Το ΚΕΞ καθορίζει την εκπαίδευση στους εξομοιωτές του Στρατού Ξηράς

Αρχηγός Πληρώματος Leopard 2HEL εκπαιδεύεται στον εξομοιωτή πύργου Leo2HEL, στο ΚΕΞ. Στιγμιότυπο απο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN στο ΚΕΞ.

Τα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού ως ένα όπλο ελιγμού που έχει αποστολή να επιχειρεί σε βάθος με ολομέτωπο εχθρό, έχει απαιτητική, υψηλού επιπέδου και δαπανηρή εκπαίδευση που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ.

Το 2006, το Όπλο των Τεθωρακισμένων έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην εκπαίδευση των Πληρωμάτων δημιουργώντας το Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη.

Το ΚΕΞ, κατά τη διάρκεια των ετών αναβάθμισε την εκπαίδευση των Αρματιστών και ανέβασε την εν Ελλάδι στρατιωτική εκπαίδευση με εξομοιωτές σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει διαγωνίσματα στην έναρξη αλλά και κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης υφίσταται συνεχής ανατροφοδότηση για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το 2015, το ΚΕΞ κατόπιν έγκριση της Ιεραρχίας, δοκίμασε και αξιολόγησε το λογισμικό Steel Beasts PRO (SB PRO) με σκοπό να το εντάξει στην εκπαίδευση των Αρματιστών με στόχο την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων και την παροχή ακόμη πιο ρεαλιστικής και οικονομικής εκπαίδευσης.

Στελέχη του ΚΕΞ, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια προγραμματιστών οπλιτών θητείας, ανέλαβαν την αποστολή και κατασκεύασαν τον πρώτο επιτραπέζιο σταθμό εξομοίωσης (ΕΣΕ) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υλικά από το ελεύθερο εμπόριο (Commercial off-the-shelf – COTS) και φυσικά το λογισμικό SB PRO. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ο πρώτος σταθμός ΕΣΕ για άρμα μάχης Leopard 1A5, με 80% υλικά εμπορίου και 20% υλικά κατασκευαστή.

Ένα μοναδικό σύστημα

Το σύστημα αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην εκπαίδευση των Αρματιστών που υπηρετούν στο Leopard 1A5. Με την αλλαγή των χειριστηρίων και κυτίων ελέγχου, ο εξομοιωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και των πληρωμάτων που υπηρετούν στα Leopard 2A4 και 2A6HEL.

Για παράδειγμα, είναι σα να διαθέτουμε έναν εξομοιωτή αεροπλάνου F-16 που με μια απλή αλλαγή των χειριστηρίων και του πίνακα ελέγχου θα έχουμε έναν εξομοιωτή …Rafale.

Μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, με σημαντικότερη στιγμή το 2018, το ΚΕΞ σήμερα έχει τέσσερις σταθμούς ΕΣΕ Leopard 1A5 που δημιουργούν έναν Ουλαμό τεσσάρων αρμάτων μάχης για 12 εκπαιδευόμενους που δεν είναι απλώς ελληνικοί αλλά έχουν κατασκευαστεί από Στελέχη και Στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού.

Οι εξομοιωτές ΕΣΕ χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων των Ελλήνων Αρματιστών στις πολεμικές επιχειρήσεις. Προ ημέρων έναν τέτοιο εξομοιωτή είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και το ευρύ κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Βίντεο: Στην 86η ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη, το ΚΕΞ παρουσίασε στο ευρύ κοινό ένα τμήμα από τους 4 ΕΣΕ Leopard 1A5 που διαθέτει.

Η εκπαίδευση στους εξομοιωτές δεν είναι το αποκορύφωμα της εκπαίδευσης των Τεθωρακισμένων, αυτό επιτυγχάνεται με την εκτέλεση βολών πραγματικών πυρών και των ασκήσεων επί του πεδίου.

Ποια είναι η αξία και η χρησιμότητα των εξομοιωτών αρμάτων μάχης; Σε όλους τους σύγχρονους Στρατούς ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης γίνεται στους εξομοιωτές. Τα πληρώματα δηλαδή εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικές συνθήκες που ξεπερνούν το 95%. Οι εξομοιωτές συμπληρώνουν και προάγουν την παρεχόμενη εκπαίδευση με τη δημιουργία σεναρίων και κυρίως καταστάσεων που δύσκολα μπορούν να απεικονιστούν στα πεδία ασκήσεων.

Τα πλεονεκτήματα

Αντιμετωπίζουν με τα χειριστήρια και τον πίνακα του συστήματος ελέγχου πυρός και στην οθόνη του εξομοιωτή σχεδόν ό,τι θα αντιμετώπιζαν και όταν θα βρίσκονταν στο κανονικό άρμα μάχης. Ένα από τα πλεονεκτήματα των εξομοιωτών είναι ότι εκπαιδεύουν τους Αρματιστές σε πολύπλοκες αποστολές και απαιτητικά σενάρια συνδυασμένων όπλων ή σε καταστάσεις στις οποίες είναι αδύνατον να εκπαιδευτούν με το κανονικό άρμα μάχης. Για παράδειγμα, μπορούν να εκπαιδευτούν στις συνδυασμένες επιχειρήσεις με έτερα Όπλα (Πεζικό, Πυροβολικό, Μηχανικό κ.α.). Μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν «θανάσιμες απειλές» με μετρήσιμα αποτελέσματα και το κυριότερο, παρέχεται η δυνατότητα να επαναλάβουν σενάρια, διορθώνοντας ή προσαρμόζοντας τις ενέργειές τους ώστε να «νικούν» και να καταστρέφουν τον «εχθρό».

Για το μέλλον στόχος και προοπτική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του έργου MBT SIM-TEC του προγράμματος PESCO της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εξομοιωτές των Τεθωρακισμένων να συνεργάζονται απευθείας με τους αντίστοιχους εξομοιωτές αρμάτων μάχης της Γαλλίας και της Κύπρου. Δηλαδή σε ένα σενάριο εκπαίδευσης οι ελληνικές, γαλλικές ή κυπριακές δυνάμεις θα μπορούν να συνεργαστούν υπό μια ενιαία διοίκηση ή το αντίστροφο… να είναι εχθρικές.

Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα οι 4 εξομοιωτές να συνδέονται μαζί με άλλους δύο ΕΣΕ του αντιαρματικού συστήματος M901 ITV, τα οποία, επίσης, κατασκευάστηκαν από το προσωπικό του ΚΕΞ, να συνδέονται και να «συνεργάζονται» ή να «πολεμούν» μεταξύ τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο των Τεθωρακισμένων με τους τέσσερις ΕΣΕ Leopard 1A5 και δύο ΕΣΕ M901 ITV δεν θεωρείται σημαντικό μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι εξομοιωτές φτιάχτηκαν με κόστος μόλις στο 1% της τιμής που έχει ένας τυπικός εξομοιωτής στην αγορά!

Επιδίωξη των επιτελών του Στρατού Ξηράς είναι το έργο των εξομοιωτών να γίνει γνωστό στους πολίτες, πιθανότατα με την επίδειξη ενός εξ αυτών σε μια ευκαιρία, όπως έγινε και στη ΔΕΘ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.