Το Κέντρο Εξομοιωτών έχει τώρα και εξομοιωτές αντιαρματικών M901 ITV

Υπ.Εθ.Α. | Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς ενημερώνεται από τον Δκτή του ΚΕΞ, Ανχη (ΤΘ) Ιωάννη Γαϊτανίδη για τον εξομοιωτή οδήγησης Leopard 2, 17 Δεκεμβρίου 2021.

Από την ίδρυση του, τον Οκτώβριο του 2006, το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) με έδρα στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού – ΔΟΡΥΛΑΙΟ» έχει αναλάβει το απαιτητικό έργο της εκπαίδευσης των Αρματιστών του Ελληνικού Στρατού.

Η αποστολή του ΚΕΞ είναι η τεχνική και τακτική εκπαίδευση των Πληρωμάτων Αρμάτων των Τεθωρακισμένων Μονάδων, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, μέσω μιας προκαθορισμένης σειράς ενεργειών, διαδικασιών και πρακτικών, η οποία θα τροφοδοτείται και θα ανανεώνεται συνεχώς, στο πλαίσιο των καθοριζομένων στόχων της Ιεραρχίας.

Το ΚΕΞ, το οποίο είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο του ΕΣ που είναι μια κανονική Μονάδα με αποκλειστική αποστολή την εκπαίδευση κι όχι ένα τμήμα ή μια υπομονάδα που οργανικά ανήκει σε μονάδα εκστρατείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο ΚΕΞ δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού.

Ο πρώτος διοικητής του ΚΕΞ, Επίλαρχος Δημήτριος Παππάς

Ο πρώτός Διοικητής του ΚΕΞ, τότε Επίλαρχος Δημήτριος Παππάς, ανέλαβε τη δημιουργία της εκπαίδευσης του νεοσύστατου κέντρου που παρόμοιο δεν είχε υπάρξει στον ΕΣ. Ήταν μια πρόκληση που με μεθοδική εργασία και προσωπική επίβλεψη στέφθηκε με επιτυχία. Όμως, η πορεία της εκπαίδευσης των Τεθωρακισμένων στους εξομοιωτές δεν σταμάτησε εδώ, αυτό ήταν το θεμέλιο του εκπαιδευτικού οικοδομήματος που σήμερα αποτελεί το κόσμημα των Τεθωρακισμένων.

Το ΚΕΞ, λόγω της οργάνωσης του ως Μονάδα, έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μεθοδολογία της εκπαίδευσης και να τελειοποιήσει τη διαδικασία της μετρήσιμης εκπαίδευσης με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ) ώστε να υπάρξει τυποποίηση και, το βασικότερο, ανατροφοδότηση με σκοπό την διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου.

Στο πλαίσιο της σύγχρονης φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, το ΚΕΞ λειτουργεί σύμφωνα με ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε και συνεχώς βελτιώνεται από το προσωπικό του ΚΕΞ, βασισμένο σε στάδια και κύκλους εκπαίδευσης.

Οι κατάλληλες υποδομές διασύνδεσης των συστημάτων εξομοίωσης, παρέχουν σήμερα δυνατότητες εκπαίδευσης στο ΚΕΞ, εφάμιλλες με αυτές των λοιπών στρατιωτικά προηγμένων χωρών.

Όσοι εκπαιδευόμενοι του ΚΕΞ προέρχονται από Μονάδες εκτός της περιοχής ευθύνης της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ» (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), μπορούν να διαμείνουν στους θαλάμους του ΚΕΞ καθ’ολη τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους.

Στο ΚΕΞ υπάρχουν εξομοιωτές αρμάτων μάχης Leopard 1A5, Leopard 2A4 και Leopard 2HEL. Μέχρι το 2016, το ΚΕΞ διέθετε αποκλειστικά εξομοιωτές για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων που υπηρετούν σε Μονάδες Τεθωρακισμένων.

