Το βεληνεκές των πυροβόλων

Φωτογραφία αρχείου ©ΓΕΣ | Εκπαιδευτικές Βολές Πυροβολικού από τα Τμήματα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και Μονίμων Λοχιών Πυροβολικού Τάξεως 2016 με το ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 105 χιλ. M101A1.

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 8 Αυγ. 2020.

Κάποτε τα πράγματα ήσαν απλά. Ούτε ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδες. Μόνον χωρικά ύδατα. Η έκτασίς τους οριζόταν και αυτή κατά τρόπον απλό. Μια χώρα θεωρούσε χωρικά της ύδατα, την θαλασσία έκταση η οποία εκαλύπτετο από το βεληνεκές των επακτίων πυροβόλων της. Αυτήν δηλαδή την έκταση την οποία μπορούσε να ελέγξει και, υπέρ της οποίας μπορούσε να αμυνθεί. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα για τις θαλάσσιες ζώνες που οριοθετούνται μεταξύ κρατών. Μπορεί να πρόκειται για διεθνή ύδατα, όμως οι χώρες ασκούν δικαιώματα οικονομικής εκμεταλλεύσεως στην θαλασσία έκταση την οποία μπορούν να ελέγξουν με στρατιωτικά μέσα.

Αυτός είναι ο πρακτικός κανών. Από εκεί και πέρα οι συμφωνίες που αφορούν στο δίκαιο της θαλάσσης είναι κανόνες που θεσπίζονται για να θέσουν ένα πλαίσιο στις οριοθετήσεις που μπορεί να συμφωνηθούν μεταξύ καλοπροαιρέτων κρατών. Στα τελευταία δεν μπορεί να περιληφθεί η Τουρκία, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει αποδεχθεί την ισχύ του δικαίου της θαλάσσης. Συνεπώς για αυτήν ισχύει μόνον ο αποδεδειγμένος πρακτικός κανών που ορίζεται από το «βεληνεκές των πυροβόλων».

Οριοθετήσεις

Όμως και μεταξύ των καλοπροαιρέτων κρατών, η διαπραγμάτευσις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν συνιστά εφαρμογή ακάμπτων κανόνων, αλλά ακριβώς τον καταμερισμό της εκμεταλλεύσεως των διεθνών υδάτων κατά τρόπον αμοιβαίως επωφελή. Αυτό ονομάζεται συμβιβασμός, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα η λέξις αυτή έχει δαιμονοποιηθεί. Μας διαφεύγει το γεγονός ότι άλλες χώρες που έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιδέξιες στην τέχνη της διαπραγματεύσεως, οικοδόμησαν αυτοκρατορίες εφαρμόζοντας ακριβώς τον κανόνα του συμβιβασμού. Το έκαναν όμως αναπτύσσοντας εκ παραλλήλου τα πυροβόλα τους και αυξάνοντας το βεληνεκές τους.

Διαπράττει ολέθριο σφάλμα μια χώρα που πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίσει επωφελείς συμβιβασμούς χωρίς να έχει την στρατιωτική ισχύ να υποστηρίξει αυτά τα οποία συνομολογεί. Στην Ελλάδα απεναντίας υπάρχει μια σημαντική μερίς του πληθυσμού, που έχει την ψευδαίσθηση ότι οι συμφωνίες ελαχιστοποιούν την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής ισχύος. Συμβαίνει το αντίθετο. Κάθε νέα συμφωνία δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Την οριοθέτηση που συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο πρέπει να την υποστηρίξουμε στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία -η οποία ήδη την αμφισβητεί- θελήσει να παρέμβει δυναμικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την Αίγυπτο να την προστατεύσει μόνη της. Με την συμφωνία που υπογράψαμε αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε από κοινού τα κοινά μας συμφέροντα στην περιοχή. Να προσθέσουμε δηλαδή στο βεληνεκές των πυροβόλων μας και στο δικό τους.

Ισχύς

Όταν πριν πολλά χρόνια του Πολεμικό μας Ναυτικό εκαινοτόμησε εντάσσοντας στην δύναμή του τις πυραυκάτους και τα κατευθυνόμενα ναυτικά βλήματα, κάποιοι θεώρησαν ότι απεκτήθη το «απόλυτο όπλο» για την άμυνα του Αιγαίου. Κάποιοι που έβλεπαν πιο μπροστά έθεσαν τις βάσεις για την απόκτηση δυνάμεων φρεγατών, οι οποίες ασκούν θαλάσσιο έλεγχο σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Ευκόλως αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ολέθριο θα ήταν να είχαμε μείνει μόνον στις πυραυλακάτους. Εξ ίσου ολέθριο θα είναι να μείνουμε σε αυτά που έχουμε και να μην αναπτύξουμε περαιτέρω την ναυτική μας ισχύ αποκτώντας πλέον σύγχρονα πλοία με ηυξημένες δυνατότητες επιτηρήσεως επιφανείας και αέρος και με σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Χωρίς να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επετεύχθη με την Αίγυπτο, θα σημειώσουμε ότι αυτή σημειοδοτεί μια νέα περίοδο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς τώρα δρομολογούνται οι εξελίξεις που θα δείξουν ποιός πράγματι είναι ικανός να ελέγξει την καθ’ ημάς θάλασσα.
Ας μην παρερμηνευθεί η επιμονή στις φρεγάτες και τα ναυτικά όπλα. Η υπεράσπισις των κυριαρχικών δικαιωμάτων απαιτεί ισόρροπη ανάπτυξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων εν συνόλω. Απλώς ο στόλος των μεγάλων πλοίων επιφανείας είναι που έχει μείνει πίσω. Και απαιτεί επείγουσες αποφάσεις, για να μην ευρεθούμε προ εκπλήξεων. Για να μην διαπιστώσουμε μια μέρα ότι το «βεληνεκές των πυροβόλων» μας δεν φθάνει στις θάλασσες τις οποίες εξασφαλίσαμε δια της υπογραφής των διπλωματών μας. Διότι ούτε την διπλωματική υπηρεσία, πρέπει να υποτιμούμε ως παράγοντα εθνικής ισχύος.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. “Κάποτε τα πράγματα ήσαν απλά. Ούτε ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδες. Μόνον χωρικά ύδατα”
    Και σήμερα τα πράγματα είναι απλά ,με τη προυπόθεση οτι έχεις σύγχρονες μονάδες επιφανειας και τορπίλες για τα 214…ειδάλλως περιπλέκονται τα πράγματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.