Το Σύστημα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (SYLVER) ως αχίλλειος πτέρνα της φρεγάτας [email protected]

Από Εύψυχον

Το κύριο μειονέκτημα της φρεγάτας [email protected] συνίσταται στην καθήλωση του φόρτου μάχης σε 32 βλήματα, η οποία οφείλεται στην αδυναμία πολλαπλής εγκατάστασης βλημάτων τοπικής Α/Α άμυνας.

Προς το παρόν το SYLVER A50 32 θέσεων εκτόξευσης δέχεται ισάριθμα βλήματα, με το φόρτο να κατανέμεται σε βλήματα Α/Α άμυνας περιοχής Aster 30 και τοπικής Α/Α άμυνας Aster 15, σε αναλογία που επιλέγεται σύμφωνα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις, συνήθως όμως 16 προς 16. Το SYLVER αδυνατεί να υποδεχθεί το βλήμα τοπικής Α/Α άμυνας VL MICA NG, όχι μόνο σε συσκευασία τετράδας (quad-pack), αλλά και δυάδας (bi-pack), απαιτώντας την εξ αρχής σχεδίαση θέσης εκτόξευσης με μήκος πλευράς 25in, στα πρότυπα του VLS Mk41 των ΗΠΑ, έναντι του τρέχοντος 22in.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της απροθυμίας της γαλλικής πλευράς να ολοκληρώσει το Κοινό Αντιαεροπορικό Τμηματικό Βλήμα (CAMM), που αναπτύχθηκε από το βρετανικό βραχίονα της MBDA (BAe Dynamics, πρώην κλάδο βλημάτων της BAE Systems) και θεωρείται ανταγωνιστικό του VL MICA NG. Περαιτέρω το SYLVER αδυνατεί να υποδεχθεί την Ανθυποβρυχιακή Ρουκέτα Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VL ASROC: VLA) RUM-139 και το Βλήμα Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (MILAS), το οποίο απαιτεί διακριτή εγκατάσταση, καταλαμβάνοντας πολύτιμη επιφάνεια καταστρώματος, όταν αυτή είναι διαθέσιμη.

Αντίθετα το VLS Mk41 έστω 16 θέσεων εκτόξευσης επιτρέπει την εγκατάσταση ενδεικτικά 8, 10 ή 12 και 32, 24 ή 16 βλημάτων SM-2MR και RIM-162 ESSM αντίστοιχα, συνεπώς με ½ των βλημάτων Α/Α άμυνας περιοχής υποδέχεται 8 βλήματα περισσότερα από το SYLVER διπλάσιων θέσεων εκτόξευσης. Εάν το ΠΝ δεν απαιτήσει δυνατότητα Α/Α άμυνας περιοχής, το Mk41 16 θέσεων εκτόξευσης υπερέχει σαφέστατα, ενδεικτικά με 16 περισσότερα βλήματα τοπικής Α/Α άμυνας και 4 RUM-139 VLA, ενώ ο συνολικός φόρτος, με το ½ των θέσεων εκτόξευσης, ανέρχεται έως και στο διπλάσιο του SYLVER.

Αυτονόητα η υπεροχή του VLS Mk41 32 θέσεων εκτόξευσης είναι συντριπτική, ενδεικτικά με 24 SM-2MR και 32 RIM-162 ESSM, επομένως με συνολικά 56 βλήματα Α/Α άμυνας έναντι 32 Aster 15/30 του SYLVER, ενώ η σύνθεση του φόρτου μπορεί να μεταβληθεί κατά βούληση, ώστε να περιλάβει VLA. Η αντιβληματική άμυνα και η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού απαιτούν το μέγιστο φόρτο βλημάτων τοπικής Α/Α άμυνας, με αποτέλεσμα να προκρίνονται τα βλήματα που διαθέτουν περιορισμένο φυσικό αποτύπωμα και τα VLS με δυνατότητα πολλαπλής εγκατάστασης βλημάτων ανά θέση εκτόξευσης. Χωρίς την τελευταία δυνατότητα, κάθε προσπάθεια αύξησης του φόρτου βλημάτων τοπικής Α/Α άμυνας της [email protected] αποδυναμώνει αισθητά το κύριο πλεονέκτημά της, την (περιορισμένη) δυνατότητα Α/Α άμυνας περιοχής, καθιστώντας το σχετικό εγχείρημα ατελέσφορο και το πλοίο μη επιλέξιμο.

