Γαλλία: Τον Οκτώβριο η κοπή πρώτου κομματιού χάλυβα της φρεγάτας νέας γενιάς FDI

Η Naval Group πρόκειται να αρχίσει την κατασκευή της Φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης (FDI) με την τελετή κοπής πρώτου κομματιού χάλυβα να αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου στο ναυπηγείο της Λοριάν. Η FDI ειναι η επόμενη γενιά των μονάδων επιφανείας του γαλλικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στο ναυπηγείο του Naval Group στην Λοριάν για την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτης και τελευταίας φρεγάτας ASW FREMM, Νορμανδία. Το πλοίο ολοκληρώθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 40 μηνών, τον ταχύτερο ως τώρα, και σύντομα θα παραδοθεί στο γαλλικό Ναυτικό.

Ο ιστότοπος Naval News παρευρέθηκε στην τελετή, με την οποία εορτάστηκαν επίσης οι υπό εξέλιξη εργασίες για τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών με αντιαεροπορικές ικανότητες (FREMM DA), ήτοι: Αλσατία και Λορέιν που αναμένεται να παραληφθούν το 2021 και 2022 αντίστοιχα.

Εξίσου σημαντικό ειναι το πρόγραμμα FDI, με την πρώτη μονάδα να έχει προγραμματίσει προς παράδοση το 2023. Μιλώντας για το πρόγραμμα FDI η Παρλί δήλωσε οτι θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ναυτική επιχειρησιακή ανωτερότητα της Γαλλίας.

“Γνωρίζω ότι για την Naval Group, η εξέλιξη και κατασκευή νέων πλοίων αυτού του μεγέθους ειναι ένα ιδιαίτερα στρατηγικό ζήτημα. Και χαίρομαι που τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πλοίων εγκρίθηκαν από την Naval Group και το κράτος. Η έναρξη της κατασκευής του πλοίου και η κοπή του πρώτου κομματιού χάλυβα θα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, τον Οκτώβριο του 2019.”

Τον Απρίλιο 2017, το γαλλικό υπουργείο άμυνας ανέθεσε σύμβαση στην Naval Group για την κατασκευή πέντε φρεγατών FDI για το γαλλικό Ναυτικό. Το πρωτο πολεμικό πλοίο της κλάσης πρόκειται να παραδοθεί το 2023. Η σχεδίαση του FDI περιλαμβάνει πλώρη ανεστραμμένης σχεδίασης με μήκος 122 μέτρων και εκτόπισμα 4250 τόνων.

Η Φλοράνς Παρλί ανακοινωσε επίσης ότι η πρώτη συστοιχία ραντάρ δέσμης SeaFire έχει ήδη εγκατασταθεί στις επάκτιες εγκαταστάσεις ενσωμάτωσης στην νότια Γαλλία, πολύ νωρίτερα από το πρόγραμμα. Το SeaFire ειναι το νέο σύστημα ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) σχεδιασμένο από την Thales για την FDI. Η πρώτη συστοιχία παρουσιάστηκε στην υπουργό του Απρίλιο αυτού του έτους.

“Εναποθέτω όλη μου την εμπιστοσύνη μου στην συνέχιση της υλοποίησης αυτού του πλοίου εγκαίρως. Το 2023, ειναι ο ορίζοντας σας, της παράδοσης του πρώτου FDI στο Ναυτικό. Βασίζομαι επίσης στον καθορισμό, σε σχέση με τις υπηρεσίες του υπουργείου ενόπλων δυνάμεων, τα μελλοντικών κριτηρίων της FDI τα οποία θα επιτρέψουν την βραχυπρόθεσμη ενσωμάτωση των καινοτομιών. Είμαι πάντα πεπεισμένη οτι προσερχόμενη στην Λοριάν σημαίνει κατανόηση της τεχνογνωσίας του Naval Group και διαπίστωση του ενθουσιασμού και της ποιότητας αυτών που εργάζονται εδώ. Ειναι η απόδειξη όλης της αριστείας σας, η απόδειξη της ευγνωμοσύνης μας. Η τεχνογνωσία σας ειναι σχεδόν 100 ετών: από το καταδρομικό La Motte-Picquet το 1923 στην FREMM Αλσατία, 117 πλοία έχουν καθελκυστεί στην Λοριάν”.

Κατά την τελετή ο Χέρβι Γκουϊλου, ο διευθύνων σύμβουλός, αναφέρθηκε στις υπό εξέλιξη συνομιλίες με την Ελλάδα για την ενδεχόμενη αγορά της Belhara (εμπορική ονομασία του Naval Group για το FDI).

