Τώρα περίπτερο των ΕΔ και στην KAVALΑEXPO 2019

©Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Φέτος, για πρώτη φορά, στην έκθεση KAVALΑEXPO, στην Νέα Καρβάλη Καβάλας, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν το δικό τους περίπτερο.

Η KAVALΑEXPO διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Καβάλα, την πόλη που αποτελεί το γεωγραφικό σημείο τομής μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η KAVALΑEXPO πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκο Δέμπα, στην φετινή έκθεση ξεχωρίζει “η συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας”. Προφανώς, όπως αναφέρει ο ιστότοπος proininews.gr, ο Ελληνικός Στρατός έρχεται στην έκθεση πρώτη φορά, σε συνέχεια της συμμετοχής του στη ΔΕΘ. Αυτό μάλλον γίνεται και λόγω του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Άλλωστε τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Παρασκευής σκοπεύει να κάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Θόδωρο Καράογλου (Υπουργός Μακεδονίας Θράκης).

Στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων το κοινό θα μπορεί να  χρησιμοποιήσει συστήματα εικονικής περιήγησης (VR) για να περιηγηθεί εικονικά στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Αεροπορίας Στρατού (πτήση από την θέση πιλότου ελικοπτέρου Apache), των Ειδικών Δυνάμεων (πτώση με αλεξίπτωτο από Chinook), της Πολεμικής Αεροπορίας (πτήση με αεροσκάφος). Επίσης, θα διατίθεται ενας επιτραπέζιος εξομοιωτής πυροβολητή άρματος μάχης Leopard 1A5 των τεθωρακισμένων όπως επίσης θα υπάρχει σταντ της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τα βιβλία που εκδίδει.

Στην έκθεση θα δώσει το παρών και η μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού.

Ουσιαστικά, το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι μια επανάληψη της συμμετοχής τους στην ΔΕΘ 2019, αλλά με μικρότερη προβολή.

Η Ελληνική Αστυνομία θα διαθέτει και αυτή το δικό της περίπτερο το οποίο θα είναι υπαίθριο και θα παρουσιάζονται οι δράσεις του προσωπικού της.

Αφού πλέον, όπως γίνεται αντιληπτό, χάθηκε η ουσία άλλα και ο λόγος της συμμετοχής των ΕΔ στις επονομαζόμενες “δραστηριότητες εξωστρέφειας”, προτείνουμε η παρουσία των ΕΔ να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και να μην περιοριστεί μόνο στις Εκθέσεις άλλα και στις εμποροπανηγύρεις, τα λαϊκά γλέντια …και -γιατί όχι- στα παραδοσιακά νυφοπάζαρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Εγώ που έχω παρατηρήσει ανάλογες παρουσιάσεις των ΣΑ/ΕΔ σε εκθέσεις στο εξωτερικό, έχω την εντύπωση ότι αυτές (όπως έξω έτσι και στην Ελλάδα), έχουν τον σκοπό να αυξήσουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για επαγγέλματα/ειδικότητες στις ΕΔ και στα ΣΑ.
  Αυτές οι εκθέσεις είναι γενικά ιδανικές για «ημέρες ανοιχτής πόρτας» σε αυτές τις υπηρεσίες, αφού μαζεύεται πολύς κόσμος που σε «νορμάλ» περιπτώσεις δεν θα πήγαινε σε αυτού του είδους παρουσιάσεις αν γινόταν στις εγκαταστάσεις των ΕΔ η της Αστυνομίας.

  1. Ετσι ακριβως.επιπλεον ζουμε στην Ελλαδα οπου πολυς κοσμος δεν εχει επαφη με τις ΕΔ και σνομπαρει τα ποσα που δινονται για την αμυνα

   1. Για αυτή την αντίληψη που έχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα πολιτών σήμερα στην Ελλάδα, ευθύνονται οι ίδιες οι ΕΔ, εξαιτίας και της στάσης που είχαν σε διάφορες περιπτώσεις απέναντι στο λαό(το πραξικόπημα ήταν μια περίπτωση, ίσως η πιο γνωστή), η οποία μέχρι σήμερα επιρεάζει σημαντικά την γνώμη αρκετών για τον στρατό που αντιμετωπίζουν σαν εργαλείο καταπίεσης(επειδή υπήρξε το προηγούμενο με το πραξικόπημα).

