Το κενό ασφάλειας και στρατηγικής της Ευρώπης και η Ελλάδα

©Allied Rapid Reaction Corps

Από Γιάννης Κουτσομύτης, πηγή: koutsomitis.blogspot.com

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη για το έλλειμμα κοινής ασφάλειας που προκαλεί η αλλαγή της στάσης και της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το κοινό δόγμα ασφάλειας μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Με τη συνέντευξή του στον Economist ο Μακρόν καλεί τους Ευρωπαίους να αντιληφθούν ότι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλεια της ηπείρου, καθώς οι ΗΠΑ δεν δείχνουν πλέον διάθεση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που συγκροτήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν απόλυτα σαφής στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας τη Συμμαχία “εγκεφαλικά νεκρή”, υπονοώντας πως η πίστη στην κοινή άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη μονομερή στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Τουρκίας, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία. Φανερά ενοχλημένος ο Μακρόν, αμφισβητεί ακόμη και αν ισχύει το περίφημο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει ότι εάν ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη σπεύδουν αμέσως να το βοηθήσουν στρατιωτικά. “Δεν γνωρίζω”, απάντησε κυνικά ο Γάλλος Πρόεδρος, για το τι θα συμβεί ένα ζητηθεί από ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας η ενεργοποίηση του Άρθρου 5. Και η Συρία είναι απλά μια πτυχή του ελλείμματος κοινής στρατηγικής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ενώ το πολύ δύσκολο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας. Η απόφαση του Τραμπ να υιοθετήσει μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην απειλή που υφίσταται η Ευρώπη από τη Ρωσία, έχει αποσταθεροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την συναντίληψη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Παρίσι, το Βερολίνο αλλά και σε πολλές πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν ολοένα και περισσότερο ότι η αμερικανική δέσμευση ασφαλείας προς την Ευρώπη που υπήρχε αδιαμφισβήτητα από το 1943 μέχρι και σήμερα έχει ουσιαστικά κλονισθεί. Το δόγμα Τραμπ σύμφωνα με το οποίο “οι ΗΠΑ δεν θα πολεμούν τους πολέμους άλλων” έχει ανατρέψει ένα status quo ασφαλείας επτά δεκαετιών και αναγκάζει τα ευρωπαϊκά κράτη να επανεκτιμήσουν και τη δική τους στρατηγική.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν επέλεξε τυχαία την παρούσα συγκυρία για να εξαπολύσει τα πυρά του, καθώς σε τρεις εβδομάδες πραγματοποιείται στο Χέρτφορντσιρ της Βρετανίας η σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και η Γαλλία προφανώς επιδιώκει να αποτελέσει τον καταλύτη των όποιων εξελίξεων και όχι τον απλό θεατή. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασταθής λόγω της σχεδόν σίγουρης πλέον αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2020 και της δεδηλωμένης πρόθεσης του Βρετανού Πρωθυπουργού (και πολύ πιθανού νικητή των επικείμενων βρετανικών εκλογών) Μπόρις Τζόνσον να αποκλίνει από την ΕΕ και να κλείσει μια ευρεία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Παρίσι έχουν καταλήξει ότι ο Τζόνσον θα είναι νικητής των εκλογών, είτε με αυτοδυναμία, είτε χωρίς, και η Βρετανία θα συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο πάντως δεν συμμερίζονται την απογοήτευση του Μακρόν για την κατάσταση στο ΝΑΤΟ και η Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία “είναι προς το συμφέρον μας” και πως είναι “η Συμμαχία ασφαλείας μας”. Είναι προφανές πως η Γερμανία δεν είναι έτοιμη ούτε στρατηγικά ούτε και πρακτικά να διανοηθεί μια αμυντική αυτονόμηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση ετοιμότητας εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί ένα νέο αμυντικό καθεστώς για τη χώρα. Η Γαλλία είναι σαφώς πιο έτοιμη , αφού ούτως ή άλλως η σχέση της με το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θερμή και απείχε από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας επί 43 χρόνια. Επανήλθε μεν το 2009 αλλά η απόφαση του Τραμπ για τη Συρία ξύπνησε στους Γάλλους τους εφιάλτες του 1956 όταν στην κρίση του Σουέζ οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη Γαλλία, η οποία υπέστη μια στρατηγική ήττα στην Αίγυπτο.

