ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ για το Πεζικό, οι επιλογές

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια εκ των κύριων εξοπλιστικών προτεραιοτήτων του Ε.Σ είναι η απόκτηση ενός σύγχρονου ΤΟΜΑ. Ως γνωστόν στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφεται μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις καθώς το σχετικό πρόγραμμα πελαγοδρομεί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Μη κάλυψη της σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ορθή και συμμετρική ανάπτυξη ενός εκ των κυρίων όπλου ελιγμού, αυτό του Πεζικού, απομειώνοντας σημαντικά και την επένδυση που έχει γίνει στο έτερο, αυτό του όπλου των Τεθωρακισμένων.

Γράφει ο Κωσταντίνος Τόλιας (στρατιωτικός συντάκτης- δημοσιογράφος)

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η κάλυψη αυτής της χρόνιας επιχειρησιακής απαίτησης είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση του Όπλου του πεζικού καθώς του επιτρέπουν να επιχειρήσει από κοινού με το Όπλο των Τεθωρακισμένων, σχηματίζοντας τακτικά συγκροτήματα. Αν και ξεφεύγει από τα πλαίσια του παρόντος άρθρου η αναλυτική επεξήγηση της έννοιας του τακτικού συγκροτήματος και του ρόλου του κάθε όπλου μέσα σε αυτό, θα περιοριστούμε να πούμε πως το τελευταίο είναι η βασική ομάδα μάχης που διαθέτει όλα τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να φέρει εις πέρας μια αποστολή. Στα πλαίσια του τακτικού συγκροτήματος συνυπάρχουν τμήματα ΠΖ και ΤΘ, καθώς έχει διαπιστωθεί πως μέσω της σύζευξης των δύο αυτών όπλων ελιγμού μεγιστοποιείται η απόδοση αμφότερων (για να το πούμε απλά το ένα ανοίγει τον δρόμο για το άλλο και το ένα προστατεύει το άλλο).

Η μη ύπαρξη ενός πραγματικά σύγχρονου ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ δεν επιτρέπει ουσιαστικά στο Πεζικό να δράσει από κοινού με τα σύγχρονα άρματα μάχης, καθώς τα υπάρχοντα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ στη δύναμη του δεν είναι σε θέση να συνεπιχειρήσουν μαζί τους. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι το οποίο συνήθως διαλθάνει της προσοχής των ασχολούμενων με θέματα άμυνας. Ότι δηλαδή αποστολή του οπλισμού των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ δεν είναι η εμπλοκή αντίστοιχων εχθρικών οχημάτων, παρά μόνο σε δευτερεύουσα πλαίσια, αλλά η υποστήριξη της μεταφερόμενης ομάδας μάχης. Και με τον όρο “υποστήριξη” εννοούμε την παροχή πυρός κατά την εκτέλεση ελιγμών, την εκκαθάριση εναπομείνουσων εχθρικών εστιών αντίστασης και κατά τη φάση της σταθεροποίησης. Υπό το σκεπτικό αυτό, δεν θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη ΤΟΜΑ εις βάρος των ΤΟΜΠ, ούτε θεωρούμε τα δεύτερα σαν “ταξί μάχης” όπως αποκαλούνται συνήθως με υποτιμητική διάθεση. Αντιθέτως πιστεύουμε πως ο οπλισμός των ΤΟΜΠ υπό προϋποθέσεις είναι καταλληλότερος του αντίστοιχου των ΤΟΜΑ για τις αποστολές που ανατίθονται σε οχήματα της κατηγορίας, ειδικά αν στον οπλισμό των πρώτων περιλαμβάνονται τα ολοένα και ευρύτερα χρησιμοποιούμενα πολυβόλα βομβίδων. Μάλιστα θεωρούμε ιδανική την μίξη ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ που θα βασίζονται στο ίδιο όχημα, του οποίου θα αποτελούν εκδόσεις, σε μια αναλογία 2:1 υπέρ των ΤΟΜΑ.

Αναφορικά με το ζήτημα απόκτησης ενός σύγχρονου ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ανοίγονται μπροστά μας τρεις διακριτές επιλογές:

  1. Της απόκτησης ενός μεταχειρισμένου οχήματος του τύπου. Οι πλέον πιθανοί υποψήφιοι σ’αυτήν την περίπτωση προβάλλουν το Marder 1 και το M2 Bradley από τα Γερμανικά και Αμερικανικά αποθέματα αντιστοίχως. Ο ΕΣ είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να αποκτήσει Marder από τα Γερμανικά αποθέματα πλην όμως οι όροι της σύμβασης ήταν τέτοιοι που τορπίλισαν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ πιθανόν να ζητηθούν οχήματα Bradley από τα οποία άποψη μας είναι πως ο ΕΣ πρέπει να επιδιώξει την απόκτηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ακόμη και ανεξάρτητα από την εξέταση άλλων επιλογών. Με πυροβόλο των 25 χλστ, ικανοποιητική θωράκιση και ευελιξία ικανή να ακολουθεί τα LEOPARD-2 και τα M-1 Abrams εφόσον αυτά αποκτηθούν, θα κάλυπτε περισσότερο από ικανοποιητικά το σημειωθέν κενό στο οπλοστάσιο του ΕΣ, δίνοντας του τη δυνατότητα, μεσούσης της κρίσης, να εστιάσει στην ικανοποίηση άλλων αναγκών.