Ο Ανχης (ΤΘ) Θεοχάρης Θωμαΐδης

Το 2017, η επανάσταση και η εξέλιξη του ΚΕΞ έγινε υπό τη διοίκηση του Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Θεοχάρη Θωμαΐδη που, κατόπιν έγκρισης του τότε Διοικητή της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ταξίαρχου Κατσαΐτη Παντελή, παρουσίασε στον τότε Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος επισκεπτόντανε τον Έβρο πρώτη φορά ως Στρατάρχης, την πρόταση του για την κατασκευή, αποκλειστικά από το προσωπικό του ΚΕΞ, ενός χαμηλού κόστους εξομοιωτή αντιαρματικού συστήματος Μ901 ITV.

Ο Δκτης της 1ης Στρατιάς ενέκρινε την πρόταση του Δκτη του ΚΕΞ και έτσι τα στελέχη του ΚΕΞ, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια προγραμματιστών κληρωτών Στρατιωτών, ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες για την κατασκευή ενός εξομοιωτή Στοιχείου αντιαρματικού συστήματος M901 ITV (TOW2) που προορίζονταν, αρχικά, για τους αντιαρματιστές Πεζικού και Τεθωρακισμένων του Δ’ Σώματος Στρατού με προοπτική, στο μέλλον, να εκπαιδεύονται όλοι οι χειριστές Α/Τ M901 ITV του ΕΣ.

proelasi.com | Εξομοιωτής Σκοπευτή M901 ITV κατά τις δοκιμές εξέλιξης από το προσωπικό του ΚΕΞ.

Η κατασκευή του, όπως ονομάστηκε, «επιτραπέζιου συστήματος εξομοίωσης» (ΕΣΕ) M901 ITV, των τριών ατόμων, ενισχύθηκε από την άμεση υποστήριξη του τότε Διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ, Υποστρατήγου Δημήτριου Κούκου, που διέθεσε στο ΚΕΞ ένα χειριστήριο Σκοπευτή M901 ITV και το ΚΕΞ απέκτησε ένα δεύτερο χειριστήριο, έτσι δημιουργήθηκαν οι ευνοϊκές συνθήκες για τη κατασκευή ενός ακόμη στοιχείου ΕΣΕ M901 ITV με την προοπτική το τμήμα των αντιαρματικών να γίνει μια Ομάδα δύο ΕΣΕ M901 ITV και να εκπαιδεύονται συνολικά έξι άτομα.

Ο κύβος ερρίφθη

Κατά τις επόμενες επισκέψεις στον Έβρο, ο Δκτης 1ης Στρατιάς, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο των εργασιών σχετικά με το νέο εξομοιωτή M901 ITV. Σε μια από τις πολλές επισκέψεις του Στρατηγού στην Περιοχή Ευθύνης της XII Μ/Κ ΜΠ, ο Δκτής του ΚΕΞ, εκτός από την πρόοδο στις εργασίες, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά, παρουσίασε στον Στρατηγό, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα διασύνδεσης των εξομοιωτών Leopard 1A5 και M901 ITV με μια άσκηση επίδειξης δυνατότητων διπλής ενεργείας μεταξύ αρματιστών και αντιαρματιστών.

©ΕΡΤ | Βίντεο με την επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στο ΚΕΞ

Κατά την επίσκεψη, από 16 ως 17 Δεκεμβρίου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), Νικόλαου Χαρδαλιά, σε Σχηματισμούς, Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια του Στρατού Ξηράς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ), Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, μετέβη και το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ), στο Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη», όπου ενημερώθηκε από τον Δκτή του ΚΕΞ, Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Ιωάννη Γαϊτανιδη, για την υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση σε θέματα χειρισμού και τακτικής στα πληρώματα αρμάτων των Τεθωρακισμένων Μονάδων μας.

Σύμφωνα με το βίντεο που αποδέσμευσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση» (ΕΡΤ) σχετικά με την επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά, το ΚΕΞ γίνεται αντιληπτό ότι το ΚΕΞ έχει ενεργοποιήσει τους εξομοιωτές αντιαρματικών και τους έχει εντάξει μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παρέχοντας εκπαίδευση στα πληρώματα των M901 ITV του Ελληνικού Στρατού.

Το δίδαγμα της παραπάνω ιστορίας είναι πως αν υπάρχει ένα ρεαλιστικό όραμα, ανοιχτό πνεύμα και συνεργίες με κοινό στόχο, όπως στην περίπτωση του ΚΕΞ: Την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τότε μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.