    Οι λόγοι που αναφέρει ο φίλος Σπυρίδωνας παρακάτω, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που επιρεάζουν άμεσα την γνώμη, εφόσον οι φαντάροι αυτά παρατηρούν σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και εκείνοι που πηγαίνουν με διάθεση να υπηρετήσουν, απογοητεύονται με τα χάλια που συναντούν σε αρκετά σημεία.

  2. Ας αναλογιστεί κανείς την κακοδιαχείριση πόρων και προσωπικού στις ΕΔ για να εξυπηρετούνται πολιτικά ρουσφέτια, «διακεκριμένοι» νεοσύλλεκτοι, να χαϊδεύονται αυτιά και τοπικές κοινωνίες κτλ. Η παρουσία των ΕΔ σε αντίστοιχες εκθέσεις μπορεί τουλάχιστο να προσφέρει κάτι, έστω στο επικοινωνιακό επίπεδο. Πριν μερικές μέρες περπατούσα και όλος ο δρόμος είχε διάσπαρτα φυλλάδια από τους Σπαρτακο-αντίφες που διάβαζαν «ούτε μια μέρα στο στρατό», «στην εθνική ενότητα θα είμαστε προδότες» κτλ. Προηγούνται και άλλες μάχες του πολέμου.

   1. Ειδικά το σημείο του προσωπικού είναι ιδιαίτερα προβληματικό, εφόσον φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα ανώτεροι και ανώτατοι αξιοματικοί που θεωρούν τις ΕΔ η τις μονάδες που διοικούν τσιφλίκι του πατέρα τους, με συνέπεια να τους διαφεύγει συνήθως ότι είναι ουσιαστικά προϊστάμενοι υπάλληλοι με ευθύνες που δεν περιορίζονται στο να γίνονται αρεστοί στους ανώτερους για να παίρνουν προαγωγές, η για να ικανοποιούν το προσοπικό τους γόητρο.
    Έχω επίσης την εντύπωση ότι μερικοί στρατιωτικοί ξεχνούν ότι τα έξοδα για μισθούς και εξοπλισμούς πληρώνονται απο τον λαό, και αυτό τους οδηγεί συχνά σε λάθος συμπεράσματα που φαίνονται και στην συμπεριφορά μερικών. Παρόλο που δεν είναι η πλειοψηφία (έτσι θέλω να πιστεύω), η λίγοι(τα λεγόμενα μαύρα πρόβατα, που υπάρχουν παντού, και εκτός των ΕΔ) που παραφέρονται αρκούν για να χαλάσουν την εικόνα των ΕΔ μπροστά στα ματιά των πολιτών. Η επαναφορά της εμπιστοσύνης μπροστά στον λαό, είναι όμως πολύ πιο δύσκολη απο όσο φαντάζονται μερικοί.

    Η μίμηση ξένων (ξενόφερτων) συμπεριφορών απο επαγγελματίες στρατιωτικούς(που έχω παρατηρήσει ο ίδιος), είναι άλλο ένα σημείο που δεν προσφέρει στην θετική αντίληψη, και θα έπρεπε να αποφεύγεται με αυστηρούς ελέγχους απο την ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία(σε ένα είδος QM, ώστε να ξ ασφαλίζεται ένα ποιοτικό επίπεδο,που θα μπορούσε να προσφέρει σε μια πιο θετική εικόνα/αντίληψη).

 2. ” Η παρουσία των ΕΔ σε αντίστοιχες εκθέσεις μπορεί τουλάχιστο να προσφέρει κάτι, έστω στο επικοινωνιακό επίπεδο”

  Σταματωντας ομως το αντιστοιχο εκπαιδευτικο προγραμμα στη μοναδα καθως προσωπικο και υλικο ειναι πλεον εκτος.

  1. «Σταματωντας ομως το αντιστοιχο εκπαιδευτικο προγραμμα στη μοναδα καθως προσωπικο και υλικο ειναι πλεον εκτος.»

