Το Βέλγιο παρήγγειλε 382 VBMR Griffon και 60 EBRC Jaguar

Ο βελγικός Στρατός κοινοποίησε την σύμβαση με την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement), για την προμήθεια 442 θωρακισμένων οχημάτων – 382 θωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων VBMR Griffon και 60 θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα μάχης EBRC Jaguar.

Η αγορά αυτή διενεργείται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της επίγειας κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος CaMo (Capacité Motorisée, Motorized Capacity). Τα θωρακισμένα οχήματα που αγοράζει το Βέλγιο θα είναι παρόμοια με αυτά που παρήγγειλε η Γαλλία, στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION, τα οποία μεγιστοποιούν την συνεργασία και επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις δυο Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα νέα οχήματα θα παραδοθούν στο βελγικό επίγειο τμήμα μεταξύ 2025 και 2030 και θα αντικαταστήσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Piranha III, τα τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα Pandur I και τα οχήματα πεζικού Dingo 2.

Η τελική συναρμολόγηση των βελγικών VBMR Griffon θα πραγματοποιηθεί από την CMI Defence στο Βέλγιο και ο πύργος των EBRC Jaguar θα κατασκευαστεί από την FN Herstal. Η MECAR, η βελγική θυγατρική του ομίλου Nexter, θα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μέρους των πυρομαχικών.

Αρχικά, το πολλαπλών ρόλων θωρακισμένο VBMR Griffon (Véhicule Blindé Multi-Rôle, VBMR) και το αναγνωριστικό όχημα μάχης EBRC Jaguar (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat, EBRC) αναπτύχθηκαν για τον γαλλικό Στρατό στο πλαίσιο του προγράμματος SCORPION.

Τα οχήματα βασίζονται πάνω σε ένα 6Χ6 αμάξωμα πολιτικού φορτηγού παντός εδάφους και χρησιμοποιούν κινητήρες πολιτικών φορτηγών. Μοιράζονται το 70% των συγκροτημάτων τους και αναπτύχθηκαν από μια κοινοπραξία της Nexter, μια εταιρεία της γαλλογερμανικής KNDS Group (KMW+Nexter Defense Systems), της Thales και της Renault Trucks Defense.

Το VBMR Griffon μπορεί να μεταφέρει μέχρι έξι πεζικάριους και θα αντικαταστήσει τον στόλο παρωχημένων 4X4 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού VAB (Véhicule de l’Avant Blindé) του γαλλικού Στρατού, το οποίο βρίσκεται στην ενεργό υπηρεσία απο το 1976.

Το Griffon είναι εξοπλισμένο με έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων που μπορεί να οπλιστεί είτε με ένα 12,7 χλστ ή 7,62 χλστ πολυβόλο, ή έναν ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων των 40 χλστ. Προαιρετική είναι η τοποθέτηση δύο αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων MMP. Οχτώ εκτοξευτές βομβιδων καπνού είναι τοποθετημένοι πάνω στον τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης σύστημα ακουστικού εντοπισμού ελεύθερου σκοπευτή.

Θωρακισμένο όχημα πολλαπλών ρόλων VBMR Griffon του γαλλικού Στρατού

Το 6Χ6 θωρακισμένο Jaguar EBRC είναι μέρος του προγράμματος SCORPION το οποίο θα αντικαταστήσει τα AMX10RC, ERC-90 Sagaie και VAB Hot που είναι σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό.

Το Jaguar EBRC θα είναι εφοδιασμένο με έναν διμελή πύργο 40 CTAS και ένα πυροβόλο “40mm CTC” με σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών (AHS). Το πυροβόλο των 40 χιλιοστών θα διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 1500 μέτρων. Κάθε πλευρά του πύργου θα εξοπλιστεί με τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς MMP (Missile Moyenne Portée) σχεδιασμένο από την γαλλική εταιρεία MBDA. Ο πύραυλος MMP είναι ένας “βάλλω-και-ξεχνώ” (“fire-and-forget”) πύραυλος με δυνατότητα «κλειδώματος» στόχου πριν την εκτόξευση και αυτόματη καθοδήγηση ο οποίος διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 4000 μέτρων.

Το Jaguar EBRC διαθέτει πλήρωμα τριών που περιλαμβάνει τον οδηγό, αρχηγό και πυροβολητή. Η θωράκιση του είναι επιπέδου 4 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 που παρέχει προστασία έναντι πυρών από μικρά όπλα 14,5Χ114, θραυσμάτων βλημάτων 155 χιλ. στα 30 μέτρα και προστασία έκρηξης από νάρκες 10 κιλών “TNT” κάτω από τους τροχούς.

Θωρακισμένο αναγνωριστικό όχημα μάχης EBRC Jaguar
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Εκείνα τα θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα μάχης EBRC Jaguar, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ΕΕ-9 Cascavel που υπηρετούν ακόμα στην ΕΦ, η είναι ακατάλληλα επειδή είναι ακριβά και φαίνονονται υποεξοπλισμένα(εξαιτίας του πυροβόλου);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.