Η αποσταθεροποίηση του ευρωατλαντικού άξονα φέρνει την Ελλάδα σε μια πολύ αμήχανη θέση, καθώς έχει επενδύσει πολλά στη συμμετοχή στη Συμμαχία, ιδίως μετά τα ατυχή γεγονότα της δεκαετίας του ’70, ενώ έχει αναβαθμίσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις αμυντικές της σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα όμως η Ελλάδα έχει πολύ βαθείς και πολύτιμους δεσμούς με τη Γαλλία, η οποία υπήρξε πάντα μια έμπιστη σύμμαχος της Ελλάδας. Οι πρόσφατες πραγματικά ακατανόητες κινήσεις του Αμερικανού Προέδρου στη Συρία και οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τον Ερντογάν είναι λογικό να δημιουργούν σοβαρή ανησυχία στην Αθήνα για το βαθμό φερεγγυότητας των αμερικανικών αμυντικών εγγυήσεων. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται “7.000 μίλια μακριά” από τη Συρία, άρα πάνω από “6.000 μίλια μακριά” και από την Ελλάδα.

Και είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αποσταθεροποίηση λαμβάνει χώρα ενόσω η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς την επιθετικότητά της απέναντι στη χώρα μας και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα εναγκαλίζεται όλο και περισσότερο τη Ρωσία. Οι εξελίξεις αυτές, αν μη τι άλλο, οφείλουν να μας βάλουν σε πολύ σοβαρές σκέψεις για την εθνική στρατηγικής ασφάλειας στα επόμενα χρόνια.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Επιτέλους ένας πολιτικός στην Ευρώπη με @@ που λέει τα πράγματα όπως είναι πραγματικά, μακριά από της μπουρδολογίες πολιτικής ορθότητας.

  Ο Μακρόν μια χαρά τα είπε, αλλά οι μπαγλαμάδες στην Γερμανία σκέφτονται ακόμα σταφίδες που έρχονται από τον ουρανό, τσιγάρα και σοκολάτες, ενώ ορισμένοι άλλοι πυροβολημένοι παραμυθάδες στα νοτιοανατολικά ονειρεύονται ακόμα το ιππικό του θείου Σαμ που θα έρθει να τους «σώσει»(εδώ γελάμε) από τα χέρια των Οθωμανών οι οποίοι ξέρουν πως χρησιμοποιείται σωστά το εργαλείο που λέγεται στρατηγική συνεργασία(άσχετα ποιός είναι εταίρος). Όπως ξέρει να εκμεταλλευτεί το εργαλείο της λαθρομετανάστευσης για γεωπολιτικούς σκοπούς.

   1. Πηγαίνω στον ίδιο που πάει και ο γάλλος πρόεδρος.

    Εσύ φύγε πίσω στο λαγούμι σου των πρακτορίσκων και χαφιέδων, που πληρώνονται ανά σχόλιο, γράφοντας π@παριές για αφορολόγητο μεροκάματο.

    1. Λοιπόν, αξιοσέβαστοι κύριοι, αρχίζει και με κουράζει όλη αυτή η κατάσταση. Εξαντλήθηκε η υπομονή μου. Επειδή δεν πρόκειται να κάνω τον δικαστή και ν’ αρχίσω να ψάχνω ποιος φταίει και αν το ξεκίνησε πρώτος ο ένας ή ο άλλος, αγαπητοί σχολιαστές, αν δεν σταματήσετε εδώ όλο αυτό το παιχνίδι, μην με ρωτήσετε ποιο παιχνίδι γιατί έχετε καταλάβει ότι εκτροχιάστηκε η κατάσταση, θα αναγκαστώ να περιορίσω τα σχόλια σας. Όταν ξεκίνησα την Προέλαση σκεφτόμουν ένα μπλογκ μακριά από όλα αυτά που με έκαναν να μην θέλω να διαβάσω τα σχόλια στα μπλογκ που υποτίθεται ασχολούνταν με την άμυνα.
     Βλέπω ότι αυτήν την στιγμή νιώθω έτσι ακριβώς, να μην θέλω να διαβάσω τα σχόλια κάτω από τα άρθρα. Έχω τα καθημερινά πρόβλημα που προκύπτουν από την διαχείριση ενός μπλογκ με ιδιαίτερες απαιτήσεις τώρα έχω και το πρόβλημα με τα σχόλια.
     Σκεφτείτε το και πράξτε ανάλογα.
     Ειλικρινά δεν με ενοχλεί καθόλου, διότι τα κλικ δεν είναι η επιδίωξη μου, να διακόψω την δυνατότητα σχολιασμού από 1-1-2020 και όλοι οι “πρακτορες” και “κομματαρχες” μιας χρεοκοπημένης οικονομικά και ηθικά χώρας θα ψάξουν αλλού μια τόσο φιλόξενη γωνία. Δυστυχώς, και το λέω με πάσα ειλικρίνεια ουδείς θα δεχθεί τέτοιου επιπέδου σχολιασμό εκτός από τα site’s που αναζητούν αυτού του είδους τα σχόλια.
     Η απόφαση είναι δική σας.

