεκτές για ένα τυφέκιο γενικής χρήσης.

Τα βάρη των δύο όπλων είναι συγκρίσιμα αλλά το Χ-95 φαντάζει ως πιο άνετο στην μεταφορά λόγω κέντρου βάρους.

Το SCAR-L υπερέχει επίσης στην δυνατότητα ρύθμισης του μήκους λαβής (length of pull) λόγω του ρυθμιζόμενου κοντακίου. Επίσης, για τους πιο άπειρους του προσωπικού ήταν πιο εύκολη η μετάβαση σε ένα standard διαμόρφωσης όπλο.

Για τους νεοεισερχόμενους που το Χ-95 ήταν το πρώτο όπλο δεν τίθεται κανένα θέμα όπως κανένα θέμα δεν τίθεται για τους πιο έμπειρους χειριστές.

Κύριο παράπονο των χειριστών του SCAR-L είναι ο οπισθοδρομών μοχλός οπλίσεως ενώ κύριο παράπονο των χειριστών του Χ-95 είναι η απουσία αορτηριούχου εμπρός και η ανάγκη διαφορετικής τοποθέτησης της παρειάς στην αλλαγή ώμου. Συνοψίζοντας, και τα δύο όπλα είναι απόλυτα ικανοποιητικά παρά την σαφή υπεροχή σε «αίγλη» του SCAR-L.

Φυσικά κάποιοι θα θυμούνται ότι το Χ-95 δεν είναι το πρώτο όπλο σε διαμόρφωση bullpup στην ΔΚΔ. Τα πρωτεία τα έχει το Ρ-90. Είναι ίσως ανούσια η σύγκριση ενός τυφεκίου με ένα υποπολυβόλο.

Τα MG3, παρά την έλευση των Negev NG5SF και NG7SF διατηρούνται σε υπηρεσία σε πιο αρμόζοντες ρόλους πλέον

Αλλά θα συγκρίνουμε την εργονομία τους ως bullpup. Το Ρ-90 υπερέχει σαφώς στο γεγονός ότι έχει κάθετη εξαγωγή καλύκων και ως εκ τούτου ταυτόσημο τρόπο χρήσης από δεξί ή αριστερό ώμο. Είναι και ελαφρώς πιο κοντό σε μήκος (51εκ. έναντι 58εκ. του Χ-95 330).

Όμως, από εκεί και πέρα υπερέχει σε εργονομία το Χ-95. Με πιο κοντά στην «ανθρώπινη μηχανική» φιλοσοφία μοχλού πυρός και ασφαλείας, πιο εύκολο τρόπο αλλαγής γεμιστήρα κλπ. Απ’ εκεί και πέρα, δεν μπορεί το Ρ-90 να καλύψει ρόλο τυφεκίου παρόλο που το Χ-95 μπορεί σαφώς να υποκαταστήσει/αντικαταστήσει το Ρ-90 στο σύνολο των ρόλων που πληροί (πλην ίσως κάποιων ρόλων επιπέδου Ειδικών Επιχειρήσεων) λόγω των παραπλήσιων διαστάσεων τους.

Παρενθετικά να πούμε ότι το Ρ-90 θα διατηρηθεί στις «Δεξαμενές Οπλισμού» της ΔΚΔ ως «Ειδικού Σκοπού Οπλισμούς» για τις περιπτώσεις που προαναφέραμε.

Φτάνοντας στα ελαφρά πολυβόλα, το Minimi και το Negev και πάλι είναι απόλυτα συγκρίσιμα και ο κάθε χειριστής προτιμά αυτό που έμαθε. Η IWI διατείνεται ότι η τοποθέτηση της ράγας picatinny σταθερά στον κορμό και όχι στην επικαλυπτική πλάκα όπως στο Minimi επιτρέπει στο δικό τους όπλο καλύτερη ακρίβεια με την χρήση οπτικών.

Και στην ΔΚΔ η χρήση σιγαστήρων είναι κάτι που προσδίδει σαφή επιχειρησιακά πλεονεκτήματα

Στην πράξη δεν παρατηρείται καμιά διαφορά. Επίσης, κάποιοι βρίσκουν ενοχλητικό το ότι το Negev μεταβαίνει από την ασφάλεια στην βολή κατά βολή και όχι στην αυτόματη βολή.

Θα επιθυμούσαν το όπλο τους να απασφαλίζει σε πολυβόλο και όχι σε «τυφέκιο ανοιχτού κλείστρου»… Ένα σημείο υπεροχής του Negev είναι ο ρυθμιστής αερίων τριών θέσεων κάτι που το Minimi δεν έχει. Κατά τα λοιπά τα όπλα διαφέρουν επιχειρησιακά σε μικρολεπτομέρειες άνευ ουσιαστικής αξίας.

Εν κατακλείδι, η ΔΚΔ δουλεύοντας μεθοδικά και κατανοώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των Πολεμικών Επιχειρήσεων φρόντισε, με τις ευκαιρίες που της δόθηκαν, να δημιουργήσει ένα ζηλευτό σύνολο οπλισμού/παρελκομένων.

Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων είναι το γινόμενο της μετάπτωσης στο διαμέτρημα 5,56 ΝΑΤΟ, της επάρκειας συντελεστών ισχύος (ελαφρών πολυβόλων και βομβιδοβόλων) στα χαμηλά κλιμάκια και του εφοδιασμού του συνόλου του οπλισμού με οπτικά σκοπευτικά βοηθήματα και μέσα νυχτερινού αγώνα.

Αποτυχία κάλυψης ή αποσπασματική κάλυψη αυτών των τριών κυρίων παραγόντων, και κυρίως του παράγοντα «σκοπευτικά βοηθήματα», ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά επιχειρησιακά οφέλη που δύναται να επιτευχθούν και στο τέλος της ημέρας δίνει την ψευδαίσθηση της προόδου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.