2. Ο εκσυγχρονισμός μέρος του υφιστάμενου στόλου των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ με βάση κάποιο από τα υπάρχοντα πακέτα εκσυγχρονισμού ή ακόμη και την ανάπτυξη ενός νέου πακέτου εκσυγχρονισμού από την εγχώρια βιομηχανία. Τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ του ελληνικού οπλοστασίου είναι το αμερικανικής προέλευσης M-113, το ανατολικής προέλευσης BMP-1 και το αυστριακής προέλευσης και ελληνικής κατασκευής “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”. Για όλα τα παραπάνω έχουν αναπτυχθεί πακέτα εκσυγχρονισμού που βελτιώνουν το όχημα σε όλους τους τομείς. Γνώμη μας είναι πως ο εκσυγχρονισμός πρέπει να καλύπτει το σύνολο των χαρακτηριστικών του οχήματος με έμφαση κατά σειρά προτεραιότητας την θωράκιση, την ευκινησία και την ισχύ πυρός. Όσον αφορά τα Μ-113 καλό θα ήταν να αναβαθμιστούν με το πακέτο που πρωθεί η Ισραηλινή ΝIMDA που τοποθετεί νέο κινητήρα Detroit Diesel 6V53T που αποδίδει 300hp με πλήρως αυτοματοποιημένο κιβώτιο Alison 3000, ενισχυμένη ανάρτηση, νέο σύστημα ψύξεως, πρόσθετους αποσβεστήρες κραδασμών, εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων, νέα χειριστήρια και ολοκληρωμένο πακέτο σύγχρονης θωράκισης της Rafael.

Το όχημα θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί με κάποιον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού όπως ο επίσης Ισραηλινής προέλευσης σταθμός της Rafael με ικανότητα μεταφορά πέραν του σκοπευτικού συστήματος πυροβόλου ΜΚ44 Bushmaster των 30 mm,ομοαξοανικού πολυβόλου των 7,62 mm και διπλού εκτοξευτή βλημάτων Spike-LR με βεληνεκές 4000 μέτρα. Όσον αφορά τα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”, προτείνονται οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές εκσυγχρονισμού με σειρά προτεραιότητας σε θωράκιση, ευκινησία και οπλισμό που θα τα μετατρέψει σε ένα σύγχρονο μέσο διεξαγωγής μηχανοκίνητων επιχειρήσεων. Ένα μέρος των οχημάτων θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με πυργίσκο Kliver του Ρωσικού σχεδιαστικού γραφείου KBP που συνδυάζει πυροβόλο των 30 mm και τετράδα Α/Τ ΚΒ Kornet-E. Με τον ίδιο πυργίσκο θα μπορούσε να εφοδιαστεί και μέρος των BMP-1 με επιπλέον βελτιώσεις σε κινητήριο σκεύος, ανάρτηση και θωράκιση.

  1. Η μετασκευή αρμάτων μάχης της σειράς Patton ή/και LEOPARD-1 από τα υπηρετούντα στο ελληνικό οπλοστάσιο. Επειδή η εν λόγω πρόταση ακούγεται ίσως παράδοξη αξίζει να επεκταθούμε περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα στον ΕΣ υπηρετούν άρματα M-48, M-60 και LEOPARD-1 τα οποία αποσύρονται (κακώς κατά τη γνώμη μας) και προορίζονται να οδηγηθούν στο διαλυτήριο.

Αντί αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μετασκευή τους με την αφαίρεση του πύργου, την αναδιάταξη του εσωτερικού τους χώρου, την μετακίνηση του κινητήρα και την ενίσχυση της θωράκισης σε βαρέα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ στα πρότυπα υποδειγμάτων άλλων χωρών όπως το Ισραήλ, η Ρωσία, η Ιορδανία κ.α Ένα τέτοιο όχημα θα παρείχε απαράμιλλη προστασία στη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού, με ικανή ισχύ πυρός και ευκινησία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ισραήλ που έχει μετατρέψει άρματα T-55, Centurion, Merkava σε βαρέα ΤΟΜΠ όπως το Achzarit, το Puma, το Nagmachon και το Namer. Το τελευταίο μάλιστα δύναται να εξοπλιστεί με σταθμό οπλισμού με πυροβόλο των 30 χλστ που το μετατρέπει σ’ένα πανίσχυρο ΤΟΜΑ.

Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θεωρούμε πιθανή την δρομολόγηση ενός προγράμματος αγοράς νέου ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, ούτε την εγχώρια ανάπτυξη ενός τέτοιου οχήματος παρά τα προφανή πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν σε μια τέτοια περίπτωση. Τελικά η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω προτεινόμενων, καθώς οι ανάγκες του ΕΣ σε οχήματα της κατηγορίας είναι αδύνατον να καλυφθούν με την χρήση μιας μόνο επιλογής.

Στο παραπάνω άρθρο προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε σε λίγες γραμμές το πρόβλημα της απόκτησης ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ από τον ΕΣ. Προφανώς το θέμα δεν μπορεί να θεωρείται εξαντλημένο και υποσχόμαστε να επανέλθουμε σύντομα.

 

Διαβάστε επίσης:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.