Το τουρκικό σχέδιο υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδας

Φωτογραφία αρχείου

Του Λάζαρου Καμπουρίδη Αντιστράτηγου ε.α. Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Το Παρόν», 24 Δεκ. 22.

Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή, πολυμέτωπη τουρκική πίεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός καλοστημένου τουρκικού σχεδίου υβριδικού πολέμου.

Και αυτό διότι πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει τις αξιώσεις της χωρίς στρατιωτική εμπλοκή αλλά με τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, όπου η ελληνική πλευρά θα φαίνεται ως επιτιθέμενη, αποδομώντας κάθε μορφή διπλωματικής υποστήριξης προς την Αθήνα, μειώνοντας το φρόνημα του ελληνικού λαού και τηρώντας σε εγρήγορση τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με σκοπό την κόπωση και τη μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών, αλλά παράλληλα διατηρώντας σε ετοιμότητα τον τουρκικό λαό για μια πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Ο τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ είχε δηλώσει στις αρχές του 2022 ότι «τα όπλα που παραλαμβάνει η Ελλάδα είναι πολλά για την άμυνα, αλλά λίγα για την Τουρκία», δίνοντας το στίγμα του μη συμβατικού πολέμου τον οποίο έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει η τουρκική πλευρά εναντίον της χώρας μας.

Κύριοι πυλώνες του τουρκικού υβριδικού πολέμου

Υπουργείο Εξωτερικών και διπλωματία

Επιχειρείται η δημιουργία μιας εικόνας όπου η ισχυρή Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει στρατηγικές σχέσεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης της Αθήνας προς αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η δήθεν προσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο, οι συνομιλίες με τον Άσαντ, οι επαφές με τη Γαλλία, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ κ.λπ., αφού εκ των υστέρων αποκαλύπτεται από τις πολιτικές εξελίξεις ότι οι δηλώσει τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν αναληθείς και αποσκοπούσαν στη δημιουργία πλαστής εικόνας εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Στο ίδιο πλαίσιο κόπωσης και αποδόμησης της ελληνικής διπλωματίας εντάσσονται και οι προσπάθειες της Άγκυρας για υπογραφές συμφωνιών την περίοδο αυτή με γειτονικές χώρες, οι οποίες αποσκοπούν στο άνοιγμα νέων ή διατήρηση ενεργών των ήδη υπαρχόντων μετώπων με την Ελλάδα (Λιβυή, Αλβανία κ.λπ.).

Επιπρόσθετα μέσω της τουρκικής διπλωματίας, επιχειρείται η διαπόμπευση της χώρας μας για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και η επινόηση της γενοκτονίας κατά την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς (1821).

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) – υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών (ΔΑΑ)

Οι ΤΕΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου, με τη συνεχή άσκηση πίεσης στις δικές μας στρατιωτικές μονάδες σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συνέχιση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), τις υπερπτήσεις αεροσκαφών και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), τις προωθήσεις προσφύγων στον Έβρο κ.α. Σε πλήρη συνεργασία με τις ΤΕΔ ενεργεί το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και η ΔΑΑ, η οποία έχει αναλάβει ρόλο δημιουργίας συγκρουσιακού περιβάλλοντος στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη το θέμα της προώθησης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Υπουργείο Ενέργειας

Αυτό ανακοινώνει ετοιμότητα του στόλου των πλοίων ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Τουρκίας, με κύριο αντικειμενικό σκοπό την άσκηση πίεσης στους ελληνικούς μηχανισμού παρακολούθησης, τη διεύρυνση του μετώπου σύγκρουσης με την Ελλάδα και τον αποπροσανατολισμό από την κύρια προσπάθεια του τουρκικού σχεδίου, που είναι το Αιγαίο.

Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η διεύθυνση αυτή συντονίζει τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) καθώς και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), με σκοπό την προώθηση μηνυμάτων τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, την τήρηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα, με τελικό αντικειμενικό σκοπό την πτώση του ηθικού του ελληνικού λαού αλλά και την μείωση των επιχειρησιακών αντανακλαστικών μας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι ψευδείς ειδήσεις για τις δυνατότητες του πυραύλου «Tayfun», η αναπαραγωγή των επιθετικών δηλώσεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον της χώρας μας, με ψευδείς αναφορές στις υπερτιμημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνατότητες, η επανάληψη ειδήσεων για δήθεν μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων από το μέτωπο της Συρίας προς ενίσχυση των μετώπων σε Έβρο και Αιγαίο, καθώς και των δήθεν μαζικών μετακινήσεων προσφύγων προς την ελληνική μεθόριο αλλα και ασκήσεις σε άλλες χωρες οι οποίες εσκεμμένα παρουσιάζονται ότι θα προστρέξουν προς υποστήριξη του Τουρκικού Στρατού σε πιθανή ελληνοτουρκική πολεμική σύρραξη. Αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος με τη μορφή επιχειρήσεων επιρροής υποστηρίζεται με ιδιαίτερη έμφαση από συγκεκριμένες αναλύσεις τούρκων ειδικών προπαγανδιστών, οι οποίοι αναλύουν καθημερινά σε τηλεοπτικές εκπομπές επί χάρτου την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τρομοκράτηση και οι επιθέσεις εναντίον Ελλήνων έγκριτων δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται σε άλλες χώρες και προασπίζουν τα εθνικά μας συμφέροντας έναντι των προπαγανδιστικών τουρκικών ΜΜΕ.

MIT

Σε επαφή με ισλαμικές οργανώσεις, ομάδες και proxies, η MIT μεθοδεύει τις προωθήσεις των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα χερσαία σύνορα, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών, ώστε να γίνεται και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος. Επίσης, η MIT, εκμεταλλευόμενη τα προσφυγικά κύματα, οργανώνει και εφαρμόζει το σχέδιο προώθησης ακραίων στοιχείων απειλής εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Συμπεράσματα

Η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αναλάβει με δική της ευθύνη μια στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Κύριος αντικειμενικός σκοπός της είναι να εκμεταλλευτεί το εν εξελίξει, καλοστημένο σχέδιο υβριδικού πολέμου, με την εφαρμογή του οποίοι θα έχουν αποδομηθεί η ελληνικές θέσεις περί δικαιώματος στην αυτοάμυνας, αφού η ελληνική πλευρά θα εμφανίζεται ως επιτιθέμενη. Επιπλέον, θα έχει μέγιστοποιηθεί εσκεμμένα ο τουρκικός κίνδυνος, έτσι ώστε επιχειρησιακά να οδηγηθούμε σε λάθος εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα έχει απωλέσεις κάθε διπλωματικό έρεισμα με κουρασμένο το στράτευμα και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας, με τον ελληνικό λαό τρομοκρατημένο από τις υπερβολικά διαφημισμένες δήθεν στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας, ώστε να «επιζητήσουμε» διάλογο με την τουρκική πλευρά, η οποία θα επιβάλει τους δικούς της όρους, αξιώνοντας αρχικά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Σε περίπτωση που δεν αποδώσει αυτό, τότε, ανάλογα με την εσωτερική κατάσταση, εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, θα πρέπει να αναμένουνε ακόμη και προβοκάτσια η οποία θα φαντάζει εύκολη στην εφαρμογή, αφού θα έχει προετοιμαστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του υβριδικού σχεδίου της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μικρής έντασης και διάρκειας εμπλοκής στο Αιγαίο, με ελληνική ευθύνη.

Μιας και δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση ενός τέτοιου σχεδίου εστιάζοντας μόνο σε συμβατικές μεθόδους αποτροπής, απαιτείται η ίδρυση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση και την αντιμετώπισης όλων των ενεργειών που συνιστούν το τουρκικό σχέδιο υβριδικού πολέμου.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999. Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013 – 2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.