Η απόκτηση στο μέλλον της δυνατότητας υποδοχής βλημάτων σε συσκευασία τετράδας ανά θέση εκτόξευσης του SYLVER θα πολλαπλασιάσει την τεχνολογική και επιχειρησιακή ελκυστικότητα της [email protected], επιτρέποντας ταυτόχρονα τη χρήση βλημάτων με κόστος σημαντικά χαμηλότερο του Aster 15.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Moνή η διαμόρφωση και όχι δύο σε ένα εκτοξευτή τελικά η MICA NG ,δύσκολα γίναν τα πράγματα πάμε για ESSM,CAMM/CAMM-ER/RAM και εάν δώσουν και SM2 καλώς.

   1. Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα μη αποδευσμευσης του sm-2 οταν τον εχουν προμηθευτει μεχρι και οι χιλιανοι.Εδω μας εδωσαν τους patriot χωρις οι τουρκοι να εχουν κατι αντιστοιχο.Και αν σκεφτεις το επιπεδο των ΕλληνοΑμερικανικων σχεσεων σε σχεση με το αντιστοιχο ΤουρκοΑμερικανικο δεν νομιζω οτι θα υπαρξει κανενα προβλημα.

   2. Πως το σκέφτομαι εγώ ! Δεν θα τολμήσουν να πάρουν MMSC γιατί θα έχει πολύ κράξιμο και για χρόνια! Υστερα τελειώνεις ένα όπλο που λέγεται Πολεμικό Ναυτικό!

    Η FDI είναι αυτή που αντιπροσωπεύει τον γεωπολιτικό παράγοντα, και τις συμμαχίες. Εάν διαλέξουν FDI θα φάνε πιο ήπιο κράξιμο για τους λίγους πυραύλους, για τις λίγες τορπίλες.

    Αλλά θα θριαμβεύσει το Ελλάς Γαλλία συμμαχία! Πανάκριβο πλοίο.

    Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει από Γάλλους!

    Πάμε Γερμανία, Ιταλία, οκνηροί,αντιεμπορικοί εκτός και εάν διαπραγματεύονται με σιγή και ακρός απόρρητα.

    Ισπανοί καλοί,το αουτσαίντερ για μένα.

    Πάμε Αγγλους εκτός Ε.Ε με ωραίο πλοίο καλή τιμή ανοιχτή αρχιτεκτονική χτίζεις πάνω σε αυτό το πλοίο.

    Ενδιάμεση καλή αλλά εάν αποψιλωθούν από οπλικά συστήματα σπαζοκεφαλιά.

    Εάν τους διαλέξεις θα σε φτήνουν οι εταίροι και θα αρχίσουν σενάρια Grexit.

    Nικητής με επιχειρησιακούς λόγους και λόγω ενδιάμεσης οι Ολλανδοί.

    Το παιχνίδι για μένα είναι μεταξύ Γάλλων και Ολλανδών με σφήνα από Ισπανούς.

   3. @Apostolis

    Θα τι θέσω αλλιώς.
    Αν οι SM2 ανατρέπουν ισορροπίες δεν θα τον δώσουν.
    Αν αποκαθιστούν ισορροπίες θα τον δώσουν.

    Κάπως έτσι σκέφτονται.

 2. Δεν θα δώσουν τίποτα οι αμερικανοί! Άπαντα η στρατηγική τους επιλογή είναι η Τουρκία! Όταν φύγει ο ερντογαν ολα μανη γάλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.