Το ΤΟΜΑ Lynx KF41 θα μπορούσε να δεχθεί loitering πυρομαχικά ως Α/Τ όπλα

@P_Militarny | Το ΤΟΜΑ Lynx με εκτοξευτή loitering πυρομαχικού

Σύμφωνα με εικόνα που δημοσιεύθηκε, την 13η Μάϊου 2022, στο Twitter από τον λογαριασμό PortalMilitarny.pl, ενεδρεύων (loitering) ιπτάμενά πυρομαχικά μπορού να ενσωματωθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ως ένα νέο αντιαρματικό όπλο. Η εικόνα που αποδεσμεύθηκε στο διαδίκτυο δείχνει την ενσωμάτωση loitering πυρομαχικών HERO πάνω στον πύργο του ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Rheinmetall Lynx KF41.

Το Lynx KF41 είναι μια νέα γενιά ερπυστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος που εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε από την γερμανική εταιρεία Rheinmetall. Το όχημα είναι ένας από τους διαγωνιζόμενους στο πρόγραμμα προμήθειας Land 300 Phase 3 των αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την απόκτηση ενός σύγχρονου οχήματος μάχης που θα αντικαταστήσει τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113AS4 του Στρατού της Αυστραλίας.

Ο πρώτος ξένος πελάτης του Lynx KF41 είναι η Ουγγαρία. Την 17η Αυγούστου 2020, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και ο Όμιλος Rheinmetall υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη  κατασκευής του ΤΟΜΑ Lynx στην Ουγγαρία. Η Ουγγαρία παρήγγειλε 218 οχήματα και τα πρώτα οχήματα θα κατασκευαστούν στην Γερμανία ενώ 172 Lynx θα κατασκευαστούν στην Ουγγαρία.

Άλλες χώρες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν το Lynx KF41 όπως η Ελλάδα, η Τσεχική Δημοκρατία, το Ιράκ, η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Lynx KF41 διαθέτει τον πύργο Lance 2.0, ο οποίος προσφέρεται σε επανδρωμένες και μη επανδρωμένες εκδόσεις. Ο κύριος οπλισμός του πύργου περιλαμβάνει ένα αυτόματο πυροβόλο MK30-2/ABM το οποίο μπορεί να βάλλει βολές μεμονωμένων βλημάτων (βολή-κατά-βολή) όπως επίσης και ριπές βλημάτων με ρυθμό 200 βλημάτων το λεπτό. Έχει μεγάλη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα εναντίον χερσαίων και εναέριων στόχων με μέγιστο βεληνεκές βολής τα 3000 μ. Ο δευτερεύων οπλισμός του Lynx περιλαμβάνει ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ.

Ο πύργος του Lynx είναι σπονδυλωτής κατασκευής (modular) και μπορεί να εξοπλιστεί με άλλα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων όπως οι ισραηλινής κατασκευής πύραυλοι Spike LR. Ο πύργος μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ποικιλία άλλων υποσυστημάτων ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ηλεκτρονικού πολέμου, της παθητικής θωράκισης, του συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS) και των loitering πυρομαχικών για προσβολές πέραν του οπτικού πεδίου.

Τον Ιανουάριο 2022, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ανακοίνωσε την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρεία UVision για το loitering πυρομαχικό HERO με στόχο τον μεσοπρόθεσμο στόχο της σύστασης μιας κοινοπραξίας για την εξέλιξη και παραγωγή του πυρομαχικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εταιρείας UVision, το loitering πυρομαχικό HERO μπορεί να ενσωματωθεί εύκολά πάνω στα τεθωρακισμένα οχήματα Lynx και Fuch.

Οι τελευταίες πληροφορίες που αποδεσμεύθηκαν από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν ότι τα loitering πυρομαχικά μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η σειρά loitering πυρομαχικών HERO είναι ένα καινοτόμο σύστημα ηλεκτροπτικής καθοδήγησης με δυνατότητα να εντοπίζει, παρακολουθεί και προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους. Το loitering πυρομαχικό μπορεί να είναι η επόμενη γενιά αντιαρματικών όπλων.

Η ισραηλινή εταιρεία UVision εξέλιξε μεγάλο φάσμα πυρομαχικών loitering όπως το HERO-120 το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για την διεξαγωγή αντιαρματικών αποστολών. Μεταφέρει πολεμική κεφαλή βάρους 4,5 κιλών και έχει μέγιστο χρόνο πτήσης 60 λεπτών. Το loitering πυρομαχικών ενσωματώνει μοναδικές πτητικές ιδιότητες, εξελιγμένα συστήματα αεροπορικής καθοδήγησης και πλοήγησης, πυρομαχικά ακριβείας και σταθμούς C4 πλήρως ολοκληρωμένους με επικοινωνιακές ζεύξεις. Οι αισθητήρες δίνουν στον Στρατό τη δυνατότητα του ανεξάρτητου εντοπισμού και επιθέσεων σε στόχους προτεραιότητας.

Το loitering πυρομαχικό HERO είναι σχεδιασμένο για να εκτελεί επιθέσεις σε αστικές περιοχές ή απομακρυσμένες τοποθεσίες με ελάχιστες παράπλευρες ζημιές. Το πυρομαχικό μπορεί να φτάσει στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ χρησιμοποιώντας καθοδήγηση πέραν του οπτικού πεδίου (LOS). Η LOS είναι η απευθείας γραμμή ανάμεσα στον εκτοξευτή και τον στόχο, ο οποίος πρέπει να παρατηρείται. Αν ο στόχος κινείται ο πύραυλος ελίσσεται διαρκώς ώστε να βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου του καθώς αλλάζει θέσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πύραυλος να πετάει σε καμπύλη τροχιά με κατεύθυνση προς τον στόχο.

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.