Όπως έχει ήδη μεταδώσει ο ιστότοπος Naval News, Ελλάδα και Γαλλία συζητούν για την ενδεχόμενη αγορά δύο φρεγατών. Πρόσφατα, στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης Paris 2019, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διαχείρισης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Αντιναύαρχος ΠΝ εα. Κυριάκος Κυριακίιδης, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Naval Group για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Αρχικά, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υποτίθεται ότι ενδιαφέρθηκε για φρεγάτες FREMM, αλλά αυτό το ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις εξελίχθηκε σε δύο μονάδες τύπου Belhara ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του στην αεράμυνα περιοχής.

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Η Ελλάδα σύμφωνα με την παρακάτω αναφορά του άρθρου, υποτίθεται ότι ήθελε μεγάλες φρεγάτες.

  «Αρχικά, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υποτίθεται ότι ενδιαφέρθηκε για φρεγάτες FREMM…»

  Μήπως είναι και η ανακοίνωση/έκφραση ενδιαφέροντος για μικρότερα πλοία υποθετική;

  Επίσης ωραίο, είναι το 2ο μέρος στην ίδια παράγραφος που λέει «αλλά αυτό το ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις εξελίχθηκε σε δύο μονάδες τύπου Belhara ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του στην αεράμυνα περιοχής.»

  Αυτό σημαίνει ότι με 2 πλοία AAW εξυπηρετούνται οι απαιτήσεις του ΠΝ για Αιγαίο, Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος;

  Η μήπως ότι περιορίζονται στο ανατολικό Αιγαίο;

  Με προγραμματισμένη πρώτη παράδοση των πλοίων (για το γαλλικό ναυτικό) στο 2023, το παιχνίδι φαίνεται ήδη χαμένο, αφού η μεγάλη παρτίδα για τα ενεργειακά στο Αιγαίο παίζεται σήμερα και όχι σε πέντε η εφτά χρόνια που θα μπορούσαν ίσως να παραληφθούν τα πλοία απο το ΠΝ. Εννοείται ότι οι γείτονες δεν θα παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα, αλλά θα εξοπλίζονται συνεχώς με νέα πλοία.

  1. Εδώ δεν θα έχουμε πλοία σε λίγο κόλλησαν στα πανάκριβα πλοία ΑΑW οι ναυάρχοι.
   Για δανεικά βεβαια ακόμα δεν έχει ακουστεί τίποτα, οπότε και αυτό μάλλον ταξιδεύει για το απώτερο μέλλον.

   1. Αυτά θα μπορούσαν να τα έχουν ήδη(αν είναι η μεγάλη επιθυμία), αλλά έψαχναν για «εθνικά πλοία» όταν είχαν ευκαιρίες για απόκτηση μονάδων αεράμυνας περιοχής. Αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει, αφού σήμερα δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλα εξοπλιστικά σάλτα. Αν περισσεύει φράγκο, ας φροντίσουν για απόκτηση σύγχρονων όπλων για τα νέα υποβρύχια.

   2. Οπως το βλέπω μόνο οι καναδικές Halifax έμειναν από μεταχειρισμένα, που να είναι σχετικά κοντά στο εξοπλισμό που γνωρίζει το ΠΝ, ειναι και αρκετά πλοία που έχουν υποστεί και ΕΜΖ, ελπίζω να ασχοληθεί κάποιος… ιδίως τώρα που παίζει και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, να παίξει καμιά συμφωνία με Καναδούς και να πάρουν και την δουλειά για τις ΜΕΚΟ, έτσι θα υπάρχουν κοινά υποσυστήματα και ίσως ανοίξει και ο δρόμος για τις Halifax

    1. Εκείνα τα πλοία παρόλο που πέρασαν όντως έναν αξιόλογο εκσυγχρονισμό σε αρκετά σημεία, έχουν ένα σημείο που με προβληματίζει (προσωπικά) για το οποίο δεν μπορώ να ζεσταθώ, εννοώ το 57αρι πυροβόλο που φέρουν(όπως και τα αμερικάνικα πλοία παράκτιου πολέμου´LCSˋ και τα μεγάλα πλοία/σκάφη της USCG), το οποίο δεν μπορώ να συνηθίσω για αυτού του μεγέθους πολεμικών πλοίων, όσο και να προσπαθώ.

     Φαίνεται όμως ότι δεν θα αποδεσμευτούν πρίν την έναρξη παραδόσεων των νέων μονάδων που θα τα αντικαταστήσουν στο μέλλον.

     Halifax-class modernization and frigate life extension

     https://www.canada.ca/en/department-national-defence/services/procurement/halifax-class-modernization.html

     http://www.navy-marine.forces.gc.ca/assets/NAVY_Internet/docs/en/hcm_felex_factsheet.pdf

 2. «ιδίως τώρα που παίζει και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ»

  Φιλτρο αερα, φιλτρο λαδιου, φιλτρο καμπινας, φιλτρο βενζινης, μπουζι,τακακια, καθαρισμος αιρ-κοντισιον, φλαντζα βαλβιδων, τεσσερα λιτρα λαδι,ροδελα καρτερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.