Στην νατοϊκή άσκηση αεράμυνας, Tobruq Legacy 2019, στην Πολωνία, Γερμανία και Ολλανδία προετοιμάζουν την κοινή αεράμυνα τους

Γερμανία και Ολλανδία χρησιμοποιούν την μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση αεράμυνας του έτους, Tobruq Legacy 2019 (TOLY ’19), που πραγματοποιείται από 3 -19 Ιουνίου στην Πολώνια, για να προετοιμάσουν, εντός του 2023, την κοινή αεράμυνα της Χερσαίας Κοινής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) της Νατοϊκής Δύναμης Αντίδρασης (NRF), όπως ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο άμυνας στον ιστότοπο του την 6η Ιουνίου. Στην άσκηση συμμετέχουν 4800 στρατιώτες και περίπου 1200 οχήματα από τις μονάδες αεράμυνας 17 συμμετεχουσών χωρών, σύμφωνα με το ολλανδικό Υπ.Αμ. και την γερμανική Αεροπορία (Luftwaffe).

Το ολλανδικό Υπ.Αμ. ανακοίνωσε ότι το μέγεθος της έκτασης του πεδίου όπου διεξάγεται η άσκηση επιτρέπει σε όλες τις ικανότητες αεράμυνας να συνεργαστούν σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σενάριο. Μονάδες Patrior που είναι ανεπτυγμένες στο Βέντρζιν, στην κεντρική Πολωνία, καθώς και η γερμανο-ολλανδική διμερής διεθνής δύναμη κρούσης (BSTF) SHORAD αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στο πεδίο ασκήσεων στην Ουστκα στην Βαλτική ακτή.

Η δύναμη κρούσης αποτελείται από τις πλατφόρμες όπλων Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) και Fennek Stinger της ολλανδικής επίγειας διοίκησης αεράμυνας και της γερμανικής αεράμυνας ελαφριών συστημάτων. Η τελευταία περιλαμβάνει τα στοιχεία Wiesel 2 Ozelot Stinger, οχήματα αναγνώρισης, διοίκησης και ελέγχου πυρός (Aufklärungs-, Führungs- und Feuerleitfahrzeuge, AFF) της τρίτης Μοίρας της 61ης Ομάδας Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (61 Flugabwehrraketengruppe FlaRakGrp). Η Μοίρα έχει προετοιμαστεί ήδη για την TOLY ’19 με τις βολές πραγματικών πυρών στο γερμανικό πεδίο βολής Τοντεντορφ στην Βαλτική ακτή, όπως ανακοίνωσε η Luftwaffe την 23η Μαΐου στον ιστότοπο της.

Ο Διοικητής της 61ης FlaRakGrp Νίκολας Σόλτκα, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Luftwaffe την 24η Μαΐου, δήλωσε ότι η TOLY ’19 θα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς στην ενσωμάτωση της BSTF στην VJTF 2023.

Σύμφωνα με τον πολωνικό ιστότοπο defence24.com η άσκηση εκτός από την Γερμανία και την Ολλανδία, περιλαμβάνει ασκούμενες μονάδες αεράμυνας από τις Ρουμανία, Σλοβακία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τσεχική Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου η άσκηση θα περιλαμβάνει ευρύ φάσμα πολωνικών και ξενών συστημάτων μικρού βεληνεκούς, όπως τα NASAMS, Hawk, Kub ή OSA.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτος από τα συστήματα Patriot βολές θα εκτελέσουν τα πολωνικά OSA και τα ξένα NASAMS, Hawk και Kub. Το βρετανικό σύστημα Stormer HVM που χρησιμοποιεί 8 πυραύλους Thales Starstreak HVM, ένα σπάνιο σύστημα στην κεντρική Ευρώπη, θα συμμετέχει επίσης στις επιχειρησιακές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την άσκηση.

Nicholas Fiorenza

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.com με πληροφορίες από το defence24.com, για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.