Το Τσαντ χρησιμοποιεί κινεζικά άρματα μάχης Type 59G

REUTERS/STRINGER

Μετά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τσαντιανή Δημοκρατία, ο Εθνικός Στρατός του Τσάντ ανέπτυξε κινεζικής κατασκευής άρματα μάχης Type 59G για να καταστέλλει τις βίαιες διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον τέσσερα άρματα μάχης της αναβαθμισμένης έκδοσης Type 59G φωτογραφήθηκαν στην τσαντιανή πρωτεύουσα, Ντζατζένα, παρέχοντας πυρά υποστήριξης στους Στρατιώτες που προστατεύανε την πόλη από την επίθεση των ανταρτών.

Μεταξύ 2011 – 2013 η Κίνα παρέδωσε 30 άρματα μάχης στο Τσάντ, προφανώς τα άρματα μάχης Type 59G αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας. Ωστόσο, τα άρματα φάνηκε ότι έχουν δεχθεί μια εκ βάθρων αναβάθμιση με πλαίσια εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης στο μετωπικό τμήμα του πύργου, σκάφους και πλευρικών προστατευτικών ποδιών.

Επίσης, μπορεί ακόμη κανείς να δει την δομοστοιχειωτή θωράκιση στο πίσω μέρος του πύργου. Πάνω στον πύργο, στην θυρίδα του Αρχηγού, είναι τοποθετημένο ένα βαρύ πολυβόλο, πιθανόν το W-85 των 12,7 χλστ.

Το άρμα μάχης Type 59 (WZ-120) εξελίχθηκε το 1958 προερχόμενο από το σοβιετικό Type 54A, όμως διέθετε κάποιες τροποποιήσεις. Έκτοτε, έχουν κατασκεπαστεί περισσότερα από 10000 άρματα.

Το Type 59G είναι ένα άρμα μάχης 3ης γενιάς που προσφέρεται από την Επιχείρηση Βιομηχανιών Βόρειας Κίνας (NORINCO). Το Type 59G διαθέτει βελτιωμένη θωράκιση, αυξημένη καταστρεπτικότητα και ακρίβεια όπως επίσης και υψηλή κινητικότητα.

Σχεδιάστηκε με πύργο συγκολλημένων ελασμάτων, επανασχεδιασμένη θωράκιση στο πίσω μέρος και τα πλευρά, βελτιωμένα πλευρικά καλύμματα ερπύστριας (ποδιές) και δεύτερης γενιάς εξοπλισμό νυχτερινής παρατήρησης και σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ).

Ο τύπος του άρματος ωθείται από έναν κινητήρα των 800 ή 730 ίππων. Ο κύριος οπλισμός είναι ένα λειόκαννο πυροβόλο των 125 χλστ με ικανότητα εκτόξευσης διατρητικών βλημάτων (APFSDS), αντιαρματικών-εκρηκτικών (HEAT), εκρηκτικών διασποράς (HE-FRAG) και αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM). Το βλήμα APFSDS μπορεί να διατρήσει θωράκιση ομογενοποιημένου χάλυβα πάχους 500 χλστ από απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Σήμερα είναι σε υπηρεσία με το Μπαγκλαντές και την Τανζανία η οποία διαθέτει 30 άρματα Type 59G που παραλήφθηκαν μεταξύ 2011 και 2013.

Τα άρματα μάχης Type 59G εντάσσονται στον στόλο των 60 αρμάτων T-55, 30 καταστροφέων αρμάτων PTL-02, 132 τεθωρακισμένων οχημάτων Panhard AML-60/AML-90, 14 οχημάτων πυρών υποστήριξης ERC-90F Sagaie που διαθέτει ο τσαντιανός Στρατός.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.