Το νέο όχημα VPS 2 ειναι σε υπηρεσία με τις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις

©Army Recognition | Το όχημα περιπολιών μεγάλης εμβέλειας των Ειδικών Δυνάμεων του γαλλικού Στρατού σε ζωντανή επίδειξη κατά την έκθεση SOFINS 2019. 4 Απριλίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της SOFINS 2019, τη Διεθνή Έκθεση Εξοπλισμού Επιχειρήσεων Ειδικών Δυνάμεων, οι γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις παρουσίασαν το νέο VPS 2 που αποκτήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος αμεσης απαίτησης για την αντικατάσταση των πρώτης γενιάς οχημάτων ειδικών περιπολιών VPS (Véhicule Patrouille Speciale).

Το VPS 2 βασίζεται στο βρετανικό όχημα περιπολιών μεγάλης εμβέλειας Fox που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την βρετανική εταιρεία Jankel, και κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας από την Jankel στις εγκαταστάσεις Technamm στην νότια Γαλλία. Σύμφωνα με τις Ειδικές Δυνάμεις του γαλλικού Στρατού, το όχημα ειναι μια επείγουσα απαίτηση ενώ περιμένουν να παραλάβουν το VLFS (ελαφρύ όχημα ειδικών δυνάμεων) το οποίο ειναι υπό εξέλιξη απο την γαλλική εταιρεία Arquus.Το VPS 2 θα παραμείνει σε υπηρεσία για μια περίοδο 10 ετών.

Η παραγγελία αποτελεί απάντηση σε μια επείγουσα απαίτηση του γαλλικού υπουργείου άμυνας για οχήματα που μπορουν να λειτουργήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Δυτική Αφρική, όπου τα LRPV ειναι καλά προσαρμοσμένα για αυτού του τύπου τα εδάφη.

Βίντεο: Παρουσιάση των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων στην SOFINS 2019

Το VPS 2 μπορεί να μεταφέρει από 4 έως 6 στρατιώτες. Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μακροχρόνιες αποστολές μεγάλης εμβέλειας. Η ισχύ πυρός, η κινητικότητα και η ικανότητα υποστήριξης του το καθιστούν ενα εξαιρετικά ευέλικτο όχημα, ιδανικό για πολλούς ρόλους τόσο στις αγροτικές όσο και τις αστικές περιοχές. Το όχημα προσφέρει εξαιρετική κινητή υποστήριξη πυρός και πλατφόρμα προστασίας τακτικής δύναμης για εύρος όπλων και παραμετροποιήσιμους έστορες σε σημεία γύρω από το όχημα.

Το VPS 2 βασίζεται στο παντός εδάφους αμάξωμα ενός 4Χ4 Toyota. Έχει διαμόρφωση ανοιχτής οροφής χωρίς πλευρικές θύρες κατ’ απαίτηση των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων. Το όχημα έχει μεικτό βάρος 4,2 τόνων με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1700 κιλών. Το VPS 2 μπορεί να επιταχύνει στην ανωτάτη ταχύτητα των 170 χλμ/ωρα με ανωτάτη αυτονομία 1500 χλμ.

Το πάνω μέρος του οχήματος ειναι εξοπλισμένο με μια βάση όπλου τύπου δακτυλίου που έχει περιστροφή 360º. Μπορεί να οπλιστεί με ένα πολυβόλο 7,62 ή 12,7 χλστ, ή ενα ταχυ-εκτοξευτήρα βομβίδων των 40 χλστ ή ενα DILLON M134, το εξάκαννο περιστροφικό πολυβόλο των 7,62Χ51 χλστ. Ενα ακόμα πολυβόλο FN MAG 7,62 χλστ ειναι τοποθετημένο σε έναν στρεφόμενο σταθμό μπροστά απο τη θέση του αρχηγού.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.