Το κοινό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού BVP-2 Τσεχίας και Σλοβακίας

Όπως η Πολωνία και οι υπόλοιπες χώρες πρώην δορυφόροι της Σοβιετικής Ένωσης, ετσι και η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Δημοκρατία της Σλοβενίας έχουν το ίδιο πρόβλημα, τι να κάνουν με τον παλιό και άφθονο σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αφού εκ των πράγματων τα ρωσικά και νατοϊκά πρότυπα είναι ασύμβατα.

Ένα από τα οχήματα που έπρεπε να εκσυγχρονιστεί (ή αντικατασταθεί) ήταν το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-2 (BVP-2 σε τσεχοσλοβάκικη υπηρεσία). Καθώς, στην εποχή του, ήταν αρκετά καλό, τη δεκαετία του 2000, το BVP-2 ήταν τρομερά απαρχαιωμένο, ειδικά όσον αφορά την προστασία του.

Το 2010, οι Δημοκρατίες της Τσεχίας και Σλοβακίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κοινό στρατιωτικό έργο εκσυγχρονισμού του BVP-2 με την κωδική ονομασία Šakal (Τσακάλι).

Το σχέδιο δεν παρουσίασε κάποιο ολοκαίνουριο όχημα, βελτίωνε όμως τον υφιστάμενο στόλο BVP-2. Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο άμυνας δεν καθόρισε ουδεμία απαίτηση σχετικά με το όχημα, ως αποτέλεσμα, εκπονήθηκαν αρκετές γενικές μελέτες, επικεντρωμένες κυρίως στην ακρίβεια του οχήματος.

Το διαμέρισμα προσωπικου του BVP-M2-Šakal

Το τελευταίο αναβαθμισμένο πρωτότυπο ήταν το BVP-M2-SKCZ, ήταν μία εκτεταμένη ανακατασκευή του BVP-2 (χρησιμοποιούσε μόλις το 50% των αρχικών συστημάτων του BVP-2) και μπορούσε να μεταφέρει 3 μέλη πληρώματος και 6-7 επιβιβασμένους Στρατιώτες.

Ήταν 20 εκατοστά ψηλότερο σε σχέση με το αρχικό όχημα ώστε να δεχθεί τον νέο ανεπάνδρωτο τηλεχειριζόμενο πύργο TURRA. Το βάρος του ήταν 18 τ. (4 τ. βαρύτερο από το BVP-2). Διέθετε τον υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα C9.3 Caterpillar των 9,3 λίτρων που αποδίδει 400 ίππους με κιβώτιο ταχυτήτων Norgren. Μπορούσε να επιταχύνει στα 65 χλμ/ώρα επι δρόμου και 40 χλμ/ώρα εκτός δρόμου.

Το σκάφος του κατασκευάστηκε από χάλυβα επιπέδου 2 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 (μπορεί να αντέξει βολίδες AP των 7,62 χλστ και έκρηξη βλήματος 155 χλστ στα 80 μέτρα), όμως η θωράκιση μπορεί να αναβαθμιστεί στο επίπεδο 3, με δυνατότητα αντοχής βολίδας APCR των 7,62 χλστ και έκρηξη βλήματος 155 χλστ στα 60 μέτρα, ωστόσο η προστασία από τις νάρκες είναι επιπέδου 1.

Το κύριο όπλο του αντικαταστάθηκε με ένα αυτόματο πυροβόλο Excalibur Army CZ30 των 30 χλστ ή πυροβόλο Mk44 Bushmaster II. Ο δευτερεύων οπλισμός αποτελείται από ενα πολυβόλο PKT των 7,62 χλστ, επίσης, μπορεί να δεχθεί 2 τύπους αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM), τον ρωσικό Konkurs και τον ισραηλινό Spike.

Το όχημα ήταν εξοπλισμένο με ενσωματωμένο σύστημα μάχης C4I για τα εξαιρετικα δικτυα διαχείρισης πεδίου μάχης.

BVP-M2 Šakal

 

Το BVR-Μ2 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό το 2013 στην έκθεση αμυντικού υλικού IDET στο Μπρνο στην Τσεχική Δημοκρατία.

Παρ’ όλα αυτά, στις στρατιωτικές δοκιμές το όχημα δεν τα κατάφερε και αποκαλύφθηκαν ατέλειες που αφορούσαν κυρίως:

–          Πολλή φτωχή προστασία έναντι των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED), τις σημαντικότερες απειλές στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

–          Ανεπαρκή συνολική προστασία, αφότου ο σλοβακικός Στρατός ζητούσε τουλάχιστον επιπέδου 4 της STANAG 4569.

–          Το 30 χλστ πυροβόλο ήταν πολύ αδύναμο έναντι των τεθωρακισμένων στόχων ενώ το σκάφος του BVP-2 δεν μπορούσε να δεχθεί πυροβόλο 40 χλστ.

–          Το επιπρόσθετο βάρος ήταν πολύ μεγάλο για το παλιό σύστημα ανάρτησης του BVP-2.

–          Παρά τα πλεονεκτήματα της χαμηλότερης τιμής σε σύγκριση με ένα νατοϊκό ΤΟΜΑ (4 φορές) και τη δυνατότητα συναρμολόγηση του στην Σλοβακία, παρέμενε μια κακή επιλογή και έτσι απορρίφθηκε.

Εμφανίστηκε ένα άλλο ανακατασκευασμένο όχημα, το BVP-M2-EXCALIBUR, βασισμένο πάνω σε σκάφος BVP-1 (BMP-1) με πύργο Rafael Samson MkII, ακριβώς όπως το Šakal, ως στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποια παραγγελία από πελάτη, όμως συνεχίζει να προσφέρεται μέχρι και σήμερα από την Excalibur Army.

BVP-M2-EXCALIBUR
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Εμείς τι κάνουμε είναι το ερώτημα, γιατί αν δεν έλθουν Μ2 έστω και ως APC, δεν ξέρω πια τι μπορούμε να περιμένουμε…
  Το μόνο απομένει ειναι η αναζήτηση ενός IFV χαμηλού κόστους, σταθερής παραγωγής για χρόνια στην χώρας μας που μπορεί να δεχθεί διάφορες διαμορφώσεις όπως το AMPV της ΒΑΕ ή κάτι από CV90 Armadillo, με προτίμηση προστασίας STANAG lvl 6

 2. Ενώ κατά πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του BWP-1, δηλαδή ένα ακόμα πιο παλιό version του ΒVP-2 το οποίο σε χιλιάδες έχουν οι Πολωνοί. Μα και αυτό μάλλον θα εκσυγχρονίζεται με έναν πολύ μοντέρνο πύργο…

  “σχεδόν” το ίδιο που βλέπετε εδώ
  https://www.youtube.com/watch?v=qJg0k8p5ZzA

  και όμως ενοχοποιημένο από θωράκιση, να γίνει πιο ελαφρό
  https://youtu.be/Oe3cIu80jLo?t=275

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.