   Συμφωνώ επί της αρχής, αλλά το ερώτημα είναι θα ήταν όντως σε ουσιαστική εκπαίδευση το προσωπικό τις αντίστοιχες ώρες/μέρες που διαρκεί μια έκθεση; Δεν λέω να γίνουν οι ΕΔ περιφερόμενος θίασος, αλλά προσωπικά έχω την αίσθηση ότι η εκπαίδευση δεν είναι δα και τόσο εντατική, στο βαθμό που να μην επιτρέπει επιλεγμένες συμμετοχές σε εκθέσεις των μεγάλων πόλεων συνυπολογίζοντας τα πιθανά οφέλη. Δεν μπορούν δυστυχώς να πάνε όλοι στην ΔΕΘ. Πιστεύω και για το προσωπικό των ΕΔ η επαφή με τον κόσμο μπορεί να είναι μια ένεση ηθικού.

   1. Aπο οσο ξερω το προσωπικο ειδικα σε αυτον τον τομεα (οπως αλλωστε και σε ολο το στρατευμα ) ειναι ελαχιστο, αρα η μεταφορα 4-5 τουλαχιστον (το λιγοτερο) εμπειρων ατομων που ασχολουνται με το στησιμο και την λειτουργια του εξομοιωτη αναγκαστικα σταματαει την εκπαιδευση του υπολοιπου προσωπικου στην μοναδα.Αν υπηρχαν 20-30 ατομα που να προσφερουν εκπαιδευση στον εξομοιωτη θα ελεγα οκ , να πανε οι 8-10 στα πανηγυρια και οι υπολοιποι να μεινουν στη μοναδα , αλλα στην πραγματικοτητα η εκπαιδευση σταματαει.
    Η ολη ιστορια εχει να κανει με πολιτικαντηδες απο την περιοχη που θελουν να κανουν δημοσιες σχεσεις με την πλατη του στρατευματος.

    ” Δεν μπορούν δυστυχώς να πάνε όλοι στην ΔΕΘ.”

    Και εγω δεν μπορω να παω σε ολες τις εκθεσεις που γινονται στην Αθηνα.(και θα ηθελα να παω σε πολλες απο αυτες)

    Τι θα γινει αν αυριο βγει πχ ενας δημαρχος Καλαματας και πει “θελω και εγω να ερθει ο εξομοιωτης στην πολη μου”

   2. @ tsimuha 27 Σεπτεμβρίου 2019

    Μακάρι να αρχίσουν οἱ δήμαρχοι να ζητάνε έκθεση προσομοιωτών,θα έχει παράπλευρο όφελος για την ιδέα της άμυνας.
    ¨Οχι μόνο τα στρατόπεδα να ζητάνε.

 3. «Aπο οσο ξερω το προσωπικο ειδικα σε αυτον τον τομεα (οπως αλλωστε και σε ολο το στρατευμα ) ειναι ελαχιστο»

  Αν είναι όντως όπως τα λες, πάω πάσο. Αλλά στην τελική οι περισσότεροι εξομοιωτές είναι στην ουσία ένα ρεαλιστικό βιντεοπαιχνίδι, δηλαδή ένα PC χρειάζονται, μια-δύο οθόνες ή ένα κράνος VR και τα όποια ειδικά χειριστήρια κατά περίπτωση. Άρα ενδεχομένως να μην χρειάζεται καν να δεσμεύσει κανείς τα έμπειρα στελέχη-εκπαιδευτές, για τους οποίους συμφωνώ πως πρέπει να είναι απερίσπαστοι από το πραγματικό τους έργο. Για μια απλή παρουσίαση σε πολίτες μπαίνοντας στο έτος 2020, υποθέτω ακόμα και έφεδρους στρατεύσιμους βρίσκεις πλέον να μπορούν να στήσουν ένα PC και να κάνουν μια παρουσίαση. Και έτσι τους στέλνεις όχι μόνο Καλαμάτα, αλλά και σε όλα τα σχολεία της χώρας με την σειρά που λέει ο λόγος. Τέλος πάντων, εικασίες κάνω. Παίζει να είμαι και τελείως λάθος, αλλά αν δεν γίνει κάτι κυρίως με τις νέες γενιές είμαστε είδος υπό εξαφάνιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.