  1. «…φύγε πίσω στο λαγούμι σου των πρακτορίσκων και χαφιέδων, που πληρώνονται ανά σχόλιο, γράφοντας …»

   ενώ λήγω πιο κάτω διαβάζω: ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί.

   ισχίει ?

 2. Καλημέρα άσχετο με το θέμα σε αυτή την επιχείρηση από κάτω τι σχέση έχει η λιμενικό σώμα όπως και στην επιχείρηση τότε στα Εξάρχεια? Και όχι αστυνομία?

  https://www.google.gr/amp/s/www.in.gr/2019/11/09/greece/kypseli-kare-kare-epixeirisi-tou-limenikou-gia-tin-eksarthrosi-kyklomatos-diakinisis-metanaston/amp/

  1. και όποιος δεν έχει πρόσβαση στην FT ?
   προθυπουργός Μαζοβιέτσκι ρωτάει τον Γάλλο πρόεδρο τι ποσοστό της Α.Ε.Π. εξοδεύει η Γαλλία για άμυνα ?
   Και υποδεικνύει πως η Γαλλία δεν έκανε τίποτα για το ευρώ-στρατό», ούτε υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα υπαρκτά στο τραπέζι λεφτά.

   Ενώ ταυτόχρονα ο Μακρόν συνεχώς πιέζει για ελεύθερες εμπορικές σχέσης με την Ρωσία (ενέργεια, όπλα).
   Παρά που η Ρωσία δεν υποχώρησε από τα κατεχόμενα, ακόμα και συνεχίζει διώξεις κατά των μη-Ρώσων κατοίκων της Κριμαίας.

   Άρα και αυτά που είπε ο Macron αποτελούν μια σκόπιμη πράξη, lobbing για την Ρωσία, και όχι για την δημιουργία αποτελεσματικού ευρώ-στρατού. Στο οποίο οι σύμμαχοι από την Κεντρική Ευρώπη ποτέ δεν έλεγαν όχι.

 3. Σύλληψη υπόπτων τρομοκρατών υποστηρικτών του IS στην πόλη Offenbach δίπλα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, από την γερμανική αστυνομία/αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

  Πρόκειται για έναν 24χρονό σκοπιανό με γερμανικό διαβατήριο και 2 Τούρκους υπηκόους ηλικίας 21 και 22 ετών που ετοίμαζαν χτυπήματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με επίσημες αναφορές.

  Οι συλληφθέντες δήλωσαν οπαδοί του IS.

  German police arrest three suspects over ‘planned terror attack near Frankfurt’

  https://www.google.de/amp/s/www.thelocal.de/20191112/police-arrest-three-is-supporters-for-planning-attack/amp

  12 November 2019 13:02 CET+01:00
  Three alleged supporters of the terror group Isis have been arrested in the western German state of Hesse for reportedly planning a deadly attack in the Rhine-Main region.

  According to the public prosecutor’s office, a 24-year-old German of Macedonian descent is the main suspect.

  He had procured «basic components for the production of explosives» and searched the Internet for firearms, the authority announced.

  Two men of Turkish citizenship aged 21 and 22 are also accused. All three men were to be brought before a judge on Tuesday, who would decide on detention awaiting a trial.

  Terrorist attack planned in Rhine-Main region

  According to the investigators, the men wanted to carry out an attack in the Rhine-Main area. It was alleged that they had already made themselves known to other people as Isis-followers.

 4. Απ’ ότι βλέπω,
  Σε λίγο η Ουκρανία, επαναλαμβάνω – η Ουκρανία
  Θα είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, με πιο δυνατό στρατό στην Ευρώπη
  Επαναλαμβάνω – μια χώρα του ΝΑΤΟ, με το πιο δυνατό στρατό στην Ευρώπη.

  Η Τουρκία δεν είναι η Ευρώπη, βέβαια.

  Μπρος το παρών ξεκίνησαν μαζική (επαναλαμβάνω – μαζική ! όχι «ρώσο-μαζική») παραγωγή βλημάτων εμβέλειας 75 – 135 – 200 χλμ με κεφάλες αντίστοιχα 250kg, 250 kg και 125 κγ, ανθεκτικών σε ράδιο-παρεμβολές, GPS-παρεμβολές και με σχεδόν απεριόριστη ακρίβεια στόχευσης.

  Όχι, δεν κάνω lobbying.
  Σε λίγο, είμαι σίγουρος, θα τα αναφέρει και ο κύριος Γκαϊτατζής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.